Home   Blog   HSP en seksualiteit: 3 spirituele seks tips

HSP en seksualiteit: 3 spirituele seks tips

man en vrouw liggen in bed

Seks. Bijna iedereen doet het. Maar wie hoor je er echt helemaal open over praten en wil je dat wel horen?

Als je hoger bent opgeleid en je herkent in kenmerken van hooggevoeligheid kunnen een relatie en seksualiteit uitdagend zijn, vooral als jij je moe voelt. Misschien:

  • Heb je last van de energieën van je partner, wil je partner bijvoorbeeld meer seks dan jij en vind je het moeilijk om hiermee om te gaan of voel je je niet begrepen?
  • Ben je bang dat de ander jou niet mooi vindt en durf je jezelf niet te laten zien?
  • Ben je bezorgd dat je iets verkeerd doet, of raar wordt gevonden?
  • Of vind je het lastig om gevoelens zoals lust en liefde van elkaar te onderscheiden: rommel je maar wat aan, maar voel je je hier niet prettig bij?

Het kan veel energie kosten als je je fysiek, emotioneel of mentaal onprettig voelt bij seksualiteit. Dit is niet nodig, seksualiteit en seks kunnen ook leuk zijn!

Hooggevoeligheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hooggevoelige personen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel, waardoor zij meer prikkels opvangen dan andere mensen. HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels; ook seksuele prikkels. Energieën, bijvoorbeeld van een ander, kunnen extra binnenkomen.

Het is dan vaak lastig om inzicht in jezelf te krijgen: want wat hoort precies bij jezelf en wat hoort bij een ander? Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel belanden en bijvoorbeeld last hebben van chronische vermoeidheid of burn-out. Seks staat dan vaak op een laag pitje…

Wat is seks?

Seks is meer dan alleen de ‘fysieke daad’. Seksuele energie is een relatief sterke energie die je kunt ervaren op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Seksuele energie is een sterke energie waarbij mannelijke en vrouwelijke energieën een balans (kunnen) vormen, zowel in jezelf als met anderen. Wat mannelijke, vrouwelijke en en seksuele energie precies is, is cultureel gekleurd.

Lisette Thooft is mythosoof; zij onderzoekt mythen, sprookjes en verhalen en zij schrijft onder andere voor de Happinez. Lisette is geboeid door relaties en seksualiteit.

In dit filmpje wordt Lisette geïnterviewd door Marit de Jong en Lisette vertelt wat mannelijke en vrouwelijke energie voor haar betekent, aan de hand van onder andere mythen. Zo streeft mannelijke energie naar vrijheid en vrouwelijke energie naar controle. Lisette gaat er onder andere van uit dat ieder zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich heeft, en dat je je hierdoor kan ontwikkelen. Ik vond het inspirerend om naar te kijken!

Sletvrees

Als een man met meerdere vrouwen het bed deelt, wordt dat in het Westen vaak ‘stoer’ en ‘normaal’ gevonden. Als een vrouw hetzelfde doet, wordt dit vaak ‘sletterig’ gevonden.

Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor prikkels en meningen van anderen. Als je je hoogevoeligheid nog niet goed beheerst kun je wellicht van slag raken door wat anderen van je vinden, en/of jezelf wegcijferen. In hoeverre uit je als vrouw jouw seksualiteit en waarom wel, of niet? Sunny Bergman onderzoekt dit fenomeen. Interessant om eens te kijken en om over na te denken.

Onderdrukken van seksualiteit kan soms energie kosten. En…seksualiteit kan ook energie geven als deze energie in balans is!

Sunny Bergman
Klik hier om de aflevering Sletvrees te zien.

Sunny side of seks: 4 afleveringen

Sunny Bergman maakte tevens een 4-delige documentaire serie over seksualiteit: Sunny Side of Sex. Centraal staat met name hoe vrouwen uit diverse landen/culturen denken over seksualiteit, liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Ik vind deze serie met name interessant omdat het verschillende aspecten van seksuele energie laat zien.

1. Sunny side of sex in Cuba

Deze aflevering gaat over ervaringen van vrouwen uit Cuba. In het communistische Cuba is reclame verboden, mensen kunnen minder druk voelen om zich te spiegelen aan een ‘commercieel ideaalbeeld’. Wellicht helpt dat een positief zelfbeeld te vergroten; veel mensen laten graag hun lichaam zien. Vrouwen zijn over het algemeen trots op hun lichaam en willen dat graag laten zien. Professionaliteit en sexy zijn lijken elkaar niet uit te sluiten.

Deze aflevering is interessant om te zien hoe relatief vrij seksualiteit kan worden ervaren.

sunny side of sex cuba

Klik hier om de aflevering te bekijken.

2. Sunny side of sex in Azië

Deze aflevering gaat over ervaringen van vrouwen, die vlakbij Tibet en China wonen. Je ziet hoe de Mosuo, mensen die op de grens tussen China en Tibet in het Himalayagebergte, over seksualiteit denken. Zij hebben de visie dat de dynamiek van het gezin en liefde niet samen kan gaan. Interessant om te zien hoe er ook over seksualiteit wordt gedacht. Er wordt relatief weinig over seks gepraat.

sunny-side-of-sex-azie

Klik hier om de aflevering te bekijken.

3. Sunny side of sex in Oegenda

In de onderstaande aflevering staan de ervaringen van vrouwen uit Oegenda centraal. Het laat met name het fysieke aspect van seksuele energie zien. Zo krijgen jonge vrouwen persoonlijke ‘seksles’, van oorspronkelijk de zus van hun vader of een docent. Vrouwen zijn trots op hun labia, dat wat wij ‘schaamlippen’, noemen en rekken deze uit.

Deze aflevering laat ook zien wat voor lading er in Oegenda op homoseksualiteit kan zitten.

sunny-side-of-sex-oeganda

Klik hier om de aflevering te bekijken.

4. Sunny side of Sex in India

Deze aflevering van Sunny Side of Sex gaat over ervaringen van vrouwen uit India. Er wordt onder andere gesproken over de Kamasutra en de spirituele kant van seksualiteit. Seks wordt gezien als iets goddelijks dat, net zoals het leven gevierd mag worden.

Zo preuts als onze kerk seks zondig heeft verklaard, zo vrijelijk verkondigden de oude Indiërs het religieuze van seksueel genot. Bij de Baul op de grens van India met Bangladesh is de eeuwenoude seksuele yoga nog een dagelijks ritueel. Het lichaam is een altaar, seks het gebed.’ ‘Het onderliggende aspect van alles is goddelijk en god. Dus er is nooit iets dat wij loskoppelen van het goddelijke. De mensen zijn goddelijk en seks is goddelijk. Het leven is iets om van te genieten. Seksualiteit is een feest dat gevierd moet worden.”

Deze aflevering is interessant als je openstaat voor bijvoorbeeld de Kamasutra. Klik hier om de aflevering te bekijken.

sunny-side-of-sex-india

Waarom meer inzicht in seks en spiritualiteit?

Je kunt seksuele energie bewust inzetten om jezelf te ontwikkelen. Veel mensen benaderen seksualiteit lichamelijk, echter er komen vanuit een holistische benadering ook emotionele, mentale en spirituele energieën bij kijken.

Een vaak voorkomend probleem bij seksualiteit is onzekerheid over ‘wie jij bent’: er kunnen allerlei (onbewuste) negatieve overtuigingen meespelen, die jouw houding tegenover vermoeidheid en seksualiteit beïnvloeden. Door inzicht in jezelf te krijgen, kan je blokkades overwinnen en je vrijer voelen.

Je bent meer dan je lichaam, emoties en gedachten: als je meer inzicht krijgt in hoe je seksualiteit op een spirituele manier kan benaderen, kan dit een enorme rust geven.
tantra beeld goud

Tantra als bron van kracht

Je kunt seksuele energie op zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau beleven en bewust integreren en inzetten. Dit kan plezier geven en wordt spirituele seks genoemd. Als je plezier in seksualiteit ervaart, ervaar je vaak ook plezier in het leven. Dit kun je leren.

Naast Kamasutra is Tantra is een filosofie die hier verder op ingaat. In deze documentaire Tantra als bron van Kracht van Ohm vertelt Dasgupta, een Tantra docent hierover. Een aanrader als je openstaat voor een Oosterse visie op seksualiteit!

Klik hier om de aflevering te bekijken >>>
tantra-documentaire

Meer weten over hooggevoeligheid en seksualiteit?

Voor de site nieuwetijdskind.com heb ik een gastblog over hooggevoeligheid en spirituele seks geschreven. Lees hier de volledige gastblog met 3 spirituele seks tips. 

Mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ geeft ook een verdere aanzet: ontdek wat spiritualiteit inhoudt en wat er energetisch kan gebeuren en kan transformeren bij seksualiteit. Seksualiteit waarbij liefde en de kracht van lust zijn verbonden en worden ingezet om samen plezier en een gevoel van eenheid te creëren.

Ontdek daarin ook wat de Kamasutra te vertellen heeft; het is niet niet enkel een boek met standjes! Klik hier voor meer informatie over het Complete HSP Jaartraject en hoe je mee kan doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in hooggevoeligheid en vermoeidheid, onderwerpen waar ik lang mee geworsteld heb. Ik voelde me moe, liet me meeslepen door allerlei emoties en vond seksualiteit een uitdagend onderwerp.

Ik vond het eng om mijzelf te laten zien en echt mijzelf te zijn. Soms was het zelfs zo dat mijn vriend in een andere kamer ’moest’ slapen, omdat de prikkels mij teveel waren…

Gaandeweg leerde ik een weg vinden om met mijn hoogsensitiviteit om te gaan en dit te transformeren tot mijn kracht. Vanuit mijn hart begeleid ik graag hoger opgeleide en hooggevoelige vrouwen op hun pad als zij met vermoeidheid worstelen, zodat zij energieker zijn. Dit doe ik aan de hand van een holistische visie en mijn unieke intuïtief ontwikkelde methode.

Aanvullende artikelen:

1 reactie op “HSP en seksualiteit: 3 spirituele seks tips”

  1. blank

    Als ik dit filmpje bekijk zeg ik dit klopt helemaal maar hoe vind ik nu de balans met mijzelf
    Ik blijf zitten met frustratie vertrouwen is wat we zoeken balanzen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top