Loslaten

paardebloem

Er bestaan diverse definities van wat loslaten inhoudt. Van Dale heeft het onder andere over:

 1. Laten rusten/met rust laten
 2. In vrijheid stellen
 3. Niet meer houden (bijvoorbeeld: het plakband laat los)
 4. Een formule loslaten (een formule zijn werk laten doen/toepassen)
 5. Verklappen (bijvoorbeeld: “Mijn vriend laat niets los over zijn cadeau voor mij”)

In dit artikel ga ik in op de eerste 3 betekenissen in relatie tot een persoon. Loslaten houdt hierbij in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan een huis, boosheid of een specifieke gedachte.

Voorbeelden van loslaten

Hieronder vind je nog meer voorbeelden van loslaten.

Voorbeelden van iets fysiek of materieel loslaten:

 • Een dierbare die overlijdt
 • Een auto
 • Een lichaamsdeel
 • Een kledingstuk

Voorbeelden van iets emotioneel loslaten:

 • Een liefdesrelatie die overgaat, of je ex
 • Stress
 • Werkproblemen waar je wakker van ligt
 • Een specifieke andere emotie

Voorbeelden van iets mentaal loslaten:

 • Een negatieve gedachte zoals ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben het niet waard’
 • Verwachtingen
 • Kritiek, een onaardige opmerking van een ander

Is loslaten een keuze?

Soms willen mensen uit zichzelf iets loslaten, bijvoorbeeld als zij hun huis opruimen. Soms dienen mensen ‘ongevraagd‘ iets los te laten, zoals wanneer een dierbare overlijdt of iets kapot gaat door een ongeluk.

Wel en niet effectief loslaten

Je kunt op een effectieve en niet effectieve manier loslaten. Effectief loslaten houdt niet in dat radicaal iets uit je leven wegdoet, maar iets vanuit liefde en respect loslaat. Een synoniem hiervoor is vrijgeven of vrijlaten. Dat geeft energie!

Vaak vinden mensen het makkelijker om vast te houden aan belemmerende fysieke, emotionele en mentale energie, dan om los te laten. Dit kan onbewust veel energie vreten en moe maken. Alles vasthouden kan niet alleen leiden tot een overvol huis, maar ook tot emoties met lading en een overvol en chaotisch druk hoofd en gepieker.

Voordelen van loslaten

Als je loslaat creëer je letterlijk ruimte voor nieuwe positieve dingen. Loslaten geeft vaak een gevoel van opluchting, ruimte en acceptatie. Meestal ontstaat er ook ruimte in je gedachten.

Moeite met loslaten

Mensen die vaak moeilijk kunnen loslaten hebben vaak een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn perfectionistisch ingesteld en behouden graag de controle en hebben graag de touwtjes in handen. Ze kunnen door hun omgeving ‘controlfreak‘ worden genoemd. Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich vaak in deze kenmerken als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als een soort ‘spons’ kunnen ze prikkels absorberen. Dit kan leiden tot klachten zoals gepieker of slecht slapen. Deze prikkels weer loslaten is daarom enorm belangrijk; dit helpt je onder meer om lekker in je vel te zitten, een rustig hooft te hebben en lekker te slapen.

Leren loslaten, hoe doe je dat?

Hoe je het beste kan loslaten is heel persoonlijk. Het hangt onder meer af van je geslacht, leeftijd en visie. Zo hebben jongens van 3 jaar een andere aanpak nodig dan vrouwen die bijvoorbeeld menstruerend zijn/in de overgang zitten.

Loslaten gaat gemakkelijk als je zelfvertrouwen hebt en het vanuit liefde doet. Vind je het moeilijk om los te laten? Ontdek de oorsprong van waarom je dit moeilijk vindt en transformeer deze oorzaak.

Vaak is er sprake van (onbewuste) belemmerende gedachten en gevoelens zoals angst, die maken dat iemand moeilijk kan loslaten. Een HSP kan hier last van hebben omdat die dit probleem (onbewust) heeft overgenomen van iemand anders en/of een onafgerond vorig leven heeft wat hier op aansluit.

Meer weten?

Het complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ helpt je  om gemakkelijk los te laten als hoogsensitieve en paranormale vrouw, aan de hand van een holistische en spirituele visie. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven