Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?

Lucide dromen zijn dromen waarin iemand zich ervan bewust is dat hij/zij droomt terwijl die slaapt. Het woord lucide is afgeleid uit het Latijn (lucidus) en betekent lichtend, duidelijk en helder. Synoniemen voor lucide dromen zijn “heldere dromen’’ of “bewust dromen”. De term lucide dromen werd in 1913 bekend door de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden, die zelf vaak lucide droomde. Lucide dromen zijn wetenschappelijk bewezen.

Je kan in een lucide droom zelf de leiding nemen over de droom.

Waarom zou je lucide willen dromen?

Er zijn verschillende redenen om lucide te willen dromen, zoals:

 • Jezelf en je vaardigheden en bewustzijn ontwikkelen
 • Emotionele balans creëren, zelfvertrouwen vergroten
 • Entertainment (er bijvoorbeeld van genieten)
 • Contact ervaren met lichtwezens
 • Ervaringen en kennis meenemen in het dagelijks leven; creatiever en flexibeler in het leven staan, problemen oplossen en het dagelijks leven vergemakkelijken

Een derde deel slaap je van je leven, lucide dromen kunnen dat leuker maken.

Lucide dromen leren

Lucide dromen wordt in veel godsdiensten en culturen al eeuwenlang geleerd. Bijvoorbeeld door:4MP859 Digital Camera

 • Oude Egyptische beschavingen
 • Verscheidene ‘primitieve’ stammen
 • Hindoestaanse godsdiensten
 • Taoïstische godsdiensten
 • Boeddhistische godsdiensten

Het Tibetaanse boeddhisme (de Dzogchen traditie) vindt dromen zeer belangrijk: het ziet lucide dromen als een mogelijkheid om bewustzijn te ontwikkelen, waardoor je verlicht kan raken. Voor Tibetaanse boeddhisten is het ontwikkelen van deze beheersing het voornaamste doel van dromen. Tenzin Wangyal Rinpoche heeft hier bijvoorbeeld een boek over geschreven.

Slaapklinieken in de hele wereld zijn er geïnteresseerd in deze dromen. Ze trainen dromers om dit soort dromen op te wekken. Vaak vliegt men in dit soort dromen. De Amerikaanse onderzoeker Stephen LaBerge van Stanford University en andere onderzoekscentra moedigen lucide dromen aan, omdat men denkt dat het een goed middel zou zijn tegen (terugkerende) nachtmerries.

Zijn Lucide dromen gevaarlijk?

 • Sommige mensen zijn echter van mening dat deze technieken om de leiding te nemen in dromen tegen het hoofddoel van dromen (iets leren en inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van zichzelf/mensen) zo uit de weg wordt geruimd.
 • Soms wordt er als bezwaar aangekaart dat men in een lucide droom kan blijven ‘hangen‘ (en dat men dus uiteindelijk liever droomt, in plaats van ‘in het wakkere ‘echte’ Leven leeft), of dat men niet meer goed kan onderscheiden wat ‘echt’ (het wakkere leven) of ‘lucide’ (het droomleven) is.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat lucide dromen gevaarlijk zijn.

Lucide dromen opwekken

Vraag jezelf allereerst af waarom je helder wil dromen, bijvoorbeeld om:

 • Jezelf en je droomvaardigheden verder te ontwikkelen
 • Nieuwe ideeën op te doen, die je in het ‘wakkere leven’ kan toepassen
 • Meer controle te ervaren, bijvoorbeeld over nachtmerries

Je kunt zoals hierboven weergeven leren om lucide dromen te krijgen. Vaak hebben hoogsensitieve personen hier al een bepaalde aanleg voor: zij hebben vaak een relatief open aura en een sterke intuïtie. Dit helpt om dit soort dromen te vergaren. Kies een droomethodiek uit die bij jou past, zoals de Silva Methode. En wees geduldig: vaak kost het tijd om lucide dromen te verkrijgen.

Stappenplan hoe je lucide dromen kan krijgen:

Hieronder vind je een globaal stappenplan die je helpt om lucide te dromen.

 1. Leer je dromen herinneren. Leg bijvoorbeeld een droomdagboek aan. Noteer ongeveer 2 weken alle dromen die je herinnert.
 2. Analyseer je dromen: wat komt vaak terug?
 3. Ga voorbereid slapen. Zeg in gedachten tegen jezelf: “Als ik weer te maken krijg met (onderwerp X: iets waar je vaak over droomt), dan herinner ik me er zelf aan dat ik droom.” Dat is lucide. Dan kun je de regie ‘overnemen’ en de droom verder sturen zoals jij wilt.

In het onderstaande filmpje van de Social club worden door psycholoog en droomtrainer Tim Post ook tips gegeven hoe je lucide kan leren dromen:

Lucide dromen boeken

Er bestaan verschillende boeken die verder op lucide dromen ingaan, zoals:

Wat zijn Prelucide dromen?

In prelucide dromen heeft men vaag het idee dat men droomt, maar men is zich er niet bewust van genoeg om zelf actie te ondernemen. Het is een klein beetje verwant aan een Lucide droom, maar wat anders. Als men Lucide wil leren dromen verloopt dit in fases: de kans is groot dat je eerst Prelucide droomt, en vervolgens lucide.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je De Lekkerder Slapen & Fijner Dromen Methode (die je helpt om uitgerust op te staan). Via dit Jaartraject kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen over dromen.

4 reactie(s) op "Lucide dromen: wat is de betekenis en zijn ze gevaarlijk?"

 • Door: Dreamer op 23 januari 2016

  Een paar jaar geleden kon ik het goed besturen, helaas lukt het nooit meer.
  Maar ik wil het graag weer kunnen, ik denk dat dromen een boodschap brengen.
  Als uiteindelijk lucide voor elkaar hebt, kan je zelf je dromen ontwerpen!

  1. Door: Elke op 21 augustus 2017

   Het is net nog iets anders maar ik vond de film ‘inception’ daarom ook zo geweldig. Zelf je dromen creëren of beïnvloeden. Ik heb ook wel eens dat ik droom in een droom. Dan wordt ik vaak wakker op de manier dat ik in mijn droom al wakker ben geworden en ben ik een tel even in de war of ik nu wel echt wakker ben. Heel interessant…

 • Door: son op 15 november 2017

  nou heb ik net de hooggevoelig test gedaan en dat ben ik volgens de test,maar ik heb hdhd en de simtonen komen onwijs overeen met elkaar?

  1. Door: Femke de Grijs op 17 november 2017

   Hoi Son,

   Bedankt voor je vraag. In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ga ik verder in op je vraag en ADHD en hoogsensitiviteit. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne middag.

   Groeten,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *