Hoogbegaafdheid

schoolbord

Hoogbegaafdheid houdt in dat iemand begaafd is op het vlak van intelligentie: iemand heeft een intelligentiequotiënt (IQ) van 130 of hoger. Dat kan worden vastgesteld met een intelligentietest. Daarnaast kan iemand die hoogbegaafd is creatief en flexibel met problemen omgaan; iemand heeft specifieke denk-, leer en oplossingsstrategieën. Ook kan iemand sterk taakgericht bezig zijn en doorzetten. De hoogbegaafdheid kan zo tot uiting worden gebracht.

Hieronder volgen wat kenmerken die bij hoogbegaafdheid kunnen horen; deze kunnen van persoon tot persoon variëren.

Kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken wat betreft het denken:

 • Een goed geheugen hebben
 • Snel kunnen denken
 • Snel verbanden kunnen leggen, bijvoorbeeld tussen oorzaak en gevolg, en met grote gedachtesprongen kunnen nadenken
 • Een sterkte concentratie hebben
 • Sterk kunnen observeren
 • Een sterk voorstellings- en verbeeldingsvermogen hebben
 • Alert zijn
 • Kritische en gerichte vragen kunnen stellen
 • In vergelijking met leeftijdgenoten een bovengemiddeld taalgebruik en relatief grote woordenschat hebben
 • Een opvallend brede algemene kennis hebben
 • Hoog scoren op schooltoetsen. Het kan ook zo zijn dat hoogbegaafde mensen ‘onderpresteren’, omdat ze zich vervelen en lesstof niet aansluit op hun niveau en daarom gemiddeld of onder het gemiddelde niveau scoren
 • Met meerdere taken tegelijkertijd bezig kunnen zijn
 • Flexibel zijn
 • Creatief zijn; op een originele manier problemen oplossen

Kenmerken wat betreft initiatief nemen:

 • Initiatiefrijk zijn
 • Nieuwsgierig zijn en kennis willen vergaren (dit kan op specifieke vlakken zo zijn). Dingen willen onderzoeken en experimenteren
 • Uit zichzelf gemotiveerd zijn om te leren
 • Zichzelf vaardigheden aanleren zoals leren rekenen en lezen (hoogbegaafde mensen kunnen ‘autodidacten’ zijn)

Overige kenmerken:

 • Een hoge mate van onafhankelijkheid tonen
 • Originele humor laten zien

Klachten

Het kan dat hoogbegaafdheid nog niet goed wordt beheerst. Iemand/de omgeving kan dan bijvoorbeeld last hebben van:

 • Ongeduldigheid
 • Explosiviteit
 • Sterke meningen, betweterig of arrogant overkomen
 • Opgaan in presteren of onderpresteren (en verveling)

Hoogbegaafdheid kan samengaan met klachten zoals AD(H)D en dyslexie. Ook kunnen mensen die hoogbegaafd zijn soms wat ‘houterig’ of onhandig overkomen.

HSP hoogbegaafd

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Een HSP kan hoogbegaafd zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd. Iemand die hoogbegaafd is kan een HSP zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Kenmerken die overeenkomen met hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit kunnen onder meer zijn:

 • Ervan houden om dingen alleen te doen
 • Empatisch zijn; gevoelig zijn en je goed kunnen inleven in een ander, empatisch reageren op sociale en interpersoonlijke relaties
 • Sterke gevoelens hebben
 • Filosofisch zijn ingesteld, nadenken over de zin van het leven
 • Perfectionistisch zijn, de lat hoog leggen
 • Reflecteren, zelf kritisch zijn
 • Intens leven
 • Een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben
 • Een rijke emotionele belevingswereld hebben

Als hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid nog niet goed wordt beheerst kan er sprake zijn van miscommunicatie en/of je onbegrepen of niet ‘aangesloten’ voelen op andere mensen. Ook kan het zijn dat je het moeilijk vindt om fouten te maken.

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

2 reacties op “Hoogbegaafdheid”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Kirsten avatar
  Kirsten

  Het is een hele zoektocht als je voelt dat je anders bent. Maar het wordt beetje bij beetje steeds duidelijker. Soms voelt het als te laat. Ik ben 36 en heb twee kinderen van 6 en bijna 8. Via de kinderen kom ik ook weer achter dingen die op mij van toepassing zijn. Vroeger kreeg ik het stempel autisme. (mijn ouders hebben dit nooit geloofd). Ik ben naar het speciaal onderwijs geweest. Maar voelde mij er totaal niet op mijn plek. Op geen enkele school. Er is drie keer een IQ test afgenomen. Twee keer op de basisschool. Dat was twee keer een score van 100. Normaal dus. Maar ik deed het niet. Zat alleen maar te dromen. Of zat te spelen met mijn etui. Daar zaten altijd veel leuke spulletjes in om mee te frunniken. In mijn pubertijd was ik vaak depressief. Rond mijn 18 ben ik weer getest. Toen bij een psycholoog. Daar kwam heel wat anders uit. Namelijk dat ik verbaal 91 en performaal 124 scoorde. Daarom kwam de informatie niet binnen! En kon ik mijn woorden niet op papier krijgen. Zagen mijn verslagen en heel mooi uit maar had ik de inhoud letterlijk uit boeken overgenomen. Ik kan geen hoofd en bijzaak onderscheiden. Ik heb een VBO diploma eruit geperst. Daarna een 1 jarige MBO (DTP opleiding). Daarna nog geprobeerd de kunstacademie te doen. Daar was ik namelijk goed in. Dat was vanaf vroeger al duidelijk. Een creatief kind die verbaal niet goed uit haar woorden komt. Maar na 3 jaar hield ik het niet meer vol. Vooral theoretische vakken zoals kunstgeschiedenis en filosofie. En dan moest er ook nog een essey komen. Ik was er helemaal klaar mee. Waarom die strijd. Zo zag ik het. Ik was halverwege de 20 en kon niet meer.
  Daarbij ben ik hooggevoelig. En dat vooral in het aanvoelen van sferen. Niet tegen drukte kan. Momenten nodig heb om uit het raam te staren.
  Ik kreeg voor mijn 30 twee kinderen. Ik was zo blij dat ze niet op mij leken! Niet die strijd. Vergiste ik mij even! Nu zitten ze in groep 3 en 4 en beginnen er problemen te ontstaan. Vooral bij mijn zoon. Begin dit jaar (groep 4) kwam hij vaak thuis met hoofd en buikpijn. Het gevoel dat hij het niet kan. Te moeilijk. Doordat er in de familie meerdere met IQ “problemen” (oma HB, broertje HB, nichtje ook een gat in het IQ, nichtje boven gemiddeld, achter neefjes en nichtje HB en onder presteren) rond lopen hem laten testen. Daar kwam een score van 112 uit. Geen gat. Maar waarom doet hij het niet? Nu wil ik hem buiten school om nog eens laten testen op HB door een specialist. Zeker door mijn eigen ervaring. Maar dat gaat nog gebeuren. Verder is hij zeker hooggevoeling. Heeft een laag zelfbeeld. Kan ik niet. Te moeilijk. En het daarom bij voorbaat al niet wil proberen. Verder heel druk en aanwezig. Veel interesse in muziek. Geen vriendjes, maar vindt dat ook niet erg. Samen spelen is lastig omdat hij graag bepaald wat er gebeurd.
  Waarom ik dit opschrijf…
  Omdat het mij bezig houdt. En het nu even heel actueel is. Misschien komt er wel een reactie. Of niet. Maar dan ben ik het weer even kwijt. En misschien herkend iemand er zich in.
  Bedankt voor de herkenning en informatie.

 2. Marjanca avatar
  Marjanca

  Ik vind het een hartverwarmend artikel met veel herkenningspunten. Ik merk bij onze dochter nu wel dat zij ondank haar hoogbegaafdheid toch ook goed kan meekomen in de klas. Dit komt omdat er de laatste tijd veel aandacht voor is geweest en de school staat open om hier op in te spelen. Ik hoop dat elke moeder een goede plek voor zijn hoogbegaafde kind kan vinden.

Scroll naar boven