Dyslexie

boek en bril

Het woord dyslexie komt uit het Grieks; ‘dys’ betekent ‘beperkt’ en ‘niet goed functioneren’. Het woord ‘lexis’ betekent woorden of taal.

Dyslexie houdt in dat iemand moeite heeft met schrijven, lezen en spellen. Hoe langer woorden en hoe sneller tekst gaat (bijvoorbeeld qua ondertiteling), hoe lastiger het vaak is.

Iemand wordt hiermee geboren. Erfelijkheid speelt een rol.

Het is een misverstand dat dyslecten een laag IQ hebben of ‘dom’ zijn; dyslecten kunnen een ‘normaal’ en ‘hoog’ IQ hebben (en bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn). Het is geen stoornis op intellectueel niveau.

Sommige Nieuwetijdskinderen of mensen met stoornissen zoals Asperger kunnen het bijvoorbeeld ook hebben.

Dyslexie test
Dyslexie kan worden getest. De diagnose kan in Nederland worden vastgesteld door een orthopedagoog of gezondheidszorgpsycholoog die in het BIG-register staat. Er kan dan een verklaring worden gegeven wat handig kan zijn op school. Een dyslect kan dan bijvoorbeeld extra tijd krijgen bij schooltoetsen.

Oorzaak dyslexie

Er wordt gedacht dat de oorzaak in de hersenen ligt; de exacte oorzaak is echter nog onbekend. De linkerhersenhelft- en rechterhersenhelft hebben elk hun eigen taak. De rechterhersenhelft is bijvoorbeeld goed in het herkennen van gezichten, de linkerhersenhelft zit in de linkerhersenhelft. Het duurt bij dyslexie langer voordat je een woord (zoals een naam) herkent.

Dyslexie gaat nooit 100% over (je blijft moeite houden met geschreven taal), wel kun je er wat aan doen. Oefenen kan bijvoorbeeld helpen.

Kwaliteiten van iemand met dyslexie

Dyslecten hebben vaak specifieke andere (niet taal gerelateerde) kwaliteiten, zoals:

  • Gemakkelijk overzicht behouden
  • Informatie goed kunnen opnemen
  • Sterk in beelden kunnen denken
  • Logisch kunnen denken
  • Praktisch zijn ingesteld; met handen mooie dingen kunnen creëren
  • Creatief denken

Dyslecten komen vaak mondeling beter uit de verf dan schriftelijk.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top