Home   Blog   Wat is creativiteit en hoe ontwikkel je het? 6 tips voor HSP!

Wat is creativiteit en hoe ontwikkel je het? 6 tips voor HSP!

kwasten

Wat is creativiteit? Vind hier een definitie, synoniem, voorbeelden, waarom het belangrijk is en hoe je het kan ontwikkelen aan de hand van 6 praktische tips.

Wat is creativiteit? Een definitie:

Volgens van Dale is creativiteit scheppend vermogen. Het gaat hier om het vermogen iets nieuws te creëren op fysiek, emotioneel en/of mentaal vlak, er wordt een relatie gelegd tussen verschillende prikkels.

Wat ‘nieuw’ is, is relatief. Iets kan nieuw zijn op wereldwijd vlak, maar ook op individueel vlak. Zo is schilderen op zich niet nieuw, maar kan dit het wel voor jou zijn.

Creativiteit kan origineel zijn in de zin dat het uniek is en nog nooit eerder is geproduceerd/bedacht, maar dat hoeft niet zo te zijn. Soms maakt iemand iets creatiefs (zoals een schilderij) na dat eerder door een ander is gecreëerd; dit is dan een nieuwe creatie van de persoon in kwestie, maar niet origineel en uniek.

Creativiteit competentie

Een competentie omvat een geheel van kenmerken en vaardigheden. Bij creativiteit komen er vaak deze kenmerken en vaardigheden aan bod:

 • Analytisch vermogen en inlevingsvermogen helpen je om helder te krijgen wat er speelt.
 • Initiatief tonen, lef en doorzettingsvermogen helpen om je creatieve ideeën daadwerkelijk vorm te geven.

Creativiteit voorbeelden

Denk bij voorbeelden van creativiteit maar aan een nieuwe uitvinding, kunstwerk of inventieve oplossing voor een probleem.

Creatief denken

Creatief denken omvat gedachten die vernieuwend en patroondoorbrekend zijn, zoals de bovengenoemde inventieve oplossing voor een probleem.

Creativiteit synoniem

Een synoniem voor creativiteit is onder meer vindingrijkheid en inventiviteit.

Waarom is creativiteit belangrijk?

Er zijn diverse redenen en voordelen van waarom creativiteit belangrijk is. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Voordelen van creativiteit

Door creativiteit:

 • Kun jij je ontwikkelen op allerlei vlakken; materieel, lichamelijk, emotioneel en mentaal.
 • Kan innovatie ontstaan.
 • Kun je een manier vinden om jezelf te uiten en om expressief te zijn, bijvoorbeeld door middel van zang, haken, quilten, toneelspel of schrift. Dit wordt ook wel creatief schrijven genoemd. Creativiteit kan tevens door een groep worden geuit, bijvoorbeeld als er gezamenlijk een kunstwerk wordt gemaakt.
 • Kun jij je prettig en geïnspireerd voelen.

potloden

Creativiteit verstoppen

Sommige mensen schamen zich voor creativiteit; ze verstoppen het, omdat ze bijvoorbeeld denken dat het ‘suf’ is. In sommig werk komt het echter zeer van pas. Jezelf met jouw (creatieve) interesses uiten, bijvoorbeeld door op een cv te delen dat je creatief bent kan (zeker op de lange termijn) energie geven.

Hoogsensitiviteit en creativiteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken en zijn ten opzichte van anderen vaak creatiever Dit komt omdat ze vaak een creatief brein hebben en hun rechterhersenhelft actief is. Toch voelen veel HSP zich op creatief vlak geblokkeerd. Wil je wel wat creatiever zijn, maar weet je niet hoe?

Creativiteit ontwikkelen: 6 tips

De onderstaande tips helpen je om je creativiteit te ontwikkelen.

Tip 1: sta stil bij wat creativiteit voor jou betekent

Maak eens een mindmap: pak pen en papier en schrijf in het midden het woord creativiteit op. Schrijf/teken vervolgens op wat jij hiermee associeert. Associeer dan weer door op jouw antwoorden. Je krijgt als het ware een soort boom.

Hoe creatief ben je nu? Alhoewel er geen wetenschappelijk onderbouwde creativiteitstest bestaat, krijg je via het onderstaande filmpje wel een indruk van welke hersenhelft op dit moment actiever is. Ook ontdek je hoe je jouw rechter hersenhelft dat verbonden is met creativiteit onder meer kan trainen:

Denk bijvoorbeeld eens aan iets creatiefs, zoals een schilderij. Op deze manier activeer je jouw creatieve hersenhelft. Welke kant draait de danseres op? Denk eens aan een wiskundige som, zodat je jouw analytische hersenhelft activeert; welke kant draait de danseres op?

Tip 2: sta stil bij wat je graag zou willen op het vlak van creativiteit

Wellicht wil je iets voor jezelf doen, of in groepsverband, zoals een creatieve workshop? Wil je iets met materialen doen en zo ja: wat voor (gerecyclede) materialen spreken je aan; kurk, hout/pallets, papier, klei, schelpen, steen, foto’s, fruit, beton, fietsbanden? Op creatief vlak is van alles mogelijk.

Tip 3: sta stil bij wat je vroeger qua creativiteit leuk vond

Op welke manieren was je creatief bezig en waar werd je blij van?

Tip 4: doe eens iets dat je normaal nooit doet

Ga jouw antwoorden van tip 1 en 2 in de praktijk brengen. Sta stil bij hoe je bijvoorbeeld naar de supermarkt en je werk rijdt. Kies bewust eens voor een andere route. Verpak een cadeau eens creatief, op een andere manier dan dat je normaal doet.

Tip 5: ontdek creatieve blokkades

Het opsporen van creatieve blokkades is een volgende stap.

Wat belemmert creativiteit?

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels, ook voor de meningen en verwachtingen van anderen. Dit kan leiden tot het overnemen van energie en geblokkeerd raken op creatief vlak.

Er bestaan allerlei misverstanden over creativiteit. Soms denken mensen bijvoorbeeld dat:

 • Creatief bezig zijn tijdverspilling is en niet oplevert.
 • Creativiteit enkel in de artistieke hoek kan plaatsvinden en enkel kan worden toegepast als je een creatief beroep zoals kunstenaar hebt.
 • Je een hele grote en sterke fantasie moet hebben om creatief te zijn; dit is lang niet altijd het geval.
 • Creativiteit altijd gepaard gaat met verbeeldingskracht; creativiteit kan ook een nuchter ‘eureka’ moment of diep innerlijk ‘weten’ zijn.
 • Zij niet creatief zijn en dit niet aan te leren/ontwikkelen valt.
 • Er iets heel origineels moet worden gecreëerd. ‘Moeten’ belemmert paradoxaal genoeg creativiteit.
 • Er iets uit handen moet komen dat perfect of geniaal is. Perfectionisme kan belemmerend werken.

Creativiteit kan heel eenvoudig in het dagelijks leven worden toegepast door iedereen, mits je ervoor openstaat en ervoor gemotiveerd bent.

Tip 6: transformeer creatieve blokkades

Leer ontspannen (in plaats van stress te ervaren) en andermans verwachtingen los te laten. Blijf bij je eigen energie. Zo kun je creatieve energie gemakkelijk laten stromen dit geeft vreugde en energie!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Deze blog werd gepubliceerd op 24 december 2012 en werd geüpdatet op 12 april 2023

2 reacties op “Wat is creativiteit en hoe ontwikkel je het? 6 tips voor HSP!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Margreet Wernars avatar
  Margreet Wernars

  Bedankt voor dit schrijven! In het voorjaar heb ik na een aantal jaren weer theater spelen opgepakt. Het kost tijd en energie , maar ik krijg er zo veel energie en blijheid voor terug!! Ik ben erg blij dat ik de stap/beslissing genomen heb om weer straattheater te gaan spelen. Ik wilde het eigenlijk niet gaan doen, omdat ik al zo druk ben.

  1. Femke de Grijs avatar

   Wauw, wat leuk om te horen Margreet!! Super :).

Scroll naar boven