Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?

vrouw ligt op de grond tussen bloemen te dromen

Er bestaan veel verschillende soorten dromen. Dromen kunnen enerzijds zaken van overdag bevatten, maar kunnen ook zaken bevatten waarvan men zich in het ‘’wakkere’’ leven niet bewust is.

De bekendste soorten dromen zijn:

1. Nachtmerries
2. Voorspellende dromen
3. Lucide dromen en prelucide dromen
4. Creatieve dromen
5. Terugkerende dromen
6. Helende dromen
7. Compenserende dromen
8. Seksuele dromen

De betekenis van dromen

Hieronder ontdek je meer over deze acht soorten dromen. Dromen kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Er kunnen diverse betekenissen worden toegekend aan dromen! Hier vind je 3 tips die je helpen om de betekenis van je droom te ontdekken.

1. Nachtmerries

Ontdek hier meer over nachtmerries.

spook

2. Voorspellende dromen

Klik hier en ontdek meer over voorspellende dromen.

3. Lucide dromen

Klik hier en ontdek meer over lucide dromen (ook wel ‘heldere dromen’ genoemd) en prelucide dromen.

4. Creatieve dromen

Ontdek hier meer over creatieve dromen.
kwast

5. Terugkerende dromen

Een ‘echte’ terugkerende droom is een droom die iedere keer precies hetzelfde is en die zich herhaalt in een:

 • Periode van jaren.
 • Kortere periode dan jaren.

Terugkerende dromen vormen vanuit een holistische visie een signaal (ook wel boodschap of teken genoemd), dat op een onopgelost probleem kan wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een gevoel zijn dat men negeert, of waar men zich nog niet bewust van is. Het kan ook een onopgelost trauma zijn. De oorsprong van dit onopgeloste probleem kan uit dit leven en/of uit andere tijden (zoals vorige levens) komen.

Meestal kan deze terugkerende droom pas verdwijnen als het probleem wordt opgelost, bijvoorbeeld als een niet afgerond vorig leven goed wordt afgerond.

Een terugkerende droom wordt vaak gezien als een van de belangrijkste soorten dromen (psycholoog Carl Jung hechtte hier bijvoorbeeld veel waarde aan), vanwege de signalen die het bevat.

6. Helende dromen

In een prodromale droom worden symbolen gegeven die erop wijzen dat er mogelijke ongezondheid kan plaatsvinden. Een droom over een ingestort gebouw kan dan bijvoorbeeld een ongeluk in het wakende leven representeren.

Naast dromen die een mogelijke ongezondheid kunnen weergeven, bestaan er ook diagnostische dromen. Dit houdt in dat een droom de oorzaak van een fysiek probleem kan weergeven. Tegenwoordig worden er zowel in de Verenigde Staten als in Rusland in veel ziekenhuizen de dromen van patiënten onderzocht, om te zien of het mogelijk is om bepaalde dromen met bepaalde ziekten en kwalen in verband te brengen.

7. Compenserende dromen

Compenserende dromen geven een ander beeld van de mens dan het bewuste deel van de mens. Ze kunnen boodschappen weergeven, zoals dat je iets beter wel of juist niet kan doen.

Compenserende dromen kunnen je met beide benen op de grond zetten en een probleem oplossen. Stel dat je bijvoorbeeld jezelf in het dagelijks leven niet veel uit, dan kan je dromen dat je veel zingt. Dit is dan een ‘compensatie’ van hoe jij je in je wakkere leven gedraagt.

8. Seksuele dromen

Bij seksuele dromen staat seksuele energie centraal. Vaak hebben seksuele dromen een onderliggende betekenis.

In de Middeleeuwen dacht men dat seksuele dromen gestuurd werden door de duivel. Nu kijkt men hier anders tegenaan.

vrouw met hartjes op gezicht

Droomonderzoek laat zien dat mannen en vrouwen met sterk gedetailleerde seksuele dromen waarbij zij zich ongemakkelijk voelen, vaak problemen in het bewuste leven negeren of onderdrukken. Mensen die hun seksuele dromen als prettig ervaren, blijken hun problemen veel makkelijker onder ogen te zien en op te lossen. Ook blijkt dat mensen die openlijk over hun seksuele dromen praten vaak veel creatiever te zijn dan mensen die erg gesloten hierover zijn.

Sommige therapeuten vragen aan hun cliënten om over hun seksuele dromen te praten, omdat ze denken dat deze dromen niet alleen maar iets zeggen over iemands houding tegenover zichzelf, maar om ook op die manier de dromer seksuele activiteiten te laten verkennen die ze nog nooit ‘in het echt’ geprobeerd hebben. Dat wil niet zeggen dat alles wat in een droom gebeurt, ook ‘in real life’ moet worden toegepast, maar dat men hier wel over gepraat mag worden en opener en met meer liefde naar kan kijken. Mensen die in een seksuele droom verschijnen worden vaak opgevat als aspecten van de mens zelf.

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! Daarin ontdek je onder meer hoe je dromen in jouw voordeel kunt inzetten. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Lucide dromencursus voor HSP

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

7 reacties op “Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Tina avatar
  Tina

  Ik droom dat ik slaap en wakker word, echter krijg ik mijn ogen niet open.
  Het is erg angstig omdat er om mij heen dingen gebeuren maar mijn ogen zijn zo zwaar dat ik ze niet open krijg, als ik mijn oog open duw dan kan ik alleen maar wazig iets zien twee tot drie keer per week droom ik dit en ik word zwaar bezweet wakker, is er iemand die een verklaring heeft?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Tina,

   Deze blog gaat verder in op je vraag: https://femkedegrijs.com/dromen-betekenis-3-stappen/ :).

   Groetjes,
   Femke

  2. Esh avatar
   Esh

   Hoi Tina, wat toevallig. Ik droom geregeld precies hetzelfde. Vaak ben ik dan ook ‘in het echt’ ontzettend moe. Maar ik was dus ook al aan het zoeken naar een eventuele betekenis. Kan m eerlijk gezegd in het blog nog niet echt vinden.

 2. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Hoi allemaal,

  Even tijd voor een update! Geregeld krijg ik de vraag van mensen wat hun droom betekent. In deze blog geef ik richtlijnen: https://femkedegrijs.com/dromen-betekenis-3-stappen/ Wil je meer verdieping? Deze bied ik in het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ :).

  Groetjes,
  Femke

 3. Corry avatar
  Corry

  Hallo, ik droom meestal dat ik Gelukkig ben, met mijn ouders en soms ook een fijne partner ! Ze houden dan ook van me. Kan dat een Compensatie zijn voor hetgeen ik in het leven heb gemist en altijd naar verlangd heb? Ik ben enigskind en al op leeftijd en nu helemaal ALLEEN op de wereld, geen partner en geen kinderen en ouders zijn al overleden.

 4. Egbert avatar
  Egbert

  Mijn vrouw is vorige jaar overleed. Ik droom, ik was op weg naar het ziekenhuis om mijn vrouw ophalen. We knuffelen elkaar stevig en we zouden verder lopen. Ik zag papier woord van haar, er staat op Morganstain. Ik heb internet gezocht maar niks te vinden.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Egbert,

   Bedankt voor je reactie. Wellicht heb je iets aan dit artikel en kun je met hulp van lucide dromen de betekenis van deze droom verder achterhalen.

   Met vriendelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven