Home   HSP Kennisbank   Dromen   5 dingen die we te danken hebben aan creatieve dromen!

5 dingen die we te danken hebben aan creatieve dromen!

naaimachine van Singer

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP zijn vaak creatief. Creatieve dromen zijn dromen waardoor creativiteit in het dagelijks leven kan worden geuit. Verschillende mensen haalden hun inspiratie uit hun dromen. Hieronder worden de bekendste personen en hun creatieve dromen omschreven.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dromen die invloed hadden op:

1. Muziek
2. Kunst
3. Boeken
4. Politiek
5. Uitvindingen/wetenschap

1. Muziek

Paul McCartney

Zanger Paul McCArtney ontwikkelde het lied Yesterday aan de hand van een droom die hem inspireerde.

Barry Hay

barry-hay

Barry Hay (songwriter en leadzanger van de Nederlands bands The Golden Earring), doet zijn muziekideeën vaak op tijdens dromen. Om die reden ligt er standaard een schrijfblok naast zijn bed. In een interview zei Barry: ”Soms kan ik het nog net opbrengen om er half slapend in te schrijven. Meestal denk ik: ik onthoud het wel, maar dan vergeet je het dus altijd.”

Beethoven en Wagner en veel andere componisten hebben ook veel aan hun dromen te danken.

2. Kunst

Salvador Dali

salvador dali

Salvador Dali had een speciale droomtechniek. Hij viel bewust  in een stoel in slaap, met een sleutelbos in zijn hand en een bord op de grond. Als zijn spieren verslapten, viel de sleutelbos op het bord en had hij een mooi droombeeld waarmee hij aan de slag ging.

Vincent van Gogh

vincent-van-goghOver Vincent van Gogh wordt gezegd dat hij inspiratie voor zijn schilderingen opdeed in dromen. Hier is weinig bewijs voor, maar men weet wel dat hij heeft gezegd: ”Ik droom mijn schilderijen en vervolgens schilder ik mijn dromen.

Marten Toonder

marten-toonder
Door een inspirerende droom zei Marten Toonder zijn vaste baan op en volgde hij zijn passie: tekenen. Zo ontstonden Ollie B. Bommel en Tom Poes (bekend uit de Nederlandse stripcultuur).

Verder is het surrealisme een stroming die zijn inspiratie uit dromen haalt.

3. Boeken

Graham Greene

De Engelse romanschrijver Graham Greene kreeg door zijn dromen creatieve invallen. Zo kreeg hij het idee voor De consul honulair en de oplossing voor een leegte in het verhaal A burnt-out case. Graham droomde dat hij één van zijn fictieve personages was en vond de oplossing voor het plot dat was vastgelopen.

Stephen King

Stephen King droomde van een schrijver die door een fan gevangen wordt genomen, wordt gevild en aan een varken wordt gevoerd. Dit gaf hem inspiratie voor het schrijven van de roman Misery.

stephen king misery

R.L.Stevenson

De 19e eeuwse Schotse schrijver R.L.Stevenson verklaarde dat de helft van zijn werk voor hem werd gedaan gedurende zijn slaap. Stevenson wilde in een roman behandelen dat de mens ‘goede’ en ‘slechte’ kanten heeft. Na twee dagen nadenken, kwam hij in de nacht op het verhaal De zonderlinge geschiedenis van Dr.Jekyll en Mr. Hyde.’ De scène bij het open venster komt uit een droom en ook de scène erna waarin Hyde, op de huid gezeten om een misdaad, van het mengsel dronk en veranderde.

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary droomde over een monsterlijke creatie die via een elektrische vonk uit een krachtige machine tot leven kwam. Ze werkte dit uit in de roman Het monster van Frankenstein.

4. Politiek:

Mahatma Gandhi

Gandhi droomde in 1919 over een geweldloze manier om tegen de nieuwe wet van de Britten te protesteren; een nationale hongerstaking van 1 dag. Miljoenen Indiërs deden mee en vanaf toen was Gandhi de leider van het geweldloze verzet tegen de Britse overheersing.

5. Uitvindingen/wetenschap

Albert Einstein

Albert Einstein droomde hoe hij met de snelheid van het licht van een heuvel afgleed en de sterren vreemd licht zag verspreiden. Hij besloot daarom om geen loodgieter te worden, maar om de wetenschap in te gaan.

Elias Howe

Elias Howe (uitvinder van de naaimachine) droomde in 1844 over kannibalen met speren die hem in een kookpot wilden stoppen. Oog in oog met een speer zag hij dat die speer hét model was dat hij zocht voor de naaimachine.

Friedrich Kekulé von Stradonitzmoleculen

In droom zag Friedrich Kekulé von Stradonitz een slang van atomen die in zijn eigen staart beet. Daardoor kwam hij op het idee dat de moleculen van een bepaalde stof ook in een ringstructuur kunnen zitten. Tegen collega scheikundigen zij hij op het einde van de 19de eeuw: “Leren we dromen, dan vinden we misschien de waarheid.’’

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezMet mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn, aan de hand van mijn unieke succesformules.

Als kind droomde ik intens: zo intens dat ik mij ervoor afsloot. Tijdens mijn VWO begon ik mij te verdiepen in dromen en maakte ik er een profielwerkstuk over.

Nog steeds ben ik graag met dromen bezig. Ik liet mij hierin scholen, zo ben ik bijvoorbeeld Certified Dream Interpreter via Melissa Virtue en haalde ik mijn Level 1 Certification in Lucid Dreaming bij Charlie Morley.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je De Lekkerder Slapen & Fijner Dromen Methode (die je helpt om uitgerust op te staan). Via dit Jaartraject kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen over dromen.

Aanvullende artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top