Home   HSP Kennisbank   Dromen   Lucide dromen: alles wat je hierover moet weten + 3 tips!

Lucide dromen: alles wat je hierover moet weten + 3 tips!

vrouw droomt

Wat zijn lucide dromen?

Lucide dromen zijn dromen waarin iemand zich ervan bewust is dat hij/zij droomt terwijl die slaapt. Het woord lucide is afgeleid uit het Latijn (lucidus) en betekent lichtend, duidelijk en helder. Synoniemen zijn heldere dromen of bewust dromen.

De term lucide dromen werd in 1913 bekend door de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden, die zelf vaak deze dromen had. In de praktijk wordt er ook vaak gesproken over helder dromen en Lucid dreaming.

Wetenschappelijk bewijs voor lucide dromen

Deze dromen zijn wetenschappelijk bewezen, bijvoorbeeld door Stephen LaBerge.

In deze video vat ik samen wat heldere dromen zijn en geef ik antwoord op de vraag: “Is het überhaupt een goed idee de niet bemerkte dromen ‘wakker te schudden’, bewust te maken?”.

Waarom zou je lucide willen dromen?

Je kan in een heldere droom zelf de leiding nemen over de droom. Heldere dromen hebben diverse voordelen, wat redenen zijn om heldere te dromen als HSP. Voorbeelden zijn:

 • Jezelf en je fysieke, emotionele en/of mentale vaardigheden en bewustzijn ontwikkelen. Denk maar aan het oefenen van: een sport, het bespelen van een instrument, het geven van een presentatie, een conversatie (zoals een sollicitatiegesprek) of je focus versterken, bijvoorbeeld door te mediteren in een heldere droom.
 • Emotionele balans creëren, zelfvertrouwen vergroten. In een lucide droom is het bijvoorbeeld mogelijk om intergenerationeel- en transgenerationeel trauma op te lossen.
 • Entertainment (er bijvoorbeeld van genieten).
 • Spirituele redenen zoals contact ervaren met lichtwezens.
 • Ervaringen en kennis meenemen in het dagelijks leven; creatiever en flexibeler in het leven staan, problemen oplossen en het dagelijks leven vergemakkelijken

Voordelen van lucide dromen

In deze video deel ik meer over de voordelen van heldere dromen:

Hoevaak kun je lucide dromen?

Ongeveer één derde deel van je leven slaap je, daarvan ben je ongeveer 25% in de droomstaat. Je droomt circa één maand per jaar. Als je negentig jaar wordt heb je gemiddeld 7,5 jaar gedroomd. Deze heldere dromen kunnen dat leuker maken.

Ongeveer 20% van de bevolking heeft gemiddeld 1 heldere droom per maand. Een gemiddelde beoefenaar heeft gemiddeld 1 heldere droom per week, een enkele intensieve beoefenaar kan het zelfs dagelijks.

Lucide dromen leren

Iedereen kan helder leren dromen, het kost alleen motivatie, doorzettingsvermogen en tijd. De enige mensen die soms niet helder kunnen dromen zijn diegenen die een beroerte hebben gehad of die door hoofdletsel schade hebben opgelopen in hun hersenen.

Deze dromen wordt in veel culturen en religies al eeuwenlang geleerd. Bijvoorbeeld door:

 • Oude Egyptische beschavingen
 • Verscheidene ‘primitieve’ stammen
 • sommige Hindoestaanse stromingen
 • de Taoïstische religie
 • Boeddhistische stromingen

Tibetaanse boeddhisme en dromen

Het Tibetaanse boeddhisme (het Dzogchen onderricht) vindt dromen zeer belangrijk: zij zien heldere dromen als een mogelijkheid om bewustzijn te ontwikkelen, waardoor je verlicht kan raken. Voor Tibetaanse boeddhisten is het ontwikkelen van deze beheersing het voornaamste doel van dromen.

Boeddha beeld

Slaapklinieken en lucide dromen

Slaapklinieken in de hele wereld zijn geïnteresseerd in deze dromen. Ze trainen dromers om dit soort dromen op te wekken. Vaak vliegt men in dit soort dromen. De Amerikaanse onderzoeker Stephen LaBerge van Stanford University en andere onderzoekscentra moedigen heldere dromen aan, omdat men denkt dat het een goed middel zou zijn tegen (terugkerende) nachtmerries.

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Er bestaan diverse misverstanden over heldere dromen.

Sommige mensen zijn van mening dat deze technieken om de leiding te nemen in dromen tegen een doel van dromen (iets leren en inzicht krijgen in jezelf/anderen) in gaat. Dit is een misverstand: heldere dromen zijn een natuurlijk fenomeen, er zijn zelfs mensen die enkel dit type dromen hebben. Deze dromen geven je de mogelijkheid om rechtstreeks met je onbewuste in contact te staan, hier inzicht in te krijgen en iets van te leren.

Soms wordt er als bezwaar aangekaart dat men in een lucide droom kan blijven hangen (en dat men liever droomt, in plaats van in het wakende ‘echte’ Leven leeft), of dat men niet meer goed kan onderscheiden wat ‘echt’ (het wakende leven) of ‘lucide’ (het droomleven) is. Hier heb je zelf een keuze in.

7 misverstanden over lucide dromen

In deze video ga ik er dieper op in en deel ik deze 7 misverstanden over heldere dromen:

Een overzicht van wat ik zoal deel op welke tijd in de video:

 • Een onderschatte oorzaak van misverstanden; 00:10:20
 • Misverstand 1: “De leiding nemen in dromen is slecht”; 02:07:17
 • Misverstand 2: “Je blijft in een lucide droom hangen”; 07:22:13
 • Misverstand 3: “Lucide dromen vreet energie”; 07:48:11
 • Misverstand 4: “Je wordt zweverig van lucide dromen”; 08:09:12
 • Misverstand 5: “Lucide dromen zorgt voor angst”; 08:41:15
  – Voorbeeld 1: Jezelf wakker maken uit een enge droom; 08:59:29
  – Voorbeeld 2: Denken: “Ik kan niet altijd aan wat ik tegen kom”; 10:50:04
 • Misverstand 6: “Lucide dromen hebben nare gevolgen”; 13:35:11
 • Misverstand 7: “Niet iedereen kan lucide dromen”; 15:24:22

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze dromen gevaarlijk zijn. Deze dromen kunnen je juist helpen om voluit te leven.

Voor wie zijn lucide dromen niet geschikt?

Houd er rekening mee dat dit type dromen aanleren niet voor iedereen geschikt is. Heb je geestelijke klachten (zoals een depersonalisatiestoornis of klachten waarbij je het gevoel van de realiteit verliest zoals bij een psychotische aanleg en dissociatieve stoornis) overleg dan met een professional in de GGZ of jij je hiermee bezig kunt houden.

Lucide dromen opwekken

Vraag jezelf allereerst af waarom je helder wil dromen, bijvoorbeeld om:

 • Jezelf en je droomvaardigheden verder te ontwikkelen.
 • Nieuwe ideeën op te doen, die je in het wakende leven kan toepassen.
 • Meer controle te ervaren, bijvoorbeeld over nachtmerries.

HSP en lucide dromen

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Hoogsensitieve personen  hebben een relatief open aura/energieveld en een sterke intuïtie. HSP hebben een aanleg om gemakkelijk met subtiele dimensies (zoals de droomdimensie) te werken en om hun mind (gedachten)/bewustzijn te trainen. Dit helpt je bij lucide leren dromen.

Visies op lucide dromen

Kies een visie en droommethodiek uit die bij jou past en goed voelt. HSP hebben vaak baat bij een spirituele/holistische visie, in plaats van een wetenschappelijke visie.

Wel of geen middelen gebruiken?

Er zijn verschillende externe middelen die heldere dromen stimuleren/geven. Denk maar aan edelstenen, slaapmaskers en elektroden die op specifieke plekken op je hoofd kunnen worden geplakt. Ook zijn er middelen die je in kan nemen, zoals kruiden.

HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van prikkels om hen heen. HSP reageren bijvoorbeeld intens op medicatie: een halve dosering of een kinderdosering is voor volwassen HSP vaak voldoende.

pillen

Middelen die je inneemt of op je lichaam plakt om lucide te dromen hebben nadelen. Kruiden en elektroden kunnen intens door HSP worden ervaren en ook (langdurige) bijwerkingen geven, bijvoorbeeld als je (onbewust) intolerant bent voor een kruid. Bovendien creëer je op deze externe manier heldere dromen, als je er wellicht niet aan toe bent. Vergelijk het met ontspanning willen: dit kun je zelf met jouw mind leren, zonder middelen. Sommige HSP grijpen echter naar externe middelen om ontspanning te ervaren, zoals alcohol.

Er is geen enkele noodzaak om middelen in te nemen/elektroden op je te plakken om lucide te kunnen dromen.

Vanuit een Tibetaans Boeddhistische visie lijkt de sfeer als je dood bent sterk op de droomsfeer. Tibetaanse Boeddhisten trainen hun bewustzijn en mind, zodat ze lucide zijn en herkennen dat ze dromen als ze dromen. Het idee hierachter is dat je hierdoor te zijner tijd ook makkelijker herkent dat je lichaam doodgaat/dood is, waardoor je gemakkelijker naar het licht kunt gaan en verlichting kunt bereiken. Als je dood bent heb je ook geen kruiden en dat soort fysieke middelen bij je.

vijzel en stamper

Met andere woorden: jouw mind is krachtig genoeg om zelf lucide te leren dromen. Je kunt dit bijvoorbeeld via boeken of cursussen leren, en je omringen met gelijkgestemde HSP die zich hiermee bezig houden. Dat is een veiligere en voedende manier voor HSP.

4 tips hoe je lucide dromen kan krijgen:

Hieronder vind je een globaal stappenplan dat je helpt om lucide te dromen.

Tip 1. Leer je dromen herinneren

Leg bijvoorbeeld een droomdagboek aan. Noteer ongeveer 2 weken alle dromen die je herinnert. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel bij bol.com dit droomdagboek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Tip 2. Analyseer je dromen

Bekijk je dromen grondig. Wat komt vaak terug?

Tip 3. Ga voorbereid slapen

Zeg in gedachten tegen jezelf: “Als ik weer te maken krijg met (onderwerp X: iets waar je vaak over droomt), dan herinner ik me er zelf aan dat ik droom.” Dat helpt je om lucide te worden. Op deze manier kun je de regie overnemen en de droom verder sturen zoals jij wilt.

Tip 4. Wees geduldig

Vaak kost het tijd om heldere dromen te verkrijgen. Je hebt deze dromen wanneer jij er klaar voor bent.

Artikel over lucide dromen in ParaVisie Magazine

Bekijk hier het artikel dat ik over heldere dromen schreef voor ParaVisie Magazine: Lichter leven door helder dromen.
Paravisie mei 2021 cover

Wat zijn prelucide dromen?

In prelucide dromen heeft men vaag het idee dat men droomt, maar men is zich er niet bewust van genoeg om zelf actie te ondernemen. Het is een klein beetje verwant aan een lucide droom, maar wat anders. Als men lucide wil leren dromen verloopt dit in fases: de kans is groot dat je eerst prelucide droomt en vervolgens lucide.

Meer weten?

Doe mee met de Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! Hierin ontdek je aan de hand van een holistische en spirituele visie hoe jij de vruchten van lucide dromen plukt, zodat je voluit leeft!

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

10 reacties op “Lucide dromen: alles wat je hierover moet weten + 3 tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dreamer avatar
  Dreamer

  Een paar jaar geleden kon ik het goed besturen, helaas lukt het nooit meer.
  Maar ik wil het graag weer kunnen, ik denk dat dromen een boodschap brengen.
  Als uiteindelijk lucide voor elkaar hebt, kan je zelf je dromen ontwerpen!

  1. Elke avatar
   Elke

   Het is net nog iets anders maar ik vond de film ‘inception’ daarom ook zo geweldig. Zelf je dromen creëren of beïnvloeden. Ik heb ook wel eens dat ik droom in een droom. Dan wordt ik vaak wakker op de manier dat ik in mijn droom al wakker ben geworden en ben ik een tel even in de war of ik nu wel echt wakker ben. Heel interessant…

 2. son avatar
  son

  nou heb ik net de hooggevoelig test gedaan en dat ben ik volgens de test,maar ik heb hdhd en de simtonen komen onwijs overeen met elkaar?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Son,

   Bedankt voor je vraag. In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ga ik verder in op je vraag en ADHD en hoogsensitiviteit. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne middag.

   Groeten,
   Femke

 3. John king avatar
  John king

  Hallo Femke spannend artikel! Zelf droom ik vaak lucide en vind die ervaring eigenlijk altijd positief. Ik ben benieuwd naar je bronnen over het Tibetaanse budhisme dat lucide dromen beschrijften en ook die centra die lucide dromen aanmoedigen. Is er literatuur over de door jou genoemde gevaren en voordelen?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hallo John,

   Naar aanleiding van je vraag heb ik wat extra informatie en boeken toegevoegd (in het boek Lucide dromen zo doe je dat zit bijvoorbeeld een zeer uitgebreide literatuurlijst :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 4. Noortje avatar
  Noortje

  Vroeger had ik ze vaker dan tegenwoordig. Het fijne was toen ik nog werkte (ben nu met pensioen). Wanneer ik ergens op mijn werk vastliep vroeg ik gewoon om een oplossing. Vaak gebeurde het dat de oplossing me in een droom werd aangereikt. Ik wist dan niet hoe vlug ik de volgende dag op mijn werk moest zijn om het uit te proberen. En meestal klopte het wat ik “gezienen/of gehoord”had. Als kind vloog ik heel vaak. En ik danste zo prachtig ik “vloog” dan langs een rond plafond met allerlei schilderingen en de mensen beneden waren enthousiast en klapten. Ik werd daar altijd zo blij van wakker.

  1. Femke de Grijs avatar

   Wat leuk om te horen Noortje, dank je voor het delen :).

   Groetjes,
   Femke

 5. Tanja avatar
  Tanja

  Ik heb een vraagje,
  Zijn lucide dromen tientallen beelden in 1 droom, of bestaan ze maar uit 1 beeld?
  Ik hoef mijn ogen nl maar te sluiten en ervaar…ik zie het als een andere dimensie. Overledenen komen bij me, bekende en onbekende, ze geven boodschappen door.
  Vannacht was het de hele nacht raak, mijn lichaam fibreerde, ik ben uitgetreden.
  Ik zou graag contact willen met lotgenoten ….💝

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Tanja,

   Bedankt voor je vraag. In de Helende Dromencursus voor hoogsensitieve vrouwen kan ik je verder helpen met je vraag. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en ik wens je verder een prettige dag toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven