Wat zijn stemmingswisselingen en wat is de oorzaak hiervan? Kan dit de overgang zijn? Wat kun je hier aan doen, bijvoorbeeld als je een HSP bent? Ontdek het in dit artikel!
Inhoudsopgave
Stemmingswisselingen betekenis
Stemmingswisselingen houden in dat je stemming of gevoel onverklaarbaar omslaat en nauwelijks tot niet te controleren is. Een stemming kan bijvoorbeeld van een neutrale stemming omslaan in een ‘up‘ en zeer positieve stemming zoals euforie, maar ook in een ‘down‘ en een extreme negatieve stemming zoals boosheid, chagrijnigheid, verdriet, somberheid, depressie en alles wat daar tussen ligt. Alles kan dan negatief lijken: denk maar aan je lichaam, plek waar je woont, werk en relaties.
Een ander woord voor een stemmingswisseling is een moodswing.
Oorzaak stemmingswisselingen
Meestal is er niet één oorzaak van een stemmingswisseling. Vaak is er sprake van een combinatie van fysieke, emotionele, mentale en sociale factoren. Ze zijn in grondslag te onderscheiden in een oorzaak van buitenaf of van binnen. Hieronder ontdek je er meer over.
Oorzaken van buitenaf
Dit zijn voorbeelden van oorzaken van buitenaf:
- een ‘negatieve’ oorzaak is bijvoorbeeld een dierbare die is overleden, dat je een onvoldoende voor je tentamen hebt behaald, je relatieproblemen hebt, spanning op je werk hebt of omdat je huis is afgebrand.
- een ‘positieve’ oorzaak van buitenaf is bijvoorbeeld de geboorte van je kind of een verhuizing. Mogelijk word je door een specifieke situatie in de buitenwereld onverklaarbaar en buitenproportioneel emotioneel en/of reageer je zo.
Oorzaken van binnen uit
Er zijn diverse oorzaken van binnen uit. Hieronder vind je wat voorbeelden.
Fysieke oorzaken
Er bestaan verschillende lichamelijke oorzaken zoals een vitamine B12-tekort.
Een fysieke oorzaak van moodswings kan ook een relatie hebben met je hormonen. Bij een vrouw kunnen hormonale klachten zich bijvoorbeeld uiten rond de eisprong of menstruatie. Vrouwen kunnen rond deze tijd chagrijnig zijn of een korter lontje hebben. Als een vrouw het PreMenstrueel syndroom (PMS) heeft kan zij een grote prikkelbaarheid, spanning, depressie, agressie en lichamelijke kwalen zoals pijnlijke borsten ervaren. Dit kan gepaard gaan met moodswings.
Stemmingswisselingen kunnen ook optreden gedurende de zwangerschap. Na de bevalling wisselt de hele hormoonhuishouding, wat kan leiden tot verdriet, prikkelbaarheid, slapeloosheid en een somber of depressief gevoel. Dit kan als het langer dan twee weken duurt een Postnatale Depressie zijn. Dit kan samengaan met moodswings.
Overgang stemmingswisselingen
Het is ook mogelijk dat stemmingswisselingen een relatie hebben met hormonen en de overgang/menopauze.
Emotionele oorzaken
Voorbeelden van emotionele oorzaken zijn onder andere stress. Het is mogelijk om bij een burn-out stemmingswisselingen te ervaren.
Mentale/psychische oorzaken
Een voorbeeld van een mentale oorzaak is de manier waarop je met dingen omgaat; zie je bijvoorbeeld problemen of mogelijkheden? Dit heeft een relatie met je veerkracht.
Stemmingswisselingen kunnen ook (mede) worden veroorzaakt door (voor)ouders via intergenerationeel/transgenerationeel trauma.
Het is mogelijk dat mensen met bepaalde psychische problemen/stoornissen zoals verslaving (alcoholisme, drugs) of ADD moodswings hebben.
HSP en stemmingswisselingen: een onderschatte oorzaak
Dr. Elaine Aron ontdekte aan de hand van wetenschappelijk onderzoek dat ongeveer 1 op de 5 mensen een hoogsensitief persoon (HSP) is. HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Ze staan onbewust extra open voor prikkels. Dit heeft voordelen zoals dat ze extra kunnen genieten, maar ook nadelen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld als anderen een negatieve stemming hebben, dit (onbewust) van anderen overnemen en daardoor stemmingswisselingen ervaren. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.
Stemmingsstoornis
Als stemmingswisselingen zeer intens zijn en voor een langere periode aanhouden, wordt dit in de reguliere zorg een stemmingsstoornis genoemd. Denk maar aan een bipolaire stoornis (manische depressie (MDS), borderline (mensen met borderline krijgen stemmingswisselingen door externe gebeurtenissen) of een seasonal Affective Disorder (waarbij de stemming van mensen verandert door een seizoen, zoals bij een herfstdepressie of een winterdepressie het geval is).
Een psychiater kan dit soort diagnoses stellen. Enkel een bovengenoemde stoornis gediagnosticeerd krijgen terwijl er (ook) sprake is van een hoogsensitiviteit die nog niet goed wordt beheerst, kan moedeloos maken. Veel artsen (h)erkennen hoogsensitiviteit ondanks wetenschappelijke onderbouwing niet.
Stemmingswisseling medicatie; stemmingsstabilisator
Een stemmingsstabilisator is een medicijn dat een stemming gelijkmatiger maakt: het vlakt pieken en dalen af. Het kan worden voorgeschreven door een arts. Dit wordt vooral toegepast bij mensen met een stemmingsstoornis zoals bij een bipolaire stoornis of borderline stoornis. Soms wordt bijvoorbeeld antidepressiva gebruikt, echter soms kan dit bij mensen met een bipolaire stoornis manies (extreem opgewekte periodes) uitlokken.
De oorzaak wordt met medicatie echter niet weggenomen, maar onderdrukt.
Bij wie kan een wisselende stemming voorkomen?
Moodswings kunnen voorkomen bij kinderen en volwassenen zoals mannen en vrouwen. Hoogsensitieve mensen kunnen stemmingswisselingen intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.
Wat kun je doen aan stemmingswisselingen?
- Raadpleeg bij klachten ook een arts. Onderzoek de oorzaak van je stemmingswisselingen. Neem indien mogelijk de oorzaak weg.
- Ontdek of sluit uit dat je hoogsensitief bent, doe bijvoorbeeld deze HSP test. Ben je hoogsensitief? Leer dit dan beheersen en leer goed bij jezelf blijven: zo kun je stemmingswisselingen voorkomen. Mijn begeleiding helpt je hierbij.
- Leer jezelf accepteren.
- Leer relativeren.
- Doe wat je leuk vindt. Omring je met mensen waar je blij van wordt.
- Slaap voldoende.
- Eet en drink gezond.
- Vermijd stress. Leer ontspannen.
- Leer emoties beheersen.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter