Home   HSP Kennisbank   Alternatieve geneeswijzen   Alternatieve geneeswijzen, wat is dat?

Alternatieve geneeswijzen, wat is dat?

kruiden

Een definitie…

Op universiteiten worden opleidingen verzorgd die wetenschappelijk onderbouwd zijn, deze worden gerekend tot de reguliere geneeskunde. Met een reguliere opleiding kan men zich registreren tot reguliere registers, zoals het BIG-register. Voorbeelden van reguliere zorg zijn Cognitieve gedragstherapeie.

Soms lopen mensen vast in de reguliere zorg, of heeft men behoefte aan ondersteuning of aan wat anders.

Naast universiteiten wordt op andere instituten aanvullende zorg geschoold, die vaak (nog) geen sterke wetenschappelijke onderbouwing kent. Vaak wordt er gewerkt vanuit een holistische visie. Er bestaan heel veel namen voor dit type zorg:

  • De bekendste benaming is alternatieve zorg. Er bestaat verwarring over deze term: dit is geen alternatief (als in ‘vervanger’) voor reguliere zorg, maar een aanvulling op de reguliere geneeskunde.
  • Dit wordt daarom ook wel eens complementaire zorg of complementaire geneeswijzen genoemd.
  • Soms wordt er over Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG) gesproken.
  • Tegenwoordig wordt vaker de term geïntegreerde geneeskunde gebruikt, waarbij reguliere en alternatieve zorg met elkaar samenwerken. De term geneeswijze of geneeskunde kan ook verwarring geven. Het kan impliceren dat het altijd geneest, en de oorzaak van ziekte of klachten laat verdwijnen. Dit hoeft niet zo te zijn.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er bestaan heel veel soorten alternatieve geneeswijzen, vaak zijn ze al eeuwenoud. Hieronder volgen wat voorbeelden:

Sommige complementaire zorg kan ook worden toegepast op dieren.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

De vergoeding van alternatieve geneeswijzen hangt af van jouw zorgverzekeraar. Neem daarom contact op met jouw zorgverzekeraar voor de actuele mogelijkheden. Op de website van je zorgverlener vindt je vaak informatie over vergoedingsmogelijkheden. Zo kan er soms sprake zijn van een aanvullende module, waardoor je recht hebt op vergoeding.

Beroepsvereniging alternatieve geneeswijzen

Er bestaan diverse beroepsverenigingen voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar informeren of/welke beroepsverenigingen er vergoed worden.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven