Dyslexie

boek en bril

Het woord dyslexie komt uit het Grieks; ‘dys’ betekent ‘beperkt’ en ‘niet goed functioneren’. Het woord ‘lexis’ betekent woorden of taal.

Dyslexie houdt in dat iemand moeite heeft met schrijven, lezen en spellen. Hoe langer woorden en hoe sneller tekst gaat (bijvoorbeeld qua ondertiteling), hoe lastiger het vaak is.

Iemand wordt hiermee geboren. Erfelijkheid speelt een rol.

Het is een misverstand dat dyslecten een laag IQ hebben of ‘dom’ zijn; dyslecten kunnen een ‘normaal’ en ‘hoog’ IQ hebben (en bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn). Het is geen stoornis op intellectueel niveau.

Sommige Nieuwetijdskinderen of mensen met stoornissen zoals Asperger kunnen het bijvoorbeeld ook hebben.

Dyslexie test

Dyslexie kan worden getest. De diagnose kan in Nederland worden vastgesteld door een orthopedagoog of gezondheidszorgpsycholoog die in het BIG-register staat. Er kan dan een verklaring worden gegeven wat handig kan zijn op school. Een dyslect kan dan bijvoorbeeld extra tijd krijgen bij schooltoetsen.

Oorzaak dyslexie

Er wordt gedacht dat de oorzaak in de hersenen ligt; de exacte oorzaak is echter nog onbekend. De linkerhersenhelft- en rechterhersenhelft hebben elk hun eigen taak. De rechterhersenhelft is bijvoorbeeld goed in het herkennen van gezichten, de linkerhersenhelft zit in de linkerhersenhelft. Het duurt bij dyslexie langer voordat je een woord (zoals een naam) herkent.

Dyslexie gaat nooit 100% over (je blijft moeite houden met geschreven taal), wel kun je er wat aan doen. Oefenen kan bijvoorbeeld helpen.

Kwaliteiten van iemand met dyslexie

Dyslecten hebben vaak specifieke andere (niet taal gerelateerde) kwaliteiten, zoals:

  • Gemakkelijk overzicht behouden
  • Informatie goed kunnen opnemen
  • Sterk in beelden kunnen denken
  • Logisch kunnen denken
  • Praktisch zijn ingesteld; met handen mooie dingen kunnen creëren
  • Creatief denken

Dyslecten komen vaak mondeling beter uit de verf dan schriftelijk.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven