Medicijnen

medicijnen

Medicijnen zijn geneesmiddelen van dierlijke, plantaardige of chemische oorsprong die als doel hebben om een ziekte te voorkomen en/of genezen. Medicijnen zijn onder te verdelen in verschillende groepen. Zo zijn er medicijnen die in de reguliere zorg en/of alternatieve zorg worden gebruikt; van sommige middelen is de werking wetenschappelijk onderbouwd en van sommige middelen niet. Voorbeelden van medicijnen kunnen specifieke antibiotica, hormonen en vitamines zijn.

HSP medicijnen

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig/hoogsenstitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Als een HSP zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan dit tot allerlei klachten zoals stemmingswisselingen of een depressief of angstig gevoel leiden.

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis en is niet ‘weg’ te krijgen. Wel kan je er goed mee leren omgaan, het leren beheersen en inzetten als kracht.

Soms wordt hoogsensitiviteit met bepaalde medicatie onderdrukt, bijvoorbeeld door medicatie die wordt ingezet bij angststoornissen of antidepressiva. Hoogsensitiviteit kan gepaard gaan met ziektes/stoornissen zoals depressie, maar dat hoeft niet. Niet elke HSP is depressief en/of heeft een angst-stoornis of iets dergelijks. Door sommige medicatie kan een HSP ‘niets’ meer voelen. Er zijn meer aandachtspunten:

  • Sommige medicatie, zoals de medicatie die kan worden ingezet bij angststoornissen kan verslavend zijn.
  • HSP kunnen intenser op prikkels zoals van medicatie reageren ten opzichte van niet-HSP. Dit kan bijvoorbeeld ook met homeopathie het geval zijn. Bij homeopathie wil men met het gelijke met het gelijke (zoals ‘vuur met vuur’) genezen. Dit kan soms te intens zijn voor een HSP.
  • HSP kunnen qua dosering minder dan een niet-HSP nodig hebben. Check voordat je medicatie gebruikt wat de juiste dosis is voor jou en overleg dit met een deskundige: is er bijvoorbeeld onderzocht wat andere mensen van jouw geslacht en leeftijd nodig hebben? Vaak wordt een medicatie met name bij mannen onderzocht, in plaats van bij vrouwen. Een mannenlichaam werkt echter heel anders dan bij vrouwen (vrouwen hebben bijvoorbeeld een andere hormoonhuishouding).
  • HSP kunnen ten opzichte van niet-HSP intenser last krijgen van bijwerkingen.

Zorg er ook voor dat jij je hoogsensitiviteit leert beheersen en inzetten als kracht: zo voorkom je dat je er last van hebt. Hier vind je manieren hoe ik je daar bij kan helpen.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top