Home   HSP Kennisbank   Dromen   Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen

Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen

oog met spin en spinnenweb

Chinezen leggen nachtmerries vaak uit als dromen van ‘doodsangst en ontzetting’. Van Dale omschrijft een nachtmerrie als een ‘nare of angstige droom‘. Een nachtmerrie betekent een droom met angst. Waarschijnlijk zal iedereen ooit een nachtmerrie hebben of hebben gehad.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen nachtmerries intens ervaren.

Nachtmerries bevatten vaak deze kenmerken;

 • Gevoelens van hulpeloosheid
 • Een gevoel dat men bepaalde dingen niet meer onder controle heeft

Nachtmerrie oorzaak

Er kunnen diverse oorzaken van nachtmerries zijn, zoals:

 • Fysieke oorzaken, zoals voor jou ‘verkeerd’ nachtmerrieopwekkend voedsel, en/of medicatie (narcose)
 • Emotionele oorzaken (zie hieronder)
 • Mentale oorzaken
 • Overige ‘energetische’ oorzaken, zoals onafgeronde vorige levens of ‘te veel openstaan’ (wat vaak het geval is bij HSP) en energieën van anderen zoals entiteiten (ook wel ‘geesten’ genoemd) overnemen.

vrouw ligt bang in bed door nachtmerrie

Emotionele oorzaken

Onderzoek wijst uit dat kinderen tussen de drie en zes jaar vaker aan nachtmerries lijden dan volwassenen. Nachtmerries van volwassenen blijken vaak voort te komen uit gevoelens van machteloosheid in de kinderjaren.

Parker (Bron: ‘Dreams and Nightmares. Discover what your Nightmares are telling you’. Bladzijde 35, 2010) ontdekte dat deze factoren een de kans op een nachtmerrie kunnen doen toenemen:

 • Overlijden van iemand die veel voor je betekent: 16%
 • Examen: 9%
 • Ruzie met je partner, of uit elkaar gaan: 9 %
 • Veranderingen in baan of inkomen: 8 %;
 • Verhuizen: 8%;
 • Chemotherapie of medicatie: 8%
 • Depressie: 8%
 • Vermoeidheid: 7%
 • Familieproblemen: 5%
 • Zwangerschap: 4%. Een ander onderzoek onder zwangere vrouwen toonde aan dat zwangere vrouwen meer over angst en ongerustheid dromen dan andere groepen mensen. Ook liet het onderzoek zien dat de zwangere vrouwen die meer nachtmerries kregen, minder tijd in de verloskamer doorbrachten.
 • Adolescentie: 3%
 • Ruzie met vrienden: 3%
 • Slechte dag achter de rug gehad: 3%
 • Gaan trouwen: 2%

”Een nachtmerrie is een signaal”

Vanuit een holistische visie zijn mogelijke fysieke, emotionele, mentale en energetische oorzaken van nachtmerries met elkaar verbonden. Een nachtmerrie kan worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen. Het komt vaak voor dat een nachtmerrie een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds ‘sterker’ en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer ‘aanslaat’.

Nachtmerrie gevolgen

Een nachtmerrie kan naast angst ook leiden tot veel andere gevolgen zoals:

Nachtmerrie voorkomen: 3 tips

Sommige mensen hebben bij het voorkomen van een nachtmerrie baat bij:

1) Lucide leren dromen. Hieronder geeft Charlie Morley een TedTalk die er verder op ingaat:

2) Meditatie, zoals onderstaand filmpje:

3) De Rode Regeneratiering van Ascension.

Ascension rode regeneratie ring

Een nachtmerrie voorkomen is maatwerk: wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet goed te werken. Het is belangrijk om:

 • Te erkennen dat er een nachtmerrie is, in deze serieus te nemen.
 • De exacte oorzaak van de nachtmerrie te achterhalen.
 • De oorzaak van de nachtmerrie weg te nemen. Soms dient bijvoorbeeld een onafgerond leven goed te worden afgerond, of een aura goed te worden ‘schoongemaakt’ en beschermd. Soms kunnen bepaalde hulpmiddelen hierbij helpen, zoals de Rode Regeneratiering van Ascension en/of iets uit de homeopathie. Een hooggevoelige professional met een sterke intuïtie en/of een spiertest kan helpen bij het oplossen van nachtmerries.

In het boek Dromen & Nachtmerries van Bas Klinkhamer staat een hoofdstuk dat verder ingaat op wat je aan nachtmerries kunt doen.

voorkant van het boek Dromen & Nachtmerries van Bas Klinkhamer

Meer weten?

Doe mee met mijn Lucide Dromen Cursus voor HSP! Hiermee leer je onder meer hoe lucide dromen je kunnen helpen om nachtmerries te transformeren.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezMet mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn, aan de hand van mijn unieke succesformules.

Als kind droomde ik intens: zo intens dat ik mij ervoor afsloot. Tijdens mijn VWO begon ik mij te verdiepen in dromen en maakte ik er een profielwerkstuk over.

Nog steeds ben ik graag met dromen bezig. Ik liet mij hierin scholen, zo ben ik bijvoorbeeld Certified Dream Interpreter via Melissa Virtue en haalde ik mijn Level 1 Certification in Lucid Dreaming bij Charlie Morley.

Aanvullende artikelen:

3 reacties op “Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen”

 1. blank

  Ik heb de afgelopen jaren heel veel dezelfde nachtmerries. Het is altijd donker en vaak op de plaats waar ik ben dus in bed en mijn slaapkamer. Ik weet vaak in mijn droom ook dat ik droom, eerst niet maar wat later wel Het is dreigend ik wil eruit maar er komt geen geluid uit mijn mond, ik schreeuw heel hard maar niemand hoort het. Op een bepaald geluid wordt ik toch meer wakker en maak ik wel geluid en maakt mijn man mij wakker. Ik heb ook dromen later in de nacht dat ik wakker wordt met hartkloppingen en warm. De eerste zijn altijd als ik net slaap

 2. blank

  Normaal gesproken kan ik al m’n dromen wel uitleggen en begrijpen maar vannacht heb ik gedroomd dat ik vermoord werd Dior een ex vriend die in real life ook beloofd heeft me te eindigen, dus door die reden kan ik mezelf er niet toe krijgen de droom objectief te verklaren en werkt t alleen maar TEGEN me op het moment… Ik droom bijna nooit (althans ik onthoud bijna geen dromen) maar die ik wel onthou zijn vaak zeer betekenisvol of een aanwijzing dat iemand overleden is (wat ik dan de volgende dag in real life te horen krijg), dus ik knijp em nu wel even… Zou iemand de droom voor me willen interpreteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top