Home   HSP Kennisbank   Dromen   Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?

Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?

vrouw ligt op de grond tussen bloemen te dromen

Er bestaan veel verschillende soorten dromen. Dromen kunnen enerzijds zaken van overdag bevatten, maar kunnen ook zaken bevatten waarvan men zich in het ‘’wakkere’’ leven niet bewust is.

De bekendste soorten dromen zijn:

1. Nachtmerries
2. Voorspellende dromen
3. Lucide (ook wel ‘heldere dromen’ genoemd) en Prelucide dromen
4. Creatieve dromen
5. Terugkerende dromen
6. Helende dromen
7. Compenserende dromen
8. Seksuele dromen (waar seksuele energie centraal staat)

Ze kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Hier vind je 3 tips die je helpen om de betekenis van je droom te ontdekken. Er kunnen diverse betekenissen worden toegekend aan dromen! Klik hierboven voor meer informatie over type droom 1 tot en met 4. Hieronder vind je er meer informatie over het type droom 5 tot en met 8:

5. Terugkerende dromen

 • Een ‘echte’ terugkerende droom is een droom die iedere keer precies hetzelfde is en die zich herhaalt in een periode van jaren.
 • Het kan echter ook een droom zijn die in minder lange periode plaatsvindt.

Terugkerende dromen vormen vanuit een holistische visie een signaal (ook wel boodschap of teken genoemd), dat op een onopgelost probleem kan wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een gevoel zijn dat men negeert, of waar men zich nog niet bewust van is. Het kan uit andere tijden, zoals vorige levens komen. Meestal kan deze terugkerende droom pas verdwijnen als het probleem wordt opgelost, bijvoorbeeld als een niet afgerond vorig leven goed wordt afgerond. Een terugkerende droom wordt vaak gezien als een van de belangrijkste soorten dromen (psycholoog Carl Jung hechtte hier bijvoorbeeld veel waarde aan), vanwege de signalen die het bevat.

6. Helende dromen

In een prodromale droom worden symbolen gegeven die erop wijzen dat er mogelijke ongezondheid kan plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn, zoals een droom over een ingestort gebouw.

Naast dromen die een mogelijke ongezondheid kunnen weergeven, bestaan er ook diagnostische dromen. Dit houdt in dat een droom de oorzaak van een fysiek probleem kan weergeven. Tegenwoordig worden er zowel in de Verenigde Staten als in Rusland in veel ziekenhuizen de dromen van patiënten onderzocht, om te zien of het mogelijk is om bepaalde dromen met bepaalde ziekten en kwalen in verband te brengen.

7. Compenserende dromen

Compenserende dromen geven een ander beeld van de mens dan het bewuste deel van de mens. Ze kunnen boodschappen weergeven, zoals dat men iets wel of juist niet moet doen. Ze kunnen je met beide benen op de grond zetten en een probleem oplossen. Stel dat je bijvoorbeeld jezelf in het dagelijks leven niet veel uit, dan kan je dromen dat je veel zingt. Dit ter ‘compensatie’ van hoe je je in je wakkere leven gedraagt.

8. Seksuele dromen

Vaak hebben seksuele dromen een onderliggende betekenis.

In de Middeleeuwen dacht men dat seksuele dromen gestuurd werden door de duivel. Nu kijkt men hier anders tegenaan.

Droomonderzoek laat zien dat mannen en vrouwen met sterk gedetailleerde seksuele dromen waarbij zij zich ongemakkelijk voelen, vaak problemen in het bewuste leven negeren of onderdrukken. Mensen die hun seksuele dromen als prettig ervaren, blijken hun problemen veel makkelijker onder ogen te zien en op te lossen. Ook blijkt dat mensen die openlijk over hun seksuele dromen praten vaak veel creatiever te zijn dan mensen die erg gesloten hierover zijn.

Sommige therapeuten vragen aan hun cliënten om over hun seksuele dromen te praten, omdat ze denken dat deze dromen niet alleen maar iets zeggen over iemands houding tegenover zichzelf, maar om ook op die manier de dromer seksuele activiteiten te laten verkennen die ze nog nooit ‘in het echt’ geprobeerd hebben. Dat wil niet zeggen dat alles wat in een droom gebeurt, ook ‘in real life’ moet worden toegepast, maar dat men hier wel over gepraat mag worden en opener en met meer liefde naar kan kijken. Mensen die in een seksuele droom verschijnen worden vaak opgevat als aspecten van de mens zelf.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je De Lekkerder Slapen & Fijner Dromen Methode (die je helpt om uitgerust op te staan). Via dit Jaartraject kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen over dromen.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezMet mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn, aan de hand van mijn unieke succesformules.

Als kind droomde ik intens: zo intens dat ik mij ervoor afsloot. Tijdens mijn VWO begon ik mij te verdiepen in dromen en maakte ik er een profielwerkstuk over.

Nog steeds ben ik graag met dromen bezig. Ik liet mij hierin scholen, zo ben ik bijvoorbeeld Certified Dream Interpreter via Melissa Virtue en haalde ik mijn Level 1 Certification in Lucid Dreaming bij Charlie Morley.

Aanvullende artikelen:

5 reacties op “Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?”

 1. blank

  Ik droom dat ik slaap en wakker word, echter krijg ik mijn ogen niet open.
  Het is erg angstig omdat er om mij heen dingen gebeuren maar mijn ogen zijn zo zwaar dat ik ze niet open krijg, als ik mijn oog open duw dan kan ik alleen maar wazig iets zien twee tot drie keer per week droom ik dit en ik word zwaar bezweet wakker, is er iemand die een verklaring heeft?

  1. blank

   Hoi Tina, wat toevallig. Ik droom geregeld precies hetzelfde. Vaak ben ik dan ook ‘in het echt’ ontzettend moe. Maar ik was dus ook al aan het zoeken naar een eventuele betekenis. Kan m eerlijk gezegd in het blog nog niet echt vinden.

 2. blank

  Hallo, ik droom meestal dat ik Gelukkig ben, met mijn ouders en soms ook een fijne partner ! Ze houden dan ook van me. Kan dat een Compensatie zijn voor hetgeen ik in het leven heb gemist en altijd naar verlangd heb? Ik ben enigskind en al op leeftijd en nu helemaal ALLEEN op de wereld, geen partner en geen kinderen en ouders zijn al overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top