Verlegenheid

vrouw met hoed

Verlegenheid houdt in dat iemand angstig is voor specifieke sociale situaties, zoals een ontmoeting met een groep relatief onbekende mensen die ver van je afstaan (en niet je partner of iets dergelijks zijn).

Verlegen mensen kunnen worstelen met toenadering zoeken en ontwijken. Een verlegen iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om een ander onbekend iemand te bellen of lang moeten wennen aan nieuwe prikkels zoals mensen of locaties. In welke situatie iemand precies verlegen wordt, kan van persoon tot persoon variëren.

Synoniemen voor verlegenheid zijn: bedeesd, schuw, schuchter of timide zijn.

Verlegenheid kenmerken

Verlegenheid kan zich fysiek uiten en bijvoorbeeld leiden tot rood aanlopen, trillerig worden, iemand niet aankijken of stamelen. Een verlegen iemand kan zich niet durven te uiten en doen wat hij als ‘goed’ acht.

Verlegenheid kan ook leiden tot gevoelens van spanning, onzekerheid, ongemak of ‘niet goed genoeg’ zijn. Iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om niet aardig gevonden te worden of niet te worden geaccepteerd.

Verder kan het leiden tot negatieve gedachten. Iemand kan bijvoorbeeld continu bang zijn voor wat anderen over hem/haar zullen denken en niet meer weten hoe die zich het beste kan gedragen. Er wordt gedacht dat circa 40% van de bevolking verlegen is.

Sociale fobie

Verlegenheid kan het dagelijks functioneren beperken; zo zijn sommige mensen zo bang dat zij verlegen kunnen worden dat zij situaties vermijden. Dit wordt in zeer extreme gevallen ook wel sociaal vermijdingsgedrag, sociale angst of sociale fobie genoemd.

Hoogsensitiviteit en verlegenheid

Hoe verlegenheid zich precies uit, verschilt van persoon tot persoon. Verlegenheid kan als taboe worden ervaren.

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. Verlegenheid wordt soms verward met (hoog)sensitiviteit/gevoeligheid of introversie. Sensitiviteit en introversie zijn echter karaktereigenschappen en verlegenheid is een reactie op prikkels die in de omgeving plaatsvinden. Iemand die sensitief of introvert is kan zich verlegen gedragen, maar dat hoeft niet.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

In mijn begeleiding leer ik je wat hoogsensitiviteit exact inhoudt en hoe jij jouw hoogsensitiviteit inzet als kracht!

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven