Home   HSP Kennisbank   Dromen   Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?

Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?

vrouw ligt op de grond tussen bloemen te dromen

Er bestaan veel verschillende soorten dromen. Dromen kunnen enerzijds zaken van overdag bevatten, maar kunnen ook zaken bevatten waarvan men zich in het ‘’wakkere’’ leven niet bewust is.

De bekendste soorten dromen zijn:

1. Nachtmerries
2. Voorspellende dromen
3. Lucide (ook wel ‘heldere dromen’ genoemd) en Prelucide dromen
4. Creatieve dromen
5. Terugkerende dromen
6. Helende dromen
7. Compenserende dromen
8. Seksuele dromen (waar seksuele energie centraal staat)

Ze kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Hier vind je 3 tips die je helpen om de betekenis van je droom te ontdekken. Er kunnen diverse betekenissen worden toegekend aan dromen! Klik hierboven voor meer informatie over type droom 1 tot en met 4. Hieronder vind je er meer informatie over het type droom 5 tot en met 8:

5. Terugkerende dromen

  • Een ‘echte’ terugkerende droom is een droom die iedere keer precies hetzelfde is en die zich herhaalt in een periode van jaren.
  • Het kan echter ook een droom zijn die in minder lange periode plaatsvindt.

Terugkerende dromen vormen vanuit een holistische visie een signaal (ook wel boodschap of teken genoemd), dat op een onopgelost probleem kan wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een gevoel zijn dat men negeert, of waar men zich nog niet bewust van is. Het kan uit andere tijden, zoals vorige levens komen. Meestal kan deze terugkerende droom pas verdwijnen als het probleem wordt opgelost, bijvoorbeeld als een niet afgerond vorig leven goed wordt afgerond. Een terugkerende droom wordt vaak gezien als een van de belangrijkste soorten dromen (psycholoog Carl Jung hechtte hier bijvoorbeeld veel waarde aan), vanwege de signalen die het bevat.

6. Helende dromen

In een prodromale droom worden symbolen gegeven die erop wijzen dat er mogelijke ongezondheid kan plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn, zoals een droom over een ingestort gebouw.

Naast dromen die een mogelijke ongezondheid kunnen weergeven, bestaan er ook diagnostische dromen. Dit houdt in dat een droom de oorzaak van een fysiek probleem kan weergeven. Tegenwoordig worden er zowel in de Verenigde Staten als in Rusland in veel ziekenhuizen de dromen van patiënten onderzocht, om te zien of het mogelijk is om bepaalde dromen met bepaalde ziekten en kwalen in verband te brengen.

7. Compenserende dromen

Compenserende dromen geven een ander beeld van de mens dan het bewuste deel van de mens. Ze kunnen boodschappen weergeven, zoals dat men iets wel of juist niet moet doen. Ze kunnen je met beide benen op de grond zetten en een probleem oplossen. Stel dat je bijvoorbeeld jezelf in het dagelijks leven niet veel uit, dan kan je dromen dat je veel zingt. Dit ter ‘compensatie’ van hoe je je in je wakkere leven gedraagt.

8. Seksuele dromen

Vaak hebben seksuele dromen een onderliggende betekenis.

In de Middeleeuwen dacht men dat seksuele dromen gestuurd werden door de duivel. Nu kijkt men hier anders tegenaan.

vrouw met hartjes op gezicht

Droomonderzoek laat zien dat mannen en vrouwen met sterk gedetailleerde seksuele dromen waarbij zij zich ongemakkelijk voelen, vaak problemen in het bewuste leven negeren of onderdrukken. Mensen die hun seksuele dromen als prettig ervaren, blijken hun problemen veel makkelijker onder ogen te zien en op te lossen. Ook blijkt dat mensen die openlijk over hun seksuele dromen praten vaak veel creatiever te zijn dan mensen die erg gesloten hierover zijn.

Sommige therapeuten vragen aan hun cliënten om over hun seksuele dromen te praten, omdat ze denken dat deze dromen niet alleen maar iets zeggen over iemands houding tegenover zichzelf, maar om ook op die manier de dromer seksuele activiteiten te laten verkennen die ze nog nooit ‘in het echt’ geprobeerd hebben. Dat wil niet zeggen dat alles wat in een droom gebeurt, ook ‘in real life’ moet worden toegepast, maar dat men hier wel over gepraat mag worden en opener en met meer liefde naar kan kijken. Mensen die in een seksuele droom verschijnen worden vaak opgevat als aspecten van de mens zelf.

Meer weten?

Doe mee met mijn Lucide Dromencursus voor HSP! Daarin ontdek je onder meer hoe je dromen in jouw voordeel kunt inzetten. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Lucide dromencursus voor HSP

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit en paranormaliteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

6 reacties op “Wat voor soorten dromen zijn er & wat is hun betekenis?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik droom dat ik slaap en wakker word, echter krijg ik mijn ogen niet open.
    Het is erg angstig omdat er om mij heen dingen gebeuren maar mijn ogen zijn zo zwaar dat ik ze niet open krijg, als ik mijn oog open duw dan kan ik alleen maar wazig iets zien twee tot drie keer per week droom ik dit en ik word zwaar bezweet wakker, is er iemand die een verklaring heeft?

    1. Hoi Tina, wat toevallig. Ik droom geregeld precies hetzelfde. Vaak ben ik dan ook ‘in het echt’ ontzettend moe. Maar ik was dus ook al aan het zoeken naar een eventuele betekenis. Kan m eerlijk gezegd in het blog nog niet echt vinden.

  2. Hallo, ik droom meestal dat ik Gelukkig ben, met mijn ouders en soms ook een fijne partner ! Ze houden dan ook van me. Kan dat een Compensatie zijn voor hetgeen ik in het leven heb gemist en altijd naar verlangd heb? Ik ben enigskind en al op leeftijd en nu helemaal ALLEEN op de wereld, geen partner en geen kinderen en ouders zijn al overleden.

  3. Mijn vrouw is vorige jaar overleed. Ik droom, ik was op weg naar het ziekenhuis om mijn vrouw ophalen. We knuffelen elkaar stevig en we zouden verder lopen. Ik zag papier woord van haar, er staat op Morganstain. Ik heb internet gezocht maar niks te vinden.

Scroll naar top