Hoog sensitieve personen in de liefde – Elaine Aron

Hou je als HSP van lezen en wil je meer weten over de liefde?

Mijn recensie:

Dr. Elaine Aron gaat in dit boek in op hoog sensitieve personen in de liefde. Het is in principe geschreven voor HSP, maar ook niet-HSP kunnen zeker wat aan dit boek hebben. Alhoewel Aron zegt dat liefde meer is dan alleen een liefdesrelatie hebben, staan liefdesrelaties wel centraal. Zo wordt er in gegaan op de invloed die je opvoeding kan hebben op je relaties, verliefdheid en seksualiteit en wat je zelf kan doen om een fijne relatie met jezelf en je partner te creëren.

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

 • Er wordt relatief diep ingegaan op waarom HSP liefdesrelaties lastig kunnen vinden, dit is vaak onderbouwd met psychologische onderzoeken. Zo wordt het culturele aspect en het introverte en/of extraverte gedrag van de HSP behandeld. Wat dat betreft kan het boek veel inzicht in jezelf geven. Aron deelt in haar boek de psychologische testen die zij heeft afgenomen bij andere mensen; je kunt zelf testjes doen en die ‘vergelijken’ met haar resultaten. Vooral voor de psychologie liefhebber een aanrader ; ).
 • Het leest niet lekker vlot weg, ik moest aan het begin van dit boek erg wennen aan de relatief wetenschappelijke toon dat ik niet mooi bij het onderwerp vond aansluiten. In het laatste hoofdstuk wordt dit voor mijn gevoel wat ‘rechter gezet’.
 • Nieuwe paragraven worden in hoofdletters weergeven, dat vind ik erg onrustig lezen.
 • Aron raadt in eerste instantie als je depressief of bezorgd bent onder andere medicijnen aan; dit doe ik meestal niet. Ik ga ervan uit dat deze gevoelens je wat willen vertellen en dat de oplossing niet enkel ligt in het bestrijden of onderdrukken van deze symptomen, al kan het in sommige periodes ondersteunend zijn. Later komt Aron hier genuanceerder op terug. Aron adviseert soms om een time out van twintig minuten te nemen; dat vind ik wat kort.

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>
hoog sensitieve personen in de liefde Elaine Aron

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met:

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Eén reactie op “Hoog sensitieve personen in de liefde – Elaine Aron”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Adriaan avatar
  Adriaan

  Het boek leest niet makkelijk. Het is inderdaad vrij wetenschappelijk wat het nogal afstandelijk maakt.
  De psychologische tests in het boek dragen bij aan een goed begrip van het behandelde!
  Persoonlijk vond ik sommige dingen heftig confronterend om te lezen, wat tot nogal ontnuchterende conclusies leidde. Maar door die nieuwe inzichten begrijp ik mezelf t.a.v. het onderwerp een stuk beter.
  Denk dat mensen die moeite hebben met zulke heftige confrontaties, zich drie keer moeten bedenken alvorens dit boek te lezen.

Scroll naar boven