Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?

Lucide dromen zijn dromen waarin men zich ervan bewust is dat men droomt. De term lucide dromen is in 1913 bedacht door de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden, die zelf vaak lucide droomde. Men kan in een lucide droom zelf de leiding nemen over de droom.

Een ander woord voor Lucide dromen is “heldere dromen’’.

Lucide dromen leren

Lucide dromen wordt in veel godsdiensten en culturen al eeuwenlang geleerd. Bijvoorbeeld door:4MP859 Digital Camera

 • oude Egyptische beschavingen
 • Verscheidene ‘primitieve’ stammen.
 • Hindoestaanse godsdiensten
 • Taoïstische godsdiensten
 • Boeddhistische godsdiensten

Het Tibetaanse boeddhisme leert dat lucide dromen een voorbereiding zijn op de beheersing van het leven hierna, een omgeving die sterk lijkt op de droomwereld. Voor Tibetaanse boeddhisten is het ontwikkelen van deze beheersing dan ook het voornaamste doel van dromen.

Slaapklinieken in de hele wereld zijn er geïnteresseerd in deze dromen. Ze trainen dromers om dit soort dromen op te wekken. Vaak vliegt men in dit soort dromen. Sommige onderzoekscentra moedigen dit type dromen aan, omdat men denkt dat het een goed middel zou zijn tegen (terugkerende) nachtmerries.

Zijn Lucide dromen gevaarlijk?

 • Sommige mensen zijn echter van mening dat deze technieken om de leiding te nemen in dromen tegen het hoofddoel van dromen (iets leren en inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van zichzelf/mensen) zo uit de weg wordt geruimd.
 • Soms wordt er als bezwaar aangekaart dat men in een lucide droom kan blijven ‘hangen‘ (en dat men dus uiteindelijk liever droomt, in plaats van ‘in het wakkere ‘echte’ Leven leeft), of dat men niet meer goed kan onderscheiden wat ‘echt’ (het wakkere leven) of ‘lucide’ (het droomleven) is.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat lucide dromen gevaarlijk zijn.

Lucide dromen opwekken

Vraag jezelf allereerst af waarom je helder wil dromen, bijvoorbeeld om:

 • Jezelf en je droomvaardigheden verder te ontwikkelen
 • Nieuwe ideeën op te doen, die je in het ‘wakkere leven’ kan toepassen.
 • Meer controle te ervaren, bijvoorbeeld over nachtmerries

Je kunt zoals hierboven weergeven leren om lucide dromen te krijgen. Vaak hebben hoogsensitieve personen hier al een bepaalde aanleg voor: zij hebben vaak een relatief open aura en een sterke intuïtie. Dit helpt om dit soort dromen te vergaren. Kies een droomethodiek uit die bij jou past, zoals de Silva Methode. En wees geduldig: vaak kost het tijd om lucide dromen te verkrijgen.

Stappenplan hoe je lucide dromen kan krijgen:

  1. Leer je dromen herinneren. Leg bijvoorbeeld een droomdagboek aan. Noteer ongeveer 2 weken alle dromen die je herinnert.
  2. Analyseer je dromen: wat komt vaak terug?
  3. Ga voorbereid slapen. Zeg in gedachten tegen jezelf ‘als ik weer te maken krijg met (onderwerp X: iets waar je vaak over droomt), dan herinner ik me er zelf aan dat ik droom. Dat is lucide. Dan kun je de regie ‘overnemen’ en de droom verder sturen zoals jij wilt.

In het onderstaande filmpje van de Social club worden door psycholoog en droomtrainer Tim Post ook tips gegeven hoe je lucide kan leren dromen:

Wat zijn Prelucide dromen?

In prelucide dromen heeft men vaag het idee dat men droomt, maar men is zich er niet bewust van genoeg om zelf actie te ondernemen. Het is een klein beetje verwant aan een Lucide droom, maar wat anders. Als men Lucide wil leren dromen verloopt dit in fases: de kans is groot dat je eerst Prelucide droomt, en vervolgens lucide.

2 reactie(s) op "Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?"

 • Door: Dreamer op 23 januari 2016

  Een paar jaar geleden kon ik het goed besturen, helaas lukt het nooit meer.
  Maar ik wil het graag weer kunnen, ik denk dat dromen een boodschap brengen.
  Als uiteindelijk lucide voor elkaar hebt, kan je zelf je dromen ontwerpen!

  1. Door: Elke op 21 augustus 2017

   Het is net nog iets anders maar ik vond de film ‘inception’ daarom ook zo geweldig. Zelf je dromen creëren of beïnvloeden. Ik heb ook wel eens dat ik droom in een droom. Dan wordt ik vaak wakker op de manier dat ik in mijn droom al wakker ben geworden en ben ik een tel even in de war of ik nu wel echt wakker ben. Heel interessant…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *