Home   Blog   Krijg je geen erkenning als HSP? 5 tips!

Krijg je geen erkenning als HSP? 5 tips!

erkenning door team

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Een HSP is gevoeliger voor indrukken, zoals geluiden of emoties van anderen. Heb jij het gevoel dat anderen jou geen erkenning geven en niet en:

 • Zien?
 • Begrijpen? Anderen denken bijvoorbeeld dat je geen behoefte hebt aan contact hebt (en vinden je ‘arrogant’) of niet van gezelligheid houdt en ‘anders’ of ‘raar’ bent?
 • Waarderen?
 • Bevestigen?
 • Accepteren?

Dit kan onzeker maken. In deze blog ontdek je hoe dit komt en wat je eraan kunt doen, zodat je lekker in je vel zit.

Hoogsensitiviteit heeft voordelen. Zo kan een HSP relatief snel subtiele kleine verschillen waarnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller gevaren opvangt, of intens geniet.

Nadelen hooggevoeligheid

Maar wanneer je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst,  kun je overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken, zoals bij veel mensen. Misschien:

 • Ben je snel overprikkeld?
 • Ben je (onverklaarbaar) emotioneel?
 • Kun je slecht slapen omdat je piekert over andermans problemen?
 • Ben je moe?
 • Trek jij je sneller terug, bijvoorbeeld op een verjaardag?
 • Heb je een lange hersteltijd nodig om orde op zaken te zetten en je energieker te voelen?

Een gevoel van erkenning, begrip, waardering, bevestiging en acceptatie geeft vaak een gevoel van veiligheid dat je er mag zijn, precies zoals je bent. Dit kan handig zijn als jij je overvoerd voelt.

Hoe je als HSP precies door jouw omgeving wordt erkent hangt onder andere af van je:

 1. Opvoeding en hoe bijvoorbeeld vrienden reageerden.
 2. Cultuur waarin je bent opgegroeid. In het algemeen zijn in het Oosten relatief introverte of verlegen kinderen ‘populair’. Dit type kind sluit aan op het HSP Rustzoeker Type. In het westen is dat over het algemeen (nog) het tegenovergestelde en worden met name extraverte kinderen als ‘gewoon’ beschouwd, al is hier een verandering in gaande. Dit type kind sluit meer aan op het HSP Sensatie zoeker type.

Wat doe je als geen erkenning of waardering voelt?

Als je je niet erkent of gewaardeerd voelt, bijvoorbeeld door je huisarts, dan kan dit voor gevoelens met lading zorgen zoals verdriet, moedeloosheid, of schaamte. HSP hebben de neiging ‘binnenvetters’ te zijn van hun negatieve emoties. Op den duur kan dit moe maken.

Als een HSP zijn hooggevoeligheid nog niet beheerst kan hij ‘dwars’ doen, zich terugtrekken of zich gaan ‘bewijzen’. Misschien ben je bang om fouten te maken, ben je perfectionistisch en werk je hard, zorg je veel voor anderen en cijfer je jezelf weg? Dit kan leidden tot nekklachten, gepieker of een burn-out. Er kan een negatieve spiraal ontstaan. Daarom hieronder wat tips die je hierbij helpen!

erkenning wordt gegeven door een team aan een vrouw

5 HSP tips:

Tip 1. (H)erken, accepteer en waardeer jezelf

“Als je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen, is het anderenwaarde'” zei Wayne Dyer. Dit kan heel vermoeiend zijn!

Je hebt niet in de hand hoe anderen jou erkennen en waarderen, je hebt wel in de hand hoe jij jezelf:

 • (H)erkent
 • Ziet
 • Begrijpt
 • Waardeert
 • Bevestigt
 • Accepteert

Maak hier voor jezelf een keuze in en kom in actie. Hooggevoeligheid is een prachtige kwaliteit, maar als je dit bijvoorbeeld niet bij jezelf (h)erkent en waardeert, kan hooggevoeligheid lastig zijn. Vind een manier hoe jij hier invulling aan kan geven.

Tip 2. Ontdek je kwaliteiten en geef hier uiting aan

Als jij je kwaliteiten ontdekt en leert wat hoogsensitiviteit exact inhoudt helpt dit om jezelf beter te begrijpen en lekkerder in je vel te zitten.

Tip 3. Ontdek welke activiteiten precies bij je passen

Als jij ontdekt wat voor HSP type jij bent en welke activiteiten er precies bij jou passen. Dit helpt om jezelf beter te begrijpen en om blijer te zijn.

Tip 4. Laat jezelf  zien

En leg eventueel aan anderen uit dat je een HSP bent.

Tip 5. Omring je met gelijkgestemden

Je zult merken dat als jij doet wat jij leuk vindt, je energie krijgt. Als jij lekker in je vel zit en jezelf erkent, accepteert en waardeert, precies zoals jij bent zul je ook andere leuke mensen (onbewust) aantrekken die jou waarderen om wie je bent. Je bouwt zo een positieve spiraal!

De training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ helpt je hier verder bij. Je leert met deze training onder meer:

 • Wat hoogsensitiviteit exact inhoudt
 • Wat jouw unieke energiegevende kwaliteiten zijn
 • Wat voor HSP type jij bent
 • Welke activiteiten precies bij jou passen en energie geven
 • Hoe je aan anderen uitlegt dat je een HSP bent, zodat je fijnere relaties hebt
 • Jezelf beter te (h)erkennen, accepteren en begrijpen
 • Te vertrouwen op jezelf en je hoogsensitiviteit
 • Bij jezelf en je eigen energie te blijven (zodat je geen last hebt van andermans mening en invloed)

Zodat hooggevoeligheid geen last, maar energiegevende kracht is!
Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Klik hier voor meer informatie over de training en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezJarenlang heb ik geworsteld met mijn hooggevoeligheid, zo kon ik uit het niets overvallen worden door heftige emoties en uitputting.

Op een gegeven moment kampte ik met Chronische Vermoeidheid. Het bleek dat ik onder andere de ziekte van Pfeiffer en een ijzer, vitamine D en B-12 tekort had. Artsen zeiden echter op een moment niets meer voor me te kunnen betekenen en spraken over het Chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik had echter het gevoel dat mijn vitamine B12-tekort (ondanks aandringen) niet juist werd onderzocht en behandeld. Ik voelde me vaak onbegrepen, wat de nodige frustratie opleverde…

Doordat ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en later mijn mijn vitamine B12-tekort goed werd onderzocht (het bleek dat ik een auto-immuunziekte en opnamestoornis heb) en juist (met injecties) werd behandeld, werd ik energieker en productiever.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn.

Centraal staat tijdens mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om snel blokkades te overwinnen en energieker te zijn!

Aanvullende blogs

3 reacties op “Krijg je geen erkenning als HSP? 5 tips!”

 1. blank
  Femke de Grijs

  Bedankt voor je reactie! Je bent van harte welkom, op mijn blog geef ik diverse tips hoe je met hooggevoeligheid om kan gaan :). Mocht je verder nog vragen hebben dan weet je me te vinden. Ik wens je verder een fijne dag!

  Namaste,

  Femke

  ——————————————————————————————————–
  23 januari 2013 10:42, zeethakje (http://zeethakje.wordpress.com/) heeft een nieuwe reactie op uw bericht “Waarom is waardering bij hooggevoeligheid wel en n…” achtergelaten:

  Wat goed dat ik deze site heb gevonden.
  Ik ben zelf HSP en mede daardoor ligt mijn leven al 4 jaar stil.
  Ik weet niet hoe er mee om te gaan en merk dat ik er voor wegloop. Met alle gevolgen van dien.

  Ik ben overigens niet hoog opgeleid, dat mocht niet van huis uit.
  Maar ik ga je zeker volgen

 2. blank

  Lijstjes maken helpt met meer dingen, maar vergeet dat altijd weer, vanavond maar eens een lijstje maken met wat er nu zo leuk is aan mezelf! Bedankt voor de herinnering! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top