Home   Blog   Onzekerheid overwinnen als HSP: 3 tips

Onzekerheid overwinnen als HSP: 3 tips

onzekere vrouw verbergt gezicht achter handen

Voel jij je onzeker? Er zijn allerlei dingen waar je onzeker over kan zijn zoals:

  • Fysieke en materiële dingen. Misschien ben je onzeker over je lichaam of wat qua huis of auto goed bij jou past en of anderen jouw fysieke verschijning en materie goedkeuren?
  • Emotionele zaken. Wellicht weet je niet precies welke emotie van jou of van een ander is?
  • Mentale zaken. Misschien weet je niet precies welke gedachten écht van jou zijn (en voldoe je aan de verwachtingen en wensen van een ander)?
  • Relationele kwesties. Wellicht ben je verliefd en er niet zeker van of de ander jou wel leuk vindt?

Eén synoniem voor onzeker zijn is er niet: er zijn er meerdere die hier verband mee kunnen hebben zoals ‘niet zeker zijn’.

Er is niets mis met onzekerheid: het kan je scherp houden en ervoor zorgen dat je open-minded in de wereld staat. Het kan je bijvoorbeeld behoeden voor het maken van keuzes die niet écht bij jou passen.

Onzeker zijn kan echter ook beperkend werken, bijvoorbeeld in je sociale leven. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een laag zelfvertrouwen. In deze blog ontdek je er meer over en ook wat je hier aan kunt doen.

Verlies jij je in onzekerheid en:

  • Pieker en twijfel je veel, heb je een vol hoofd en slaap je hierdoor slecht?
  • Ben je wisselvallig of wispelturig omdat je niet zeker bent van je zaak?
  • Laat jij je door onzekerheid tegenhouden om je dromen te leven, omdat je bang bent dat je iets verkeerd kan doen en iets fout kan gaan?
  • Voel jij je zwak, instabiel of wankel en ben je bang dat anderen kritiek op je kunnen geven, waardoor je overweldigd raakt? Wellicht durf je daarom je mening niet te geven en ‘nee’ te zeggen?
  • Vergelijk jij jezelf continu met anderen, zodat je niet kunt opvallen of ‘raar’ gevonden wordt?
  • Stel je andermans mening boven die van jou?
  • Vermijd je situaties, omdat je bang bent dat er iets mis kan gaan?

Dit kan leiden tot spanning en een laag gevoel van eigenwaarde. Misschien ben je onzeker over jezelf en je vaardigheden en/of kennis. Onzekerheid kan samen gaan met andere zaken zoals angst, eenzaamheid, depressie en verlegenheid.

onzekere persoon

Onzekerheid test

Alhoewel er online diverse onzekerheidstesten bestaan, zijn deze niet wetenschappelijk onderbouwd. Je kunt zelf voelen en ontdekken of je onzeker bent en of dit jou in de weg zit.

Mensen kunnen soms waarnemen dat je onzeker bent, maar dit hoeft niet. Dit merken ze vooral aan onzeker gedrag.

Introvert onzeker gedrag kan zich uiten in:

  • Bedenkelijk en aarzelend en/of onduidelijk overkomen.
  • Besluiteloos doen.
  • Terughoudend, schuchter, verlegen en/of timide overkomen. Denk maar aan onzeker gelach: dit is niet een échte oprechte lach, maar een lach waarin een poging wordt gedaan om onzekerheid te verbergen.

Extravert onzeker gedrag kan zich uiten in:

  • Jaloezie en veel bevestiging zoeken bij een liefdespartner. Misschien vraag je vaak: “Houd je van me?”
  • Woede ervaren en dit uiten.
  • Uren in de badkamer bezig zijn met haren en make-up, omdat je bang bent dat anderen je anders niet mooi vinden en goedkeuren.
  • Roddelen.
  • Anderen negatief beoordelen en continu bekritiseren, zwart maken (bijvoorbeeld in de vorm van een zwart schaap in de familie) en/of pesten.

3 tips tegen onzekerheid

Onzekerheid kan onbewust veel energie vreten en moe maken. Gelukkig kun je hier wat aan doen. De onderstaande tips helpen je verder.

blije vrouw

Tip 1. Krijg inzicht in waar je precies onzeker over bent

Veel mensen zijn zich niet bewust waar zij precies onzeker over zijn. Dit kan in eerste instantie één ding/situatie lijken (bijvoorbeeld iets op het vlak van materie), maar vaak houdt dit verband met meerdere zaken (zoals sociale zaken).

Misschien ben je bijvoorbeeld in eerste instantie onzeker over het geven van een presentatie en of je boodschap duidelijk overkomt, maar merk je ook dat je onzeker bent over hoe je er uit ziet en verberg je dit door veel make-up te dragen, pieker je veel of je werk wel goed bij je past en voel jij je onzeker in groepen op verjaardagen.

Tip 2. Ontdek de oorzaak

Onzekerheid kan allerlei oorzaken hebben. Oorzaken kunnen een relatie hebben met jouw huidige leven (bijvoorbeeld door negatieve opmerkingen uit je opvoeding en/of transgenerationeel/intergenerationeel trauma). Oorzaken kunnen ook verband houden met één of meer onafgeronde vorige levens.

Wellicht ben je net zoals 1 op de 5 mensen een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. HSP zijn perfectionistisch en staan extra open voor energie.

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen:

  • doen HSP vaak perfectionistisch om negatieve reacties van anderen te voorkomen. Ze kunnen zichzelf hier in verliezen.
  • staan ze extra open voor energie van anderen (zoals andermans wensen, verwachtingen en teleurstelling) en nemen dit over. Misschien ben je bijvoorbeeld onzeker, omdat je bang bent dat je een ander teleurstelt als jij jouw hart volgt?

HSP kunnen onzekerheid ten opzichte van niet-HSP intenser ervaren.

Tip 3. Pak de oorzaak aan

Wordt onzekerheid bijvoorbeeld veroorzaakt door een onafgerond vorig leven, rond dan dit leven energetisch gezien goed af.

Beheers je hoogsensitiviteit
Heb je last van onzekerheid omdat jij je een hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, ga hier dan mee aan de slag. Als jij jouw hoogsensitiviteit beheerst, sta je stevig met beide voeten op de grond. Je hebt dan zelfvertrouwen en je kunt bijvoorbeeld sterk waarnemen welke keuzes écht goed bij jou passen. Je kunt verder andermans energie (zoals andermans mening, verwachting en wens) bij de ander laten, zonder dat je er onzeker over wordt en over gaat piekeren. Onzekerheid zit je niet in de weg.

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht en jouw zelfvertrouwen vergroot. Klik hier voor meer informatie over hoe ik je kan helpen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 17 februari 2020 en werd geüpdatet op 21 april 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven