Reiki

reiki

Mikao Usui (1865-1926) was geboren in Japan. Er bestaan diverse visies op zijn levensverhaal. Een ervan is deze: op een berg in Kurama ging Usi 21 dagen mediteren. Op de 21e dag kreeg Usui een moment van verlichting.

Hij ontwikkelde aan de hand van deze ervaring een healing systeem, dat Usui Shiki Rhyoho (Usui healingsysteem) werd genoemd, beter bekend als Reiki.

Mikao Usui

Wat betekent Reiki?

 • Het woord Rei komt uit het Japans en betekent: heilig, universeel, spiritueel bewustzijn. Sommige mensen noemen dit ook wel (bewustzijn van) God, of Allah of de Bron.
 • Het woord Ki betekent: levenskracht, vitale kracht die levende wezens bezield en levensenergie.

Reiki of levenskracht is er altijd al geweest; het is niet uitgevonden door Usui. Usui werd zich er echter bewust van, gaf er een naam en handen en voeten aan middels zijn healingmethode.

Voor wie is Reiki geschikt?

Het healing systeem kan worden gebruikt voor:

 • Jezelf; je kunt jezelf behandelen.
 • Andere mensen; ook als je zwanger bent (het heeft een positieve invloed op zowel de moeder als de ongeboren baby), een baby/jong kind bent of als iemand zich aan de andere kant van de wereld bevindt; er kan op afstand worden behandeld.
 • Planten/bloemen (boeketten).
 • Dieren.

Waar helpt Reiki bij?

Dit is een vorm van alternatieve zorg. Het kan aanvullend worden gebruikt naast reguliere zorg (het is geen vervanging; raadpleeg bij klachten ook altijd een arts). Het kan helpen om lichamelijk, emotioneel en mentaal balans te ervaren. Soms wordt het bijvoorbeeld gebruikt om emoties of trauma’s te helen, verslavingen te doorbreken, inzicht te krijgen in het doel van je leven en om je bewustzijn te vergroten.

Wat is kenmerkend voor Reiki?

Usui gebruikte in zijn Methode de 5 principes van Meji Emperor die bekend werden als ‘Reiki Idealen’.

Reiki symbolen

Ook ontwikkelde Usui verschillende Reiki symbolen. Er bestaan diverse symbolen. Er bestaan diverse meningen over hoe hier mee om ‘moet’ worden gegaan. Sommige mensen delen enkel de namen en afbeeldingen van symbolen in cursussen (en niet openbaar), bijvoorbeeld omdat ze vinden dat mensen exact moeten weten waar ze mee bezig zijn. Anderen delen de namen en/of afbeeldingen openbaar, omdat kennis delen prettig voelt. Het belangrijkste is om te doen wat goed voelt! Hieronder vind je wat voorbeelden van de namen van symbolen en hun energie:

 • Cho-ku-rei, wat betekent ‘Ik heb de sleutel’ of ‘Man en vrouw komen samen’. Dit is een Krachtsymbool. Het symbool kan helpen om energie te focussen waar je wilt en om andere symbolen te versterken en om bescherming te ervaren, bijvoorbeeld tegen negatieve energie.
 • Sei-he-ki: dit is het mentale of emotionele symbool. Dit symbool kan helpen om je gedachten te kalmeren, negatieve energie te transformeren en om emotionele blokkades te verwijderen.
 • Hon-sha-ze-sho-nen dat betekent ongeveer hetzelfde als Namasté ‘Mijn god groet jouw god’. Het symbool kan helpen om vrede te ervaren en om Reiki op ‘afstand’ te sturen.
 • Dai-ko-myo is het Meestersymbool en kan worden gebruikt voor healing. Mensen kunnen hierdoor verlichting ervaren.

Usui had hij diverse ervaringen waarin hij mensen kon helen. Zowel in Japan als erbuiten werd hij bekend. Usui gaf zijn kennis weer aan anderen door. Dit werd vooral bekend onder de naam ‘Usui Reiki Ryoho Gakkei’ (ook wel bekend als Usui Healing Method Society of Usui Healing Methode Vereniging). In Nederland bestaat er een Stichting, Reiki Ryoho. Na Usui ontstonden er nog veel meer vormen van Reiki. Denk maar aan nog meer symbolen en ‘graden’ (zie hieronder wat dat precies inhoudt).

Reiki ontwikkelingen

Dr. Chujiro Hayashi (1880-1940) was een student van Usui. Hij voegde 12 hand posities toe die nu nog gebruikt worden.

Chujiro Hayashi leidde mevrouw Hawayo Takata (1900-1980) op. Hawayo Takata leidde weer anderen op. Haar studenten introduceerden weer ‘tussentijd‘ tussen zogenaamde inwijdingen in. Zo zit er meestal tussen Reiki 1 en 2 drie maanden. Phyllis Lei Furumoto volgde haar op met The Reiki Alliance en ook Barbara Webber-Ray volgde haar op met de T.R.T.A.I.

Momenteel ontwikkelt Reiki zich door, er bestaan nieuwe vormen zoals Tera-Mai, ontwikkeld door Kathleen Miller.

Reiki Behandeling

Een behandeling vindt meestal plaats op een rustige, stille locatie. Soms staat er rustige achtergrondmuziek aan. Dit wordt ook wel Reiki Muziek genoemd:

Je kunt een behandeling zittend of liggend ontvangen, met je kleren aan. Vaak is het prettig om ruim zittende en gemakkelijke kleding aan te hebben. Soms wordt er gevraagd om je schoenen uit te doen (vaak als je op een tafel gaat liggen).

Een behandeling kan duren zolang als prettig is, doorgaans vanaf 15 minuten tot 1,5 uur. Meestal duurt een behandeling een halfuur tot uur. Gedurende deze tijd legt degene die je behandelt zijn/haar handen op diverse plaatsen op het lichaam. Dit kan intuïtief. Je hoeft zelf als ‘ontvanger’ niets te doen.

Gedurende een behandeling wordt er geen energie ‘onttrokken’ uit de persoon die het geeft; de persoon die het geeft is als het ware een Kanaal/Medium voor de energie.

Reiki ervaringen

De meeste mensen ervaren Reiki als ontspannen. Sommige mensen nemen ook andere dingen zoals warmte, kou, ‘bubbels’, kleuren of lichtwezens waar.

Toen ik voor het eerst een behandeling kreeg voelde ik hoe sterk de symbolen waren. Ik voelde onder meer mijn handen en hoofd tintelen en ontspannen. Ik werd er zo enthousiast over, dat ik het ook ging leren.

Later ontdekte ik dat er nog andere vormen van healing bestaan die met andere  (hoge Nieuwe-Aarde energie) frequenties werken, wat meer met mij resoneerde. Ik miste bijvoorbeeld bij Reiki het bewust samenwerken met lichtwezens en de ziel/andere aspecten van het multidimensionale lichtwezen dat jij in essentie bent.

Reiki massage

Reiki kan ook in combinatie met andere reguliere en alternatieve therapieën zoals Energy HealingQuantum Touch of massages zoals een Shiatsu Massage of (voet)reflexmassage worden toegepast. Bij sommige (voetreflex)massages wordt gewerkt met (edel/’hot’)stenen. Reiki kan worden gebruikt om edelstenen te voorzien van een specifieke energie.

Reiki leren

Er bestaan in Nederland 3 (in Japan 6) niveaus, ‘graden‘ of inwijdingen; Reiki 1, 2 en 3.

 • Eerste inwijding: Het doel van de eerste inwijding is dat je jezelf opent en ‘uitlijnt’ op de Reiki energie. Je kunt na deze inwijding anderen ook Reiki geven.
 • Gedurende de tweede inwijding leer je hoe je Reiki op afstand kan geven. Je wordt ook ‘ingewijd’ om te leren werken met de symbolen (je leert hoe je ze uitspreekt en eruit zien) en de specifieke energie die hierbij hoort. Zo kunnen de symbolen na deze inwijding met je handpalm of vingers worden gemaakt en worden gebruikt voor anderen of jezelf.
 • Derde inwijding: dit wordt ook wel Reiki Master genoemd.

Reiki cursus

Er bestaan allerlei Reiki cursussen en workshops. Dit kan verwarrend zijn: misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Belangrijk is dat je een cursus kiest die goed voor jou voelt.

Reiki oefeningen

Je kunt nadat je bent ingewijd oefenen met de handposities (deze oefening kun je ook met je ogen dicht doen):

Hieronder vind je wat handposities die je bij jezelf kan doen:
reiki handposities

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Eén reactie op “Reiki”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nancy avatar
  Nancy

  Wat nuttige oefeningen! Duidelijk. Fijn om toe te passen.

Scroll naar boven