Trauma

ambulance

Een trauma houdt in dat iemand door een specifieke gebeurtenis fysiek, emotioneel en/of mentaal zo geraakt wordt, dat er een wond ontstaat. Dit kan zich fysiek uiten (bijvoorbeeld als iemand een gebroken arm heeft), maar ook psychisch. Iemand kan bijvoorbeeld door indrukken emotioneel en mentaal zo overrompeld worden en deze prikkels niet goed verwerken/hier (onbewust) niet goed mee omgaan en niet meer optimaal functioneren.

Waardoor ontstaat een trauma?

Een trauma kan ontstaan door wat mensen vaak ‘ingrijpende gebeurtenissen’ noemen zoals een ongeluk, oorlog of verkrachting. Een trauma kan echter ook ontstaan door wat anderen vaak ‘minder ingrijpende gebeurtenissen’ vinden, zoals doordat iemand schrikt. Zo kunnen sommige mensen getraumatiseerd raken door een hondenbeet of een relatie die overgaat en anderen niet.

Hoogsensitiviteit en trauma’s

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan (onbewust) extra open voor indrukken en prikkels en kunnen trauma’s als zeer intens ervaren.

Wat is traumatisch?

Wat precies traumatisch is, varieert van persoon tot persoon. Hiermee hangt samen of en in hoeverre iemand in balans is. Iemand die in balans is, zal makkelijker met gebeurtenissen kunnen omgaan, dan iemand die fysiek, emotioneel en/of mentaal uit balans is.

Sommige mensen zijn van nature kwetsbaarder ten opzichte van anderen om trauma’s te ervaren. Denk maar aan mensen met een ziekte, baby’s of HSP die hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

Trauma symptomen

Het dagelijks leven kan er vanwege een trauma soms ernstig onder lijden, dit is bijvoorbeeld bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) het geval en wordt soms een psychische stoornis genoemd. Iemand kan hierdoor bijvoorbeeld continu vluchten voor prikkels; denk maar aan mensen die een ‘muur’ om zichzelf heen bouwen of situaties vermijden.

Een trauma kan zich op allerlei vlakken uiten. Iemand kan bijvoorbeeld:

 • Slaapproblemen hebben
 • Minder energie hebben, vermoeid zijn
 • Een ‘vol’ hoofd hebben
 • Hoofdpijn hebben
 • Lichamelijke of emotionele spanning ervaren, bijvoorbeeld in schouders of spieren
 • Alert zijn
 • Last hebben van angst, schrikkerig zijn
 • Ongeloof ervaren
 • Een kort lontje hebben, prikkelbaar zijn, boos zijn
 • Stemmingswisselingen hebben
 • Verdrietig zijn
 • Bezorgd zijn over de toekomst
 • Schuldgevoelens hebben
 • Schaamtegevoelens hebben
 • Een slechte concentratie hebben
 • Merken dat niets ‘echt’ binnenkomt wat er tegen je gezegd wordt
 • Piekeren
 • Situaties fysiek, emotioneel en/of mentaal herbeleven, bijvoorbeeld door nachtmerries
 • ‘Niets’ meer voelen

Trauma erven

Wees je ervan bewust dat je (onbewust) een trauma kan erven van (voor)ouders. Ook kun je een (onbewust) trauma (onbewust) doorgeven aan nakomelingen. Dit heet intergenerationeel/transgenerationeel trauma. In de praktijk kun je hierdoor ook last hebben van de bovengenoemde trauma symptomen zonder dat jij zelf in dit leven een trauma hebt meegemaakt.

Trauma verwerking

Wil je een trauma verwerken? Er bestaan diverse manieren om een trauma te behandelen. Tip: kies een expert met een visie en werkwijze uit waar jij je prettig bij voelt. Vaak hebben HSP baat bij een holistische benadering. Sommige HSP gaan bijvoorbeeld aan de slag om hun trauma op te lossen op diep onbewust niveau in een lucide droom.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

2 gedachten over “Trauma”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi leuke duidelijke site, fijn om te lezen. Ik heb hsp (moeder va 43) en mijn zoon van 12 ook. Vijf jaar ben ik nu hersteld van cptss maar heb sinds twee jaar klachten van twee trauma’s door triggers.
  Bedankt voor je mails

  Mvg Femke

Scroll naar boven