Home   Blog   Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 4 tips!

Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 4 tips!

leeuw

Boosheid loslaten, kwijtraken en uiten als HSP? De tips in deze blog helpen je verder!

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan (onbewust) meer open voor prikkels. Vaak beheersen HSP hun hoogsensitiviteit nog niet.

Ze kunnen dan helemaal opgaan in emoties zoals boosheid en deze zeer intens ervaren.

Misschien ben je wel bang voor iemands boosheid en vermijd je het of onderdruk je het door ‘de lieve vrede’ te bewaren? Of wellicht kun je niet meer onderscheiden wat qua boosheid van jezelf of een ander is, of het loslaten? Dit kan moe maken. Je kunt er wat aan doen!

Boosheidsthermometer

Vooropgesteld: er bestaan allerlei soorten boosheid. De boosheidsthermometer kan inzicht geven in hoe je je voelt. Inzicht krijgen in hoe jij je voelt kan helpen om te relativeren en is een eerste stap in het beter omgaan met boosheid.

Bovenaan in de thermometer is de kleur rood te zien: deze correspondeert met het cijfer 10 (en woede), onderaan in de thermometer is de kleur blauw te zien, deze correspondeert met het cijfer 1 (‘het kan niet beter’). Rechts vind je een uitleg van de cijfers. De smileys corresponderen met de Boosheidsthermometer (niet met de uitleg er naast).

boosheidsthermometer

 • 10: ‘Ik explodeer en ben woedend. Laat me alleen!’
 • 9: ‘Ik ben boos en ik explodeer bijna. Ik voel me agressief’.
 • 8: ‘Ik voel me erg gefrustreerd, begin boos te worden en ik kook’.
 • 7: ‘Ik voel me gefrustreerd en baal, ik begin ongelukkiger te worden. Ik word warmer’.
 • 6: ‘Ik voel stress, ben bezorgd en erger me’.
 • 5: ‘Ik voel me druk en oké’.
 • 4: ‘Ik voel me oké’.
 • 3: ‘Ik voel me ontspannen en gelukkig’.
 • 2: ‘Ik voel me goed’.
 • 1: ‘Ik voel me super: het kan niet beter!’

Boosheid beheersen of reguleren?

Boosheid en woede, je kunt er op diverse manieren mee omgaan:

 • Meestal is men er niet trots op als boosheid wordt ervaren. Glamour Magazine interviewde mij hierover: ik leg in dat interview uit waarom dit zo is. In de praktijk wordt daarom boosheid vaak onderdrukt of verstopt en niet geuit aan de buitenwereld. Vergelijk het met een bal die je onder water wilt houden: het levert frictie en spanning op en kan (onbewust) bakken met energie kosten en voor allerlei klachten zorgen. Vaak barst op een gegeven moment ‘de bom’ (de ‘bal’/emotie komt toch een keer boven water).
 • Je (h)erkent en uit boosheid. Dit geeft vaak enorm veel energie! Opkroppen daarentegen maakt vaak (op lange termijn) onbewust moe en ongelukkig.

Er bestaan diverse interpretaties van het woord beheersen en reguleren. Met boosheid beheersen wordt doorgaans het eerste voorbeeld bedoeld en met boosheid reguleren het tweede voorbeeld.

stomp

Boosheid uiten: 4 tips

Tip 1: Kijk anders tegen boosheid aan

Boosheid is niet ‘slecht’. Chameli Ardagh vertelt bij TEDx (in het onderstaande filmpje) hoe je anders met boosheid kan omgaan en over het nut van boosheid, zoals door gebruik te maken van de archetypen Kali en Shiva:

YouTube video

Tip 2: Ontdek de oorzaak van boosheid:

 • Waardoor ben je boos? Een voorbeeld is dat boosheid wordt getriggerd door een relatie of ex die iemand wil loslaten.
 • Waarover ben je precies boos? Neem je bijvoorbeeld te weinig ruimte voor jezelf in?
 • Wanneer is de boosheid ontstaan; is het nieuwe of oude boosheid? Zo kan hetgeen je ervaart zijn ontstaan in vorige levens, die nog niet zijn afgerond.
 • Is de boosheid overgenomen van iemand anders, of van jezelf? Boosheid kan mogelijk verband houden met intergenerationeel/transgenerationeel trauma. Leer energie onderscheiden.

Tip 3: Los de oorzaak van boosheid op

Soms kan boosheid bijvoorbeeld worden opgelost door een onverwerkt vorig leven goed energetisch af te ronden.

Tip 4: Beheers je hoogsensitiviteit

Het probleem is dat hoogsensitieve personen (HSP) zich vaak nog niet goed kunnen afschermen en nog niet goed bij zichzelf kunnen blijven. Ze kunnen hierdoor niet effectief met boosheid omgaan. Dit kan gepaard gaan met andere emoties zoals verdriet of schaamte. Ze durven vaak niet hun grens/wens aan te geven en “nee” te zeggen en te delen wat er écht in hen omgaat. Ze kunnen onder meer bang zijn dat een ander zich gekwetst voelt.

Er kunnen (onbewust) allerlei gedachten bestaan die die dat veroorzaken. Door dit soort gedachten grondig onder de loep te nemen kunnen ze transformeren. Leer jezelf en een ander te vergeven en goed bij jezelf te blijven; zo kun je energie goed onderscheiden, gemakkelijk boosheid loslaten en weer plezier in het Hier & Nu ervaren.

Boosheid loslaten?

Opgekropte boosheid maakt moe. Het leren loslaten en kwijtraken geeft energie!

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

4 gedachten over “Boosheid loslaten: hoe doe je dat als HSP? 4 tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Femke .ik heb pijn in de onderbenen.en ben wat onrustig.snachts heb ik dat ik draai ook meer .ligt dat aan de maan. Mijn eetlust is ook anders.zou je me wat tips kunnen sturen om hier goed mee omtegaan. Gr yvonne wijnhoven

  1. Hoi Yvonne,

   Bij klachten raad ik voor de zekerheid ook aan om een arts raad te plegen.

   Ik ben gespecialiseerd in het helpen van vrouwelijke HSP, die voluit willen leven. Hier kun je er meer over lezen: https://femkedegrijs.com/voor-wie/

   Vrouwelijke HSP help ik graag om de vruchten van de volle maan te plukken, met het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen. Momenteel zijn de deuren van dit programma tijdelijk gesloten, ik zal je op de hoogte houden van wanneer de deuren weer open gaan en je van harte welkom bent om mee te doen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder het beste toe :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Hoi Femke,

  Af en toe lees ik wat je schrijft.
  Ik ben na borstkanker te hebben gehad gevoeliger geworden. Ook nadat ik op mijn werk erg onder druk heb gestaan.
  Ik geef nu eerder grenzen aan en ik merk dat ik, ondanks dat ik het heel zorgvuldig doe, hele nare reacties krijg. Ook van hoogopgeleide mensen op het sociale vlak. Ik merk dat veel mensen heel slecht met kritiek om kunnen gaan. Vrouwen nog slechter dan mannen.
  Ik ben nu echt bang geworden van het uiten van dingen die ik niet leuk vind en ga mensen soms uit de weg.
  Hoe kan ik daar mee omgaan.

  Gr Gryte

Scroll naar boven