5 dingen die we te danken hebben aan creatieve dromen

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP zijn vaak creatief. Creatieve dromen zijn dromen waardoor creativiteit in het dagelijks leven kan worden geuit. Verschillende mensen haalden hun inspiratie uit hun dromen. Hieronder worden de bekendste personen en hun creatieve dromen omschreven.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dromen die invloed hadden op:

1. Muziek
2. Kunst
3. Boeken
4. Politiek
5. Uitvindingen/wetenschap

1. Muziek die is beïnvloed door dromen:

Paul McCartney

Zanger Paul McCArtney ontwikkelde het lied Yesterday aan de hand van een droom die hem inspireerde.

Paul McCartney

Barry Hay

Barry Hay (songwriter en leadzanger van de Nederlands bands The Golden Earring), doet zijn muziekideeën vaak op tijdens dromen. Om die reden ligt er standaard een schrijfblok naast zijn bed. In een interview zei Barry: ”Soms kan ik het nog net opbrengen om er half slapend in te schrijven. Meestal denk ik: ik onthoud het wel, maar dan vergeet je het dus altijd.”

Beethoven en Wagner en veel andere componisten hebben ook veel aan hun dromen te danken.

2. Kunst die is beïnvloed door dromen:

Salvador Dali

Salvador Dali

Salvador Dali had een speciale droomtechniek. Hij viel bewust  in een stoel in slaap, met een sleutelbos in zijn hand en een bord op de grond. Als zijn spieren verslapten, viel de sleutelbos op het bord en had hij een mooi droombeeld waarmee hij aan de slag ging.

Vincent van Gogh

Over Vincent van Gogh wordt gezegd dat hij inspiratie voor zijn schilderijen opdeed in dromen. Hier is weinig bewijs voor, maar men weet wel dat hij heeft gezegd: ”Ik droom mijn schilderijen en vervolgens schilder ik mijn dromen.

Vincent van Gogh

Marten Toonder

Door een inspirerende droom zei Marten Toonder zijn vaste baan op en volgde hij zijn passie: tekenen. Zo ontstonden Ollie B. Bommel en Tom Poes (bekend uit de Nederlandse stripcultuur).

Verder is het surrealisme een stroming die zijn inspiratie uit dromen haalt.

3. Boeken die zijn beïnvloed door dromen:

Graham Greene

De Engelse romanschrijver Graham Greene kreeg door zijn dromen creatieve invallen. Zo kreeg hij het idee voor De consul honulair en de oplossing voor een leegte in het verhaal A burnt-out case. Graham droomde dat hij één van zijn fictieve personages was en vond de oplossing voor het plot dat was vastgelopen.

Stephen King

Stephen King droomde van een schrijver die door een fan gevangen wordt genomen, wordt gevild en aan een varken wordt gevoerd. Dit gaf hem inspiratie voor het schrijven van de roman Misery.

Misery van Stephen King

R.L. Stevenson

De 19e eeuwse Schotse schrijver R.L.Stevenson verklaarde dat de helft van zijn werk voor hem werd gedaan gedurende zijn slaap. Stevenson wilde in een roman behandelen dat de mens ‘goede’ en ‘slechte’ kanten heeft. Na twee dagen nadenken, kwam hij in de nacht op het verhaal De zonderlinge geschiedenis van Dr.Jekyll en Mr. Hyde.’ De scène bij het open venster komt uit een droom en ook de scène erna waarin Hyde, op de huid gezeten om een misdaad, van het mengsel dronk en veranderde.

De zonderlinge geschiedenis van dr. Jekyll en mr. Hyde

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary droomde over een monsterlijke creatie die via een elektrische vonk uit een krachtige machine tot leven kwam. Ze werkte dit uit in de roman Het monster van Frankenstein.

4. Politiek die is beïnvloed door dromen:

Mahatma Gandhi

Gandhi droomde in 1919 over een geweldloze manier om tegen de nieuwe wet van de Britten te protesteren; een nationale hongerstaking van 1 dag. Miljoenen Indiërs deden mee en vanaf toen was Gandhi de leider van het geweldloze verzet tegen de Britse overheersing.
Gandhi

5. Uitvindingen/wetenschap die is beïnvloed door dromen:

Albert Einstein

Albert Einstein droomde hoe hij met de snelheid van het licht van een heuvel afgleed en de sterren vreemd licht zag verspreiden. Hij besloot daarom om geen loodgieter te worden, maar om de wetenschap in te gaan.

Albert Einstein

Elias Howe

Elias Howe (uitvinder van de naaimachine) droomde in 1844 over kannibalen met speren die hem in een kookpot wilden stoppen. Oog in oog met een speer zag hij dat die speer hét model was dat hij zocht voor de naaimachine.

naaimachine bovenkant

Friedrich Kekulé von Stradonitz

In droom zag Friedrich Kekulé von Stradonitz een slang van atomen die in zijn eigen staart beet. Daardoor kwam hij op het idee dat de moleculen van een bepaalde stof ook in een ringstructuur kunnen zitten. Tegen collega scheikundigen zij hij op het einde van de 19de eeuw: “Leren we dromen, dan vinden we misschien de waarheid.’’

atomium

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com een genoemd boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! In deze Cursus leer je hoe dromen jou onder meer kunnen helpen om creativiteit te ontwikkelen en om bijvoorbeeld tot creatieve oplossingen voor problemen te komen. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven