Sfeer

bloemen in zon

Een sfeer is iets wat vaak niet tastbaar of meetbaar is. Een synoniem is een gevoel of stemming dat bij een specifieke situatie kan worden ervaren. In het Engels wordt het woord atmosphere gebruikt om sfeer aan te duiden. Er bestaan verschillende soorten sfeer. In grondslag kan een sfeer kan zowel positief als negatief zijn.

Positieve sferen kunnen:

  • Vertrouwend zijn
  • Ontspannen zijn
  • Plezierig zijn
  • Feestelijk zijn, denk maar aan feestdagen zoals Kerstmis of Pasen.
  • Prettig zijn: dit wordt vaak een ‘mooie of prettige ambiance’ genoemd waarbij de sfeer in de desbetreffende omgeving optimaal is. Dit kan bijvoorbeeld bij een bruiloft het geval zijn.

Negatieve sferen kunnen bijvoorbeeld deze energie bevatten:

  • Wantrouwen
  • Spanning
  • Angst
  • Grimmigheid
  • Verdriet, denk maar aan gedenkdagen.

Factoren die invloed hebben op sfeer

Sferen worden vaak toegekend aan specifieke dagen en/of locaties. Belangrijk bij het bepalen van een sfeer is de intentie (bedoeling) of wens van de bedenker(s). Een een begrafenis heeft een andere intentie en meer sombere sfeer ten opzichte van een vrolijke bedoeling en sfeer op een feest.

Soms worden er bepaalde handelingen of rituelen gecreëerd om een bepaalde stemming te creëren, zo wordt in Nederland op 4 mei de vlag halfstok gehangen. Verder kunnen geluid, temperatuur, licht, de inrichting en kleur een bepaalde sfeer creëren en sfeermakers zijn. Een rockconcert is bijvoorbeeld anders qua sfeer dan een klassiek concert.

Sommige mensen nemen bijvoorbeeld een sfeerhaard en sfeerverlichting en sfeerlichtjes om hun huis op te leuken.

Zo heeft een warme zonnige lichte zomerdag een heel andere sfeer dan een ijskoude donkere winterdag, heeft de supermarkt Aldi heeft andere sfeer ten opzichte van Albert Heijn en heeft een horrorfilm ook een andere sfeer dan een romantische komedie. Ook op feesten kunnen sferen divers zijn, dit hangt mede af van de muziek, decoratie en of en in welke mate alcoholische dranken worden geschonken. Sommige sferen kunnen helend zijn, dit wordt ook wel healing environment genoemd. Ziekenhuizen en zorgcentra spelen daar soms op in.

Sfeergevoelig

Hoe een sfeer precies wordt ervaren, is heel persoonlijk. Alhoewel feestdagen als Koningsdag, Kerstmis en Pasen en voetbalwedstrijden een positieve intentie hebben, kunnen sommige mensen deze als negatief ervaren. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld slecht tegen drukte, harde geluiden of ze voelen zich ondanks dat er mensen om hen heen zijn eenzaam.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan ten opzichte van niet-HSP extra open voor prikkels. Ze zijn vaak zeer sfeergevoelige mensen. Dit heeft voordelen: zo kunnen ze vaak helder sferen waarnemen en goed registreren wat er nodig is om een sfeer te verbeteren.

Als een HSP zijn hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan dit ook nadelen hebben. Zo kan een HSP (onbewust) last krijgen van een negatieve sfeer en deze overnemen. Stel dat een HSP vrolijk een ruimte binnenkomt waar net ruzie is geweest, dan kan een HSP dit vaak oppikken en haarfijn aanvoelen. Hij kan dan echter ook emotioneel en gefrustreerd de ruimte uitlopen en nog lang last hebben van ‘onverklaarbare’ negatieve emoties. Dit kost vaak veel energie. Het is daarom belangrijk om te ontdekken of je HSP bent (bijvoorbeeld middels deze test) en om hooggevoeligheid goed te leren beheersen, zodat je er de vruchten van kunt plukken. Dat geeft energie :).

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top