Hoe veerkracht je als HSP helpt bij moeilijkheden in je leven

springveer

Tijdens jouw leven komt er van alles op je pad. In hoeverre heeft hetgeen er op jouw pad kwam jou ten negatieve beïnvloedt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau?

In deze blog ontdek je wat veerkracht is en hoe jou dit hier verder bij helpt.

Veerkracht definitie

Veerkracht is het psychologische vermogen dat je helpt om om te kunnen gaan met een disbalans (zoals een tegenslag) en hiervan te herstellen.

Een disbalans kan ontstaan naar aanleiding van (soms niet te controleren intense) gebeurtenissen in je buitenwereld zoals:

 • Verlies van gezondheid (zoals bij ziekte, wellicht heb je een chronische ziekte)
 • Zakken voor een toets/(rij)examen
 • Verlies van werk (denk maar aan een ontslag)
 • Verlies van je huis (bijvoorbeeld door een brand)
 • Een natuurramp
 • Oorlog
 • Kritiek krijgen
 • Afgewezen/buitengesloten/gepest worden, je bent bijvoorbeeld het zwarte schaap van de familie
 • Verlies van een (liefdes)relatie (zoals door de dood van een dierbare of een scheiding). Misschien heb je liefdesverdriet.
 • Een jeugd met uitdagende gebeurtenissen (zoals dat je ouders zijn gescheiden, er een mentale ziekte/verslaving was binnen het gezin, je getuige was van huiselijk geweld, je fysiek/emotioneel/mentaal gezien bent genegeerd/verwaarloosd/misbruikt).
 • Een ander trauma/ een andere verandering die je raakt

flessen bier

De omvang en duur van deze gebeurtenissen spelen hierbij een rol. Zo zal één keer 1 seconde je vinger oppervlakkig verbranden een kleinere impact hebben dan een verbranding van 1 minuut met een meerdere derdegraads brandwonden op je hele lijf.

De bovengenoemde gebeurtenissen kunnen gepaard gaan met stress en intense emoties en gedachten. HSP kunnen dit intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

De mate waarin jij het gevoel hebt iets aan te kunnen op jouw pad en je aan te kunnen passen zegt iets over jouw veerkracht.

Je kan veerkracht vergelijken met de symboliek van een elastiek. Als je een elastiek uitrekt is dit vergelijkbaar met dat je een tegenslag meemaakt (je staat onder spanning/stress). Als je effectief met de tegenslag (en spanning/stress) kunt omgaan, veert het elastiek weer terug. Als je niet effectief met tegenslag (en spanning en stress) om kunt gaan, blijf het elastiek continu onder spanning staan. Open den duur barst het elastiek of droogt het in. In de praktijk kan zo’n continu gespannen elastiek zich uiten in allerlei klachten zoals somberheid en uitputting.

bliksem en toren

Mentale veerkracht

Mentale veerkracht omvat het vermogen om met je gedachten effectief om te kunnen gaan met wat er op je pad komt, ook als dit iets is wat je niet wilde (bijvoorbeeld omdat je iets niet had verwacht en ergens teleurgesteld over bent).

Viktor Frankl overleefde de Holocaust. Hij zei: “Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms—to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.”

Gedachten houden verband met je mindset. Je kunt in grondslag kiezen voor een statische mindset, of een groeimindset. Tip: kies ervoor om een (groei)mindset te hebben; deze helpt je verder. Denk in mogelijkheden, kansen en uitdagingen, in plaats van in moeilijkheden en problemen. Door te denken in moeilijkheden kun je bij de pakken neer blijven zitten en in een vicieuze cirkel blijven hangen.

Meebewegen met wat er ís/flexibel zijn (en hier het beste van maken en in evenwicht te zijn), helpt je verder dan iets pogen vast te houden/na te streven wat er niet meer is en:

 • je ergens tegen te verzetten, ergens tegen te vechten/strijden.
 • te klagen, zeuren, mopperen.
 • passief te zijn. Misschien wil je iets vermijden en steek jij je hoofd in het zand.

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf” (J. Kabat-Zinn)

surfer op zee

Met mentale veerkracht kun je effectief met een disbalans zoals een tegenslag omgaan. Je kunt er bijvoorbeeld van leren en ‘veert’ relatief snel van een staat van disbalans terug naar een staat van balans/evenwicht (ook als er bijvoorbeeld sprake is van een lijf dat uit balans is; hier kun je mentaal gezien effectief mee omgaan).

Emotionele veerkracht

Emotionele veerkracht houdt in dat je effectief met emoties kunt omgaan, ook bij situaties die je uitdagend vindt. Vanuit een holistische visie heeft je mentale veerkracht hier een relatie mee.

Synoniem veerkracht

Er bestaan diverse synoniemen voor veerkracht. Vaak wordt resiliëntie gebruikt.

Elasticiteit en rekbaarheid dekken het woord veerkracht niet perfect, maar worden hier soms wel mee in verband gebracht.

storm op zee met toren

Voorbeelden van veerkracht

Oprah Winfrey is de dochter van een alleenstaande moeder die financieel gezien arm was. Oprah heeft in haar leven te maken gehad met racisme. Ze zei dat ze in haar jeugd is mishandeld en seksueel is misbruikt.

Nelson Mandela zat van 1964 tot 1981 gevangen op Robbeneiland.

Oprah en Nelson hadden ervoor kunnen kiezen om verbitterd te raken door deze gebeurtenissen. Ze konden er bijvoorbeeld voor kiezen om zich terug te trekken uit het leven en nooit meer iets van zich te laten horen. Toch kozen ze ervoor om anders met hun geschiedenis om te gaan. Daardoor konden ze in hun leven bereiken wat ze hebben bereikt.

Litteken

Veerkracht kan ook naar aanleiding van ‘kleinere’ gebeurtenissen ontstaan. Zo brak ik als kind tijdens het skiën mijn bovenbeen. Het werd geopereerd en er kwam een plaat in, die er later uit werd gehaald. Daardoor heb ik een litteken dat bijna mijn hele bovenbeen in beslag neemt.

Ik schaamde me hiervoor en durfde het niet te laten zien aan anderen. Ik liep altijd in een lange broek en durfde niet te zwemmen. Later probeerde ik me hierover heen te zetten. Als ik wilde zwemmen verstopte ik het litteken met make-up.

Toen ik ouder werd, merkte ik dat er bijna niemand naar het litteken keek. Ik ontdekte dat ik vooral een probleem van het litteken maakte doordat ik het lelijk vond. Ik kreeg een andere mindset, waarin ik ontdekte dat het belangrijk was om mijn lijf en het litteken te leren accepteren zoals het is. Dat gaf mij de vrijheid om te gaan en te staan waar ik (inclusief mijn lijf met het litteken) wil.

vrouw met bikini

Vergroot je veerkracht: 12 tips

Veerkracht is niet iets wat vaststaat als je bent geboren: het is een dynamische vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Deze tips helpen je hierbij verder:

 1. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf. Wees moedig en neem zelf de touwtjes in handen (in plaats van dat je anderen de schuld geeft voor wat jij ervaart in jouw binnen- en buitenwereld).
 2. Heb een ondersteunde visie/perspectief op je binnen-en buitenwereld. Veel HSP die alles wetenschappelijk willen benaderen, lopen op een gegeven moment vast (omdat niet alles wetenschappelijk te verklaren valt) en hebben baat bij een holistische en spirituele benadering.
 3. Wees proactief en zet door; zo kom je vooruit.
 4. Heb en versterk je zelfvertrouwen. Ben je onzeker? Deze tips helpen je verder.
 5. Veel HSP zijn de verbinding met zichzelf en hun spirituele essentie kwijt. Deze verbinding helpt je om je bewust te zijn dat je alles aankunt op jouw pad. Kom in contact met en versterk de verbinding met je spirituele essentie.
 6. Bepaal wat je graag wilt; wat is jouw (droom)scenario? Wees realistisch: je kunt een overleden dierbare niet tot leven wekken, maar wel leren omgaan met emoties die je hierbij ervaart (in plaats van dat jij jezelf hierin verliest/blijft hangen). Je kunt bijvoorbeeld ook leren hoe je in contact met jezelf blijft en liefde ervaart voor jezelf en het leven om je heen.
 7. Onderzoek wat jou een gevoel van zingeving geeft en wat je helpt om bezield in het leven te staan.
 8. Leer om hetgeen je niet kunt veranderen te accepteren.
 9. Leer effectief met emoties en stress omgaan. Deze tips helpen je om effectief met emoties en stress om te gaan.
 10. Leer om je flexibel op te stellen.
 11. Stel vast wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Wat helpt je bijvoorbeeld om fysiek, emotioneel en mentaal gezien in balans te zijn? Welke mogelijke opties en oplossingen heb je wel in de hand? Wees creatief en bedenk creatieve oplossingen.
 12. Heb prettige relaties. Omring je met fijne, ondersteunende mensen. Vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen!

plant groeit in handen

Veerkracht training

In mijn begeleiding leer jij jouw veerkracht vergroten. Klik hier en ontdek hoe ik je verder kan helpen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 27 mei 2023 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven