Dyslexie

Dyslexie houdt in dat iemand moeite heeft met schrijven, lezen en spellen. Hoe langer woorden en hoe sneller tekst gaat (bijvoorbeeld qua ondertiteling), hoe lastiger het vaak is. Het woord dyslexie komt uit het Grieks; ‘dys’ betekent ‘beperkt’ en ‘niet goed functioneren’. Het woord ‘lexis’ betekent woorden of taal.

Iemand wordt met dyslexie geboren. Erfelijkheid speelt bij dyslexie een rol.

Het is een misverstand dat mensen met dyslexie een laag IQ hebben of ‘dom’ zijn; mensen met dyslexie kunnen een ‘normaal’ en ‘hoog’ IQ hebben (sommige mensen die hoogbegaafd zijn, hebben dyslexie). Het is dus geen stoornis op intellectueel niveau.

Dit filmpje gaat er verder op in:

Sommige Nieuwetijdskinderen of mensen met stoornissen zoals Asperger kunnen bijvoorbeeld ook dyslexie hebben.

Dyslexie test
Dyslexie kan worden getest; er kan dan een verklaring worden gegeven wat handig kan zijn op school. Iemand met dyslexie kan dan bijvoorbeeld extra tijd krijgen bij schooltoetsen. De diagnose dyslexie kan in Nederland worden vastgesteld door een orthopedagoog of gezondheidszorgpsycholoog die in het BIG-register staat.

Oorzaak dyslexie

Er wordt gedacht dat de oorzaak in de hersenen ligt; de exacte oorzaak is echter nog onbekend. De linkerhersenhelft- en rechterhersenhelft hebben elk hun eigen taak. De rechterhersenhelft is bijvoorbeeld goed in het herkennen van gezichten, de linkerhersenhelft zit in de linkerhersenhelft. Het duurt bij dyslexie langer voordat je een woord (zoals een naam) herkent.

Dyslexie gaat nooit 100% over (je blijft moeite houden met geschreven taal), wel kun je er wat aan doen. Oefenen kan bijvoorbeeld helpen.

Kwaliteiten van iemand met dyslexie

Mensen met dyslexie hebben vaak specifieke andere (niet taal gerelateerde) kwaliteiten, zoals:

  • Gemakkelijk overzicht behouden
  • Informatie goed kunnen opnemen
  • Sterk in beelden kunnen denken
  • Logisch kunnen denken
  • Praktisch zijn ingesteld; met handen mooie dingen kunnen creëren
  • Creatief denken

Mensen met dyslexie komen vaak mondeling beter uit de verf dan schriftelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *