Home  » HSP Kennisbank  » Dromen  » 5 dingen die we te danken hebben aan creatieve dromen!

5 dingen die we te danken hebben aan creatieve dromen!

naaimachine van Singer

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP zijn vaak creatief. Creatieve dromen zijn dromen waardoor creativiteit in het dagelijks leven kan worden geuit. Verschillende mensen haalden hun inspiratie uit hun dromen. Hieronder worden de bekendste personen en hun creatieve dromen omschreven.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dromen die invloed hadden op:

1. Muziek
2. Kunst
3. Boeken
4. Politiek
5. Uitvindingen/wetenschap

1. Muziek

Paul McCartney

Zanger Paul McCArtney haalde uit een droom zijn inspiratie: het lied Yesterday is zo ontstaan.

Barry Hay

barry-hay

De songwriter en leadzanger van éé van Nederlands succesvolste bands, The Golden Earring, doet zijn muziekideeën meestal op op tijdens dromen. Daarom ligt standaard een schrijfblok naast zijn bed. In een interview zei hij daarover: ”Soms kan ik het nog net opbrengen om er half slapend in te schrijven. Meestal denk ik: ik onthoud het wel, maar dan vergeet je het dus altijd.”

Net als vele componisten is ook van Beethoven en Wagner bekend dat ze veel aan hun dromen te danken hebben.

2. Kunst

Salvador Dali

salvador dali

Salvador Dali had een eigen droomtechniek: hij viel expres in slaap in een stoel met een sleutelbos in zijn hand en een bord op de grond. Op het moment dat zijn spieren verslapten, kletterde de sleutelbos op het bord en had hij een mooi droombeeld waarmee hij aan de slag ging.

Vincent van Gogh

vincent-van-goghOver Vincent van Gogh wordt beweerd dat hij inspiratie voor zijn schilderingen opdeed in dromen. Hier is weinig bewijs voor, maar men weet wel dat hij heeft gezegd: ”Ik droom mijn schilderijen en vervolgens schilder ik mijn dromen.

Marten Toonder

marten-toonder
Een inspirerende droom zette Marten Toonder aan tot het opzeggen van zijn vaste baan en het volgen van zijn passie: tekenen. Zo werden Ollie B. Bommel en Tom Poes, helden van de Nederlandse stripcultuur, geboren.

Daarnaast is het surrealisme een stroming die zijn inspiratie uit dromen haalt.

3. Boeken

Graham Greene

Ook de Engelse romanschrijver Graham Greene ontleende aan dromen creatieve invallen. Het idee voor ‘’De consul honulair’’ kreeg hij in een droom. Een andere droom bood de oplossing voor een leegte in het verhaal ‘’ A burnt-out case’’ Hij droomde dat hij een van zijn fictieve personages was en vond de oplossing voor het vastgelopen plot.

Stephen King

Stephen King droomde van een schrijver die door een fan gevangen wordt genomen, wordt gevild en aan een varken wordt gevoerd. Dit inspireerde hem tot het schrijven van de roman Misery.

stephen king misery

R.L.Stevenson

De 19e eeuwse Schotse schrijver R.L.Stevenson beweerde dat de helft van zijn werk voor hem werd gedaan in zijn slaap. Stevenson wilde in een roman het gegeven behandelen dat de mens ‘goede’ en ‘slechte’ kanten heeft. Nadat hij twee dagen lang had nagedacht, kwam hij ’s nachts op het verhaal ‘’De zonderlinge geschiedenis van Dr.Jekyll en Mr. Hyde.’’ De scène bij het open venster komt uit een droom en ook de scène erna waarin Hyde, op de huid gezeten om een misdaad, van het mengsel dronk en veranderde.

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary droomde over een monsterlijke creatie die via een elektrische vonk uit een krachtige machine tot leven kwam en werkte dit overdag uit in een roman: Het monster van Frankenstein.

4. Politiek:

Mahatma Gandhi

Gandhi droomde in 1919 over een geweldloze manier om tegen de nieuwe wet van de Britten te protesteren; door middel van een nationale hongerstaking van 1 dag. Miljoenen Indiërs gaven gehoor aan zijn oproep en vanaf dat moment was Gandhi de leider van het geweldloze verzet tegen de Britse overheersing.

5. Uitvindingen/wetenschap

Albert Einstein

Ooit droomde Albert Einstein hoe hij met de snelheid van het licht van een heuvel afgleed en de sterren vreemd licht zag verspreiden. Hij besloot toen om geen loodgieter te worden maar de wetenschap in te gaan.

Elias Howe

Elias Howe, de uitvinder van de naaimachine, droomde in 1844 over kannibalen met speren die hem in de kookpot wilden stoppen. Oog in oog met een speer zag hij dat die speer hét model was dat hij zocht voor de naaimachine.

Friedrich Kekulé von Stradonitzmoleculen

In één van zijn dromen zag hij en slang van atomen die in zijn eigen staart beet; zo kwam hij op het idee dat de moleculen van een bepaalde stof ook in een ringstructuur kunnen zitten. Tegen collega scheikundigen zij hij eind 19de eeuw: “Leren we dromen, dan vinden we misschien de waarheid.’’

Aanvullende artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top