Erkennen en waarderen anderen jou als HSP niet? In deze blog ontdek je hoe dit komt en wat je eraan kunt doen, zodat je lekker in je vel zit.
Erkenning en waardering: een definitie volgens het woordenboek
Erkennen is volgens Van Dale ‘toegeven’ en ‘als wettig beschouwen’. Waardering is een ‘waardebepaling’ en ‘het op prijs stellen’.
Synoniem voor erkenning en waardering
Synoniemen voor erkenning zijn onder andere aanvaarding, acceptatie, goedkeuring en bevestiging. Synoniemen voor waardering zijn onder andere erkenning, appreciatie en respect.
Geen erkenning en waardering krijgen als HSP
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Een HSP is gevoeliger voor indrukken, zoals geluiden of emoties van anderen. Heb jij het gevoel dat anderen jou geen erkenning geven en niet en:
- Zien?
- Horen?
- Begrijpen? Anderen denken bijvoorbeeld dat je geen behoefte hebt aan contact hebt (en vinden je arrogant) of niet van gezelligheid houdt en anders of raar bent? Wellicht kunnen anderen je gedetailleerde gedachten niet volgen, gaan anderen met je in discussie/krijg je kritiek of word je genegeerd?
- Waarderen?
- Bevestigen?
- Accepteren?
- Je het zwarte schaap in de familie bent?
Dit kan onzeker maken.
Voordelen hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit heeft voordelen. Zo kan een HSP relatief snel subtiele kleine verschillen waarnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller gevaren opvangt en gevaar kan voorkomen, of intens geniet.
Nadelen hoogsensitiviteit
Wanneer je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kun je overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken, zoals bij veel mensen. Misschien:
- Ben je snel overprikkeld?
- Ben je (onverklaarbaar) emotioneel?
- Kun je slecht slapen omdat je piekert over andermans problemen?
- Ben je moe?
- Trek jij je sneller terug, bijvoorbeeld op een verjaardag?
- Heb je een lange hersteltijd nodig om orde op zaken te zetten en je energieker te voelen?
Wat heb je aan erkenning en waardering als HSP?
Erkenning en waardering kunnen een gevoel van begrip, bevestiging en veiligheid geven over dat je er mag zijn, precies zoals je bent. Dit kan handig zijn als jij je overvoerd voelt.
Hoe je als HSP door jouw omgeving wordt erkent hangt onder andere af van je:
- Opvoeding en hoe bijvoorbeeld vrienden reageerden. Soms kan intergenerationeel/transgenerationeel trauma hier ook een invloed op hebben.
- Cultuur waarin je bent opgegroeid. In het algemeen zijn in het Oosten relatief introverte of verlegen kinderen ‘populair’. Dit type kind sluit aan op het HSP Rustzoeker Type. In het Westen is dat over het algemeen (nog) het tegenovergestelde en worden met name extraverte kinderen als ‘gewoon’ beschouwd, al is hier een verandering in gaande. Dit type kind sluit meer aan op het HSP Sensatie zoeker type.
Wat doe je als geen erkenning of waardering krijgt?
Als je je niet erkent of gewaardeerd voelt, bijvoorbeeld door je huisarts, dan kan dit voor gevoelens met lading zorgen zoals verdriet, moedeloosheid of schaamte. HSP hebben de neiging binnenvetters te zijn van hun negatieve emoties. Op den duur kan dit moe maken.
Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet beheerst kan hij/zij ‘dwars’ doen, zich terugtrekken of zich gaan ‘bewijzen’. Misschien ben je bang om fouten te maken, ben je perfectionistisch en werk je hard, zorg je veel voor anderen en cijfer je jezelf weg? Dit kan leidden tot nekklachten, gepieker of een burn-out. Er kan een negatieve spiraal ontstaan.
5 HSP tips voor als je geen erkenning en waardering krijgt:
Deze 5 tips helpen je als je geen erkenning en waardering krijgt van anderen.
Tip 1: (H)erken, accepteer en waardeer jezelf
Veel HSP zoeken erkenning buiten zichzelf.
Erkenning zoeken buiten jezelf is niet effectief. “Als je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen, is het anderenwaarde‘” zei Wayne Dyer. Dit kan heel vermoeiend zijn!
Je hebt niet in de hand hoe anderen jou erkennen en waarderen, je hebt wel in de hand hoe jij jezelf:
- (H)erkent
- Ziet
- Begrijpt
- Waardeert
- Bevestigt
- Accepteert, aanvaard, goedkeurt, apprecieert
- Waardeert
- Op prijs stelt
- Respecteert
Maak hier voor jezelf een keuze in en kom in actie. Hoogsensitiviteit is een prachtige kwaliteit, maar als je dit bijvoorbeeld niet bij jezelf (h)erkent en waardeert, kan hoogsensitiviteit lastig zijn. Vind een manier hoe jij hier invulling aan kan geven.
Tip 2: Ontdek je kwaliteiten en geef hier uiting aan
Als jij leert wat hoogsensitiviteit exact inhoudt en jij je kwaliteiten ontdekt helpt dit om jezelf beter te begrijpen en lekkerder in je vel te zitten.
Tip 3: Ontdek welke activiteiten precies bij je passen
Als jij ontdekt wat voor HSP type jij bent en welke activiteiten er precies bij jou passen, helpt dit om jezelf beter te begrijpen en om blijer te zijn.
Tip 4: Laat jezelf zien
Laat jezelf zien en leg eventueel aan anderen uit dat je een HSP bent.
Tip 5: Omring je met gelijkgestemden
Je zult merken dat als jij doet wat jij leuk vindt, je energie krijgt. Als jij lekker in je vel zit en jezelf erkent, accepteert en waardeert, precies zoals jij bent zul je ook andere leuke mensen (onbewust) aantrekken die jou waarderen om wie je bent. Je bouwt zo een positieve spiraal!
Meer weten?
De training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ helpt je verder. Je leert met deze training onder meer:
- Wat hoogsensitiviteit exact inhoudt
- Wat jouw unieke energiegevende kwaliteiten zijn
- Wat voor HSP type jij bent
- Welke activiteiten precies bij jou passen en energie geven
- Hoe je aan anderen uitlegt dat je een HSP bent, zodat je fijnere relaties hebt
- Jezelf beter te (h)erkennen, accepteren en begrijpen
- Te vertrouwen op jezelf en je hoogsensitiviteit
- Bij jezelf en je eigen energie te blijven (zodat je geen last hebt van andermans mening en invloed)
Zodat hoogsensitiviteit geen last, maar energiegevende kracht is!
Klik hier voor meer informatie over de training en hoe je mee kan doen>>>
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.