Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?

Lucide dromen zijn dromen waarin iemand zich ervan bewust is dat hij/zij droomt terwijl die slaapt. Het woord lucide is afgeleid uit het Latijn (lucidus) en betekent lichtend, duidelijk en helder. Synoniemen voor lucide dromen zijn “heldere dromen’’ of “bewust dromen”. De term lucide dromen werd in 1913 bekend door de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden, die zelf vaak lucide droomde. Lucide dromen zijn wetenschappelijk bewezen, bijvoorbeeld door Stephen LaBerge.

Je kan in een lucide droom zelf de leiding nemen over de droom.

Waarom zou je lucide willen dromen?

Er zijn verschillende redenen om lucide te willen dromen, zoals:

 • Jezelf en je vaardigheden en bewustzijn ontwikkelen
 • Emotionele balans creëren, zelfvertrouwen vergroten
 • Entertainment (er bijvoorbeeld van genieten)
 • Contact ervaren met lichtwezens
 • Ervaringen en kennis meenemen in het dagelijks leven; creatiever en flexibeler in het leven staan, problemen oplossen en het dagelijks leven vergemakkelijken

Hoevaak kun je lucide dromen?

Ongeveer één derde deel van je leven slaap je, daarvan droom je circa 5/6 jaar. Dat zijn volgens Charlie Morley meer dan 100.000 dromen in een heel mensenleven. Lucide dromen kunnen dat leuker maken. Ongeveer 20% van de bevolking heeft gemiddeld 1 lucide droom per maand. Een gemiddelde beoefenaar heeft gemiddeld 1 lucide droom per week, een enkele intensieve beoefenaar kan zelfs dagelijks lucide dromen.

Lucide dromen leren

Iedereen kan lucide leren dromen, het kost alleen motivatie, doorzettingsvermogen en tijd. Lucide dromen wordt in veel godsdiensten en culturen al eeuwenlang geleerd. Bijvoorbeeld door:4MP859 Digital Camera

 • Oude Egyptische beschavingen
 • Verscheidene ‘primitieve’ stammen
 • Hindoestaanse godsdiensten
 • Taoïstische godsdiensten
 • Boeddhistische godsdiensten

Het Tibetaanse boeddhisme (de Dzogchen traditie) vindt dromen zeer belangrijk: het ziet lucide dromen als een mogelijkheid om bewustzijn te ontwikkelen, waardoor je verlicht kan raken. Voor Tibetaanse boeddhisten is het ontwikkelen van deze beheersing het voornaamste doel van dromen. Tenzin Wangyal Rinpoche heeft hier bijvoorbeeld een boek over geschreven.

Slaapklinieken in de hele wereld zijn er geïnteresseerd in deze dromen. Ze trainen dromers om dit soort dromen op te wekken. Vaak vliegt men in dit soort dromen. De Amerikaanse onderzoeker Stephen LaBerge van Stanford University en andere onderzoekscentra moedigen lucide dromen aan, omdat men denkt dat het een goed middel zou zijn tegen (terugkerende) nachtmerries.

Zijn Lucide dromen gevaarlijk?

 • Sommige mensen zijn van mening dat deze technieken om de leiding te nemen in dromen tegen het hoofddoel van dromen (iets leren en inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van zichzelf/mensen) uit de weg wordt geruimd.
 • Soms wordt er als bezwaar aangekaart dat men in een lucide droom kan blijven ‘hangen‘ (en dat men dus uiteindelijk liever droomt, in plaats van ‘in het wakkere ‘echte’ Leven leeft), of dat men niet meer goed kan onderscheiden wat ‘echt’ (het wakkere leven) of ‘lucide’ (het droomleven) is.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat lucide dromen gevaarlijk zijn. Lucide dromen kunnen je juist helpen om voluit te leven.

Lucide dromen opwekken

Vraag jezelf allereerst af waarom je helder wil dromen, bijvoorbeeld om:

 • Jezelf en je droomvaardigheden verder te ontwikkelen
 • Nieuwe ideeën op te doen, die je in het ‘wakkere leven’ kan toepassen
 • Meer controle te ervaren, bijvoorbeeld over nachtmerries

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Hoogsensitieve personen  hebben een relatief open aura en een sterke intuïtie. HSP hebben een aanleg om gemakkelijk met subtiele dimensies (zoals de droomdimensie) te werken en om hun mind (gedachten)/bewustzijn te trainen. Dit helpt je bij lucide leren dromen.

Kies een droommethodiek en visie uit die bij jou past en goed voelt. En wees geduldig: vaak kost het tijd om lucide dromen te verkrijgen. Je hebt lucide dromen wanneer jij er klaar voor bent.

Wel of geen middelen gebruiken?

Er zijn verschillende externe middelen die lucide dromen stimuleren/geven. Denk maar aan edelstenen, slaapmaskers en elektroden die op specifieke plekken op je hoofd kunnen worden geplakt. Ook zijn er middelen die je in kan nemen, zoals kruiden.

HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van prikkels om hen heen. HSP reageren bijvoorbeeld intens op medicatie: een halve dosering of een kinderdosering is voor hen vaak voldoende.

Middelen die je inneemt of op je lichaam plakt om lucide te dromen hebben nadelen. Kruiden en elektroden kunnen intens door HSP worden ervaren en ook (langdurige) bijwerkingen geven, bijvoorbeeld als je (onbewust) intolerant bent voor een kruid. Bovendien creëer je op deze externe manier lucide dromen, als je er wellicht niet aan toe bent. Vergelijk het met ontspanning willen: dit kun je zelf met jouw mind leren, zonder middelen. Sommige HSP grijpen echter naar externe middelen om ontspanning te ervaren, zoals alcohol.

Er is geen enkele noodzaak om middelen in te nemen/elektroden op je te plakken om lucide te kunnen dromen.

Vanuit een Tibetaans Boeddhistische visie lijkt de sfeer als je dood bent sterk op de droomsfeer. Tibetaanse Boeddhisten trainen hun bewustzijn en mind, zodat ze lucide zijn en herkennen dat ze dromen als ze dromen. Het idee hierachter is dat je hierdoor te zijner tijd ook makkelijker herkent dat je lichaam doodgaat/dood is, waardoor je gemakkelijker naar het licht kunt gaan en verlichting kunt bereiken. Als je dood bent heb je ook geen kruiden en dat soort fysieke middelen bij je.

Met andere woorden: jouw mind is krachtig genoeg om zelf lucide te leren dromen. Je kunt dit bijvoorbeeld via boeken of cursussen leren, en je omringen met gelijkgestemde HSP die zich hiermee bezig houden. Dat is een veiligere en voedende manier voor HSP.

Stappenplan hoe je lucide dromen kan krijgen:

Hieronder vind je een globaal stappenplan die je helpt om lucide te dromen.

 1. Leer je dromen herinneren. Leg bijvoorbeeld een droomdagboek aan. Noteer ongeveer 2 weken alle dromen die je herinnert.
 2. Analyseer je dromen: wat komt vaak terug?
 3. Ga voorbereid slapen. Zeg in gedachten tegen jezelf: “Als ik weer te maken krijg met (onderwerp X: iets waar je vaak over droomt), dan herinner ik me er zelf aan dat ik droom.” Dat is lucide. Dan kun je de regie ‘overnemen’ en de droom verder sturen zoals jij wilt.

In het onderstaande filmpje van de Social club worden door psycholoog en droomtrainer Tim Post ook tips gegeven hoe je lucide kan leren dromen:

In deze video worden ook wat tips gegeven:

Lucide dromen boeken

Er bestaan verschillende boeken die verder op lucide dromen ingaan, zoals:

 1. Mijn favoriete boek: Lucide nachten (Charlie Morley): holistische en spirituele insteek
 2. Lucide dromen – zo doe je dat (Jared Zeizel, Dylan Tuccillo en Thomas Peisel)
 3. Droom meester (Tim Post): wetenschappelijke insteek
 4. Wakker dromen (Allan Wallace): Boeddhistische visie

Hieronder vind je meer informatie over de boeken:

1. Lucide nachten – Charlie Morley (mijn favoriete boek op dit vlak)

Charlie Morley is ervaringsdeskundige op het vlak van lucide dromen.

Charlie heeft een holistische en spirituele benadering, dat spreekt mij erg aan. Hij heeft kennis uit het Tibetaans Boeddhisme en de Westerse psychologie over lucide dromen met elkaar gecombineerd. Hij schreef het boek Lucide nachten. In het boek staat naast achtergrondinformatie over wat lucide dromen inhoudt en wat je ermee kunt ook persoonlijke ervaringen van Charlie en anderen en leuke tips. Ik vind dit boek een aanrader als je interesse hebt in spiritualiteit!

Klik hier voor meer informatie over het boek>>>

2. Lucide dromen – zo doe je dat Jared Zeizel, Dylan Tuccillo en Thomas Peisel

Jared Zeizel, Dylan Tuccillo en Thomas Peisel schreven het boek Lucide dromen – zo doe je dat. Ik vind dit een heel informeel geschreven boek met praktische tips door ervaringsdeskundigen (ik kon merken dat de schrijvers er verstand van hadden). Het boek is onder andere vermeld op de website van Oprah.

Klik hier en ontvang het boek Lucide dromen – zo doe je dat via Bol.com>>> :

3. Droom meester – Tim Post

Nederlandse Tim Post heeft een achtergrond als psycholoog. Hij is ervaringsdeskundige op het vlak van lucide dromen. In de onderstaande video geeft Tim Post een TedTalk over lucide dromen:

Tim schreef het boek Droom meester. Volgens Tim droom je circa 5 jaar van je leven. Dromen bieden ons allerlei gelegenheid voor zelfstudie en persoonlijke groei zegt Tim, mits we deze gelegenheid in onze dromen dan ook juist weten aan te pakken. Het boek helpt daarbij.

Wat vind ik van het boek?
Ik vind het boek een relatief wetenschappelijke en nuchtere insteek hebben.

Wat vind ik de voordelen van het boek?

 • Het boek heeft een prettig formaat: het is relatief dun en leest gemakkelijk weg.
 • In het boek vind je een logische opbouw en duidelijk uitgelegde stappen die je helpen om lucide te leren dromen.
 • In het boek zitten praktische opdrachten/oefeningen waar je direct mee kunt starten. Ik vind het ideaal voor een beginner. Ook als je wat gevorderd bent kun je er leuke dingen uithalen (ik ben al een poosje op dit vlak bezig en was blij dat ik dit boek heb gelezen).

Wat vind ik de nadelen van het boek?

 • De eerste paar pagina’s uit hoofdstuk 1 (over dagdromen) vond ik wat theoretisch omschreven en niet zo lekker weglezen als de rest van het boek.
 • Het boek bevat Engelstalige citaten: ik had het fijn gevonden als deze naar het Nederlands waren vertaald.

De voordelen wegen op tegen de (kleine) nadelen. Al met al vind ik dit boek een aanrader, vooral voor als je nuchter/rationeel bent ingesteld en ‘down to earth’ bent ingesteld!

Klik hier en ontvang het boek Droom Meester via Bol.com>>>

4. Wakker dromen – Allan Wallace

Allan Wallace schreef vanuit een Boeddhistisch perspectief het boek Wakker dromen. Het taalgebruik in het boek vind ik vrij formeel en abstract, ik vind het stroef lezen. Ben je nieuw op het vlak van lucide dromen, dan raad ik je dit boek niet aan. Ik vind dit boek geschikter voor als je al veel op het vlak van lucide dromen hebt gedaan en als je zeer geïnteresseerd bent in een Boeddhistische visie, meditatie, kwantummechanica en bewustzijn.

Klik hier voor meer informatie over het boek>>>


Wat zijn Prelucide dromen?

In prelucide dromen heeft men vaag het idee dat men droomt, maar men is zich er niet bewust van genoeg om zelf actie te ondernemen. Het is een klein beetje verwant aan een Lucide droom, maar wat anders. Als men Lucide wil leren dromen verloopt dit in fases: de kans is groot dat je eerst Prelucide droomt, en vervolgens lucide.

Over Femke de Grijs

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn, aan de hand van mijn unieke succesformules.

Als kind droomde ik intens: zo intens dat ik mij ervoor afsloot. Tijdens mijn VWO begon ik mij te verdiepen in dromen en maakte ik er een profielwerkstuk over.

Nog steeds ben ik graag met dromen bezig, vooral lucide dromen. Ik liet mij hierin scholen (zo haalde ik bijvoorbeeld mijn Level 1 Certification in Lucid Dreaming bij Charlie Morley).

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je De Lekkerder Slapen & Fijner Dromen Methode (die je helpt om uitgerust op te staan). Via dit Jaartraject kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen over dromen.

8 reactie(s) op "Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?"

 • Door: Dreamer op 23 januari 2016

  Een paar jaar geleden kon ik het goed besturen, helaas lukt het nooit meer.
  Maar ik wil het graag weer kunnen, ik denk dat dromen een boodschap brengen.
  Als uiteindelijk lucide voor elkaar hebt, kan je zelf je dromen ontwerpen!

  1. Door: Elke op 21 augustus 2017

   Het is net nog iets anders maar ik vond de film ‘inception’ daarom ook zo geweldig. Zelf je dromen creëren of beïnvloeden. Ik heb ook wel eens dat ik droom in een droom. Dan wordt ik vaak wakker op de manier dat ik in mijn droom al wakker ben geworden en ben ik een tel even in de war of ik nu wel echt wakker ben. Heel interessant…

 • Door: son op 15 november 2017

  nou heb ik net de hooggevoelig test gedaan en dat ben ik volgens de test,maar ik heb hdhd en de simtonen komen onwijs overeen met elkaar?

  1. Door: Femke de Grijs op 17 november 2017

   Hoi Son,

   Bedankt voor je vraag. In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ga ik verder in op je vraag en ADHD en hoogsensitiviteit. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne middag.

   Groeten,
   Femke

 • Door: John king op 5 januari 2019

  Hallo Femke spannend artikel! Zelf droom ik vaak lucide en vind die ervaring eigenlijk altijd positief. Ik ben benieuwd naar je bronnen over het Tibetaanse budhisme dat lucide dromen beschrijften en ook die centra die lucide dromen aanmoedigen. Is er literatuur over de door jou genoemde gevaren en voordelen?

  1. Door: Femke de Grijs op 3 maart 2019

   Hallo John,

   Naar aanleiding van je vraag heb ik wat extra informatie en boeken toegevoegd (in het boek Lucide dromen zo doe je dat zit bijvoorbeeld een zeer uitgebreide literatuurlijst :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 • Door: Noortje op 7 mei 2019

  Vroeger had ik ze vaker dan tegenwoordig. Het fijne was toen ik nog werkte (ben nu met pensioen). Wanneer ik ergens op mijn werk vastliep vroeg ik gewoon om een oplossing. Vaak gebeurde het dat de oplossing me in een droom werd aangereikt. Ik wist dan niet hoe vlug ik de volgende dag op mijn werk moest zijn om het uit te proberen. En meestal klopte het wat ik “gezienen/of gehoord”had. Als kind vloog ik heel vaak. En ik danste zo prachtig ik “vloog” dan langs een rond plafond met allerlei schilderingen en de mensen beneden waren enthousiast en klapten. Ik werd daar altijd zo blij van wakker.

  1. Door: Femke de Grijs op 8 mei 2019

   Wat leuk om te horen Noortje, dank je voor het delen :).

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *