Home   Blog   Hoe ga je als HSP om met de dood van een dierbare? 5 tips

Hoe ga je als HSP om met de dood van een dierbare? 5 tips

gedroogde bloem

Heb je als HSP een dierbare verloren, of gaat er binnenkort een dierbare dood?

HSP kunnen ten opzichte van niet-HSP iemands dood en het verlies hiervan intenser ervaren. Hoe zij dit precies ervaren en hoe zij er het beste mee om kunnen gaan is voor iedere persoon verschillend.

In deze blog vind je 5 algemene tips voor rouwverwerking die je hierbij helpen, zodat je bijvoorbeeld voorkomt dat je in emoties blijft hangen (wat energie kan vreten).

5 tips voor rouwverwerking voor HSP

Deze tips kun je toepassen op zowel dierbare mensen als (huis)dieren die dood zijn of dood gaan.

Tip 1. Heb kennis over de dood

Wees voorbereid op de dood; wat staat je mogelijk te wachten als iemand plotseling doodgaat, of als iemand ongeneselijk ziek is en in de toekomst dood zal gaan? Wat kan er bijvoorbeeld mogelijk met iemands lichaam en geest gebeuren?

Zo is het belangrijk dat iemand bij een plotselinge dood herkent dat die doodgaat, omdat die anders kan gaan ‘spoken’ (sommige HSP nemen dit als entiteiten waar). Je kunt iemand (met de juiste kennis) hierbij ondersteunen en helpen om over te gaan naar een andere dimensie (sommige mensen noemen dit: naar het licht/hiernamaals gaan).

Iemand met enkel dementie zal op den duur zijn/haar bewustzijn verliezen, terwijl de rest van het lichaam gezond kan zijn. Ook zijn er ziektes waarbij iemands geest nog fit en helder kan zijn, terwijl het lichaam aftakelt.

Kennis over de dood kan ervoor zorgen dat je weet wat je mogelijk te wachten staat, wat rust (in plaats van angst, onrust en onzekerheid) kan geven.
verwelkte bloemen

Tip 2. Weet hoe je een stervende/gestorven dierbare kan ondersteunen

Wat een dierbare helpt, is heel persoonlijk. Experts kunnen hier bij helpen ook delen hoe jij een dierbare het beste kan ondersteunen.

Iemand in coma kan bijvoorbeeld nog telepathisch te benaderen zijn door iemand die zeer hoogsensitief/paranormaal begaafd is.

Tip 3. Leer met emoties omgaan

Het is heel normaal om zeer intense emoties te ervaren. Heb de juiste kennis en vaardigheden die je hierbij helpen. Weet bijvoorbeeld wat rouwfasen zijn en leer om effectief met emoties om te gaan.  Zo voorkom je dat je in emoties blijft hangen of ze opkropt (wat er op den duur voor kan zorgen dat je je moe of nog ongelukkiger voelt).

hortensia

Tip 4. Voel wat jou helpt

Sommige HSP ervaren bijvoorbeeld steun:

  • Door het waarnemen (zoals door te voelen of  te ‘weten’) dat er meer is tussen hemel en aarde. Wellicht heb je er wat aan om te weten wat spiritualiteit en holisme inhoudt. Deze benaderingen gaan ervan uit dat alles energie is (en iemand een onsterfelijke kern heeft), wat niet verloren kan gaan. Reïncarnatie en Bijna Dood Ervaringen sluiten hier op aan. Je hier in verdiepen kan je ondersteunen om (op den duur) vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde te ervaren. Dit kan je helpen om je over te geven aan wat er is, in plaats van ertegen te verzetten (wat energie vreet).
  • Door met je overleden dierbare te communiceren, bijvoorbeeld overdag via telepathisch contact en in de nacht door lucide te (leren) dromen.
  • Van lichtwezens.
  • Van muziek, zoals mantra’s.
  • Door iets specifieks te doen, zoals yin yoga te doen en/of te meditatie.

Rouw en het fysieke leren loslaten kost tijd, gun jezelf dit ook. Wees dankbaar voor de herinneringen die je hebt en wees je ervan bewust dat je deze met je meedraagt.

Tip 5. Wees je bewust van jouw kracht

De enige die kan bepalen hoe jij met de dood omgaat ben jij.

Hoe zou bijvoorbeeld je (gestorven) dierbare willen dat jij omgaat met jezelf en de rest van je leven; zou die willen dat jij ongelukkig (en verbitterd) of gelukkig bent? En hoe zou jij willen dat als jouw lichaam ooit doodgaat, jouw dierbaren verder gaan met hun leven?

Een confrontatie met andermans dood kan je helpen om je bewust te worden van de vergankelijkheid van je lichaam en jouw tijd op aarde. Wat wil jij nog uit jezelf en jouw leven halen? En wanneer wil je hier uiting aan geven? Laat je inspireren door deze 5 dingen (waar HSP spijt van hebben als zij doodgaan).

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top