Home   Blog   Perfectionisme overwinnen als HSP, hoe doe je dat?

Perfectionisme overwinnen als HSP, hoe doe je dat?

perfectionisme bij vrouw

Perfectionisme… misschien heb je er last van:

 • Moet je alles heel goed doen van jezelf?
 • Leg je de lat erg hoog, zowel in je werk– als privéleven?
 • Bekijk je vaak het glas halfleeg en weet je precies wat er nog nodig was om het vol te krijgen?
 • Maak je lange to do lists; lijsten waar nooit een einde aan komt?
 • Durf je dingen die je echt aan het hart gaan niet te doen, omdat je bang ben dat je faalt?
 • Maak je je snel zorgen (bijvoorbeeld over andermans mening) en krijg je snel stress of spanning?
 • Ben je streng voor jezelf, heb je vaak negatieve gedachten over jezelf of anderen omdat ze het niet goed genoeg doen?
 • Geniet je weinig?
 • Heb je het gevoel dat je niet echt jezelf bent?

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme houdt in dat je naar perfectie streeft en bezig bent om volmaaktheid te creëren. Synoniemen zijn onder meer nauwgezet, nauwkeurig,  secuur, punctueel of precies zijn. Op zich is hier niets verkeerd mee. Het wordt pas een probleem als je te perfectionistisch bent en continu perfectionistisch gedrag vertoont. Wellicht hangt jouw zelfvertrouwen af van wat je hebt gepresteerd of vind je jezelf/ iets nooit goed genoeg en heb je continu kritiek op jezelf en/of anderen. Dit kan moe maken…

Oorzaak perfectionisme

Er kunnen diverse oorzaken voor perfectionisme zijn. Het kan samen gaan met hooggevoeligheid: ongeveer 1 op de 5 mensen mensen is een hoog sensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Ze zijn consciëntieus. Vaak nemen hooggevoelige mensen precies waar, wat een ander nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd voor iemand bereiden, boodschappen halen, of de ‘juiste’  opmerking maken.
met perfectionisme gras knippen
Hooggevoeligheid heeft voordelen, maar als jij je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kun je ook last hebben van de nadelen die bij hooggevoeligheid kunnen horen.

Veel HSP hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en last van de valkuilen die bij perfectionisme horen. Misschien ben je altijd bezig om het een ander naar de zin te maken, of pieker je over andermans problemen.

Perfectionisme overwinnen

Het is mogelijk om de lat lager te leren leggen en mild te zijn voor jezelf. Als je goed luistert naar jezelf en bij jezelf leert blijven, word je energieker en zelfs productiever. Je kunt dan gemakkelijker mooie dingen creëren waar je werkelijk blij van wordt. Dit kun je leren!

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij geen last meer had van je perfectionisme?

Perfectionisme test

Er bestaat niet zoiets als een wetenschappelijk onderbouwde perfectionisme test die jouw perfectionisme meet, zoals een röntgenapparaat botbreuken ‘meet’. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, ‘weet’ je of je te perfectionistisch bent of niet.

Kenmerken perfectionisme

Een beknopte selectie van vooral wat negatieve kenmerken die bij perfectionisme kunnen horen:

 • Alsmaar bezig zijn; veel (over)werken.
 • Fouten willen voorkomen, moeilijk of geen risico’s durven nemen.
 • Het moeilijk vinden om feedback te ontvangen.
 • Stress ervaren; moeilijk kunnen ontspannen en genieten.
 • Controle willen houden; alles zelf willen doen en moeilijk dingen uit handen kunnen geven.

cover van het tijdschrift Viva met de tekst: laat het los, op je bek gaan is goed
Lees meer over controlfreaks in het interview dat het tijdschrift Viva met me hield!

Perfectionisme en faalangst

Als je jouw hooggevoeligheid nog niet optimaal beheerst kun je je onzeker voelen, bang zijn om dingen verkeerd te doen of te falen. Falen kan gepaard gaan met allerlei gedachten (bijvoorbeeld gedachten die jezelf of een ander naar beneden halen, zoals door jezelf/een ander de schuld te geven of af te wijzen) en allerlei gevoelens zoals frustratie, boosheid, teleurstelling, schaamte, afwijzing of verdriet.

Deze combinatie kan ervoor zorgen dat je jezelf makkelijk wegcijfert en bezig blijft met de buitenwereld. Misschien leg je de lat erg hoog (en heb je hoge verwachtingen), ben je alsmaar bezig met dingen die niet echt ‘je ding’ zijn of krop je emoties op om anderen niet tot last te zijn.

Hier komt bij dat een HSP ten opzichte van een niet-HSP (onbewust) extra open staat voor indrukken, wat sneller kan leiden tot een vol hoofd, getwijfel of verwarring. Als een HSP de buitenwereld op nummer 1 zet kan dit op lange termijn verder moe maken en ertoe leiden dat je je neerslachtig of depressief voelt.

HSP tips: hoe je perfectionisme kan overwinnen

1. Ontdek de oorzaak

Ontdek waarom je perfectionistisch doet. Vaak spelen er allerlei (onbewuste) gedachten op de achtergrond, die perfectionisme veroorzaken.

2. Neem de oorzaak van je perfectionisme weg

Perfectionisme kan bijvoorbeeld door onafgeronde vorige levens worden veroorzaakt. Door vorige levens goed af te ronden kun je energie creëren.

3. Accepteer

Accepteren van de realiteit en dankbaar zijn voor wat er wel is, is belangrijk. Immers: perfect is een subjectief begrip. Jij Bént met alles erop en eraan helemaal perfect! Als je jouw lichaam, emoties en gedachten accepteert precies zoals ze zijn geeft dat rust. Het helpt je meer in het Nu te zijn, in plaats van te piekeren over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. En dat geeft energie.

Alles wat je aandacht geeft gaat leven. Hoewel je soms geen invloed hebt op dingen die in je leven plaatsvinden, heb je wel invloed op jouw gedachten en daarmee jouw emoties en lichaam. Oefening in acceptatie baart kunst! Yin Yoga helpt hierbij.

4. Ontspan

Maak tijd voor ontspanning en doe Yin Yoga. Yin Yoga is een zachte en milde vorm van yoga. Het helpt je om naast te accepteren ook jouw lichaam, emoties en gedachten te ontspannen. Moet je weer eens veel van jezelf perfect doen en voel je bijvoorbeeld stress in je lijf? Vraag jezelf dan af wat er in het ‘ergste’ geval zou kunnen gebeuren (dit helpt relativeren) en doe Yin Yoga, mijn boek helpt je hierbij.
Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen
Klik hier voor meer informatie over het boek ‘Yin Yin Yoga -Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ en hoe je het boek kunt ontvangen.

5. Wees dankbaar

Waar word jij blij van? Het kunnen misschien ‘kleine’ dingen lijken: de zon, een wandeling met de hond, een glimlach van iemand… Dankbaarheid helpt relativeren en in het Nu zijn. Dit geeft energie! Sta daarom eens bewust stil bij 3 dingen waar je blij of dankbaar voor bent. Leer jouw gedachten bewust te sturen, neem de dingen waarvoor jij dankbaar bent mee tijdens meditatie en /of yoga.

6. Blijf bij jezelf

Dit geeft energie!

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezZelf heb ik jarenlang last gehad van mijn hooggevoeligheid en perfectionisme. Ik had dagen waarop ik in bed lag omdat ik zo uitgeput was. Allerlei emoties kwamen los; ik voelde rondom mijn vermoeidheid veel boosheid en verdriet. Dit veranderde toen ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en energievretende blokkades overwon. Zo bleek dat ik een opnamestoornis van vitamine B12 heb: met de juiste behandeling met injecties bloeide ik op.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker & productiever zijn. Dit doe ik vanuit een holistische visie. Mijn intuïtie is hierbij leidend: ik ontwikkelde succesformules die je helpen om blokkades te overwinnen en energieker te worden.

Mijn succesformules deel ik graag met jou!

Aanvullende blogs

2 reacties op “Perfectionisme overwinnen als HSP, hoe doe je dat?”

 1. blank

  Geachte,

  In mijn ervaring bij het werken met mensen is consequent gebleken dat mensen, die perfectionistisch gedrag vertonen, dit doen ter compensatie van een onvolledig zelfvertrouwen. Ik denk daarom niet dat er een relatie is met HSP specifiek.

  Met vriendelijke groet,
  TS

 2. blank

  Geachte,

  Bedankt voor je reactie! Dat is ook mijn ervaring bij mensen die perfectionistisch gedrag vertonen en daar last van hebben.

  Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide HSP die last hebben van vermoeidheid, in mijn praktijk komen vaak HSP die last hebben van perfectionistisch gedrag. In mijn visie is dit ook een kenmerk dat bij hooggevoeligheid kan horen, iets wat Aron o.a. als consciëntieus heeft benoemd in haar HSP Test (https://femkedegrijs.com/hooggevoeligheid-test-aron/ zoals vraag 15/18).

  Ik wens je verder een fijne avond :).

  Namaste,

  Femke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top