Home   Blog   Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 3 tips!

Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 3 tips!

vrouw is boos

Ongeveer 15-20% van de bevolking is hooggevoelig of hoogsensitief. Hooggevoeligen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan (onbewust) meer open voor prikkels. Vaak beheersen hooggevoeligen hun hooggevoeligheid nog niet.

Ze kunnen dan helemaal opgaan in emoties zoals boosheid en deze zeer intens ervaren.

Misschien ben je wel bang voor iemands boosheid en vermijd je het of onderdruk je het door ‘de lieve vrede’ te bewaren. Of misschien kun je niet meer onderscheiden wat qua boosheid van jezelf of een ander is, of het loslaten. Dit kan vreselijk moe maken. Je kunt er wat aan doen!

Boosheidsthermometer

Vooropgesteld: er bestaan allerlei soorten boosheid. De boosheidsthermometer kan inzicht geven in hoe je je voelt. Inzicht krijgen in hoe je je voelt kan helpen om te relativeren en is een eerste stap in het beter omgaan met boosheid.

Bovenaan in de thermometer is de kleur rood te zien: deze correspondeert met het cijfer 10 (en woede), onderaan in de thermometer is de kleur blauw te zien, deze correspondeert met het cijfer 1 (‘het kan niet beter’). Rechts vind je een uitleg van de cijfers. De smileys corresponderen met de Boosheidsthermometer (niet met de uitleg er naast).

boosheidsthermometer

 • 10: ‘Ik explodeer en ben woedend. Laat me alleen!’
 • 9: ‘Ik ben boos en ik explodeer bijna. Ik voel me agressief.’
 • 8: ‘Ik voel me erg gefrustreerd, begin boos te worden en ik kook’
 • 7: ‘Ik voel me gefrustreerd en baal, ik begin ongelukkiger te worden. Ik word warmer.’
 • 6: ‘Ik voel stress, ben bezorgd en erger me’
 • 5: ‘Ik voel me druk en oké’
 • 4: ‘Ik voel me oké’
 • 3: ‘Ik voel me ontspannen en gelukkig’
 • 2: ‘Ik voel me goed’
 • 1: ‘Ik voel me super: het kan niet beter!’

Boosheid beheersen

Boosheid en woede, je kunt er op diverse manieren mee omgaan:

 • Meestal is men er niet trots op als boosheid wordt ervaren. Glamour Magazine interviewde mij hierover: ik leg in dat interview uit waarom dit zo is. In de praktijk wordt daarom boosheid vaak onderdrukt of ‘verstopt’ en niet geuit aan de buitenwereld. Vergelijk het met een bal die je onder water wilt houden: het levert frictie en spanning op en kan (onbewust) bakken met energie kosten en tot allerlei klachten leiden. Vaak barst op een gegeven moment ‘de bom’ (de ‘bal’/emotie komt toch een keer boven water).
 • Je (h)erkent en uit boosheid. Dit geeft vaak enorm veel energie! Opkroppen daarentegen maakt vaak (op lange termijn) onbewust moe en ongelukkig…

Boosheid uiten: tips

Tip 1: Kijk anders tegen boosheid aan

Boosheid is niet ‘slecht’. Chameli Ardagh vertelt bij TEDx (in het onderstaande filmpje) hoe je anders met boosheid kan omgaan en over het nut van boosheid, bijvoorbeeld door de archetypen Kali en Shiva:

Tip 2: Ontdek de oorzaak van boosheid

Is de boosheid overgenomen van iemand anders, of van jezelf? Leer energie onderscheiden. Zo kan boosheid van jezelf ook zijn ontstaan in vorige levens. Neem de oorzaak van boosheid weg, bijvoorbeeld door een onverwerkt vorig leven goed energetisch af te ronden.

Tip 3: Beheers je hooggevoeligheid

Het probleem is dat hoogsensitieve personen (HSP) zich vaak nog niet goed kunnen afschermen en nog niet goed bij zichzelf kunnen blijven. Ze kunnen hierdoor blijven worstelen met boosheid. Dit kan gepaard gaan met andere emoties zoals verdriet of schaamte. Ze durven bijvoorbeeld vaak niet hun grens/wens aan te geven en ‘nee‘ te zeggen en te delen wat er écht in hen omgaat. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn dat een ander zich gekwetst voelt.

Er kunnen (onbewust) allerlei gedachten bestaan die die dat veroorzaken. Door dit soort gedachten grondig onder de loep te nemen kunnen ze transformeren. Leer jezelf en een ander te vergeven en goed bij jezelf te blijven; zo kun je energie goed onderscheiden, gemakkelijk boosheid loslaten en weer plezier in het Hier & Nu ervaren.

Boosheid loslaten?

Opgekropte boosheid maakt moe. Het leren loslaten en kwijtraken geeft energie!

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezLang heb ik geworsteld met hooggevoeligheid en vermoeidheid. Ik had bijvoorbeeld last van energievretende emoties. Totdat ik blokkades leerde overwinnen en bij mezelf leerde blijven.

Mijn succesformules deel ik graag met jou : ).

Ik heb een achtergrond als Toegepast Psycholoog en ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen, die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker worden, aan de hand van een holistische visie en mijn unieke ontwikkelde methode. Zodat je energievretende blokkades overwint en jij energieker wordt!

Aanvullende blogs:

4 reacties op “Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 3 tips!”

 1. blank

  Hoi Femke .ik heb pijn in de onderbenen.en ben wat onrustig.snachts heb ik dat ik draai ook meer .ligt dat aan de maan. Mijn eetlust is ook anders.zou je me wat tips kunnen sturen om hier goed mee omtegaan. Gr yvonne wijnhoven

  1. blank

   Hoi Yvonne,

   Bij klachten raad ik voor de zekerheid ook aan om een arts raad te plegen.

   Ik ben gespecialiseerd in het helpen van vrouwelijke HSP, die last hebben van vermoeidheid. Hier kun je er meer over lezen: https://femkedegrijs.com/voor-wie/

   Vrouwelijke HSP help ik graag om de vruchten van de volle maan te plukken, met het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen. Momenteel zijn de deuren van dit programma tijdelijk gesloten, ik zal je op de hoogte houden van wanneer de deuren weer open gaan en je van harte welkom bent om mee te doen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder het beste toe :).

   Groetjes,
   Femke

 2. blank

  Hoi Femke,

  Af en toe lees ik wat je schrijft.
  Ik ben na borstkanker te hebben gehad gevoeliger geworden. Ook nadat ik op mijn werk erg onder druk heb gestaan.
  Ik geef nu eerder grenzen aan en ik merk dat ik, ondanks dat ik het heel zorgvuldig doe, hele nare reacties krijg. Ook van hoogopgeleide mensen op het sociale vlak. Ik merk dat veel mensen heel slecht met kritiek om kunnen gaan. Vrouwen nog slechter dan mannen.
  Ik ben nu echt bang geworden van het uiten van dingen die ik niet leuk vind en ga mensen soms uit de weg.
  Hoe kan ik daar mee omgaan.

  Gr Gryte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top