Home   HSP Kennisbank   Dromen   Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen

Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen

nachtmerrie scene: man staat met breekijzer in hand

Chinezen leggen nachtmerries vaak uit als dromen van doodsangst en ontzetting. Van Dale omschrijft een nachtmerrie als een nare of angstige droom. Een nachtmerrie is een droom met angst. Waarschijnlijk zal iedereen ooit een nachtmerrie hebben of hebben gehad.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen nachtmerries intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Nachtmerries bevatten vaak deze kenmerken;

 • Gevoelens van hulpeloosheid
 • Een gevoel dat je bepaalde dingen niet meer onder controle hebt

Nachtmerrie oorzaak

Er kunnen diverse oorzaken van nachtmerries zijn, zoals:

 1. Fysieke oorzaken, zoals voor jou nachtmerrie-opwekkend voedsel en/of medicatie (narcose)
 2. Emotionele oorzaken (zie hieronder)
 3. Mentale oorzaken
 4. Overige energetische oorzaken, zoals:
  -onafgeronde vorige levens
  -te veel openstaan (wat vaak het geval is bij HSP)
  -energieën van anderen overnemen. Denk maar aan het overnemen van energieën zoals bij intergenerationeel/transgenerationeel trauma en/of van entiteiten (geesten genoemd) .

monster in droom

Emotionele oorzaken

Onderzoek wijst uit dat kinderen tussen de drie en zes jaar vaker aan nachtmerries lijden dan volwassenen. Nachtmerries van volwassenen blijken vaak voort te komen uit gevoelens van machteloosheid in de kinderjaren.

Parker (Bron: ‘Dreams and Nightmares. Discover what your Nightmares are telling you’. Bladzijde 35, 2010) ontdekte dat deze factoren een de kans op een nachtmerrie kunnen doen toenemen:

 • Overlijden van iemand die veel voor je betekent: 16%
 • Examen: 9%
 • Ruzie met je partner, of uit elkaar gaan: 9 %
 • Veranderingen in baan of inkomen: 8 %;
 • Verhuizen: 8%;
 • Chemotherapie of medicatie: 8%
 • Depressie: 8%
 • Vermoeidheid: 7%
 • Familieproblemen: 5%
 • Zwangerschap: 4%. Een ander onderzoek rondom zwangere vrouwen liet zien dat zij meer dromen rondom angst en ongerustheid herinnerden ten opzichte van niet-zwangeren.
 • Adolescentie: 3%
 • Ruzie met vrienden: 3%
 • Slechte dag achter de rug gehad: 3%
 • Gaan trouwen: 2%

”Een nachtmerrie is een signaal”

Vanuit een holistische visie zijn mogelijke fysieke, emotionele, mentale en energetische oorzaken van nachtmerries met elkaar verbonden.

Een nachtmerrie kan worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen. Het komt vaak voor dat een nachtmerrie een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds sterker en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer aanslaat.

mensen verstoppen zich in bos

Nachtmerrie gevolgen

Een nachtmerrie kan naast angst ook leiden tot veel andere gevolgen zoals:

Nachtmerrie voorkomen: 3 tips

Wil je een nachtmerrie voorkomen? Een nachtmerrie voorkomen is maatwerk: wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet goed te werken. Hieronder vind je tips die vaak bij hoogsensitieve vrouwen aansluiten:

Tip 1. Erken dat er een nachtmerrie is en neem deze serieus

Sommige mensen denken dat een terugkerende nachtmerrie vanzelf wel over gaat. Ze laten het voor wat het is en hopen dat het vanzelf over gaat. Deze instelling is niet effectief.

Door te erkennen dat er een nachtmerrie is en deze serieus te nemen en in actie te komen, kun je deze oplossen.

Tip 2. Achterhaal de exacte oorzaak van de nachtmerrie

Een nachtmerrie is er met een reden. Spoor de oorzaak van de nachtmerrie op: waarom is deze er?

Nachtmerries komen voort uit je onbewuste. De beste manier om de oorzaak van nachtmerries op te sporen, is door met je onbewuste aan de slag te gaan en hiermee samen te werken.

Dit kan door lucide te leren dromen. Lucide dromen zijn dromen waarin jij je ervan bewust bent dat je droomt, terwijl je droomt. In divers wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat lucide dromen effectief tegen nachtmerries zijn. In dit artikel in ParaVisie Magazine ga ik er dieper op in.

Hieronder geeft Charlie Morley een TedTalk die er ook verder op ingaat:

Tip 3. Neem de oorzaak van de nachtmerrie weg en los deze op

In lucide dromen kun je de oorzaak van nachtmerries ontdekken en oplossen.

Soms dient bijvoorbeeld een onafgerond leven goed te worden afgerond, of een aura goed te worden schoongemaakt en beschermd. Soms kunnen bepaalde hulpmiddelen in het wakende leven hierbij helpen. Denk hierbij maar aan een meditatie, zoals uit onderstaand filmpje:

Ook kun je de Rode Regeneratiering van Ascension Europe ter ondersteuning gebruiken. Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Ascension rode regeneratie ring

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! Hiermee leer je onder meer hoe lucide dromen je kunnen helpen om nachtmerries te transformeren. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

5 reacties op “Nachtmerrie: alles over de betekenis en hoe je ze kan voorkomen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Riki avatar
  Riki

  Ik heb de afgelopen jaren heel veel dezelfde nachtmerries. Het is altijd donker en vaak op de plaats waar ik ben dus in bed en mijn slaapkamer. Ik weet vaak in mijn droom ook dat ik droom, eerst niet maar wat later wel Het is dreigend ik wil eruit maar er komt geen geluid uit mijn mond, ik schreeuw heel hard maar niemand hoort het. Op een bepaald geluid wordt ik toch meer wakker en maak ik wel geluid en maakt mijn man mij wakker. Ik heb ook dromen later in de nacht dat ik wakker wordt met hartkloppingen en warm. De eerste zijn altijd als ik net slaap

 2. Leonora avatar
  Leonora

  Normaal gesproken kan ik al m’n dromen wel uitleggen en begrijpen maar vannacht heb ik gedroomd dat ik vermoord werd Dior een ex vriend die in real life ook beloofd heeft me te eindigen, dus door die reden kan ik mezelf er niet toe krijgen de droom objectief te verklaren en werkt t alleen maar TEGEN me op het moment… Ik droom bijna nooit (althans ik onthoud bijna geen dromen) maar die ik wel onthou zijn vaak zeer betekenisvol of een aanwijzing dat iemand overleden is (wat ik dan de volgende dag in real life te horen krijg), dus ik knijp em nu wel even… Zou iemand de droom voor me willen interpreteren?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Leonora,

   Bedankt voor je bericht. Klinkt intens!

   Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar een interpretatie. Mijn site is echter niet bedoelt als droom/nachtmerrie interpretatieforum ;). Wellicht heb je wat aan dit artikel dat je er verder bij helpt: https://femkedegrijs.com/dromen-betekenis-3-stappen/ Ik wens je verder het beste <3
   Liefs,
   Femke

 3. Lore avatar
  Lore

  Wat wilt het zeggen als je een nachtmerrie hebt over dat je alleen word achtergelaten in een donker bos

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Lore,

   Bedankt voor je vraag. De betekenis van een nachtmerrie is heel persoonlijk; er bestaat geen standaard antwoord op je vraag. Wellicht heb je iets aan dit artikel over hoe je de betekenis van je dromen kunt achterhalen, en aan dit artikel in ParaVisie Magazine.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mocht je er verder wellicht nog vragen over hebben, dan hoor ik het graag.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven