Nachtmerrie: alles over de betekenis en wat je er tegen kan doen

nachtmerrie scene: man staat met breekijzer in hand

Ben jij benieuwd naar de betekenis en oorzaak van een nachtmerrie? Ontdek er in dit artikel meer over, ook hoe het kan worden voorkomen!

Inhoudsopgave

  1. Nachtmerrie definitie
  2. Wat zijn de symptomen van nachtmerries?
  3. Nachtmerrie gevolgen
  4. Hoeveel nachtmerries is normaal?
  5. Is een nachtmerrie slecht voor je?
  6. Wat is de meest voorkomende nachtmerrie?
  7. Wat is de oorzaak van een nachtmerrie?
  8. Wat te doen tegen nachtmerries?
  9. Wat moet je doen als je een nachtmerrie hebt?

Nachtmerrie definitie

Chinezen leggen nachtmerries vaak uit als dromen van doodsangst en ontzetting. Van Dale omschrijft een nachtmerrie als een nare of angstige droom. Een nachtmerrie is een droom met angst. Ontdek er in dit artikel meer over.

Wat zijn de symptomen van nachtmerries?

Nachtmerries zijn geen ziekte. Daarom kan er niet worden gesproken van nachtmerrie symptomen. Wel hebben nachtmerries vaak deze kenmerken;

  • Gevoelens van hulpeloosheid ervaren
  • Een gevoel hebben dat je bepaalde dingen niet meer onder controle hebt

Nachtmerries kunnen levensecht lijken.

Nachtmerries kunnen gevoelens en emoties met lading oproepen

Nachtmerries kunnen gevoelens en emoties oproepen zoals:

  • Angst
  • Spanning
  • Woede
  • Verdriet
  • Walging
  • Verlegenheid
  • Zorgen
  • Wanhoop
  • Overstuur zijn

Als je wakker wordt uit een nachtmerrie ben je vaak alert; je kan helder denken en je herinnert je details van de desbetreffende droom. Het is mogelijk dat je fysieke sensaties opmerkt zoals zweten of een versnelde hartslag.

Nachtmerrie gevolgen

Een angstdroom kan verschillende gevolgen hebben. Of/wat voor gevolgen dit zijn, is persoonlijk. Dit hangt onder andere af van de mate waarin iemand fysiek, emotioneel en mentaal gezien in balans is. Iemand die meer veerkracht heeft, zal geen/minder gevolgen ervaren ten opzichte van iemand die minder veerkracht heeft.

Een nachtmerrie kan samengaan met klachten

Nachtmerries kunnen samengaan met andere problemen zoals:

Niet meer willen slapen en/of slecht slapen

Oververmoeidheid

Hoeveel nachtmerries is normaal?

Het is normaal dat een mens nachtmerries heeft. Waarschijnlijk zal iedereen ooit dit type droom hebben of hebben gehad.

Deze droomsoort wordt abnormaal als iemand hier hinder van ondervindt in het dagelijkse leven.

Volgens een onderzoek komen nachtmerries vaker voor in de kindertijd (vooral tussen 3 en 6 jaar) en de tijd dat iemand jongvolwassen is, daarna nemen nachtmerries af.

Hoeveel nachtmerries hebben volwassenen?

In een onderzoek met volwassenen werd gemeld dat:

  • 85% het afgelopen jaar minimaal 1 nachtmerrie hadden
  • 8-20% maandelijkse nachtmerries hebben
  • 2-6% wekelijkse nachtmerries hebben

Het is mogelijk om tijdens de nacht meerdere nachtmerries te hebben.

Is een nachtmerrie slecht voor je?

Af en toe een nightmare hebben is niet iets om je zorgen over te maken. Nachtmerries kunnen en invloed hebben op je emotionele en mentale welbevinden.

Als nachtmerries een negatieve invloed hebben op je slaapkwaliteit (en je bijvoorbeeld een slaapgebrek krijgt) en/of dagelijkse functioneren, dan is het raadzaam om hier iets aan te doen.

Nachtmerrie stoornis

Als iemand regelmatig zeer veel nachtmerries heeft (minstens 1 per week gedurende een langere periode) die het dagelijkse leven ernstig verstoren, kan er sprake zijn van een nachtmerrie stoornis (droomangst stoornis). Bij een nachtmerrie stoornis kun je:

  • bang zijn om elke nacht een nachtmerrie te krijgen
  • bang zijn om te slapen, niet meer in slaap kunnen vallen. Het gevolg is hierdoor mogelijk dat je slechter slaapt, vermoeider opstaat, overdag moe bent en overdag minder goed functioneert. Wellicht ben je prikkelbaarder, heb je stemmingswisselingen en heb je concentratieproblemen.

Er is bij deze stoornis geen andere psychische stoornis aanwezig. Gebruik van stoffen (hierover later meer) kan de nachtmerries niet verklaren.

Raadpleeg bij dit soort klachten een arts.

Wat is de meest voorkomende nachtmerrie?

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwd apparaat die alle nachtmerries van alle mensen wereldwijd registreert. De vraag wat de meest voorkomende nachtmerrie is, is daarom niet gemakkelijk met 100% zekerheid te beantwoorden.

Om inzicht te krijgen in wat de meest voorkomende angstdroom is, ben je afhankelijk van of/wat mensen zich herinneren van een nachtmerrie en hierover wel/niet eerlijk communiceren. Als mensen zich bijvoorbeeld voor een angstige droom schamen, bestaat er een kans dat zij hierover niet willen praten.

Wat voor soorten nachtmerries zijn er?

Uit een onderzoek gaven mensen diverse onderwerpen aan waar zij een nachtmerie over hadden over hadden. Dit is de top 10 nachtmerrie onderwerpen die mensen aangaven in het onderzoek. Dit worden soms ook nachtmerrie soorten genoemd:

  1. Falen of hulpeloosheid
  2. Fysieke agressie (inclusief verwonding/de dood van naaste personen)
  3. Ongelukken
  4. Achtervolgd worden
  5. Gezondheidsgerelateerde kwesties (zoals ziekte) en de dood
  6. Interpersoonlijke conflicten (zoals meningsverschillen)
  7. Spanning/je zorgen maken
  8. Ramp/calamiteit (zoals een natuurramp)
  9. Kwade aanwezigheid (zoals een geest)
  10. Insecten/ongedierte (zoals ongedierte in je huis hebben)

Wat is de oorzaak van een nachtmerrie?

Er kunnen diverse oorzaken van nachtmerries zijn. Dit zijn wat voorbeelden van mogelijke oorzaken, deze kunnen van toepassing zijn op kinderen en volwassenen:

  1. Fysieke oorzaken
  2. Emotionele oorzaken
  3. Mentale oorzaken
  4. Overige oorzaken

Hieronder ontdek je er meer over.

monster in droom

Fysieke oorzaken van nachtmerries

Er bestaan diverse fysieke oorzaken die mogelijk de kans op een nachtmerrie vergroten/(mede) kunnen veroorzaken zoals:

  • een onregelmatige slaaproutine hebben
  • oververmoeid zijn
  • voeding. In een onderzoek gaven mensen aan dat voeding en in de avond laat eten hun dromen beïnvloedt. Of en welke voeding mogelijk nachtmerries veroorzaakt is heel persoonlijk. Wellicht is er een relatie tussen voedingsintoleranties/allergieën en dromen. Hier dient meer onderzoek naar gedaan te worden.
  • hormonen. Uit een onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat er een mogelijke relatie bestaat tussen het hormoon cortisol (dat een relatie heeft met stress) en nachtmerries.
  • drugs gebruik
  • slaapapneu

Uit een onderzoek bleek dat mensen met het rusteloze benen syndroom vaker nachtmerries hebben ten opzichte van mensen die dit niet hebben.

Nachtmerries medicatie

Het is mogelijk dat bepaalde medische aandoeningen/handelingen/middelen zoals medicatie de kans op nachtmerries vergroot. Denk hierbij aan:

Emotionele oorzaken van nachtmerries

Er wordt gedacht dat nachtmerries verschillende emotionele oorzaken kunnen hebben zoals:

Parker (Bron: ‘Dreams and Nightmares. Discover what your Nightmares are telling you’. Bladzijde 35, 2010) ontdekte dat deze factoren een de kans op een nachtmerrie kunnen doen toenemen:

  • Overlijden van iemand die veel voor je betekent: 16%
  • Examen: 9%
  • Ruzie met je partner, of uit elkaar gaan: 9 %
  • Veranderingen in baan of inkomen: 8 %;
  • Verhuizen: 8%;
  • Chemotherapie of medicatie: 8%
  • Depressie: 8%
  • Vermoeidheid: 7%
  • Familieproblemen: 5%
  • Zwangerschap: 4%. Een ander onderzoek rondom zwangere vrouwen liet zien dat zij meer dromen rondom angst en ongerustheid herinnerden ten opzichte van niet-zwangeren.
  • Adolescentie: 3%
  • Ruzie met vrienden: 3%
  • Slechte dag achter de rug gehad: 3%
  • Gaan trouwen: 2%

Mentale oorzaken van nachtmerries

Er kunnen diverse mentale oorzaken zijn voor nachtmerries.

Als een kind tegenspoed ervaart kan dit volgens een onderzoek het risico op nachtmerries in de toekomst vergroten. Tip: leer om je veerkracht te vergroten; dit helpt je om met tegenslagen om te gaan.

Soms worden psychische stoornissen in verband gebracht met de oorzaak van nachtmerries. Hieronder vind je wat voorbeelden.

ADHD en nachtmerries

Uit een steekproef bleek dat mensen met de diagnose ADHD meer nachtmerries hadden ten opzichte van mensen die diagnose niet hadden. Hier dient nog meer onderzoek naar gedaan te worden.

Borderline nachtmerries

Nachtmerries komen veel voor bij mensen met de diagnose Borderline. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om inzicht te krijgen in of/in welke mate mensen met de diagnose Borderline meer nachtmerries hebben in vergelijking met andere mensen.

Depressie en nachtmerries

Mensen die de diagnose depressie hebben, kunnen meer nachtmerries hebben ten opzichte van mensen die deze diagnose niet hebben.

Posttraumatische nachtmerries

Zo hebben mensen die een trauma en /of de diagnose Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) vaker nachtmerries dan mensen die dit niet hebben.

Schizofrenie/mensen met psychoses en nachtmerries

Mensen met de diagnose psychoses kunnen meer nachtmerries hebben in vergelijking met mensen die deze diagnose niet hebben.

Overige oorzaken van nachtmerries

Er bestaan nog meer mogelijke oorzaken van nachtmerries en factoren die hiermee verband kunnen houden.

Hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze ervaren prikkels intenser, ook van nachtmerries. Met deze HSP test ontdek je of jij hoogsensitief bent. HSP kunnen nachtmerries intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst kan een HSP te veel openstaan. Een HSP kan bijvoorbeeld (onbewust) prikkels (zoals uit enge films) oppikken wat ook (mede) nachtmerries kan veroorzaken. Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst kan een HSP ook energie van anderen overnemen. Denk maar aan het overnemen van (angstige) energieën zoals bij intergenerationeel/transgenerationeel trauma en/of van entiteiten (geesten genoemd) .

Vanuit een spirituele visie kunnen onafgeronde vorige levens ook nachtmerries veroorzaken.

Holistische benadering van de oorzaken

Vanuit een holistische visie zijn mogelijke fysieke, emotionele, mentale en energetische oorzaken van nachtmerries met elkaar verbonden.

mensen verstoppen zich in bos

Wat te doen tegen nachtmerries?

Wil je een angstige droom voorkomen? Dit is maatwerk: wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet goed te werken.

Tips voor volwassenen

Hieronder vind je tips die vaak bij hoogsensitieve vrouwen aansluiten:

Tip 1. Erken dat er een nachtmerrie is en neem deze serieus

Sommige mensen denken dat een terugkerende angstdroom vanzelf wel over gaat. Ze laten het voor wat het is en hopen dat het vanzelf over gaat. Deze instelling is niet effectief.

Door te erkennen dat er een angstdroom is en deze serieus te nemen en in actie te komen, kun je deze oplossen.

Tip 2. Achterhaal de oorzaak van de nachtmerrie

Kom achter de oorzaak van de droom.

Nachtmerrie spirituele betekenis

Een nachtmerrie kan vanuit een spirituele benadering worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen.

Wat betekent een terugkerende nachtmerrie?

Het komt vaak voor dat zo’n angstdroom een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds sterker en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer aanslaat.

Een angstdroom is er met een reden. Spoor de oorzaak van deze droom op: waarom is deze er? Raadpleeg bij klachten (zoals bij chronische nachtmerries) voor de zekerheid ook een arts. Sluit bijvoorbeeld medische oorzaken voor je angstdroom uit.

Vanuit een spirituele benadering biedt een nachtmerrie een mogelijkheid om te groeien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat dit type droom inzicht geeft in je schaduw en dat je via dit soort droom een schaduwstuk kan oplossen. Zo kun je meer licht in je leven en dromen ervaren.

Nachtmerrie betekenis: wat betekent een horror droom?

Een nachtmerrie wordt ook wel eens een angstdroom, horror droom of enge droom genoemd. Wat precies eng is, is relatief en persoonlijk. Vergelijk dit maar met dat je overdag een presentatie geeft: wellicht vind je dit spannend/eng, of ben je zo bang dat je hier lichamelijke klachten van hebt en bijvoorbeeld misselijk bent. In dit artikel wordt er met enge droom een angstdroom bedoeld. Ontdek hier meer over hoe je de betekenis van dromen achterhaalt.

Sommige mensen denken dat de oplossing voor nachtmerries praten met een professional in het wakende leven is. Alhoewel dit soms kan helpen, activeert dit het hoofd en het bewuste.

Nachtmerries komen voort uit je onbewuste. De beste manier om de oorzaak van nachtmerries op te sporen, is door met je onbewuste aan de slag te gaan en hiermee samen te werken.

Dit kan door lucide te leren dromen. Lucide dromen zijn dromen waarin jij je ervan bewust bent dat je droomt, terwijl je droomt. In divers wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat lucide dromen effectief tegen nachtmerries zijn. In dit artikel in ParaVisie Magazine ga ik er dieper op in.

Hieronder geeft Charlie Morley een TedTalk die er ook verder op ingaat:

YouTube video

Tip 3. Los de oorzaak van de nachtmerrie op

Er is niet 1 ‘wonderpil’ die altijd bij alle mensen nachtmerries oplost.

Welk medicijn tegen nachtmerries?

Sommige mensen gebruiken medicatie om nachtmerries op te lossen; dit is echter geen oplossing, maar symptoombestrijding. De oorzaak wordt met deze medicatie niet weggenomen. Bovendien heeft medicatie bijwerkingen. Medicatie kan mogelijk verslavend zijn. HSP kunnen bijwerkingen intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Als je medicatie wilt gebruiken tegen nachtmerries, raadpleeg dan een arts. Als de oorzaak van nachtmerries bijvoorbeeld samenhangt met PTSD wordt soms Prazosin voorgeschreven. Dit lost het trauma niet op. Er bestaan meer mogelijkheden om PTSD op te lossen.

In lucide dromen kun je de oorzaak van nachtmerries ontdekken en oplossen. Dit is een veilige en gezonde manier, zonder bijwerkingen.

Soms dient bijvoorbeeld een onafgerond leven goed te worden afgerond, of een aura goed te worden schoongemaakt en beschermd. Soms kunnen bepaalde oefeningen/hulpmiddelen in het wakende leven hierbij ondersteunen. Denk hierbij aan een meditatie.

Ook kun je de Rode Regeneratiering van Ascension Europe ter ondersteuning gebruiken. Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Ascension rode regeneratie ring

Wat moet je doen als je een nachtmerrie hebt?

Er bestaan geen vaste regels wat je moet doen als je een enge droom hebt. Je hebt een vrije wil en keuze; je ‘moet’ niets. Er bestaan diverse visies op wat wel en niet effectief is als je een enge droom hebt. Deze visies hangen samen met iemands bewustzijn. Zo zal iemand met een wetenschappelijke benadering een andere aanpak kunnen hebben dan iemand met een holistische/spirituele aanpak.

Tip: leer om lucide te dromen, op die manier kun je nachtmerries oplossen. Ontdek hier meer over lucide dromen.

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! Hiermee leer je onder meer hoe lucide dromen je kunnen helpen om nachtmerries te transformeren. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

5 reacties op “Nachtmerrie: alles over de betekenis en wat je er tegen kan doen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Riki avatar
    Riki

    Ik heb de afgelopen jaren heel veel dezelfde nachtmerries. Het is altijd donker en vaak op de plaats waar ik ben dus in bed en mijn slaapkamer. Ik weet vaak in mijn droom ook dat ik droom, eerst niet maar wat later wel Het is dreigend ik wil eruit maar er komt geen geluid uit mijn mond, ik schreeuw heel hard maar niemand hoort het. Op een bepaald geluid wordt ik toch meer wakker en maak ik wel geluid en maakt mijn man mij wakker. Ik heb ook dromen later in de nacht dat ik wakker wordt met hartkloppingen en warm. De eerste zijn altijd als ik net slaap

  2. Leonora avatar
    Leonora

    Normaal gesproken kan ik al m’n dromen wel uitleggen en begrijpen maar vannacht heb ik gedroomd dat ik vermoord werd Dior een ex vriend die in real life ook beloofd heeft me te eindigen, dus door die reden kan ik mezelf er niet toe krijgen de droom objectief te verklaren en werkt t alleen maar TEGEN me op het moment… Ik droom bijna nooit (althans ik onthoud bijna geen dromen) maar die ik wel onthou zijn vaak zeer betekenisvol of een aanwijzing dat iemand overleden is (wat ik dan de volgende dag in real life te horen krijg), dus ik knijp em nu wel even… Zou iemand de droom voor me willen interpreteren?

    1. Femke de Grijs avatar
      Femke de Grijs

      Hi Leonora,

      Bedankt voor je bericht. Klinkt intens!

      Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar een interpretatie. Mijn site is echter niet bedoelt als droom/nachtmerrie interpretatieforum ;). Wellicht heb je wat aan dit artikel dat je er verder bij helpt: https://femkedegrijs.com/dromen-betekenis-3-stappen/ Ik wens je verder het beste <3
      Liefs,
      Femke

  3. Lore avatar
    Lore

    Wat wilt het zeggen als je een nachtmerrie hebt over dat je alleen word achtergelaten in een donker bos

    1. Femke de Grijs avatar
      Femke de Grijs

      Beste Lore,

      Bedankt voor je vraag. De betekenis van een nachtmerrie is heel persoonlijk; er bestaat geen standaard antwoord op je vraag. Wellicht heb je iets aan dit artikel over hoe je de betekenis van je dromen kunt achterhalen, en aan dit artikel in ParaVisie Magazine.

      Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mocht je er verder wellicht nog vragen over hebben, dan hoor ik het graag.

      Hartelijke groeten,

      Femke

Scroll naar boven