Gedachten lezen

beeldjes die horen, zien en zwijgen symboliseren

Gedachten komen en gaan. Er bestaan allerlei soorten gedachten. In grondslag kun je 2 soorten gedachten onderscheiden:

 • negatieve gedachten
 • positieve gedachten

Wat ‘negatief’ en ‘positief’ is, wordt (onbewust) bepaald door je gedachten.

Hoeveel gedachten hebben we per dag ?
Er zijn diverse schattingen hoeveel gedachten we per dag hebben. Er wordt momenteel gedacht aan 40.000-60.000 gedachten per dag.

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten ondermijnen Jezelf, ze geven je een naar gevoel. ‘Nare gevoelens’ kunnen een oorsprong in verschillende dingen hebben: het is belangrijk om het onderscheid te leren maken tussen intuïtieve gevoelens, en emoties die voortkomen uit negatieve gedachten. Er bestaan allerlei soorten negatieve gedachten.

3 Voorbeelden van negatieve gedachten zijn:

1. Angstige gedachten

Zoals de rationeel onverklaarbare gedachte die telkens opkomt: ‘Ik ben bang dat X dood gaat’.

2. Depressieve gedachten, of sombere gedachten.

Zoals ‘Ik zie geen reden meer om te leven’.

3. Intrusieve gedachten

Dit soort gedachten gaan vaak over iets wat je nooit daadwerkelijk zou doen, of wat ongewenst zou zijn. Je hiervan bewust worden zorgt ervoor dat je de gedachten niet uitvoert. Op zich zijn deze gedachten en de realisatie dat je de gedachte niet uit zou voeren, geen probleem.

vrouw schreeuwt

Sommige psychologen denken dat deze gedachten vanuit het brein ontstaan, om alert te blijven, en helpen om ongewenste handelingen te voorkomen. Deze gedachten worden vaak pas problematisch, als iemand het zich heel erg aantrekt, er lang over na gaat denken en deze gedachten opkropt/onderdrukt of er dwanghandelingen aan verbindt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik X denk, moet ik Y doen’. Dit kan leiden tot een obsessie en ontwijkend gedrag, en zelfs dat mensen de deur niet meer uit durven.

Negatieve gedachten zijn gedachten die niet in verhouding tot de realiteit staan. Het worden soms ook wel eens irrationele gedachten of ‘rare gedachten’ genoemd. Negatief denken kost onbewust veel energie.

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Negatieve of nare gedachten kunnen heel intens worden ervaren. Misschien:

 • Heb je last van malende gedachten of gepieker en kun je gedachten niet loslaten, of stoppen? Gedachten lijken soms uit het niets te komen, en worden ook wel eens als automatische gedachten ervaren.
 • Kun je niet meer goed functioneren? Je kunt je bijvoorbeeld slecht concentreren of slecht slapen.
 • Heb je het idee dat je er gek van wordt?

Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.

Je kunt op diverse manieren met negatieve gedachten omgaan. Je kan ertegen vechten, ze onderdrukken of ze (h)erkennen en accepteren en er wat mee doen.

Tips om negatieve gedachten los te laten:

 • Vaak worden negatieve gedachten vanuit schaamte onderdrukt, en kan er het idee ontstaan dat je dit in je eentje moet oplossen. Mogelijk omdat anderen je anders ‘raar’ zullen vinden. Weet dat je niet de enige bent met dit soort gedachten. Realiseer je dat alles alleen willen oplossen en zelf gedachten uitpluizen, ervoor kan zorgen dat dingen een warboel en extra zwaar worden. Praat daarom met een vriend/kennis waar het mee klikt over waar je last van hebt. Delen lucht op!
 • Ieder mens heeft bovendien een ‘blinde vlek’: dat houdt in dat je niet alles van jezelf kan zien, zoals de oorzaak van de gedachten en de oplossing die hierbij hoort. Zoek ook objectieve, professionele hulp. Onderzoek met een hoogsensitieve professional met een sterke intuïtie waar de gedachten of obsessie vandaan komt. Hoogsensitieve professionals zijn ook getraind in het waarnemen van ‘onzichtbare’ oorzaken van problemen en oplossingen. Ook kunnen ze helpen bij het ordenen van gedachten.

Gedachten hebben die niet van jezelf zijn

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hoogsensitief bent, en onbewust gedachten hebt overgenomen van anderen, en/of last hebt van gedachten uit onafgeronde vorige levens. Niet eigen energie of ‘oude’ energie transformeren, is hierbij de oplossing.

Positieve gedachten

Een positieve gedachte is een gedachte die je een prettig gevoel geeft en je ondersteunt. Het zijn als het ware helpende gedachten, die je helpen om een leuk leven te creëren en vooruit brengen.

Voorbeelden van positieve, mooie of helpende gedachten:

 • Filosofische gedachten. Vaak worden gedachten en uitspraken van filosofen inspirerend gevonden.
 • Mindfulness gedachten. Mindfulness is een manier om te mediteren. Mediteren helpt je om gedachten te trainen en om positieve gedachten te creëren.
 • Spirituele gedachten. Dit zijn gedachten die gaan over je spirit en spiritualiteit. Dit soort gedachten herinneren je er vaak weer aan wie je bent: dat geeft vaak een positief gevoel.

getrouwd stel

De kracht van gedachten

Gedachten zijn krachten: wees je bewust van je gedachten, en wat je wenst. Je gedachten beïnvloeden je gevoelens en gedrag. Gedachten kunnen dingen worden! Wat voor realiteit zou je graag willen ervaren en wat voor dagelijkse gedachte past daar goed bij?

Je kunt jezelf trainen in het ontwikkelen en steeds meer krijgen van positieve gedachten, bijvoorbeeld met hulp begeleiding.

Als je steeds meer positieve gedachten hebt, wil dat niet zeggen dat je nooit meer negatieve gedachten of gevoelens ervaart, maar dat je er anders mee omgaat. Je negatieve gedachten en gevoelens beïnvloeden je leven niet meer op een negatieve manier; je wordt als het ware meester over je gedachten. Met andere woorden: gedachten veranderen en ondersteunen je, in plaats van dat ze je ondermijnen.

Dit is vaak een proces. Ons brein heeft vaak enige tijd nodig om te veranderen. Dit vraagt vaak doorzettingsvermogen! Je zult zien dat hoe meer positieve, in plaats van negatieve gedachten je hebt, hoe prettiger je leven wordt. Niet alleen je bewustzijn verandert in positieve zin, maar ook de wereld om je heen. Vaak wordt er meer liefde, vreugde en ontspanning ervaren.

Bestaat gedachten lezen en kun je dat leren?

Gedachten lezen houdt in dat je bij een ander waar kunt nemen wat voor gedachten de ander heeft. Dit kan de communicatie vergemakkelijken en een relatie veel goeds doen.

Er zijn mensen die gedachten kunnen lezen. Deze mensen zijn vaak hoogsensitief en hebben vaak een sterke ontwikkelde intuïtie. Dit wordt ook wel telepathie genoemd. Dit woord kom uit het Grieks. Letterlijk betekent het woord ‘Tele’ ver en ‘pahteia’ ontvankelijkheid. Het betekent vrij vertaald ‘ver voelen’. Er wordt bij telepathie geen gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een computer. Mensen die op deze wijze kunnen gedachten lezen, worden ook wel paranormaal genoemd. Dat is iets anders dan bijvoorbeeld goochelaars die trucjes gebruiken om zogenaamd ‘gedachten te lezen’.

Er zijn diverse dingen belangrijk als je écht gedachten wilt leren lezen:

(en geen ’trucjes’ wil gebruiken):

 1. Allereerst is het van belang dat je zelf en diegene van wie je de gedachten wil lezen, hier ook open voor staat en toestemming voor heeft gegeven. Als iemand dat niet wil, kan diegene (on)bewust een ‘blokkade’ opwerpen, waardoor het lezen van gedachten niet mogelijk is.
 2. Verder is het belangrijk om te leren onderscheiden wat qua energie (en gedachten) van jezelf of een ander is. Vooral voor hoogsensitieve mensen is dit lastig als zij hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen. Leer in dat geval je hoogsensitiviteit beheersen en bij jezelf blijven.
 3. Ook is het belangrijk om je intuïtie te trainen en te ontwikkelen. Middels je intuïtie kun je gedachten leren lezen. Vaak gaat gedachten leren lezen intuïtief in samenwerking met lichtwezens, zoals gidsen.
 4. Gedachten leren lezen is een proces; er dient van nature al een bepaalde kwaliteit voor aanwezig te zijn (zoals Mozart een sterke aanleg had voor componeren) en er is vaak veel oefening en geduld voor nodig. Het is daarom belangrijk om je doel vast te stellen: waarom wil je gedachten lezen? Wil je een ander bijvoorbeeld beter leren begrijpen en helpen en kan je nog niet goed gedachten lezen? Weet dat er vaak niets beter bestaat boven een goed gesprek en een luisterend oor ;).

Meer weten?

Wil jij je hoogsensitiviteit beheersen en je intuïtie inzetten als kracht? Mijn begeleiding helpt je hierbij.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

12 reacties op “Gedachten lezen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mike bloks avatar
  Mike bloks

  Heey ik heb hier moeite mee om mee om te gaan wat zou je voor hulp aanraden ben er net 2 dagen echt achter merkte wel dat er wat was ma weet niet hoe ik der verder mee om moet gaat

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Mike,

   Waar heb je precies moeite mee en wat zou je graag willen bereiken? Laat maar weten, dan kan ik even kijken of/hoe ik je verder kan helpen.

   Groetjes,
   Femke

 2. Jessica avatar
  Jessica

  Beste Femke,

  Hoe heb jij geleerd gedachtes lezen en waar?

  Met vriendelijke groet,

  Jessica

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Jessica,

   In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ kan ik je verder helpen met je vraag en ontdek je tevens hoe je je intuïtie versterkt, wat helpt om gedachten te lezen :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Suzanne avatar
  Suzanne

  Hi Femke,
  Sinds kort loop ik niet meer rond als kip zonder kop en hoor en voel duidelijk dingen aan, van mezelf en anderen. Kan het zelf nog niet bevatten wat er gebeurt met mij. Vind het heel mooi en ervaar rust. Dat geeft mij een teken dat ik op de goede weg ben 🙂

  Wellicht kun jij me verder helpen om mn hsp onder controle te krijgen en mezelf beter gaan begrijpen.

  Veel liefs, Suzanne

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hi Suzanne,

   Wat fijn dat je meer rust ervaart! Leuk dat je stappen wilt zetten! Via https://femkedegrijs.com/diensten/ vind je de manieren waarop ik je verder kan helpen. Je bent daar van harte welkom :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Ada avatar
  Ada

  Hoi Femke, ik ben letterlijk ziek geworden van het mezelf klein maken . Ik wil zo graag mijn licht laten stralen maar ik durf het niet , ik ben te vaak voor vreemd uitgemaakt Nu wil ik beter worden en mezelf bevrijden , kan jij me helpen liefs Ada

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Ada,

   Vervelend! Met het Complete Jaartraject voor HSP kan ik je daar verder bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder het beste toe :).

   Groeten,
   Femke

 5. rawie avatar
  rawie

  hallo Femke,
  ik kan sinds kort gedachten lezen.
  maar kan het bijna niet geloven.
  heb er geen controle over, en sommige dingen zijn erg vreemd.
  bijvoorbeeld als ik een kamer vol met mensen hoor ik niet iedereen door elkaar.
  maar 1 of 2 mensen.
  ben ik speciaal dat ik gedachten kan lezen?
  en waarom kan ik het sinds kort ik ben 25.
  ik begrijp niet hoe dit kan.
  zelfs van een lange afstand hoor ik gedachtes.
  heel erg bedankt
  ik waardeer het

 6. Frans avatar
  Frans

  HAllo Femke
  ik heb veel last van dingen die ooit gebeurt zijn +- 20 jaar terug en woorden die toen gezegd zijn hoor ik soms zonder reden in mijn gedachten terug ,ik denk er dan over na en kan dan pas die woorden plaatsen ,dit is soms heel eng ,ook als ik zelf iets gehoord heb op de tv bvb komt het soms maanden naderhand terug
  kan je hier info over sturen hoe dit komt ???
  Alvast bedankt !!!!!

 7. Paulien avatar
  Paulien

  Hoi Femke,

  Ik heb altijd al geweten dat ik ‘ anders’ was. Nu ben ik op een punt gekomen dat het tijd is om ‘mij ‘ ook te mogen voelen en ervaren. En weet je wat: ik ben fijn.
  Mede dankzij mijn zoektocht voel ik een renaissance bij mijzelf. Bedankt dat ik gebruik mag maken van je tips en je kennis. Het heeft zo mogen zijn.

 8. rita avatar
  rita

  hoi femke
  ik heb een speciale band met mijn neefje ik kan zijn gedachten lezen en hij bij mij als we bij elkaar zijn en kan met kaartspel weet ik welke kaart hij in zijn handen heeft zonder die kaart te hebben gezien het soms heel irritant omdat ik niet altijd wil weten wat hij denkt en andersom ook wij hebben dit altijd al gehad van kleins af aan we hoeven elkaar maar aan te kijken en begrijpen elkaar dan gelijk

Scroll naar boven