Asperger wordt ook wel het Syndroom van Asperger genoemd. Het is een vorm van autisme en valt onder Autismespectrum Stoornissen (ASS). Autisme bestaat in allerlei varianten.
Asperger wordt qua problemen die dit voor de betrokkene en zijn/haar omgeving oplevert en de manier waarop het zich uit, vaak milder of lichter ten opzichte van de andere vormen van autisme gezien. Dit staat los van hoe iemand Asperger beleeft en de mate waarin iemand met dit Syndroom zich inzet: dat kan iemand bijvoorbeeld als zwaar ervaren.
Asperger kenmerken
Bij Asperger horen diverse kenmerken: deze kunnen van persoon tot persoon variëren. Mensen kunnen bijvoorbeeld eerlijkheid heel belangrijk vinden. Hieronder volgen wat voorbeelden van kenmerken. Mensen met Asperger én mensen met klassiek autisme kunnen:
- Een beperkt aantal interesses hebben.
- Een beperkt aantal activiteiten doen; mensen kunnen herhalingsgedrag laten zien en moeite hebben met veranderingen. Er kan sprake zijn van motorische- of coördinatieproblemen of perfectionisme.
- Moeite hebben met sociale interactie en sociale communicatie. Mensen kunnen:
-Moeite hebben om taal te begrijpen, bijvoorbeeld qua sarcasme, spreekwoorden, gezegden en figuurlijke uitspraken letterlijk te nemen.
-Moeite hebben om te begrijpen wat anderen voelen en denken. Het inleven in een ander, het omgaan met ‘ongeschreven’ sociale regels, emoties (en emoties herkennen en uiten) kan lastig zijn.
-Communicatie problemen hebben. Iemand kan het moeilijk vinden om iemand recht aan te kijken, kan monotoon praten of een gelaatsuitdrukking hebben die weinig expressief is.
-Het moeilijk vinden om relaties aan te gaan en te onderhouden. Mensen kunnen zich afsluiten en overgevoelig zijn voor aanraking, geur of geluid.
Verschillen tussen mensen met Asperger en mensen met klassiek autisme:
Mensen met Asperger kunnen:
- Een intelligentie hebben die normaal of hoognormaal is en goed zijn in leren. Iemand kan hoogbegaafd zijn. Sommige mensen kunnen sterk details opmerken en hebben over sommige onderwerpen een encyclopedische kennis.
- Goed zijn in praten. Er is sprake van een normale taalontwikkeling (dit is bij mensen met klassiek autisme niet het geval) en spraakontwikkeling en mensen kunnen relatief veel praten.
- Meer fantasie hebben.
- Meer behoefte aan vriendschappen hebben.
Combinatie stoornissen
Asperger kan samen gaan met andere klachten en stoornissen zoals:
- ADD
- ADHD
- Dyscalculie
- Dysgrafie (zonder dat er sprake is van een intellectuele stoornis, is er sprake van een stoornis in het vermogen om te schrijven)
- Dyslexie
- Dyspraxie (een stoornis waarbij informatie niet correct wordt verwerkt, wat leidt tot moeilijkheden bij motoriek en motorische vaardigheden)
- Echolalia/echolalie (waarbij woorden of zinnen van een ander worden herhaald)
- Obsessieve compulsieve stoornis (dwangneurose).
Mensen met het Syndroom van Asperger kunnen moeite hebben met drukte en kunnen snel overprikkeld raken. Dit Syndroom leidt tot duidelijke tekortkomingen op belangrijke gebieden in het leven zoals op werk- en sociaal vlak. Daarom wordt het ook wel een stoornis genoemd.
Geschiedenis
De naam Asperger stamt af van Hans Asperger: een Oostenrijkse kinderarts die in 1944 voor het eerst over deze stoornis schreef. In Nederland is deze term sinds 1980 bekend. Asperger komt 4 keer zo vaak bij mannen ten opzichte van vrouwen voor.
Diagnose
De diagnose Asperger kon worden gesteld door een psychiater of GZ-psycholoog aan de hand van de DSM: een handboek voor de psychiatrie waar alle psychiatrische ziektes instaan. In de huidige DSM-5 wordt de classificatie Asperger niet meer gebruikt, echter deze diagnose is voor de uitgave van deze DSM versie wel regelmatig gesteld. Asperger valt nu onder ASS.
Hooggevoeligheid en Asperger
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich vaak in deze HSP kenmerken. Een HSP kan eigengereid zijn, eerlijkheid hoog in het vaandel hebben staan en perfectionistisch zijn.
Als een HSP zijn of haar hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan die zich verliezen in perfectionisme en ‘control freakerig‘ doen, gestresst raken als er op zijn vingers wordt gekeken, zich afsluiten en overgevoelig zijn voor aanraking, geur of geluid en overprikkeld raken en lijken op iemand met Asperger.
Toch is het zo dat als je HSP bent, je niet meteen het Syndroom van Asperger hebt en als je dit Syndroom hebt je niet meteen een HSP bent. Er bestaan veel misverstanden over hooggevoeligheid in relatie tot dit Syndroom.
Er zijn belangrijke verschillen tussen hooggevoeligheid en het Syndroom van Asperger:
- Hooggevoeligheid is geen stoornis, Asperger wel. Hooggevoeligheid wordt pas een last als het niet goed wordt beheerst.
- Een HSP neemt gemakkelijk waar wat er niet wordt gezegd en kan gemakkelijk ‘tussen de regels‘ doorlezen. Denk maar aan het begrijpen van lichaamshouding, mimiek, emoties, stemming en sfeer. Iemand met dit Syndroom vindt dit moeilijk.
- Een HSP kan zich gemakkelijk en goed inleven in anderen. Iemand met dit Syndroom vindt dit moeilijk.
- Voor een HSP zijn sociale vaardigheden gemakkelijk, voor iemand met Asperger niet.
- Een HSP raakt als die zijn hooggevoeligheid nog niet goed beheerst vooral overprikkeld door allerlei indrukken die (onbewust) binnenkomen, iemand met dit Syndroom raakt vooral overprikkeld doordat die veel moet beredeneren (‘wat bedoelt iemand nou werkelijk?’)
- Een HSP kan makkelijker omgaan met veranderingen dan iemand met het Syndroom van Asperger. Iemand met dit Syndroom wil over het algemeen meer de controle behouden omdat die bang kan zijn voor verandering (en verandering vaak moeilijk kan plaatsen); iemand met dit Syndroom kan daarom koppig doen. Een HSP kan vooral koppig doen vanuit een gevoel van rechtvaardigheid.
Meer weten?
In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ga ik in op reguliere diagnoses in relatie tot hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Via die weg kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen hierover.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter