Mindset

mindset bij man

Een mindset is een denkstijl of geesteshouding die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt. In grondslag bestaan er twee denkstijlen en geesteshoudingen: een groei gerichte en statische. Hieronder volgen wat kenmerken die hierbij kunnen voorkomen.

Groei mindset

Een op groei gerichte mindset (een growth mindset) gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten en vaardigheden kan ontwikkelen en dat oefenenen hierin kan bijdragen.

Iemand met een op groei gerichte denkstijl/geesteshouding zet zich in om te oefenen en zet door bij tegenslag. Iemand met een op groei gerichte mindset staat open voor feedback. Feedback wordt geïnterpreteerd als evaluatie- en leermoment. Als anderen succes hebben wordt dat gezien als een leer- en inspiratiemoment.

Statische mindset

Iemand met een statische (fixed) mindset gaat ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, waarbij oefenen geen zin heeft en dit niet kan veranderen.

Iemand met een statische denkstijl/geesteshouding kan bang zijn om dom over te komen, fouten te maken (en faalangst hebben) en deze fouten proberen te vermijden. Perfectionisme kan dan in de weg zitten. Iemand met een statische denkstijl/geesteshouding kan opgeven bij tegenslag.

Feedback wordt vooral genegeerd en geïnterpreteerd als kritiek en een bedreiging. Er kan op kritiek defensief worden gereageerd. Een statische denkstijl/geesteshouding leidt tot negatieve gedachten (“Ik kan het toch niet”), gevoelens en gedrag. Als anderen succes hebben kan dit leiden tot jaloezie of een gevoel van bedreiging.

Als iemand wordt geprezen om zijn intelligentie kan die er eerder naar neigen om een statische mindset te ontwikkelen, ten opzichte van iemand die wordt geprezen om zijn harde werk of er op wordt gewezen dat zijn hersenen ‘maakbaar’ zijn. Zo’n iemand zal eerder een groeimindset ontwikkelen.

Psycholoog Carol Dweck deed onderzoek naar deze denkstijlen/geesteshoudingen. In het onderstaande filmpje vertelt ze er meer over:

YouTube video

Het onderstaande boek ‘Mindset de weg naar een succesvoler leven‘ gaat er dieper op in. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

mindset carol dweck

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven