Kinesiologie, wat is dat?

hart

Kinesiologie definitie

Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’. Het wordt ook wel Spiertesten genoemd. Hoe een spiertest er precies uitziet, hangt af van wat er precies getest gaat worden. Vaak wordt aan de client gevraagd om een lichaamsdeel (bijvoorbeeld een arm) in een bepaalde houding te houden (zodat een specifieke spier wordt geactiveerd). Hier wordt dan door de therapeut zachtjes op gedrukt: het lichaamsdeel kan dan ‘sterk’ blijven (de arm blijft in dezelfde houding), of ‘zwak’/slap worden (de arm kan niet meer in dezelfde houding worden gehouden).

Kinesiologie is een methode uit de alternatieve geneeskunde met als doel om balans te creëren. Net zoals bij energy healing wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. De energiedoorstroming in de meridianen wordt vaak verbeterd. Spieren hebben een relatie met de meridianen.

Er bestaan verschillende stromingen binnen de kinesiologie. De kinesiologie is vooral bekend geworden rond 1960 door chriropraktor John F. Thie. Hij was in aanraking gekomen met arts en chiropractor George Goodheart, die een link legde tussen de spiertesten en de energiedoorstroming in de meridianen. John F. Thie ontwikkelde zijn werk door.

Kinesiologie maakt gebruik van kennis uit de chiropraxie, voedingsleer en acupunctuur. Verder kan het heel goed worden gecombineerd met andere (alternatieve) methodes.

Toegepaste kinesiologie

Er bestaan diverse betekenissen van wat toegepaste kinesiologie inhoudt. Vaak wordt kinesiologie in verband gebracht met (wetenschappelijk onderbouwde) bewegingsleer, en toegepaste kinesiologie met deze alternatieve vorm van spiertesten.

Daarnaast heeft Richard Utt een methode ‘Applied Kinesiology’ ontwikkeld.

Waar helpt een spiertest bij?

Een spiertest kan bij diverse problematiek worden ingezet. Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts! Een spiertest kan bijvoorbeeld aanvullend ondersteunen bij lichamelijke, emotionele en/of mentale problemen.

  • Zo kan het het worden ingezet bij voedingsproblematiek. Middels een spiertest kan bijvoorbeeld een intolerantie of allergie en een passend dieet worden opgespoord.
  • Andere dingen die met spiertesten kunnen worden gedaan is bijvoorbeeld achterhalen welke voor Bloesem Remedie of Ascension Tool goed bij iemand past.
  • Tevens kan een spiertest worden gebruikt om zicht te krijgen op ‘onzichtbare’ blokkerende energie, zoals ‘aangekleven’ entiteiten of onafgeronde vorige levens.

Kinesiologie kan je verder op diverse vlakken inzetten. Belangrijk is dat degene die test en wordt getest er open voor staat. Je kunt bijvoorbeeld ook spiertesten op jezelf, dit vraagt vaak enige oefening. Daarnaast kan je dit toepassen op vrienden of kinderen.

Kinesiologie voor kinderen
Kinesiologie kan ook worden toegepast bij kinderen. Bij baby’s of hele jongeren kinderen wordt er vanwege een korte aandachtscurve, vaak betrouwbaar getest via een volwassene. Deze boeken gaan er dieper op in:

Klik hieronder op het boek & bestel het direct veilig via bol.com. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com een genoemd boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

braingym en toegepaste kinesiologie op school Christnia Buchner   kinesiologie voor kinderen Helga Baureis en Claudia Wagenmann

Ervaringen kinesiologie

De ervaring leert dat ieder die kan spiertesten, anders test. Dit komt mede door de manier waarop hij heeft leren spiertesten. Zo testen sommige therapeuten via:

  • Een arm die je gestrekt moet houden
  • Een arm die ontspannen naast je ligt
  • Vingers die je tegen elkaar aan moet houden

Experimenteer wat prettig voor jou is! Zelf vind ik spiertesten via de arm bijvoorbeeld prettiger dan via de vingers.

Ook heeft de persoonlijke ontwikkeling en scholing van de tester invloed op hoe er wordt getest. Sommigen testers hebben bijvoorbeeld een specialisatie op lichamelijk vlak, anderen weer op emotioneel vlak, of mentaal en/of spiritueel vlak. Ik vind het prettiger om getest te worden door iemand met een holistische visie en veel kennis en mogelijkheden om op diverse niveaus weer balans te creëren (bijvoorbeeld middels bloesemremedies of drukpunten) in tegenstelling tot iemand die slechts met 1 protocol en hulpmiddel (zoals 1 Bloesemremedie) werkt.

Een mogelijk ‘gevaar’ van kinesiologie

Het gevaar bij kinesiologie is net zoals bij pendelen, dat je niet meer zelf nadenkt maar dat je kunt gaan leven naar wat er uit de spiertest komt. Blijf daarom (en dat is vooral voor HSP extra belangrijk) goed bij jezelf: voel goed wat jij wil; jij hebt een vrije wil en keus! Een spiertest geeft je een suggestie hoe je iets ook aan kan pakken; dit kun je uit proberen. Als de suggestie echter niet goed voelt, doe het dan niet. Wees eerlijk naar jezelf toe: weerstand hebben of iets nu nog niet willen is oke, dat is iets anders dan dat iets écht niet kloppend voelt.

Een groot voordeel van deze methode

Een voordeel van deze methode is, dat deze methode heel concreet is. Deze methode kan je snel helpen, ook bij blinde vlekken of dingen die je niet goed bij jezelf voelt. Stel dat je bijvoorbeeld Bloesem Remedies nodig hebt, dan kun je precies ontdekken hoeveel druppels je het beste per dag kan nemen, op welk tijdstip je deze het beste kan innemen en voor hoelang je deze in totaal het beste kan gebruiken. Maatwerk is belangrijk!

Vaak wordt hier bij hoogsensitieve personen (HSP) de plank misgeslagen: ze hebben vaak maar de helft of nog minder van de aanbevolen dosering nodig die op een potje of etiket staat. Teveel druppels innemen kan bij HSP leiden tot een grote beginverergering.

Spiertesten leren

Je kunt op diverse manieren leren spiertesten, bijvoorbeeld via een opleiding, cursus of boek. Kies uit waar jij je prettig bij voelt! Laat je bijvoorbeeld eerst eens door iemand testen, alvorens je bij diegene een opleiding gaat volgen.

Kinesiologie opleiding

Er zijn in Nederland diverse opleidingen waarbij je Kinesiologie kan leren (ik heb hier zelf geen ervaring mee). Bijvoorbeeld:

Daarnaast worden er door diverse mensen cursussen gegeven, zoals bij Touch for health (ontwikkeld door John F. Thie).

Ook bestaat er een Beroepsvereniging voor Kinesiologie.

Kinesiologie therapeuten

Er bestaan kinesiologie therapeuten met verschillende achtergronden en scholing. Deze zijn enerzijds vindbaar via organisaties zoals hierboven omschreven, maar ook via andere wegen zoals het internet of ‘via via’. Volg vooral je gevoel in een keuze bij een therapeut!

Zelf ben ik door diverse mensen getest: 1 kinesioloog vond ik het beste en stak er voor mij met kop en schouders boven uit. Op een gegeven moment gaf zij cursussen en heb ik bij haar leren spiertesten, iets wat heel goed voelde en waar ik nog steeds heel blij mee ben dat ik het heb gedaan. Update: zij is inmiddels met pensioen.

Boeken over Kinesiologie en spiertesten

Klik hieronder op je boek naar keuze & bestel het direct veilig via bol.com:
de spiertest wat kun je ermee Christa Keding boek   het nieuwe touch for health boek John Thie

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven