Home   Ervaringen met het E-book ’20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw’

Ervaringen met het E-book ’20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw’

Wat vond je van mijn gratis E-book ’20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw?’

Ik vind het super leuk als je jouw reactie plaatst. Wat was bijvoorbeeld het resultaat van de tips die je hebt gebruikt? Ik hoor het graag!

Deel je reactie hieronder. Alvast bedankt!

Hartelijke groet, Femke

P.S. Als je de PDF waardevol vindt, deel deze pagina dan met je dierbare vrienden, collega’s of kennissen – ieder die wat ondersteuning kan gebruiken op HSP vlak :).

Wat anderen zoal zeiden:

 • “Bedankt lieve Femke voor al je goede en bruikbare tips!! En dat je aan ons denkt!!”
 • “Ik vond het zeer waardevol. Af en toe waren het ook dagelijkse dingen waar je niet bij stil staat die verandering kunnen geven. Heel erg bedankt!”
 • “Ik heb ontzettend veel baat bij jouw tips die ik heb gelezen.”
 • “Het legt puzzelstukjes op zijn plek!
 • “Erg leerzame tips. Bedankt voor de moeite die er is ingestoken!”
 • “Heel overzichtelijk met goede onderbouwing en heel herkenbaar. Makkelijk leesbaar. Veel mensen zullen er baat bij hebben. Mijn complimenten. Bedankt en ga zo door.”
 • ”Ben dolblij na 58 jaar te weten wat er met mij aan de hand is. Al jarenlang ben ik op zoek naar “mijzelf” en mede met ondersteuning van jarenlange sessies bij een psychologe weet ik om te gaan met “het leven”. Maar met de handvatten die staan in je E-book en website voel ik zoveel meer herkenning en erkenning.

Laat hieronder weten wat jij van dit E-book vindt!

701 gedachten over “Ervaringen met het E-book ’20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik vind het heel byzonder en zo herkenbaar .
  Het is na 1x lezen voor mij te veel info .en
  Dank je wel voor deze byzondere herkenbare tips. Voor mij te veel informatie in 1 keer.
  Ik wil in het Nieuwe Jaar hier zeker wat mee doen en ga dat rustig op mij laten inwerken .

  En toepassen in mijn leven . Bedankt voor je tips .

  1. Super Femke, na jaren tobben,vallen de puzzelstukken op zijn plaats, niks chronisch vermoeid,nu nog uitzoeken en weten hoe ermee om te gaan.

  2. Hoi Femke,
   Zeer bedankt voor je waardevolle tips! Jammer genoeg kan ik wegens langdurige bedlegerigheid lang niet alle tips toepassen, maar door de wetenschap dat ik lang niet de enige ben, voel ik me gesteund.
   Met vriendelijke groet,
   Jan

  3. Bedankt Femke voor de tips die je mij gestuurd. Hebt. Het geeft mij meerwaarde . Ik heb nu een andere kijk in het leven. Bedankt!

  4. lieve femke naar een paar dagen toen ik de b12 prik had gekregen was mn rode gehemelte over vr bedankt voor de tip vr gr en fijn weekend

  5. Vele dingen zijn voor mij zó herkenbaar…vooral over vitamine B12 problemen, ben ik zóveel wijzer geworden…en dat op mijn 79e jaar!! Het boekje is mooi gecopieerd door mijn zoon……en kan ik het rustig lezen (ik gebruik de comp. niet zoveel, vanwege mijn visuéle beperking). Ik ben blij dat ik het gesprek op Radio 5 heb gehoord over HSP!! Dankjewel Femke…

   vr.groetjes Elly

  6. Hoi Femke. Ik ben het rustig aan het doorlezen en verwerken. Ik herken veel van mijzelf er in. Bedankt alvast! Succes verder! Groetjes Jorien

 2. Heb het E-book uitgeprint, heel nuttig en nodig voor HSP’ers. Nu ik toch wel last heb van de “winterblues” vind ik hierin raad,

 3. Een heleboel dingen vallen nu op zijn plaats, en dat voelt goed :-). Ik heb je tips doorgelezen en er zitten zeker nuttige tips bij. Het is alleen wel veel om in één keer te behappen. Ik heb nu lekker twee weken vakantie en ga het eens lekker rustig op me in laten werken.

 4. Dank je wel Femke voor het kunnen doorlezen van je E-book. Het is gewoon heerlijk duidelijk beschreven. Na het lezen hiervan herkende ik ten eerste heel veel dingen, maar ook kreeg ik heel sterk het gevoel van binnen, en nog steeds is dit er, NU luisteren naar je zelf, je eigen innerlijke stem, want die kracht mag komen. Nou ik ben dus benieuwd hoe eea zich zal gaan ontplooien, maar fijn dat door dit lezen het andere zo heel sterk naar boven is gekomen. Dank je wel hiervoor. Ik wens jou een warm, liefdevol inspirerend 2016 en mocht het zo voelen dan maak ik graag gebruik van de mogelijkheid om te vragen, als ik met mijn innerlijk zijn er niet uitkom. Warme groet, Gonny

 5. Hartelijk bedankt voor de tips. Ik ben er sinds kort achter dat ik ook een HSP ben, maar in jouw beschrijving herken ik nog meer dingen, waarvan ik niet wist dat het er ook bij hoorde. Jammer dat je op grote afstand van mij woont, want ik moet nog wel leren hoe met alle prikkels van buitenaf om te gaan (overal zijn tegenwoordig wel harde of irritante geluiden). Misschien kan ik nog iets met de online training. Veel succes en ga zo door. Met vriendelijke groet, Linda

 6. Hoi Femke,
  Na het lezen van jou tips en je persoonlijke verhaal, kan ik zeggen dat ik hier veel in herken. Veel dingen die ik eigenlijk ergens bij mezelf wist, maar nooit een plaats kon geven, krijgen nu een plaats na het lezen van jou verhaal en je tips, die voor mij heel bruikbaar en verhelderend zijn. Super dat je ook de mogelijkheid geeft om verdere vragen te stellen.
  Hartelijke groet Willem

 7. Hartelijke dank lief Femke voor het doorsturen van jou E_bookik heb al een paar pagina s gelezen en hoe meer ik lees hoe rustiger ik me voel.Heel veel tips en belangrijke informatie die duidelijk uitgelegd is .Wil zelf nog veel informatie over je goede raad lezen dan kan ik het zoveel mogelijk proberen om hoogsensitieviteit in de hand te krijgen . Nog een liefdevol en gelukkig 2016 toegewenst warme groeten en nogmaals bedankt Linda

 8. Van de Sande Suzy

  Femke, lijkt dat je mijn levensverhaal hebt geschreven 🙂 Nu hopelijk met goede begeleiding transformatie krijgen en mij energieker gaan voelen. Dat ik het zonnetje zo graag heb lijkt nu ook duidelijk te zijn. Heb denk toch nood aan extra vitamines. Dank voor alle mooie en boeiende info die je meegeeft. Groetjes uit België

 9. Na een burnout weet ik dat ik HSP ben en heb ik een hele weg afgelegd. Je e-boek is heel duidelijk en volledig. Wat voor mij nieuw is is het leven met de maan! Daar wil ik graag meer over weten! Bedankt Femke!

 10. Joke Verheijen-de Hoogh

  Eindelijk krijg ik duidelijkheid en herken heel veel van mijzelf door het lezen van het E-book! De puzzelstukjes schuiven na 69 jaar nu in elkaar waardoor ik ben wie ik ben! Volgens mijn naasten: Een goed maar moeilijk mens!
  Nu kan ik met recht zeggen dat ik HSP heb! Van de 20 tips kon ik er 16 aankruisen die van toepassing op mij waren. Best veel dus!

 11. Femke dank je wel voor deze waardevolle tips. De vele en intense prikkels waar ik al jaren mee te maken heb kosten me enorm veel energie en kan er maar lastig mee omgaan. Jaloers op mensen die daar geen last van hebben… maar met jou tips zal ik er vast krachtiger mee om kumnen gaan! ?

 12. Hoi Femke! ik ben heel blij met je uitleg en tips, ik begin nu een beetje te begrijpen hoe ik in elkaar zit, niet dat ik me ziek of moe voel maar ik snap nu meer waarom ik dingen mij sneller opvallen, emoties, verdriet maar ook blijheid van andere mensen kunnen mij razend snel beïnvloeden. hopelijk kan ik met je tips iets makkelijker omgaan met deze dingen. heel hartelijk bedankt!

 13. Dag Femke,
  Bedankt om de PDF te bezorgen. Mensen hadden me al eens gewezen op hooggevoeligheid, maar in alles wat ik erover las, kon ik me niet direct vinden. Jouw beschrijvingen daarentegen zijn wel herkenbaar, of toch zeker delen ervan. Ik besef nu in welke richting ik zeker verder moet zoeken en dat ik me er constant van bewust zal moeten zijn. Fijn om te horen dat er wel een weg is om ermee om te gaan. Ik ga regelmatig de tips lezen die je me toestuurt. Met vriendelijke groeten, Marjolijn

 14. Er staan veel herkenbare dingen in het E-book. Ben nieuwsgierig geworden naar verdere mogelijkheden v.w.b. begeleiding.
  Ook geinteresseerd in “leven met de verschillende maanstanden”….Ik ga je website nog wel verder doorlezen ,misschien is hier nog informatie over te lezen.
  Dank voor het toesturen van het E-book. Ook vind ik je filmpjes op Youtube heel verhelderend.

 15. Al de dingen die worden beschreven in de vorm van 20 (en een beetje meer) tips zijn erg herkenbaar. Ook zijn de verwijzingen naar de site met meer uitleg een fijne toevoeging voor het omgaan met HPS.

 16. Hoi Femke, Ik heb al veel aan je tips gehad, maar ik ben er nog niet. Het is hard werken. Ik herken veel van wat je zegt in het E book. ook ik neem veel van anderen waar. en dat maakt mij erg ,moe.daar moet ik nog mee leren omgaan. Maar met de yin en yang lukt dat wel. groetje .

 17. Fijn dat je de zaak zo holistisch en pragmatisch aanpakt Femke. Concrete tips waar je ook echt mee aan de slag kan: zo zie ik e-books graag. Ik zal mijn eigen klanten die willen kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt en waarvan ik vermoed dat hoogsensitiviteit speelt met graagte naar jouw site verwijzen zodat zij zelf het e-book kunnen downloaden of zich kunnen registreren voor één van je programma’s. Heel veel succes met je praktijk!

 18. Ha Femke, Ik ben erg blij met deze tips. Het is veel informatie die erg nuttig is en tevens voel je je begrepen en gesteund.
  Het mooie vind ik dat jij ook benadrukt dat je met HSP eigenschappen veel kunt betekenen en dat je er trots op mag zijn.
  Groetjes, Pauline

 19. Hoi Femke, bedankt voor de tips, heel herkenbaar. Ik werk op een kantoor met kantoortuinen en met collega’s die kliekjes vormen. Mede daardoor ben ik nu overspannen thuis, omdat ze geen begrip hebben of niet weten wat
  HSP inhoud. Ik ga zeker met jou tips aan de slag en wie weet ga ik ook een cursus volgen. De collega’s op kantoor zullen niet veranderen daarom zal ik aan mezelf moeten gaan werken. Groetjes A

 20. hoi Femke, bedankt voor je E-book, ik zal me er de eerste tijd eens mee bezig gaan houden, om je tips te kunnen toepassen, groetjes en bedankt!

 21. Uitgebreid artikel met doorlink naar diverse onderwerpen.
  Het is vreemde gewaarwording als je iets leest en het kwartje valt. Ik weet zeker dat hsp grote voordelen heeft mits je er mee om weet te gaan. Ik heb schijnbaar tot aan mijn 30ste praktisch dat niet gedaan.
  Beloofd veel goede voor de toekomst!
  Bedankt Femke!

 22. Bedankt voor je tips femke,
  Zoooo fijn om dit te lezen. Dat jij nu mensen help, zoals mij, om vooruit te gaan. Dat er zoveel mensen zijn die zo gevoelig zijn wist ik echt niet. Ik ben nu 42 jaar en nu vallen pas al de puzzel stukjes in elkaar. Eindelijk, na al die tijd. Door de gevoelige en mooie kant van mijn dochter, zie ik mezelf. Allebei zo gevoelig. Maar zoveel herkenning. Nu dit jaar, ga ik extra aan mezelf werken, en krijg ik hulp hierin. Om me te beschermen en me sterker te maken.
  Fijn dat er mensen zijn zoals jij femke, die elkaar willen helpen. Dat maakt de wereld mooi. Ik wens je alle succes!!!! Jantien

 23. Dag Femke, bedankt voor het interessante E-book. Het ziet er aantrekkelijk uit en is mooi verzorgd. Het E-book is interessant omdat de tips beknopt zijn en tegelijkertijd waardevol!
  Ik ben 45 jaar en weet al heel lang dat ik HSP’er ben. Ik ben daar ook niet altijd zo veel mee bezig. In sommige perioden – zoals nu – wat meer dan in andere. Je tips zullen mij de komende tijd zeker helpen! Groetjes, Linda

 24. Hoi Femke, na een lange weg van ziektes en vermoeidheid en verkeerde diagnoses, artsen die me niet begrepen ben ik na jaren van doorzetten en perfectionisme in een burn-out beland waarbij mijn maskertje langzaam afvalt en ik met de hulp van gezondheidsbegeleiders achter hsp ben gekomen.. Ik kon me terugvinden in je boek en blogs op je website.. Het zijn goede tips die ik zeker ga toepassen, alleen nog leren hoe ermee om te gaan! Ook de doorlink is heel handig voor verdere uitleg! Heel mooi wat jij doet, nog veel succes gewenst!
  Lieve groetjes
  Tiffany

 25. Hallo Femke, ik heb zeker de Ebook doorgelezen, bedankt voor het delen van deze info, er zitten zeker de nodige handvaten waar ik mee aan de gang kan. Zeker bedankt voor jouw inzet aangaande Hsp.

  Mvg, Jolanda

 26. Dag Femke, gister is een wonder gebeurd. Mijn man vond het niet leuk dat ik hiermee bezig was. Mede door jou kon ik mijn eigen gevoel uiten.75procent aan mezelf gedacht en kreeg naderhand een bloemetje.Bedankt voor je 7 tips. Heel graag ga ik met je verder op deze manier .Heb dit ook aan mijn man uit kunnen leggen. Nu kan ik mijn ei kwijt, leer er veel van en hoef niet meer zo vaak met anderen te praten. Hartelijke groet Mayke

 27. Bedankt voor het delen van je Ebook.
  Heel herkenbaar!
  Een bevestiging van wat ik door ervaringen heb ontdekt.
  Lieve groet,
  Leontien

 28. mariet overvelde

  Femke, Hartelijk dank voor je heldere beeld van HSP. Herkenbaar en mooie tips om mee aan de slag te gaan.Ik ben al enige jaren bezig om met Hsp om te gaan .Ik vond gelukkig meer mensen met dezelfde verschijnselen.De tips zijn meer dan welkom en ik ga er mee aan de slag samen met anderen. Hartelijk dank voor je e book.

 29. Femke, je vroeg om een reactie op je e book 20 tips voor meer energie. Eergisteren heb ik het ontvangen en ik bedank je ervoor. Fijn, dat je op deze manier mensen wilt helpen.
  Veel tips waren mij al bekend; het is altijd fijn om ze (nog eens) op een rijtje te zien. Doordat ik ze nog niet zo lang heb, kan ik nog niets zeggen over de resultaten.

  1. Hoi Teddy,

   Mooi om te horen dat je het fijn vond om ze (nog eens) op een rijtje te zien. Ben t.z.t. benieuwd naar de resultaten :). Wens je verder een fijne dag!

   Groetjes,
   Femke

 30. beste Femke,
  Ziet er zeer interessant uit, heb nog alles niet kunnen lezen, maar wat ik heb gelezen is mij zeer goed bevallen !
  Ik weet maar één ding, dat is dat onze dokters tegenwoordig weinig belang hechten aan “vitaminetekort” !
  door een bloedonderzoek, hebben ze eindelijk gezien dat ik een “groot” tekort heb aan ijzer ! neem nu voor het ogenblik een “supplement” ! Indien het niet helpt kan ik nog altijd vragen voor inspuitingen met “ijzer” ! Beste dank voor het Eboek !

 31. Lieve Femke, dank je wel voor de tips. En voor nog veel meer 🙂 In een tijd waarin alles en iedereen geld vraagt is het een zegen om dingen te mogen ontvangen zonder dat daar geld tegenover staat. Voor mijn gevoel Gods zegen 🙂 Beetje bij beetje krijgen dingen bij mij een plekje. Jou tips helpen daarbij. Ik zal zeker nog verder neuzen op alle informatie die jij geeft. Super bedankt! Dikke knuffel.

 32. Ik heb altijd wel geweten dat ik een HSP’er was ,maar vond het altijd moeilijk uit te leggen aan een andere wat het nu precies is. Na het lezen van het E-book valt alles letterlijk op zijn plaats (ook vervelende gebeurtenissen uit het verleden, en hoe daar mee omgegaan werd)…dit ben ik! Nu ik zelf tegen een burn-out aanzit weet ik dat ik hier iets mee moet gaan doen want ik vind het erg lastig om mee om te gaan. Maar ik ben blij dat het nu allemaal wat duidelijk voor mij is geworden…nu de buitenwereld nog.

 33. Ik merkte vroeger al, dat ik vaak afwijkende meningen had,en me heel vaak niet in een groepje thuisvoelde,nu door de 20 tips,vielen de puzzel-stukjes op hun pl,aats.,IK k ga me er meer in verdiepen,om het goed te kunnen toepassen.Ik ben erg blij met deze informatie,mijn dank

 34. Bij verschillende testen scoorde ik 85 tot 90 % HSP. Aan het E Book had ik weinig omdat ik mijn leven al zo ingericht heb.
  Mijn nadeel is dat ik door een spierziekte gehandicapt ben en dat geeft best veel HSP problemen. m.n. bio voeding……vegetarisch eet ik niet helemaal omdat ik niet tegen Soja kan. Slik de vitamines (alles) B en D. En ik heb energie genoeg gelukkig.
  Het boek had voor mij geen meerwaarde. Maar ik denk voor “beginners”‘ zal het zeker een grote herkenning zijn.

 35. Hoi Femke,
  Dank je wel voor je tips.
  Heel veel is heel herkenbaar,ik weet al heel lang dat ik Hsper ben,en ben er trots op.
  Wat ik moeilijk vind is, de gedachten in mijn hoofd(en die zijn er veel)onder woorden brengen,het komt er vaak anders uit dan ik bedoel en dat is jammer,want dan weet of zie of voel je het wel,is vaak frustrerend.

  Dank je wel voor je moeite.
  Je hebt een heel bekend gezicht maar ik ken je niet.
  Lieve groetjes Tineke

  1. Hoi Tineke,

   Graag gedaan! Leuk dat je er trots op bent :). Vervelend dat je daar tegen aanloopt. Als ik daarin nog iets voor je kan betekenen: let me know. Ik wens je voor nu verder een stralende dag toe!
   Liefs,
   Femke

 36. Heb super veel aan je tips! Ik probeer er zoveel mogelijk naar te leven! Ook al ben ik vaak moe.. Toch ben ik trots dat ik een hoog sensitief persoon ben! Liefs!

 37. Ik vond het zeer herkenbaar…heb al veel over hsp gelezen maar dit was zeker een nuttige ‘samenvatting’. Heel interessant. Vele tips,kende ik al maar ik ‘vergeet’ ze ook wel eens toe te passen. Dus dankje wel om mij er nog eens aan te herinneren/in te steunen!

 38. Hoi Femke, bedankt voor je mooie E-book. Hoewel ik al best veel over HSP gelezen heb, vind ik in jouw boek veel nieuwe waardevolle informatie en tips. Bijv. over het ontwikkelen van je kwaliteiten als HSP’er en over de invloed van de maanstanden. Nu begrijp ik beter dat ik af en toe zo slecht slaap. Ik ga me hier zeker verder in verdiepen, want ik denk dat dit me kan helpen. Je geeft ook een heleboel links waardoor je over de onderwerpen die je boeien nog veel meer kunt lezen op je blog. Nogmaals heel erg bedankt.

  1. Hoi Mia,

   Wat leuk om te horen dat je in mijn boek veel nieuwe waardevolle informatie en tips vindt. Leuk dat je je er verder in wilt verdiepen, ik wens je daar verder veel plezier bij :).
   Liefs,
   Femke

 39. Lieve Femke,

  Super! Je hebt eigenlijk n gebruiksaanwijzing gemaakt voor t leven van n HSP. Nu kan ik mezelf maar vooral ook mijn zoon n gelukkiger leven geven. Ik ben je eeuwig dankbaar! N warme groet Corry

 40. Bezorgde mams

  Heb jouw tips doorgespeeld aan mijn dochter, weten sinds enkele jaren dat we HSP zijn … Jouw tips komen we meermaals in varianten tegen in de literatuur, maar vooral voor mijn dochter (19) blijft het heel lastig, zit heel diep, het ‘moe’ zijn zuigt haar volledig leeg…. Ik mis mijn lieve meid zo …Ik wou dat ik even enthousiast kon zijn als die lieve bovenstaande mensen, maar ik vind het niet zo eenvoudig… Toch van harte dank ?

 41. Ik heb nog maar een klein stukje gelezen.Heel waarde vol.
  Het gaat op het ogenblik niet zo lekker met mij,dus de echte reactie hou je nog even te goed. vriendelijke groeten Yvonne

 42. Katrina de Groot

  Langzaam begin ik te begrijpen wat mij soms “anders” maakt dan anderen. Veel dank voor de tips in het boek, die ik zeker stap-voor-stap toe ga passen. Ik zoek ook nog naar tips voor de partner/ouders van iemand met HSP. Het zou het zo veel makkelijker voor ons maken als ze begrijpen waarom we ons soms terug moeten trekken, waarom we bepaalde dingen niet aan kunnen of daarna uitgeput zijn. Ik vind het zo moeilijk om “niet begrepen te worden.” Ik hoop nog veel van je te lezen en te leren.

  1. Hoi Katrina,

   Bedankt voor je reactie. Wat fijn om te horen dat je dat langzaam begint te begrijpen en de tips stap voor stap gaat toepassen :). Wellicht heb je ook wat aan deze blogs: https://femkedegrijs.com/hsp-erkenning/ en https://femkedegrijs.com/onbegrip-huisarts/ In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ deel ik hoe je aan anderen kan uitleggen dat je HSP bent & zit als bonus een stappenplan voor de partner van iemand met hooggevoeligheid, zodat diegene ontdekt hoe die het beste met een HSP kan omgaan. Wellicht heb je daar ook wat aan.

   Liefs,

   Femke

 43. gisteren de tips gelezen; nu nog in praktijk brengen. Ik dacht altijd al dat ik een HSP was, maar door het lezen van jouw website en wat onafhankelijke tests vallen er nu wel heel veel puzzelstukjes op z’n plek. Een hele opluchting. Ik hoop er veel mee te kunnen doen!

  1. Hoi Ron,

   Leuk dat je veel herkenning vond! Wens je succes met het op te volgen en mocht ik hierin verder nog iets voor je kunnen betekenen, dan weet je me te vinden :).

   Groetjes,
   Femke

 44. Kerstens Nadia

  Meer energie, krijg ik door die 20 tips nog maar te lezen, sommigen dingen wist ik al, maar ik sta ervan versteld, dat ik nog veel geweldige tips kan gebruiken en op mezelf toepassen, jouw bijdrage voor HSP personen is gewoon fantastisch en niemand is te oud om te leren, zo draag jij een bijdrage bij voor een betere wereld voor ons allemaal, hopelijk zal jouw volgende boek nog meer HSP personen en personen die er in aanmerking kopen, nog een groter publiek bereiken en ik wacht geduldig op jouw volgend boek en nog het volgende : jij bent goed bezig, de rust straalt gewoon van je af, die rust heb ik van jou al overgenomen, Nadia

 45. Elly Zondervan

  Lieve Femke,
  Dank je wel voor de tips over HSP. Ik vond het zeer leerzaam en heel herkenbaar. Ik heb de test (linkje in het begin van het boek) gedaan en, wat een wonder 🙂 ik ben wel degelijk hoogsensitief. Ik heb veel aan jouw tips en pas ze dagelijks toe.
  Veel liefs, Elly XXX

 46. Hoi Femke,

  Bedankt voor je tips. Veel dingen zijn voor mij herkenbaar en ik ben blij om te zien dat ik niet de enige ben die het zo ervaart, want zo voelde ik me wel voordat ik wist wat hsp eigenlijk was. Nogmaals bedankt :). Liefs, Anouk

 47. Dag Femke,
  Ik kan hem helaas niet vinden. Is het wel leesbaar op een laptop of moet ik een e-reader hebben? Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden door alle vriendelijke reacties!

 48. Hallo,
  Ik vind het boek zeer waardevol, duidelijk en goed uitgelegd. Het draait niet rond de pot en het is duidelijk dat er veel moeite is ingestoken om waardevolle informatie duidelijk tot stand te kunnen brengen.

 49. Het is een bevestiging en een reminder 🙂 ben er blij mee. Heb nog iemand op je website/tips geattendeerd. Die was daar heel blij mee.
  Jammer is dat de reminder om een review te schrijven midden in de nacht kwam. Dat mag je wat mij betreft anders instellen

 50. Absoluut herkenbaar maar tot op heden ( ruim anderhalf jaar nadat ik burnout heb) zegt mijn huisarts dat het tijd nodig heeft mbt die moeheid.
  Tóch maak ik binnenkort wéér een afspraak voor nieuwe check.

 51. Er ging een deur voor me open toen ik je informatie over HSP las. Ik herkende mij heel erg in het merendeel van de HSP kenmerken. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ga zeker aan de slag met je tips want ik ben er nog lang niet. Ik zou graag meer informatie over je onlinecursus willen krijgen.

  Hartelijke groet
  Nynke

  1. Hoi Nynke,

   Wat leuk om te horen dat er een deur voor je openging en je je heel erg in het merendeel van de HSP kenmerken herkende. Leuk dat je er zeker mee aan de slag gaat en stappen wilt maken! Ik ben benieuwd naar welke informatie je precies op zoek bent? Hier heb ik een overzicht staan van mijn begeleiding: https://femkedegrijs.com/diensten/ Als je op een desbetreffend programma klikt, verschijnt er meer informatie over. Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het graag :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 52. Ik scoor 100%, zucht… Ik weet werkelijk niet waar te beginnen. Zijn er meer mensen die op latere leeftijd hier nog een modes in vinden?

 53. Het E-book is een mooi initiatief.
  Vooral de afbeelding onder tip 20 ‘leer met veranderingen om te gaan: laat los!’ vind ik perfect.
  Femke, heb je al gehoord van het begrip ‘Multipotentialite’?

 54. Lieve femke, wat ben ik blij dat ik “bij toeval” jouw site ontdekte. Ik heb er nu al heel veel aan. Wat een herkenning. Dank je wel en een mooie dag toegewenst

 55. Heb nu twee keer de tips doorgenomen en het belangrijkste voor nu voor mij is, accepteren dat ik reageer zoals ik reageer en voel zoals ik voel.
  Verder is me opgevallen dat wat nu kenmerken van hsp zijn, vroeger annders betiteld werd. Oftewel ik was een hysterica dan wel een neurotisch persoon (ik ben ouder dan 65 ). Maar het is prettig om te lezen dat ik toch minder neurotisch ben dan gedacht. 🙂

 56. tijdens het lezen dacht ik alleen maar ‘dat ben ik’! dit gaat over mij! puzzelstukjes vallen ineen. ben nog bezig met een overzicht voor mezelf te maken wat ik ermee kan en wil doen. leven met de maan, begrijp ik niet helemaal en lijkt me ook niet echt iets voor mij. de rest; daar kan ik wel wat mee. dank je wel!

  1. Hoi Renata,

   Leuk om te horen! Je kunt op de blauw gekleurde tekst klikken, dan vind je meer uitleg wat ik daarmee bedoel. Mocht je er meer over willen weten, dan weet je me te vinden. Ik wens je verder een stralende dag :).

   Groetjes,
   Femke

 57. Mooi om zoveel tools samen in 1 document bij elkaar te hebben. Zeer overzichtelijk en zeer herkenbaar. Dankjewel voor het delen van dit waardevolle document. Het geeft hoop dat ik er beter mee kan leren omgaan. Fijn dat ik je ontdekt heb. Ik ga je site eens vaker bestuderen.

 58. Tuinfort Gerda

  Beste Femke ik Ben je echt dankbaar voor je waardevolle tips.ik heb veel eruit kunnen halen en dat is een fijn gevoel

 59. Het is zo herkenbaar. Ik stond vooral te kijken toen ik het stukje las over leef bij de maan. Gevoeligheid ligt hoger dan net zoals bij mij ovolatie bijv. Thanks Femke!! Toedeloe en groetjes van Anita

 60. Het is alsof ik thuiskom, was al een tijdje op zoek, maar naar wat? Jou tips zijn echt waardevol en met de wetenschap meer energie te ontwikkelen,
  kreeg ik gelijk al een boost.Nu stap voor stap verder. Dank je wel, groetjes, Linda

 61. Bedankt voor je e – book. Voor mij is alles goed herkenbaar.
  Het is een goede aanvulling voor mij waar ik wat mee kan..
  Zeker een aanrader om te lezen!!????

 62. Het boek is voor mij een praktisch hulpmiddel waarbij ik weer even met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Het overlijden van mijn moeder(nog geen 2 jaar geleden) heeft veel los gemaakt bij mij. Ze heeft mij op mijn hart gedrukt dat ik moest gaan genieten van het leven wat mij echt niet meevalt met zo’n verlies. De zin van het leven terugvinden en het doorleven van rouw maakt dat ik pas op dit moment in mijn leven kan accepteren wat HSP met mij doet. Door alle reacties van andere ervaar ik dat dit niet iets “geks” is en ik mijn leven en omgeving zo wil gaan inrichten dat ik volop kan genieten en de juiste balans kan vinden door er ook open over (durf) te zijn naar de buitenwereld.

 63. kimberley pex

  Mooi en waardevol,al die tips. Dank je Femke. Ik zeg altijd een HSP die telt voor twee. AL die indrukken, de wereld staat op springen,de wereld staat op z’n kop, ook dat nog. Ik las net ergens dat vrijwilligers op scholen de kinderen wegwijs maken, kinderen die een ” psychische stoornis “” hebben !!! Psychische begeleiding , onzin ! t Zou beter zijn die kinderen uit te leggen wat HSP betekent. Ik merk zo vaak dat mensen HSP-ers totáál niet weten dat ze het zijn. Zo triest. Mijn leven was in ieder geval één grote zoektocht, en nog steeds. Geweldig dat jij dit op zo’n frisse manier onder de aandacht brengt. Héél veel succes , en dat nog veel mensen het inzicht krijgen, en hoe ze er mee om moeten gaan. Liefs ,kim.

 64. Heb dit in 1 ruk doorgenomen.
  Enkele punten kende ik al maar er zaten er ook heel nieuwe én goeie bij 🙂
  Top! Doe zo voort-je helpt er vele mensen mee vooruit!!

 65. Bruikbare tips. Allemaal heel herkenbaar. Alleen voor de buitenwereld blijft het moeilijk te vatten wat het juist inhoudt. Mijn zoektocht heeft ook lang geduurd. Het zou meer in de media mogen komen.

  1. Bedankt voor je leuke reactie Peggy! Ik zie vaker dat het voor de buitenwereld moeilijk te vatten is wat het het precies inhoudt. In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ geef ik daarom tips hoe je als HSP aan de buitenwereld kan uitleggen dat je HSP bent en ook hoe een ‘niet HSP-er’ het beste met een HSP-er kan omgaan. Wellicht heb je daar ook wat aan :).

   Ik wens je verder een hele fijne dag toe!

   Groetjes,
   Femke

 66. hallo Femke,ik heb nog lang niet alles gezien,en gelezen,maar er staat een hoop goede tips in.Waarvoor ik je dank.Ik ben bezig met de huisarts,om hier iets mee te doen.Gr Wim Jansen.

 67. Heyhey Femke,
  Ik ben door een goede bekende (ook met jouw gemaild) getipt over jouw blog. Ik had net zoals jouw vage klachten zoals vermoeidheid etc. Wat was het een verademing toen ik jouw blog las! Heel veel dingen vielen op z’n plek. De ”klachten” waar ik last van heb, vielen allemaal op z’n plek tijdens het lezen van jouw blog! Wat fijn dat ik de tips heb mogen ontvangen en wat heb ik hier veel aan. Ik ga ze goed bewaren, zodat ik zo af en toe kan terug lezen als ik even niet meer weet hoe om te gaan met de hoge sensitiviteit. Daarnaast heb ik nog wel een aantal vragen. Niet omdat je blog zo onduidelijk is, maar meer voor mijzelf. Hoe en wat om te gaan met verschillende aspecten, vooral met de paranormale activiteiten waar ik sinds kort mee temaken heb. Niet dat ik hier specifiek last van heb, maar wil het graag leren ontwikkelen. Dit wil ik graag gaan benutten, want ik zie het niet als last, maar als gift.

  In ieder geval al super bedankt voor de tips die ik toegereikt heb gekregen, super!
  Je hoort nog van mij via de mail!

  Groetjes Karin

 68. Bedankt voor de tips Femke! Het is een fijn document om bij de hand te hebben.
  Ik vind je website/blog ook erg fijn 😀
  Groetjes Nicole

 69. Hallo Femke, bedankt voor de waardevolle en inspirerende tips. Om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, heb ik me aangemeld voor het Bloeiprogramma “Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit”. Het voelt goed om tijd in mezelf te investeren en aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Bedankt voor jouw positieve bijdrage! Groetjes Carla

  1. Hallo Carla,

   Heel graag gedaan! Super leuk dat je er daadwerkelijk mee aan de slag wilt gaan en aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken. Ik wens je veel plezier met het volgen van het programma.

   Groetjes,
   Femke

 70. Dank voor het dossier. Het grijpt me erg aan. Enorme eye-opener. Moet eerst alle aha emoties verwerken, voordat ik echt kan reageren. Wat bijzonder, dank je wel Femke.

 71. Henri Van Dam

  Hallo beste Femke
  Ik heb je ebook gedownload ..en voor dit deze hartelijk bedankt !
  Maar ik moet nog een deel lezen ..en dan ga ik dat lezen nog eens overdoen…ik vind het zeer interessant en zeker de moeite waard om te hebben .en te herlezen .
  Ik ben iemand die nogal kritisch sta tegenover alles en nog wat …en ook graag mijn mening zeg ook als het niet goed is …maar ik heb het u al bekend gemaakt ..ik vind u enorm goed en veel zoniet alles wat u publiceert heel goed en zo waarheidsgetrouw u tips en besprekingen zijn zeer goed klaar en duidelijk uitgelegd .
  Ik heb u ebook voor een goed deel al gelezen ..en ga het verder lezen en herlezen ..daar ik momenteel wat weinig tijd had ..ik ben nog niet zo lang geleden verhuist ..en dit brengt wel extra werk met zich mee …mijn excuus hiervoor ..en ik heb u ook op twitter terug gevonden met nog meer tips en zo echt goed bedankt. .!
  Zeer vriendelijke groetjes en hartelijk bedankt Femke. !
  Henri Van Dam

 72. Beste Femke,

  Zijn echt waardevolle tips. Ook het gevoel van erkend te worden en niet langer die vreemde eend in de bijt te zijn … Vegetariër worden is alvast een mooi doel op zich.

  Bedankt Femke!

 73. Hallo Femke, heel erg bedankt voor je tips. Goed dat je er een e-book van hebt gemaakt.
  Het is simpel maar je moet er maar net aan denken. En een heleboel wist ik nog niet. Dank je wel.

 74. Dag Femke, weet pas sinds kort dat ik HSP, herken heel veel dingen in je boek dus ik ben niet ‘gek’! Moet er nu mee aan de slag want zoals het nu met me gaat wil ik niet meer en kan het ook niet meer maar heb handvatten dankzij je boek dus ‘k ga hard aan het werk!
  Nogmaals dank, liefs Dineke

 75. Bedankt voor deze eyeopener! Het is echt belangrijk om hier bij stil te staan en meer mee te doen, wegstoppen werkt niet. Bedankt! Al jou informatie trouwens geweldig, ook betreft vitamine D tekort. Lieve groetjes, Elvira ps: ik blijf je volgen met bewondering

 76. Beste Femke, ik ben blij met de informatie ik heb er veel aan Mijn zoontje Matthijs heeft de andere gevoeligheid die is hoog stimulatief

 77. Sinds 4 weken besef ik dat ik nu antwoorden krijg op vragen die ik 35 jaar met me mee draag. Het is erg fijn om nu alles een plekje te gaan geven.

 78. Hoi Femke , wat een knappe site heb jij! Zoveel informatie over zo veel verschillende thema’s! Heel leuk om te lezen! Ook leuk dat er vele dingen herkenbaar zijn! Bedankt voor het vele werk dat je daarin hebt gestoken en wat geweldig dat je dat allemaal wilt delen met iedereen! Ik ben er zeker van dat je al heel veel mensen hebt kunnen verder helpen, gewoon maar door de vele herkenbare dingen zodat ook ik weet dat ik niet alleen ben. Bedankt!

 79. Ik ben heel blij met de 20 tips die je me gestuurd hebt, later ga ik het nog eens herlezen, ik heb het nodig om die tips meerdere keren te lezen. Yvonne

 80. Bedankt Femke ik mis nu de verdieping ik wil graag meet info over HSP en relaties want dat is ern heel erg spannend en moeilijk ondetwerp voor mij. Er is iemand die me leuk vind maar prompt gaan alle alarmbellen rinkelen. Niet te doen! Help….

  1. Beste Anja,

   Bedankt voor je reactie. Leuk dat je op zoek bent naar verdieping! Momenteel ben ik een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat hier verder op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is/het zal verschijnen.

   Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd & wens je verder een fijne dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

 81. ANITA CARDINAELS

  Dag Femke, ik vond je informatie zeer leerrijk en ben nog bezig met het toe te passen in mijn leven .Ik volg ondertussen je onlinetraining voor hsp’s ook en vind het een heel fijne cursus . Ik ben ondertussen ook in behandeling bij een natuurgeneesheer in Belgie en kijk verder wat dit opbrengt wat betreft tekorten in mijn lichaam . Ik zie eindelijk een licht aan het eind van de tunnel .
  Dank je wel voor alles .
  Anita

  1. Dag Anita,

   Bedankt voor je leuke reactie. Fijn om te horen dat je de informatie zeer leerrijk vond en het een hele fijne cursus vindt! Tof dat je stappen aan het maken bent en licht aan het einde van de tunnel ziet. Keep up the good work :).

   Groetjes,
   Femke

 82. Hoi Femke,
  Om eerlijk te zijn vond ik het wat oppervlakkig en veel open deuren. Maargoed het is een inleiding en ik doe niet alle 20 goed. Voor mij geeft het lijstje onvoldoende vertrouwen om de verdieping aan te vragen. (Je wilt neem ik aan toch graag werkelijk feedback of enkel mooie reacties voor de site?)

  1. Hoi Maaike,

   Bedankt voor je eerlijke reactie, dat waardeer ik zeer. Ik wens je verder veel succes met het goed toepassen van de tips en mocht ik je t.z.t. wellicht nog ergens bij kunnen helpen, dan weet je me te vinden :).

   Groetjes,
   Femke

 83. Wat heerlijk nog meer mensen zoals jij te ontmoeten, Femke. En die graag hun ervaringen delen met anderen. Ook je kijk op de onbewuste en de meer bewuste HSPer en hoe herkenbaar voor mij, daarin al een stuk gegroeid te zijn. De voordelen als HSPer kan ik steeds beter omarmen.
  Daarin mildheid te hebben voor mezelf is een bijzonder proces voor mij geweest. Femke , dank je wel en ik lees graag meer van je. hartelijke groet, hannelieke

 84. Deze informatie was voor mij heel waardevol!
  Alle tips werken voor mij super goed, sinds dien voel ik me stukken beter 😀

  Met vriendelijke groet,

  Menno Cluitmans

 85. Hartelijk bedankt voor je E-book. Eindelijk na 30 jaar zoekende waarom ik zo moe en depressief ben, begrijp ik wat ik heb. Tien jaar geleden ben ik met mijn gezin naar de bossen in Zweden verhuisd om rust te vinden, maar tot nu toe nog niet gevonden. Je geeft prachtige tips, maar ik geloof dat ik daar hulp bij nodig heb om ze toe te passen. Ik vind je een prachtig mens en je website is zeer interessant, alles waar ik in geloof. Ik geloof dat jouw generatie veel goeds zal doen voor de mensheid en de aarde. Dank jullie wel!<3

  1. Hoi Christine,

   Graag gedaan! Wat fijn dat je begrijpt wat je hebt. Ook tof om te horen dat je mijn website zeer interessant en de tips prachtig vindt :).

   Ik wens je voor nu verder alle goeds toe. Mocht ik je t.z.t. wellicht nog verder kunnen helpen met het toepassen van de tips, dan weet je me te vinden <3

   Liefs,
   Femke

 86. Delphine glabeke

  Hoi, ik had nog nooit van HSP gehoord tot iemand me vroeg of ik ermee vertrouwd was. Toen ik op jouw site kwam las ik veel herkenbare dingen. De test vond ik leuk! Tips, die vond ik boeiend en laten je stilstaan bij hoe je leeft en wat beter zou kunnen om rustiger door het leven te gaan. Nu verder verdiepen en dan kan ik er enkel beter van worden.

 87. Dat ik een hsp er was, dat was ik voor mijzelf bewust. Het is een goede zaak dat hier meer bekendheid aan wordt gegeven, want in de reguliere gezondheid zorg bestaat hier geen begrip voor en stelt men al snel een verkeerde diagnose. Het wordt in de reguliere gezondheidszorg als een afwijking bestempeld en ondergebracht als een autisme spectrumstoornis. Bewust wording van je eigen kwaliteiten is een goede zaak en deze tips zijn voor veel HSP ers nuttig. Bedankt

 88. Ik ben blij dat ik deze tips heb mogen ontvangen en hoop dat meer HSP hiervan kennis zullen nemen. Het zal ons helpen lichter in het leven te kunnen en mogen staan. Beste Femke: hartelijk dank!

 89. Dag Femke,
  Ik heb je pdf doorgenomen en er zitten echt nuttige tips in. Ik weet al sinds een 7-tal jaren dat ik een HSP ben. Het is een mooie eigenschap, maar het blijft nog steeds moeilijk om in deze drukke wereld, en soms toch onbegripvolle maatschappij overeind te blijven. Er zijn tijden dat ik me depressief voel omwille van het onbegrip voor HSP’s, vooral op de werkvloer. Ik had graag gehad dat coaches en therapeuten hier ook wat aandacht aan zouden besteden. Omwille van mijn HSP-eigenschap kan ik niet zo goed tegen onvoorziene plotse veranderingen en stressvolle situaties, m.a.w. ik ben niet bepaald stressbestendig en flexibel en dat geeft problemen op de werkvloer. Maar ja, ik ben toch blij met de persoon die ik ben. Ondanks deze ‘zwaktes’ vind ik me nog steeds waardevol, net zoals ieder ander persoon.

 90. Een herkenning dat ik ook hooggevoelig ben met name door het maken van de test . De tips hebben mij de bevestiging gegeven dat ik in het hier en nu op de goede weg ben.Met name mijn perfectionisme en mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel waren hinderlijk , en dankbaar ben ik ervoor hoe positief ik er nu mee omga.Een mooie bevestiging en het heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven.

 91. Beste Femke, bij mijn zoektocht naar wat HSP is, kwam ik op jouw site terecht. Ik vond heldere en concrete informatie die ik herkende in gedrag van een aantal “naasten”. Ik vroeg hen; herken jij jezelf hierin? Hierop werd bevestigend gereageerd. De tips naar aanleiding van uitingen van bepaald gedrag en de voorbeelden spraken voor zich. Ik kan mij voorstellen dat als je last hebt van HSP ook jouw omgeving je vaak als een lastpak kan zien. Relaties zoals met ouders, partners, kinderen en collega’s kunnen je flink in de weg zitten, of andersom. Het is voor zowel jou (slecht in je vel, je emoties) als de ander (die begrijpt je niet) een situatie die voor opheldering, verbetering en oplossing dient te komen. Je E-boek is voor mij een eyeopener, je on-line adviezen zullen dat ongetwijfeld ook zijn.
  Succes! Ron Rusche.

 92. Hoi Femke, voor de eerste keer in mijn leven geloof ik ècht dat ik niet raar of gek ben. Ik ben een 35 jarige vrouw en heb momenteel een burnout. Deels door mijn dynamische baan en mede door iets in mij dat mij liet doordenderen terwijl ik niet meer kon. Mijn psychologe gaf aan dat ik hoogsensitief ben en na wat research kwam ik op jouw site terecht. Alles viel op zijn plek, inmiddels sta ik op een keerpunt: accepteren dat ik ben zoals ik ben en onderzoeken wat bij mij past en wat niet.
  1000x dank voor alle uitgebreide info op jouw site! Ik denk dat het uiteindelijk ook met mij wel weer goed komt!

 93. Eindelijk,na 69 jaar weet ik dat ik OK ben
  Ik laat me zoveel pijn doen dit moet stoppen.
  Ik ga het proberen toe te passen ,ik ga ervan proberen te leren en me gelukkiger te voelen.
  Bedankt
  Hennie

 94. Beste Femke,
  Hartelijk dank voor de vele tips en informatie. Een fantastisch initiatief waar veel mensen baat bij hebben (inclusief ikzelf natuurlijk) 🙂
  Zeer herkenbare topics met heel veel goeie raad.
  Knappe website die het zeker en vast verdient website van het jaar te worden 🙂

 95. Dag Femke,
  Nogmaals een bevestiging voor mij dat ik hoog sensitief ben.
  Het leven is moeilijk voor mij. Ik ben vaak moeilijk voor mijn echtgenoot en kinderen. Daar krijg ik later zo’n spijt van.
  Op het ogenblik heb ik veel last van napijn door gordelroos. Daardoor weer eens met de neus op de feiten gedrukt.
  Toch probeer ik de tips die jij ook geeft al jaren toe te passen. Maar, dat is dat heel erg moeilijk voor mij.
  Dank je wel voor jou open de duidelijke informative!
  Groet, Marian.

 96. Hi Femke,

  Ik ben sinds 3 jaar al hoogsensitief. Ik ben van alles op internet aan het zoeken hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Ik wil je iedergeval heel erg bedanken voor de informatie en tips. Het staat er heel helder in.

 97. waerzeggers Rachelle

  Beste Femke
  Bedankt voor je nuttige info.
  Ik heb enkele jaren geleden al een boek over hsp gelezen. Maar sinds kort is het ook bevestigd door mijn homeopaat.
  Het is moeilijk om er mee om te gaan. En soms barst je gewoon in tranen uit omdat je je niet begrepen voelt.
  Alles komt op je af en je probeert voor iedereen in je omgeving goed te doen en er te zijn. Waardoor dat uitputtend is .
  Voel echt aan dat ik zelfs geen tijd voor mezelf maak. Mensen begrijpen je niet en stempelen je dat je depressief bent.
  Ik ben er zeker van dat de info die je me verstuurd hebt me verder goed zal helpen er mee om te kunnen
  gr Rachelle

 98. Heel erg herkenbaar en zó aansluitend. Ik heb een bloedonderzoek laten doen nadat ik al heel lang last had van mijn darmen/lever. Blijkbaar heb ik Pfeiffer gehad en ben ik nu nog steeds vermoeid. Ik heb het artikel over CVS gelezen en vindt het heel herkenbaar en beweging en extra vitamines blijken stilaan te werken. Ook het stuk over het aanpassen van voeding… geweldig!

 99. Heel herkenbaar en bruikbare tips. Nu nog toepassen als we weer in de werk running zijn. Ik neem ze alvast mee in mijn achterhoofd.
  Liefs

 100. Zo herkenbaar, voor mij is het nog wat lastig om mijn sterke kanten(creativiteit en harde werken) te benadrukken en mijn zwakke kanten af te zwakken(perfectionistisch, chaotisch bij geen structuur)! Ik kan het nu waarnemen een proces op zich, nu moet ik er naar leren leven. Een grote stap gemaakt, nog een kleine te gaan.

  De tips zijn super handig, soms wat confronterend met als doel wij HSP’ers te helpen. Super!

  Al die gekke gezondheidsklachten zijn ook zooo herkenbaar, daar wordt nu gelukkig ook wat aan gedaan!

  Liefs,

  Pauline

 101. Lieve Femke, wat een erkenning voor mij. Zoveel dingen die ik niet wist, en de erkenning dat ik niet meer twijfel of ik HSP heb. Ik ga hier zeker wat mee doen. Vanmiddag heb ik ook een afspraak bij de huisarts, omdat ik inderdaad ook door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ga je zeker noemen en kijk ook erg uit naar de Challenge volgende week. Dank je wel xxx

 102. Hallo Femke, super bedankt voor je tips! Had het echt even gehad was erg overprikkeld door de buitenwereld. Sommige deed ik al andere ben ik nu mee bezig. Zeer herkenbare klachten! Dank je voor het delen.
  Liefs Conny
  Ps: Oordoppen bieden ook soms uitkomst ?

 103. Dag Femke,
  H<3artelijk dank voor het toezenden van de 20 gratis tips. Het was veel, doch tevens op veel punten herkenbaar.
  . Echter, het artikel dat ook van je hand is en wat ik zou gauw niet kan vinden. Namelijk HSP en de relatie tot stress heeft mij sinds kort- in een toestand na overprikkeld te zijn en mij voor altijd als kluizenaar te willen afzonderen- de ogen geopend.
  Al weet ik dat ik hooggevoelig ben, in mijn werk in de Zorg lukte het mij wel meestal om er mee om te gaan en af te bakenen. In mijn gezin vroeger ook. Echter, ik zie nu pas in dat ik dat wat ik voelde vaak een absorberen was van het gevoel van anderen. Zoals bijvoorbeeld een dier -bv een hond- ook doet.
  .Sinds mijn pensionering is de hooggevoeligheid sterker geworden, ws door de rust en stilte thuis en door meestal mijn eigen keuzes te kunnen maken. Door je artikel HSP en de relatie tot stress ben ik voor eens en altijd genezen dat er iets mis is met mij-hoewel een mens altijd blijft groeien cq nieuwe inzichten krijgt- en ik geen ziekte heb. Als anderen zeiden:'je moet eens niet zo gevoelig zijn.' of dachten dat er iets mis met mij is dat ik het bv onleuk vind om bijvoorbeeld een stad in te gaan op momenten dat ik het nodig heb om in Stilte te zijn en wanneer ik mij kwetsbaar opstel en bijvoorbeeld opkwam voor bomen, mensen, dieren) omdat ik verdrietig kan worden bij televisiebeelden en ook als er zomaar een boom wordt gekapt. Jij zult ook wel met vooroordelen te maken hebben ?(gehad?)
  Jouw artikel doet mij sinds kort tot in het merg van mijn botten beseffen dat ik geen ziekte heb noch een andere aandoening. (anders had ik ook mijn werk in de Zorg niet kunnen doen, noch mijn kinderen kunnen opvoeden)daar ben ik je intens dankbaar voor, Femke.

  Deze week ben ik begonnen met vol voor afspraken met mijzelf te gaan en … mij eraan te houden! Opeens kan ik het. Na 68 jaar :-D. savonds na 21 uur geen telefoon opnemen. Sowieso is het onverstandig de telefoon op te nemen als mijn brein overprikkeld is. Echt goed luisteren naar mijzelf.
  Hoewel ik het mij terugtrekken en alleen zijn nodig heb. Het is wat je zegt: waken voor isolement.

  Heel fijn vind ik het om bij je tips het plaatje van de weegschaal te ontdekken nadat ik zelf een stukje had geschreven dat het belangrijk is om een weegschaal te visualiseren met licht bewegende bladen.
  Dat is mijn valkuil en ik weet dat ik de enige niet ben. je verbinden of je niet verbinden omdat empathie een valkuil kan zijn. Hm, ik zit hier opeens veel te schrijven.
  Nogmaals dank voor dat wat je meegeeft, Femke. Het leven is anders en ik ben nog meer vriendjes met mijzelf door de acceptatie dat het hsp zijn een karaktertrek is.
  @ echt heel dankbaar.
  Ik ga er nu ook wat meer over schrijven.

 104. hallo, ik heb de 20 tips gelezen en heb er veel aan gehad. Plots valt alles op zijn plaats en kan ik dingen begrijpen. Daardoor maak ik me dan ook minder druk. Dank u Femke

 105. Onze zoon is hoogsensitief,en ik heb erg veel aan het PDF bestand gehad.Wat moet hij het al die jaren moeilijk hebben gehad ,door onbegrip van ons en zijn omgeving.Het is me nu wel duidelijk wat er allemaal in hem omgaat. Uiteindelijk zal hij er zelf mee moeten leren omgaan. Zeer bruikbare tips Bedankt !

 106. Beste Femke, hele praktische en herkenbare tips. Ze helpen me om samen met mijn dochter (HSK) stapjes te maken naar het beter hanteren van haar hoogevoeligheid. Met name de nuances die jij aanbrengt geven het vertrouwen dat je kunt leren het te hanteren. heb het ook doorgegeven aan anderen. Super! bedankt!

 107. Beste Femke, hele fijne en praktische tips. Zeker iets om beter en makkelijker met mijn hooggevoeligheid te kunnen omgaan. super bedankt hiervoor!

 108. Beste Femke, wat een herkenbaar overzicht! Ik ben zelf al heel veel van de genoemde punten tegengekomen. Ik vroeg me al geruime tijd af of niet iets is als ‘hoogsensitiviteit voor beginners’. Nou dat is er nu en het is heel toegankelijk.

 109. N.M. van Kalker

  Veel herkenning. Ik ben nog maar net aan de zoektocht begonnen. Met een deel van je tips was ik al bezig voor iemand mij erop attendeerde dat ik wel eens hooggevoelig kon zijn. Enige tijd geleden is mijn bloed gecontroleerd en had ik geweten wat ik nu weet, had ik er meer mee kunnen doen. Toch maar weer contact opnemen met de huisarts. Misschien wel met jouw informatie erbij.

 110. Hoi Femke,
  bedankt voor de tips. De laatste weken heb ik me in hsp verdiept en herken me er sterk in. Volgens de testen op internet kom ik ruim op hsp uit. Veel dingen van mezelf begrijp ik nu veel beter.
  Het is alleen wel jammer dat er nog niet zoveel aandacht is voor mannelijke hsp’ers, terwijl zij het misschien juist nog wel moeilijker hebben dan vrouwelijke hsp’ers, omdat in de westerse wereld een ‘echte man’ niet zo gevoelig is.

 111. Albertje Schieving

  Hoi Femke, bedankt voor jouw informatie. Er vallen heel wat puzzelstukjes op zijn plaats bij mij. Nu nog leren er mee om te gaan.

 112. Hi Femke,
  Grappig te ervaren hoe de juiste informatie altijd weer op het juiste moment wordt aangereikt. Vooral die maancyclus was voor mij op dit moment een belangrijke info bron waar ik al tijdje meer over wilde weten. Bedankt voor het delen.

 113. Hallo Femke,
  Dankje voor het online plaatsen van dit boek. Ik ben hier zelf ook al een tijd mee bezig en een aantal dingen zijn bekend maar het is altijd goed ze weer even “voor ogen” te hebben om zo weer een moment van herkenning te hebben.
  Door dit openbaar te maken merk je dat er steeds meer en meer mensen HSP zijn en dat geeft wel een gevoel van “herkenning”
  Nogmaals… dank….

 114. Verschraege Kristien

  Femke,
  Ik weet al enkele jaren dat ik een hsp’er ben. Ik heb het er nog steeds lastig mee. Het doet me deugd om na alle lectuur die ik al las weer nieuwe ideeën mag lezen. Elke hsp ‘er is toch wel anders he. Ik heb als opvoedster bij kinderen op dit vlak een belangrijke taak vind ik, ik zie ook echt de gevoelige kindjes. Godzijdank heb ik ook gevoelige collega’s, zo begrijpen we mekaar beter. Maar een hsptje zijn is de sociale sector is helemaal geen evidentie. Ik voelde me inderdaad lang de huilebalk, dus dat doe ik niet meer. Ik laat de mensen die ik niet vetrouw niet meer zo dichtbij komen, moeilijk ! Oefening baart echter wel kunst. Ik put opnieuw moed uit jouw visie. Gelijkgestemden ontmoeten, ik droom ervan. Liefs, Kristien

 115. Hi Femke boeiende site.die je hebt.heel herkenbaar.omdat je het veel om je heen ziet.vormen van hsp.en meedere factoren die daarin een rol Spelen.ik heb de test bij mij zelf gedaan.maar ik ben niet zo,overgevoelig.wat zou kunnen lijken op overdreven hsp te zijn.
  Natuurlijk ben ik gevoelig.maar merendeels.heldervoelent en wat daar nog meer bij behoord…ik vind jou site heel leerzaam en heel boeiend.
  Goed bezig Femke.Veel liefs en een warme groet Mandy….

 116. Bij mijn dochter ontdekte ik een aantal jaar geleden dat ze hoogsensitief is. De materie was nieuw voor mij, ik las wat boeken over hsk’s, maar nooit één ogenblik dacht ik erover na dat er uiteraard behalve kinderen, ook hoogsensitieve volwassenen zijn.
  Als een soort donderslag bij heldere hemel kwam deze week het besef dat ik zelf hsp ben. Als ik nu terugdenk aan allerlei gebeurtenissen in mijn leven vallen er enorm veel puzzelstukjes op zijn plaats. Ik ga me hier de komende tijd meer in verdiepen, om al mijn angsten los te kunnen laten, meer uit mijn hoofd te komen en te genieten van het hier en nu.

 117. Bedankt voor het E-book en de tips. Volgens de test ben ik 87% HSP. Eindelijk vallen veel dingen op hun plaats. Geluiden bijvoorbeeld, mijn man hoort ze amper en ik kan wakker liggen omdat ik de cv ketel ( die een verdieping hoger staat) aan hoor slaan. Schrikken om de gekste dingen. Gevoelens van anderen zo sterk oppikken dat ik er doodmoe van kan worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat een opluchting dat het gewoon zwart op wit staat, en ik niet de enige ben. Nu kan ik me in ieder geval inlezen en kan ik er hopelijk iets mee. …

 118. Hallo Femke
  Bedankt voor het gratis e-book.
  Ik heb veel aan de tips . Herkenning en erkenning zijn al prettig. Bewust worden ook. Dat is de 1e stap, nu ook nog gaan toe passen. Ben ik nu ook mee bezig.
  Ook op jouw site heb ik veel relevante informatie kunnen halen die mij meer inzicht geven en waar ik ook veel tips uithaal.
  Een minpuntje van de site vind ik soms het overzicht miste. Ik klikte regelmatig door naar nieuwe relevante interessante info. Vervolgens ging ik bv terug naar home pagina. Als ik de gelezen info terug wilde lezen kon ik het soms moeilijk terug vinden. Maar misschien is dat ook wel HSP, moeilijk overzicht te behouden door al die details……

  Maar wat overheerst is een goede site en ebook waar ik veel uit haal en mijn voordeel mee doe. Bedankt hiervoor.
  Groet, Nico

  1. Hoi Nico,

   Graag gedaan! Fijn dat het herkenning en erkenning gaf en je je er voordeel mee kan doen.

   Wellicht kun je bij de ‘geschiedenis’ functie van het medium dat je raadpleegt (zoals een pc) gemakkelijk de eerder gelezen info terug vinden en/of heb je ook wat aan de zoekoptie (linksonder bij de homepage :).

   Groetjes,
   Femke

 119. Hartstikke bedankt voor je hand out.
  Heel veel herkenning. Nu het oefenen om mezelf te beschermen. En ik ben bang dat me dat wel gaat lukken.
  Ik vind jouw initiatief fantastisch zeker in deze ik maatschappij. Ook jouw verzoek om te delen.
  Heel veel liefde en geluk.
  Erica

 120. Hoi Femke, bedankt voor de tips. Ik wist al dat ik een HSP’er ben. Er stonden goede tips in het e-book, maar het levert bij mij ook vragen op:
  1. je kan beter leren omgaan met prikkels: hoe kan je beter omgaan met prikkels?
  2. doe alles waar je je goed bij voelt: is dat persoonlijk, of zijn er algemene tips voor HSP’ers?
  2. leer los te laten: hoe kan je loslaten?
  3. je kan HSP-beperkingen transformeren tot energiegevende kwaliteiten: hoe doe je dat?
  4. het is belangrijk om je te leren afschermen: hoe kan je je afschermen?
  5. hoe kan je voorkomen dat je energieen/emoties van anderen oppikt?
  6. ik heb een uitgebreide aura- en chakraoefening geleerd bij een open dag van het CLI in Utrecht en dat zou helpen bij oa HSP om meer in je eigen energie en kracht te komen staan; ben je bekend met dergelijke oefeningen en helpt het volgens jou?
  Ik hoor het graag nog even.
  Succes verder met je mooie werk!

 121. Hallo Femke,

  Bedankt voor je waardevolle tips. Sommige zijn herkenbaar, andere nieuw. Het is goed om regelmatig de tips te lezen zodat ik bewust blijf van wat ik wil en waar ik sta.
  Liefs
  Jeanet

 122. Beste Femke. Sinds paar dagen weet ik wat er met me aan de hand was dankzij de test op jouw website en andere artikelen. Ik ben al aatal maanden op zoektocht naar waarom ik me eigenlijk altijd naar/angstig voel in openbare plekken of gewoon uit huis gaan, was/is voor mij ontzettend een grote uitdaging.
  Tot mijn twintigste werd ik als verlegen beschouwd. Daarna werd ik aangenomen op mijn baan en zag dat mijn collega’s me niet serieus namen en dat ik niet voor mijn recht kon opkomen, toen begon de verandering in mij; van dat zachte lieve meid naar een harde dame op wie iedereen kon rekenen. Wat kostte me dat zo veel energie! Ik was telkens moe en vooral als ik honger had, was zelfs praten moeilijk voor mij. En wat werd ik telkens met een gebroken hart naar huis gestuurd; ach, wat heb ik zo veel moeten verdragen! Vandaag weet ik wat er met mij aan de hand is en kan er eindelijk iets mee doen. Even terug naar de kern van deze reactie, namelijk de E-boek van 20 tips heeft mijn ogen geopend en vooral de test op jou website heeft me echt een grote duidelijkheid gegeven over mezelf en hoe ik met mijn karakter kan omgaan. Ik dank je er enorm voor Femke! Ik hoop ook dat andere trainingen ooit eens gratis toegankelijk gaan zijn voor iedereen, zodat meer en meer mensen zichzelf beter leren kennen en hun hoogsensitiviteit de baas zullen worden.

 123. Hallo Femke,

  Ik heb jouw tips aandachtig gelezen. Veel dingen waren herkenbaar. Ga wat bewuster hiermee om.
  liefs Djoke

 124. Ik heb een stagiair die HSP is. Het geeft kort en bondig inzicht en daardoor begrip.
  Dit helpt in het begeleiden en communicatie. Dank.

 125. Bedankt voor het E-book. Er staan heel veel herkenbare dingen in, waar ik nu rekening mee houd en en (misschien) beter mee om kan gaan.

 126. JacquelineJansen

  Hoi Femke,
  Dank je wel voor je tips ik heb er heel zeker iets aan, zou het fijn vinden als je meer ondersteuning kunt krijgen dat je beter met je voelens kunt werken en zeker zelf overweg kunt.

  Groetjes Jacqueline

 127. Graag heb ik de 20 tips gelezen en zal dit, omdat het zo dicht bij m’n dagelijks leven aansluit, nog wel vaker bestuderen. Heel belangrijk en inspirerend.

 128. Lieve Femke,
  Na 47 jaar allerhande klachten gaat er na het lezen van jouw tips een wereld voor me open! Ik heb hier zeker baat bij. Altijd al ‘geweten’ dat ik hoog sensitief ben, maar nu eindelijk de bevestiging dat het ook echt zo is.
  Veel dank dat je dit met ons wilt delen. Ik ben dan wel geen vrouw, maar ook mannen zullen hier zeker mee geholpen worden!
  Liefs Robin

 129. Hallo Femke,

  malen in mijn hoofd is nog mijn grootste probleem.Ik heb gemerkt dat het soms mindert door de oefening met beide voeten op de grond.
  Maar de neiging om veel na te denken blijft, heb ook wel gemerkt dat het niet zo erg is wanneer het geen negatieve gedachten zijn.
  Doordat ik nu weet dat het met overgevoeligheid te maken heeft, kan ik minder lang blijven hangen in de gedachten zelf,
  En meer van buitenaf beoordelen dat ik gewoonweg aan het malen ben. Professionele hulp (ook in de psychiatrie) bied lang
  niet altijd een oplossing omdat die grotere gevoeligheid niet eens herkent werd bij mij, terwijl ik toch overduidelijk tegen klachten opliep waarbij je uit zou kunnen opmaken dat ik hsp zou zijn. Fijn dat ik het nu weet, dank daarvoor.

  Groetjes, Camiel.

 130. Ik heb het E book gedownload en vind de tips heel goed ga ik zeker gebruiken.
  ga je zeker blijven volgen want vaak is het niet makkelijk om hsp te zijn ook mijn vriendin heeft
  het en op dat vlak verstaan we elkaar heel goed ze volgt jou trouwens ook .
  met vriendelijke groeten luc

 131. Lieve Femke,
  Hartelijk dank voor het versturen van jouw E-book. Ik heb er veel aan gehad. De laatste tijd merkte ik dat er zoveel prikkels op me afkwamen, ik voelde me zo intens moe van al het gepieker. Ben zo snel bezorgd en verdrink mezelf in andermans problemen… Het is heel gek, maar soms lijkt het alsof ik in die andere persoon zit, zo intens voel ik wat diegene beleeft. Veelal heb ik nog gelijk ook als diegene dat bevestigd.
  Nu ik terug ga kijken naar mijn kinderjaren wordt het bevestigd; ik ben een echte HSP ‘er.
  Bedankt voor de handvatten die je meegeeft in het E – book, ik kan daar veel mee! Vooral het bewust zijn dat ik een HSP ‘ er ben geeft me veel rust. Nu kan ik echt stappen gaan maken.
  Mooi als je zoveel herkenning leest op je site!

  Lieve groetjes,
  Martha

 132. Op mijn pad zoekend, herkenning vinden, oplossing voor mijn problemen vinden, met me neus op feiten gedrukt worden. Internet helpt in mijn zoektocht om informatie te vinden. Femke bedankt voor je informatie xx

 133. Heerlijk om het boek met alle tips te lezen en om te ontdekken of het echt om HSP gaat bij mijn echtgenote.
  Ook de vele reacties geven stof tot nadenken en zijn erg waardevol.

 134. Lieve Femke, dank je wel voor al deze mooie, heldere en bruikbare tips. Hier is veel moeite, tijd en liefde aan besteed.
  Heel herkenbaar en tips waar ik echt wat aan heb. Super bedankt.

 135. Eigenlijk heb ik dit boek gedownload om mijn 5-jarige dochter beter te begrijpen. Het is heel herkenbaar. Tevens het vitamine B12 valt op zijn plek. Inmiddels een week verder en met het gebruik van de tips en het begrijpen van mijn dochter begint ze weer te stralen! Dank je wel!

 136. dank zij deze website komen alle stukjes van mijn puzzel weer terug,
  vallen vanzelf op de juiste plaats
  waar ze eigenlijk ook altijd al lagen,
  omdat ze het daar gewoon thuis ook horen te liggen
  dus hoef nu gelukkig niet meer te twijfelen!

 137. Beste Femke, ik heb de tips gelezen en ik ga er zeker mee aan de slag. Ik ben al jaren met mezelf aan het worstelen en nu sinds 2 jaar weet ik dat ik hooggevoelig ben. Bedankt voor je tips. Groetjes Melisa

  1. Beste Melisa,

   Tof om te horen dat je er zeker mee aan de slag gaat! Ik wens je alle goeds en mocht ik je t.z.t. wellicht nog ergens mee kunnen helpen, dan weet je me te vinden :).

   Groetjes,
   Femke

 138. Dank je wel voor het e-book. Voor mij zoveel herkenbare aspecten. Ik ben inmiddels 60 en ik vind hierin zoveel dingen terug die “bij mij passen”. Vooral het verdriet en pijn van andere mensen blijft heel lang bij mij hangen. Ik vang veel signalen op van anderen. Vorig maar ernstig ziek geweest (borstkanker), hierdoor in een depressie beland.
  Op dit moment pieker ik veel te veel en voel me angstig, opgejaagd en gespannen. Door mindfulness- oefeningen probeer ik wat rust te krijg in mijn hoofd en lichaam. Ik ga langzaam de goede kant op, maar het heeft nog veel tijd nodig. Gr. Dinie

 139. Hi Femke,
  Bedankt voor je E-Book. Er kwamen weer zoveel negatieve dingen op mijn pad. Dat ik blij was om weer je tips te lezen. Want als je weer in die negatieve spiraal zit? Is het moeilijk om er weer uit te komen. Ik blijf het wel moeilijk vinden dat ik HSP heb. Jammer dat ik niet wist dat ik al had in mijn jongere jaren. Dit had voor mij en mijn omgeving een stuk makkelijker gemaakt en meer begrip gehad. Maar fijn om weer allerlei tips te kunnen lezen. Dus ik ga je tips weer vaker lezen. Hartstikke bedankt!

 140. Beste Femke, is de eerste keer dat ik lees over hsp, een vriend van me zei dat ik dat eens op moest zoeken en toen kwam ik bij jou terecht. Heb veel bijgeleerd over hsp, herken mijzelf in vele dingen die jij aan bod brengt! Wil er graag nog meer over leren! Alvast bedankt voor de informatie! Groetjes Barbara.

  1. Beste Barbara,

   Wat fijn dat je veel hebt bijgeleerd over HSP en er graag nog meer over wilt leren! Ik wens je alle goeds toe & mocht ik je wellicht ergens bij kunnen helpen, dan weet je me te vinden :).

   Groetjes,
   Femke

 141. Josiane Heyndels

  Interessante tips! De meeste kende ik wel, andere niet (plastic drinkbekers die de hormonenbalans verstoren), andere doe ik in bed (liggend vooroverbuigen om te ontspannen), en nog andere (vooral yoga-houdingen) kan ik niet toepassen wegens rugproblemen. Wat ik ook niet wist is dat de meeste HSP-ers teveel in hun hoofd zitten en zich niet echt goed voelen in hun lichaam – dat is bij mij al heel mijn leven het geval en het is een troost te weten dat dat te maken heeft met hooggevoeligheid – of is het andersom?

 142. Beste Femke,
  Het is zeer leerzaam en zal het zeker meerdere malen lezen, dit lijkt mij voor mezelf een goed idee. Inmiddels al B12 gekocht en mee begonnen.

 143. Lieve Femke,
  Heel veel dank, de puzzelstukjes van een lange zoektocht vallen op z’n plaats. Door het lezen van jou tips in het E-book begrijp en accepteer ik nu beter hoe mijn lichaam werkt. En met de tips die jij geeft, ben ik er van overtuigd dat ik er anders naar leer kijken, en mee om zal gaan. En het inplaats van een last, als iets mooi’s ga ervaren.

 144. Heel veel herkenbare punten! Fijn om te lezen waar bepaald gedrag vandaan komt, dat ik niet de enige ben, en dat er een oplossing voor is. Bedankt voor het e-book!

 145. eindelijk mensen gevonden die het begrijpen als je hsp bent.. zo herkenbaar allemaal ook ik moet er nu alleen nog mee kunnen omgaan en soms me kunnen beschermen tegen de invloeden en emoties van de mensen anders blijf ik elke dag zo moe, maar ook van het vele denken.. bedankt

 146. Beste Femke,
  Door het onderwerp ‘hoogsensitiviteit en perfectionisme’ te googlen, kwam ik op jouw site uit.
  Na het lezen van deze informatie en tips voor een leerling in mijn klas ben ik de website verder gaan ontdekken.
  Na veel inlezen, de test gedaan te hebben en het lezen van je E-book kwam ik tot een conclusie voor mijzelf.
  Puzzelstukjes vallen in elkaar.. Het E-book heeft daar zeker veel herkenning toe gebracht.
  Ik hou de website in de gaten, zo blijf ik ontdekken en leren!
  Groetjes, Mirjam

 147. Herkenning en eindelijk vallen veel puzelstukjes op zijn plaats….nu nog mee leren omgaan en accepteren

  1. Wat fijn dat er veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen Annoniem! Ik wens je alle goeds toe & mocht ik je nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag :).

   Groetjes,
   Femke

 148. Was zeer verrast . Begrijp nu ook veel meer van mezelf. Ik kan er veel van leren . Ben nog lang niet uitgelezen. .hou je op de hoogte en hartelijke dank. C.C.

 149. Al een poos weet ik dat ik HSP ben. Via een vriendin die ik leerde kennen bij een HSP workshop rond prikkels , raadde ze mij aan jouw blog te raadplegen. Deze tips kende ik deels al en zijn ook best leerzaam. Ik probeer nog steeds mijn balans te zoeken en mijn grenzen te stellen. Ik hoop door deze tips toe te passen mezelf te vinden. Dankjewel naamgenootje. ?

 150. Hallo Femke Kende je tips al, maar doet toch wel goed ze weer door te lezen en weer toe te passen.Je valt na verloop van tijd gauw weer in het vertrouwde ritme.

 151. Hey Femke,
  Al veel gelezen en gehoord over HSP maar na het lezen van je tips ga ik toch eens mijn bloed laten onderzoeken … Bedankt voor het delen van je kennis en ervaring en ook voor de leuke manier waarop je dat doet !

 152. Wat een mooie tips geef je voor HSP. Onze dochter van 20 is HSP en je tips geven ons ook steun in haar begeleiding. Op dit moment is ze nog niet ontvankelijk voor jouw inzichten, we hopen dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. Intussen kunnen wij beter rekening houden met haar behoeften. Thanks!

 153. Wongso Sharon

  Beste Femke,
  De tips waren herkenbaar. Het was heel fijn om te lezen, vooral als je jezelf erin herkent (hihii) en dat je weer begint te realiseren, dat je niet alleen bent 😉

  Veel liefs, Sharon 🙂 xx

 154. hallo Femke, wat ik gelezen heb is heel herkenbaar, zeker een hele goede hulp voor mensen die pas weten dat ze HSP zijn.
  Doe zo voort! groetjes Martina

 155. Een echte meerwaarde naar de zoektocht naar m’n zijn…..Ik dacht al,zo…maar nu word ik bevestigd…Dikke merci!!!Martine

 156. Wat fijn om dit te lezen. Ik weet al heel lang dat ok HSP-er ben maar dat het hier zo overzichtelijk op een rijtje staat is prettig en vooral herkenbaar om te lezen. Ik denk dat het door dit e-book ook gemakkelijker te accepteren is dat je gewoon zo bent en vooral zo VOELT! en dat je dat het beste ook kan delen. De links naar van alles toe ih boek zijn ook prettig. Ik lees telkens weer stukjes wanneer ik dat wil. Bedankt voor de info, ik ben er erg blij mee! Ga zo door!

 157. Hoi Femke, leuk, dat je dit gratis e-boek gemaakt hebt. Op zich was ik al veel langer bekend, met alles wat je schreef, maar dat maakt niet uit, leuk, dat jongere psychologen wel open staan voor ook ruimere inzichten, dan alleen voor wat de DSM te bieden heeft. Een revolutie, voor mensen in jouw vakgebied, denk ik! Goed, dat je het gratis verspreidt, het wordt hoog tijd, dat er anders naar HSP’s gekeken wordt, m.n. door mensen uit de reguliere gezondheidszorg. i.p.v. dat ze zogenaamd “ziek” zijn. Al te vaak wordt men nog weggezet, als een persoon, waar “wat raars mee aan de hand is, als ze spirituele interesses hebben en extra kwaliteiten door hun hooggevoeligheid”. Goed, dat het nu eens serieus genomen wordt, door iemand uit de reguliere gezondheidszorg! Ga zo door! Heb t ook aan mijn dochter verstuurd, jouw boek.

 158. Ik stond er van versteld hoe herkenbaar alles was wat ik las. Altijd met mijn hoofd geleefd om te overleven maar dat lukt nu niet meer. Ik moet nu mijn gevoel achterna. De tips zijn goed. Een gedeelte daarvan daar was al zelf mee bezig; maar ik had een en ander tot nu toe niet gelinked aan hoog-sensitiviteit. Enfin een wereld is voor mij opengegaan. Dank je wel Femke !

 159. Goede morgen Femke,
  Een vriendin van me zei van de week, ik denk dat jij HSP hebt. Vragen keek ik haar aan. HSP, nog nooit van gehoord.
  Ben gaan google, en kwam op jou site terecht. En eindelijk na 50 jaar, viel het kwartje. Ik herken mezelf in heel veel dingen.

  Thx. Femke….

 160. Vanuit een burn-out heb ik nu ontdekt dat ik HSP ben. De tips zijn zeer goed toepasbaar, denk ik. Duidelijk omschreven en heldere adviezen. Ik ga daar mee aan de gang, naast het leren hoe ik mezelf als HSP’er voortaan ga positioneren zodat ik niet meer in dezelfde situaties terecht kom waar de burn-out uit volgde.

 161. Anita Elderhorst

  Beste Femke,
  Ik ben na een heel ziekte traject van jaren er vorige week eindelijk achter gekomen door te googelen dat ik hsp ben. Eindelijk valt er een last van mij af. Ik ben nu 48 en al vanaf mijn 26e in een zware burn out geraakt en daarna vanuit reguliere behandelingen alleen maar zieker geworden tot aan ernstige en chronische depressies met allerlei gevolgen die mij letterlijk doodziek hebben gemaakt. Jouw verhalen zijn zo herkenbaar voor mij, dat ik mij nu vooral opgelucht voel. Met jouw tips kan ik ook heel veel en pas ze ook toe. Ik verwacht dat ik mij in de toekomst wat beter zal voelen dan de afgelopen 20 jaar, die waren erg zwaar voor mij. En ook dat ik mijzelf kan zijn is ook wel bevrijdend voor mij ik adem weer. Ik ben dan ook erg blij ermee. Ik moet het nog rustig aan doen, ik ben 2 weken geleden weer in een nieuwe depressie geraakt maar kom er nu door mijzelf en mijn valkuilen te leren kennen er alweer veel sneller uit. Dank je wel en ga zo door. Mij helpt het zeker.

  1. Beste Anita,

   Wat fijn om te horen dat het je helpt! Ik wens je alle goeds & mocht ik je wellicht nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag 🙂 <3

   Liefs,
   Femke

 162. Tjee wat een hoop punten van herkenning.
  Fijn om te lezen dat ik echt niet de enige ben die hiermee worstelt
  dank je wel xx

 163. Herkenning alom. Ik ben zo geboren. Na mijn 5e jaar wilde ik ‘normaal’ gaan doen Al het weten zakte weg, terwijl ik automatisch wel alles gebruikte. Rond mijn 40e n na 2x burn out, was alles weer duidelijk, ben veel opleidingen gaan doen. en heb er tot nu ook mee gewerkt.

 164. door de tips kwam ik op een deel van jouw website die ik nog niet kende . via de blog postte jij informatie over hormonen en andere stoffen die wij Westerse mensen tot ons nemen zonder het te weten, witte tampons bv. hartelijk dank hiervoor! veel stof tot nadenken.

 165. Domynikha Minée

  Hoi Femke
  Dank je wel voor je site. Natuurlijk herken ik mij in wat je schrijft en het is mij niet onbekend. De tips zijn erg nuttige, omdat ik een emotionele spons ben en te ontdekken dat ik niet alleen ben hierin. Van huis uit ben ik vertrouwd met wat je schrijft ik vind het prettig te ontdekken dat ook anderen, zoals jij, dingen hebben ontdekt. Het heeft heel veel raakvlakken. Mensen kunnen ontdekken dat ze niet ‘gek’ zijn of ‘vreemd’ , aar bijzonder, juist in deze tijd van ‘veranderingen’.

 166. Hoi Femke, dank je wel voor de 20 Tips, Ik herken heel veel, maar door tegenslagen van het laatste tijd ben ik nu mijzelf geheel kwijt. Nu goed om de tips te lezen en te gaan proberen te klimmen heb het ook opgeslagen, zodat ik het terug kan lezen. Op je site zie ik nu ook veel staan waar ik wat aan heb. Mijn dank Hiervoor. xx

 167. Sjaak Roozendaal

  HSP ik had er nog niet van gehoord. Na een stukje in de Psycholoog ben ik op zoek gegaan en het boeit mij heel erg. Met alles wat ik lees en de tips erbij
  heeft bij mij heel wat op gang gezet en heeft veel gedrag van mij verduidelijkt. Ik zou willen dat ik het veel eerder onder ogen had gekregen.
  Veel dank daarvoor. Sjaak

 168. door mijn scheiding bevind ik mij in een zware emotionele tijd, het lezen van je boek heeft diverse inzichten gegeven waar ik momenteel veel in herken, nu alleen nog je tools gaan toepassen

 169. Dank je wel Femke, voor het toezenden van al jouw tips! Weet al jaren dat ik HSP ben maar vergeet het soms met alle andere dingen. Ben nu 52, heb fibromyalgie en heel veel last van hooikoorts. Dus kan ik weinig naar buiten om me in de natuur op te laden!
  Wel gaan we vaak naar zee. Ook op vakantie. Heb jouw mails allemaal opgeslagen om ze iedere keer weer opnieuw te lezen of andere links uit te proberen. Geweldig zo veel als jij al weet… Nogmaals bedankt voor de vele tips en jouw blog is ook geweldig.
  Wat is Afrika mooi! lieve groetjes Jolanda

 170. Hoi Femke,ik heb in het verleden al veel over HSP gelezen aangezien ik zelf al jaren weet dat ik HSP-er ben maar het was toch wel weer heel herkenbaar.
  Bedankt dat je de moeite neemt om andere mensen die er nog niet veel over weten wegwijs te maken en dingen uit te leggen.
  Ik weet uit ervaring hoe fijn het is als je al je hele leven voelt dat je anders bent dan de meeste mensen om je heen en je denkt dat er iets me je niet klopt en ineens kom je erachter dat er nog meer mensen zoals jezelf rondlopen, geeft wel meteen een stuk meer begrip voor jezelf.
  Liefs Fev

 171. bedankt voor het verzenden van bruikbare tips.
  ik herken heel veel dingen.
  nogmaals bedankt voor de goede tips !
  groetjes yvonne

 172. Beste Femke,
  Hartelijk dank voor de 20 tips om meer energie te krijgen. Ik herken bepaalde zaken en ga zeker iets met de tips doen. Vooral dat loslaten is voor mij erg belangrijk om te leren. Loslaten van alles en iedereen niet (meer) bij mij hoort/past.
  Groetjes,
  Joanne

 173. Ik herken mezelf al een eindje als HSP. Ik ben heel blij dat ik op deze website terecht gekomen ben.
  De uitleg en tips die te vinden zijn, vind ik heel herkenbaar en waardevol.
  Ik voel mij volledig begrepen als ik alles hier lees en dat is een aangenaam gevoel.
  Niet enkel de tips in de PDF maar ook de uitleg over leven met de maan mee en alle andere informatie is precies wat ik nodig heb.
  Bedankt voor al deze informatie te bundelen, ik ben er zeker van dat velen onder ons hier mee geholpen zullen zijn.
  Zo kunnen we allemaal genieten van onze gevoeligheid!

  Groetjes

 174. Femke, mooi werk wat je doet. Ik herken heel veel wat je zegt en de meeste tips gebruik ik al. Het is mooi dat je dit met mensen wil delen. Ik wist niet wat HSP betekend maar nu dus wel. Ik werk vanuit mijn intuïtie. Dank je wel dat je de tips met mij wilde delen.

 175. Marian Smit-van Dijk

  Hoi Femke,

  Het boek vond ik heel interessant om te lezen, en er waren zeker herkenbare dingen voor mij. Maar ook een hele hoop dingen niet, waardoor ik begon te twijfelen of ik zelf wel een hsp ben. Terwijl uit de test wel bleek dat ik waarschijnlijk een hsp ben.
  Dingen komen bij mij best wel vaak heel erg binnen, waardoor ik verdrietig word en moet huilen. Zoals bijvoorbeeld erge dingen die op het nieuws komen. Of mensen uit mijn omgeving die erge dingen meemaken in hun leven. Daar kan ik dan best lang over nadenken en er dan weer verdrietig om worden. Dat vind ik soms wel lastig. Ik kan me erg goed inleven in andere personen, terwijl ik dat niet teveel wil, snap je?
  In ieder geval heel erg bedankt!
  Groetjes Marian

  1. Hoi Marian,

   Fijn dat je het heel interessant vond. Ook leuk dat er zeker herkenbare dingen tussen zaten. Ik begrijp het.

   Omdat ik vaker van mensen hoor dat zij twijfelen of zij HSP zijn, heb ik de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontwikkeld. Op die manier kan ik je nog verder helpen met je vraag. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

 176. hallo Fembe,
  Ik wist nauwelijks iets over “H.S.P.” en ging vrijdag wandelen met een club en leerde iemand kennen, wie een H.S.P. is en tegelijkertijd ook vermoedde dat ik het zou zijn. Dus na het googelen om de definitie op te zoeken kwam ik op je website terecht. Van het begin – de links op je website + de “pdf 20 tips” te lezen – herkende ik vele kenmerken/ eigenschappen erover in mijn leven de laatste jaren en en lukt het me nu om sneller terug rechtop te staan op twee voeten na eender welke valkuil. Dus van harte veel dank voor uw geweldige hulp voor ons allen.
  Het is en blijft een mooi PDF-bestand – heb de tips daarom zelfs hier en daar opgehangen, thanks a lot! 🙂
  Met vriendelijke groetjes,
  Jessy

 177. Hallo Femke, het is heel herkenbaar. het was een soort van thuis komen. En ga hier zeker wat met doen.
  Dank je wel dat je dit met me wilde delen.

 178. Bedankt voor de super tips Femke. En je ervaringen en verhalen op je website helpen me enorm. Ik zit nu in een fase dat ik mezelf goed tegen ben gekomen. En ben druk bezig om te ontdekken wie ik ben. Jou tips en ervaringen helpen mij hier echt bij.
  Super bedankt! Groetjes uit Friesland

 179. Hallo,
  In het najaar van vorig jaar heb ik ontdekt dat ik wel eens hoogsensitief zou zijn. Maar alles bleef bij een vermoeden. Ik had hier sindsdien al een paar keer op jouw website wat rondgekeken. Ik had pas een hoop sessies loopbaanbegeleiding achter de rug. Ik had daar al heel wat informatie om te verwerken. Toen ik dit jaar met acupunctuur van start ging, deed ik de ene ontdekking na de andere. De laatste was de hardste. Beseffen dat ik mezelf constant voorbij hol en mijn gevoeligheden een leven lang had onderdrukt. Als kleine jongen werd ik een instelling gestopt voor gedrag- en angstproblemen. Nu pas aan een leeftijd van 38, op raad van de dokter ben ik thuis omdat mijn batterijen leeg zijn. Had ik maar zes maanden eerder jouw 20 tips gedownload om terug met meer energie door het leven te kunnen gaan. Ik vind de bundel bijzonder waardevol! Maar nu wil ik met hulp stapje per stapje, enkel tip mezelf gaan eigen maken. Maar het zal tijd vragen, want het is veel informatie om nu in eens te verwerken. Ik blijf jouw website nu wel op de voet volgen. Bedankt!

  1. Hallo Christophe,

   Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je het bijzonder waardevol vindt! Ik wens je alle goeds toe & mocht ik je t.z.t. wellicht nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 180. Hoi Femke,
  Bedankt voor alle bevestigingen, die heb je als HSP soms nodig. Jammer dat er zoveel mensen zijn die er niet open voor staan!
  VR GR JO

 181. Hallo Femke , ja mijn hele leven ben ik al zoekende tussen die gevoeligheid en dingetjes van jezelf die je dan niet kan plaatsen
  hier kan ik dingen een plaats geven .
  altijd denkende dat ik een eenling was op een planeet die ik niet begreep , wat moet ik hier en waarom ben ik hier waren vragen die ik mezelf als klein kind stelde.,hoop dat ik het paranormale ook een plaats kan geven en beter ontwikkelen.
  wil proberen om er van te leren .

  Groetjes en bedankt

 182. Hallo Femke

  Dankzij een toevallige opzoeking op google over “grijs denken” ben ik bij jou site terecht gekomen.
  In de video was je mijn “rare kantjes” aan het opsommen, een shot in de roos. Ik zie HSP niet als een aandoening maar een persoonlijkheid en weet eindelijk wie ik ben en hoe ik ermee moet omgaan. Ik heb de PDF volledig gelezen en hou me er heel strikt aan.

  Vele dankbare groetjes vanuit België
  Viktoria

 183. Ik weet pas net dat er zoiets bestaat als HSP, en weet niet zo goed waar ik moet beginnen om er controle over te krijgen. Door deze 20 tips ben ik zeker een stapje dichterbij om in ieder geval mijn energie te behouden. Ik ben pas 15 dus ik heb de tijd om alles uit te zoeken maar ik weet zeker dat het wel goed komt!
  Bedankt voor deze tips
  Groet Lara

 184. Henk ter Hoeven

  Dag Femke,
  Ook ik word o.m. geteisterd door een lawaaïerige omgeving. Ook op vele andere punten blijk ik-al jaren- een echte HSP TE ZIJN..
  Dit was me. ook wel bekend. Wat me wel teleurstelt is dat de omgeving het vaak-zelfs niet na uitleg- dit niet kan of wil begrijpen.
  Wat mij op de been houdt is MUZIEK! Het gaat zelfs zover dat ik al enkele jaren de vreugde van ontspanningsmuziek en klassieke muziek bij woonzorgcentra ten gehore mag brengen. Daar word ik dan zelf ook weer blij van. Ik ben verheugd dat je op mijn pad bent gekomen!
  Henk.

 185. Dat Femke,

  Alvast bedankt voor de Ebook, het is een zeer interessante boek met veel info en tips.
  De boek heb ik voor mijn vrouw gedownload, daar ze fibromyalgie heeft en heel haar lichaam doet pijn, en in de boek staat heel veel wat haar kan helpen.
  Zelf doe ik aan reikt en geef haar zoveel mogelijk energie en rust, dat helpt ook.

  Doe zo verder, je bent goed bezig,

  Met vriendelijke groetjes,
  Tony

 186. Beste Femke, door een stukje in de krant dat typisch ik had kunnen zijn, is er afgelopen zondag een wereld voor mij open gegaan. Ik ben nu op zoek naar zoveel mogelijk informatie over HSP. Ik heb jouw informatie aandachtig gelezen en ben blij dat ik mijzelf nu na 42 jaar een ‘stempel’ kan geven. Ik ga aan de slag met handvatten. Groetjes Renata

  1. Beste Renata,

   Wat leuk om te horen dat er een wereld voor je is open gegaan. Top! Ik wens je alle goeds & mocht ik je wellicht nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Femke

 187. Hoi Femke , ook ik herken me zelf hier heel erg goed in , vind het wel jammer dat er in het verhaal alleen over vrouwen gesproeken wordt , en dat terwijl er ook mannen zijn die Hsp zijn , ik bedoel dit niet als kritiek absoluut niet maar ik bedoel dit als een aanvulling en het viel me gewoon op , ik vind het allemaal heel interessant en herkenbaar , veel dingen zoals me bv afsluiten van bepaalde situatie`s helpt me heel erg goed,ik probeer het ook in mijn voordeel te gebruiken , maar dat lukt niet altijd , maar ik geef niet op en blijf het proberen , ik wil je heel graag bedanken dat je dit met ons Hspèrs wilt en kunt delen.
  Liefdevolle groet en namastè Peter.

  1. Hoi Peter,

   Graag gedaan. Leuk dat je jezelf hier erg goed in herkent!

   Ik ben gespecialiseerd in het helpen van hoogsensitieve vrouwen, vandaar dat ik daar in het E-book op in ga ;). Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag :).

   Graag gedaan.

   Groetjes,
   Femke

 188. Beste Femke,
  Ik herken het allemaal! Alle stukjes van een grote puzzel vallen ineens op hun plaats… dank je wel om jou e-book mogen lezen!
  Nu bijna 9 jaar geleden had ik een heel zwaar hernesinfiact gehad, kon helemaal niks meer, heel mijn rechts kant was verlamt, kon niet meer praten, lezen, enz alles opnieuw moeten aanleren, het was voor mijn een hel! Ik werkte in de verkoop en heb gevochten voor mijn spraak, maar na 2 jaar kreeg te horen, tot hier stop het, je kan nooit meer vlot spreken…wat een hel en die chronischpijnen bovenop…maar ik ga mijn verhaal hier doen…
  Ik heb jou boek even laten doordringen, voor en na mijn hernesinfiact, klink bizar maar nu kan ik beter aanvoelen, ruiken, enz en er is in een verband met vroeger en nu, ik weet niet hoe ik het kan omschrijven, bv voel mijn papa zijn aanwezigheid…
  Ik ben opzoek welke gave heb ik?! Heb zoveel al opgezocht tot ik op jou HST ben gevallen ;))
  Dank je wel Femke
  Groetjes

 189. Alhoewel ik eigenlijk al wel heel lang wist dat ik een HSP ben, heb ik het altijd weggedrukt in de oorzaak in lichamelijke klachten gezocht. Maar nu, na een stressvolle periode met mijn 88 jarige vader en veel migraine, begon mede door vrienden en echtgenote het kwartje te vallen. Ik ben HSP en hoop mede door jouw tips hier beter mee om te kunnen gaan en meer plezier in mijn leven te krijgen. De tips zijn waardevol.

 190. Bedankt voor je boek. Ik heb altijd geweten dat ik anders was, maar niet precies wat. Ik heb het afgeprint en ik ga er rustig mee aan de slag. Alles ineens is te veel.

 191. Hallo Femke.
  Wooh eindelijk na 44 jaar weet ik nu wat er aan de hand is met me. Ik weet het sinds 3 dagen dankzij mijn collega die vroeg aan mij of ik me wel eens had laten testen op ADHD of iets dergelijks. Tijdens het speuren kwam ik op jouw site en herkende mezelf direct!! Ik vroeg me altijd al af waarom ik vaak zo wisselend in stemming ben en altijd moe! Waarom ik geen bezoek wil ontvangen maar zelf altijd op bezoek ga. Vanaf mijn 19e moet ik mijn huid insmeren met vaseline doordat ik een extreem droge huid heb. Ik graag koffie lust maar dit nooit drink omdat ik er helemaal kriebel van wordt, zweten, zenuwachtig etc. Waarom ik niet kan slapen als het volle maan is. Waarom ik geen relaties in stand kan houden en heel graag alleen ben. Ik kan zo nog een hele tijd doorgaan. Gelukkig heb ik nu het antwoord! Wooh
  Ik heb veel gehad aan je Ebook Mijn dank is groot Femke!

  Lieve groet, Angela

 192. Na 62 jaar aanpassen aan het “normale”, 62 jaar aanhoren dat het beter voor je is om op de voorgrond te treden en je meer te laten horen, 62 jaar commentaar aanhoren omdat je liever niet naar die gezellige feestjes en rumoerige verjaardagen gaat. Dat en nog veel meer krijgt nu allemaal een plek en mede door de site van Femke leer ik na 62 jaar dat ik helemaal niet zo vreemd ben. Anderen zijn eigenlijk vreemd omdat zíj zij eisen dat jij bent zoals zij.

 193. Ik had veel aan de tips. Ook de bijkomende uitleg bracht enige verduidelijking voor mezelf (het helpt echt wel moeilijke periodes in het verleden beter te plaatsen) , anderzijds brengen ze ook moeilijke vragen met zich mee; noodzakelijke, maar moeilijke vragen.
  Momenteel wil ik vooral meer informatie opzoeken over wat het inhoudt en dan hoop ik dat het mij helpt bij beslissingen in de toekomst, maar het geeft me ook wel het gevoel van: doe waar je, je goed bij voelt en als dit niet is, doe daar iets mee… Heel leuke website, de meeste dingen zijn erg herkenbaar en dat alleen doet al deugd om er over te lezen! Er komen dan verschillende gedachtes bij mij op zoals “oh heeft niet iedereen dat?” of “ohja er zijn er nog die dat hebben, ik ben dat niet alleen”.

  1. Fijn dat je veel aan de tips had en leuk dat de meeste dingen van mijn site erg herkenbaar zijn :). Ook leuk dat je meer informatie wilt opzoeken hierover. Ik wens je voor nu verder alle goeds & mocht ik je nog verder kunnen helpen met je vragen/je nog meer informatie willen, dan hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Femke

 194. Ik hoorde je bij de 5 uur show en je kwam helder bij me binnen, je had het tegen mij en ik herkende mezelf
  Na enig zoeken ook je website gevonden en al actief mee bezig gegaan, stap voor stap…

  Een warm dankjewel alvast

 195. Een flinke start voor Hoog sensitieve mensen. Omdat ik 70 jaar ben en hoog gevoelig, heb ik wat meer nodig. Maar voor jonge mensen zeker een enorme aanrader. Wens je alle succes Femke en ga door. De nieuwe generatie heeft jou nodig…..

 196. Raymonde de Bruijn

  Dank je voor de tips via E- Book Femke
  ga ze rustig doorlezen…….ik wist het al lang en we kunnen elke tip gebruiken om ons lekker te voelen ..

 197. Hoi Femke
  Ik kwam “toevallig” op jou site terecht en heb je E-book aangevraagd. Ik ben altijd al gevoelig geweest. Heb 2 heftige jaren achter de rug en hier veel verdriet van gehad. Ben nu weer op de goede weg en heb mezelf door hulp van een coach beter leren kennen. Mijn interesse in t spirituele is enorm gegroeid en door jou E-book te lezen heb ik ook ontdekt dat ik hsp ben. Er is nog meer op zijn plaats gevallen. Bedankt voor de tips, ga hier ook verder mee. Ga op jou site ook de info over de maan lezen.
  Groetjes Mieke

  1. Hoi Mieke,

   Graag gedaan! Fijn dat je hebt ontdekt dat je HSP bent en er nog meer op zijn plaats is gevallen. Leuk! Ik wens je veel leesplezier en mocht ik je nog ergens mee kunnen helpen, dan hoor ik graag :).

   Groetjes,
   Femke

 198. Wat ben ik blij dat jij die twintig tips op deze manier aanbiedt. De reacties die je krijgt zijn ‘echt en raak’ en hadden zeker ook van mij afkomstig kunnen zijn. Dank voor de Tips.

 199. Femke,
  Wat een mooi geschreven boek en zo herkenbaar zeker al die worsteling een herken ik.
  Ga het boek nog een keer goed lezen en kijken welke tips mij gaan helpen met mijn HSP en paranormale gave
  Over die worsteling een heb ik dit jaar een boekje laten schrijven mijn levensverhaal met alle worsteling een
  Dank je wel
  Dank je wel

 200. Netty Truideman

  Femke, hartelijk dank voor de tips. Ik wist niet dat ik HSP ben. Ik herken veel in jou boek.
  De rust waar ik naar zocht, heb ik nu grotendeels gevonden.
  Ik pas al tips toe.

 201. Zeer veel punten blijk is al te doen, doordat mijn voorkeuren daar liggen / mijn ervaringen me het hebben geleerd / ik voel dat het goed voor me is. Veel herkenning dus. Tevens was het voor mij een reminder en bevestiging van het punt waar ik op dit moment heel bewust mee bezig ben “Aanvoelen of emoties van mij zijn of van de ander. Daarna wil ik deze natuurlijk goed leren ‘lezen’, zodat ik als laatste stap ook werkelijk anderen kan helpen of juist gevoelens en gebeurtenissen kan laten rusten. Ook dat laatst vind ik nog lastig… loslaten. Bedankt Femke, groet Marlies.

 202. Bedankt voor de tips, ons jongste kleinzoontje is hsp. Soms is het moeilijk om hem te begrijpen , laat staan wat we moeten doen. Met uw tips begrijpen we hem en kunnen we beter reageren,
  Dikke merci

 203. Beste Femke,
  Er is me veel duidelijk geworden door jou artikel te lezen. Voelde me altijd de “rare” en “zwakke”… Nu weet ik dat ik zo ben en dat daar niks mis mee is.
  Hoe ik er moet mee leven moet ik beetje bij beetje uitzoeken, maar ik weet nu dat het kan en dat is een geruststelling.
  Alvast bedankt voor de aanzet naar men nieuwe “ik”

 204. Lieve Femke,
  Ik vond het nuttige tips bevatten. Het gaf me rust het te lezen. Het is helder en duidelijk geschreven waardoor ik er veel aan heb.

 205. Hallo Femke,
  “Heey , Jeetje , Waauw , Mmmm ” Zijn gedachten die vaak bij mij opkwamen toen ik dit E book las, en ik zal het nog vaker lezen.
  Vele bruikbare tips die ik kan en ga gebruiken, makkelijk zal het niet zijn , ik “struggle” nog te vaak met vele dingen , gedachtes, gevoelens etc,etc.
  Maar mede door dit e book kom ik wel weer een stuk verder.
  Echt top dat je het wilt delen,
  Groetjes Lolke

  1. Hoi Lolke,

   Bedankt voor je reactie. Top dat je veel bruikbare tips gaat gebruiken! Ik wens je alle goeds toe & mocht ik je wellicht nog ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag :).

   Groetjes,
   Femke

 206. Ik ken niemand die de kenmerken en aandachtspunten voor hoogsensitieve personen zo duidelijk op een rij zet als jij.
  Ook in heldere, begrijpelijke taal. Mijn complimenten hiervoor en dank voor je tips en het delen daarvan.

 207. Hallo Femke, veel herkenbaarheid en superfijn dat je het zo breed aanpakt, van regulier tot paranormaal (herkenbaar is energie aantrekken van anderen/entiteiten en vorige levens). Veel omvattend en breed, het is uiteraard voor iedereen op zich waar je voor openstaat maar mijn perspectief is breed en ik herken dus heel veel en heb zo al veel handvatten gekregen. Bedankt