Erkenning: waarom het bij hooggevoeligheid wel én niet belangrijk is!

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor indrukken, zoals geluiden of emoties van anderen. Dit heeft voordelen. Zo kan een HSP relatief snel subtiele kleine verschillen waarnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller gevaren opvangt, of intens geniet. Maar wanneer je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kun je last hebben van nadelen die bij hooggevoeligheid horen…

Nadelen hooggevoeligheid

HSPers kunnen overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken, zoals bij veel mensen. Misschien ben ben je snel overprikkeld, (onverklaarbaar) emotioneel, kun je slecht slapen omdat je piekert over andermans problemen of moe. Wellicht trek je je daarom sneller terug, bijvoorbeeld op een verjaardag. Veel HSP hebben een lange hersteltijd nodig om orde op zaken te zetten en zich energieker te voelen.

Een gevoel van erkenning, waardering en begrip geeft vaak een gevoel van veiligheid dat je er mag zijn, precies zoals je bent. Dit helpt je om bij jezelf te blijven en die dingen te doen die jij graag wilt.

Het kan onzeker maken als anderen jou met jouw hooggevoeligheid niet:

 • Zien.
 • Begrijpen; anderen denken bijvoorbeeld dat je geen behoefte hebt aan contact hebt (en vinden je ‘arrogant’) of niet van gezelligheid houdt en ‘anders’ of ‘raar’ bent.
 • Erkennen
 • En waarderen.

Dit is niet nodig, je kunt leren hoe jij jouw hooggevoeligheid inzet als kracht. Zodat je bij jezelf blijft, jij je energieker voelt en productiever bent.

Hoe een HSP door zijn omgeving erkent wordt hangt onder andere af:

 • van de opvoeding en hoe bijvoorbeeld vrienden reageerden
 • van de cultuur waarin een HSP opgroeit. In het algemeen zijn in het Oosten relatief introverte of ‘verlegen’ kinderen ‘populair’. Dit type kind sluit aan op het HSP Rustzoeker Type. In het westen is dat over het algemeen (nog) het tegenovergestelde en worden met name extraverte kinderen als ‘gewoon’ beschouwd, al is hier een verandering in gaande. Dit type kind sluit meer aan op het HSP Sensatie zoeker type.

Let op: dit zijn heel beknopte beschrijvingen ; ).

Wat doe je als geen erkenning of waardering voelt?

Als je je niet erkent of gewaardeerd voelt, bijvoorbeeld door je huisarts, dan kan dit voor gevoelens met lading zorgen; zoals verdriet, moedeloosheid, of schaamte. HSP hebben de neiging ‘binnenvetters’ te zijn van hun negatieve emoties. Op den duur kan dit moe maken.

Als een HSP zijn hooggevoeligheid nog niet beheerst en nog niet goed bij zichzelf kan blijven kan hij ‘dwars’ doen, zich terugtrekken of zich gaan ‘bewijzen’. Misschien ben je bang om fouten te maken en ben je perfectionistisch en werk je hard, zorg je veel voor anderen en cijfer je jezelf weg. Dit kan leidden tot nekklachten, gepieker of een burn-out. Er kan een negatieve spiraal ontstaan. Daarom hierbij wat tips!

erkenning

HSP tips

Zoals Wayne Dyer ook zei: ‘Als je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen, is het anderenwaarde’. Dit kan heel vermoeiend zijn!

Je hebt niet in de hand hoe anderen jou erkennen en waarderen, je hebt wel in de hand hoe jij jezelf (h)erkent en waardeert! Hooggevoeligheid is een prachtige kwaliteit, maar als je dit niet bij jezelf (h)erkent en waardeert, kan hooggevoeligheid lastig zijn. Vind een manier hoe jij hier invulling aan kan geven.

Doe dit bijvoorbeeld door..Ben ik HSP en wat kan ik ermee Introductietraining Femke de Grijs

 • een lijstje te maken met wat jij leuk vindt aan jezelf en wat jij wel graag doet of wilt gaan doen.
 • tijd voor jezelf in te plannen en dingen te doen die jij leuk vindt.
 • als jij dingen aan jezelf niet leuk vindt, jezelf te herinneren dat je dit niet Bent maar hebt. Denk bijvoorbeeld ‘ik heb een emotie en ik voel me boos, maar ik Ben dit niet’. Dit helpt relativeren en emoties een plek geven, waardoor energie kan stromen en jij je energieker kan voelen.

Je zult merken dat als jij doet wat jij leuk vindt, je energie krijgt. Als jij lekker in je vel zit en jezelf erkent, accepteert en waardeert, precies zoals jij bent zul je ook andere leuke mensen (onbewust) aantrekken die jou waarderen om wie je bent. Je bouwt zo een positieve spiraal!

De Online Introductietraining ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’ helpt je hier verder bij. Je leert met deze training onder meer om jezelf en jouw unieke hooggevoelige kwaliteiten te (h)erkennen en te begrijpen en ontdekt hoe je aan anderen uitlegt dat je HSP bent. Zodat hooggevoeligheid geen last, maar energiegevende kracht is! Klik hier voor meer informatie over de Online Introductietraining en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Jarenlang heb ik geworsteld met mijn hooggevoeligheid, zo kon ik uit het niets overvallen worden door heftige emoties en uitputting.

Op een gegeven moment kampte ik met Chronische Vermoeidheid. Het bleek dat ik onder andere de ziekte van Pfeiffer en een ijzer, vitamine D en B-12 tekort had. Artsen zeiden echter op een moment niets meer voor me te kunnen betekenen en spraken over het Chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik had echter het gevoel dat mijn vitamine B12-tekort (ondanks aandringen) niet juist werd onderzocht en behandeld. Ik voelde me vaak onbegrepen, wat de nodige frustratie opleverde…

Doordat ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en later mijn mijn vitamine B12-tekort goed werd onderzocht (het bleek dat ik een auto-immuunziekte en opnamestoornis heb) en juist (met injecties) werd behandeld, werd ik energieker en productiever.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwendie last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn.

Centraal staat tijdens mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik een methode die je helpt om snel blokkades te overwinnen en energieker te zijn!

Aanvullende blogs

3 reactie(s) op "Erkenning: waarom het bij hooggevoeligheid wel én niet belangrijk is!"

 • Door: Femke de Grijs op 25 januari 2013

  Bedankt voor je reactie! Je bent van harte welkom, op mijn blog geef ik diverse tips hoe je met hooggevoeligheid om kan gaan :). Mocht je verder nog vragen hebben dan weet je me te vinden. Ik wens je verder een fijne dag!

  Namaste,

  Femke

  ——————————————————————————————————–
  23 januari 2013 10:42, zeethakje (http://zeethakje.wordpress.com/) heeft een nieuwe reactie op uw bericht “Waarom is waardering bij hooggevoeligheid wel en n…” achtergelaten:

  Wat goed dat ik deze site heb gevonden.
  Ik ben zelf HSP en mede daardoor ligt mijn leven al 4 jaar stil.
  Ik weet niet hoe er mee om te gaan en merk dat ik er voor wegloop. Met alle gevolgen van dien.

  Ik ben overigens niet hoog opgeleid, dat mocht niet van huis uit.
  Maar ik ga je zeker volgen

 • Door: Daan op 8 oktober 2015

  Lijstjes maken helpt met meer dingen, maar vergeet dat altijd weer, vanavond maar eens een lijstje maken met wat er nu zo leuk is aan mezelf! Bedankt voor de herinnering! 🙂

  1. Door: Femke de Grijs op 8 oktober 2015

   🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *