Loslaten

paardebloem

Loslaten houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan een huis, boosheid of een specifieke gedachte. Soms willen mensen uit zichzelf iets loslaten, bijvoorbeeld als zij hun huis opruimen. Soms dienen mensen ‘ongevraagd‘ iets los te laten, zoals wanneer een dierbare overlijdt of iets kapot gaat door een ongeluk. Loslaten houdt niet in dat radicaal iets uit je leven wegdoet, maar iets vanuit liefde en respect loslaat. Een synoniem is vrijgeven of vrijlaten. Dat geeft energie!

Voorbeelden van iets fysiek of materieel loslaten:

 • Een dierbare die overlijdt
 • Een auto
 • Een lichaamsdeel
 • Een kledingstuk

Voorbeelden van iets emotioneel loslaten:

 • Een liefdesrelatie die overgaat, of je ex
 • Stress
 • Werkproblemen waar je wakker van ligt
 • Een specifieke andere emotie

Voorbeelden van iets mentaal loslaten:

 • Een negatieve gedachte zoals ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben het niet waard’
 • Verwachtingen
 • Kritiek, een onaardige opmerking van een ander

Vaak vinden mensen het makkelijker om vast te houden aan belemmerende fysieke, emotionele en mentale energie, dan om los te laten. Dit kan onbewust veel energie vreten en moe maken. Alles vasthouden kan niet alleen leiden tot een overvol huis, maar ook een overvol en chaotisch druk hoofd. Loslaten geeft vaak een gevoel van opluchting, ruimte en acceptatie. Je creëert letterlijk ruimte voor nieuwe positieve dingen.

Moeite met loslaten

Mensen die vaak moeilijk kunnen loslaten hebben vaak een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn perfectionistisch ingesteld en behouden graag de controle en hebben graag de touwtjes in handen. Ze kunnen door hun omgeving ‘controlfreak‘ worden genoemd. Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich vaak in deze kenmerken als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als een soort ‘spons’ kunnen ze prikkels absorberen. Dit kan leiden tot klachten zoals gepieker of slecht slapen. Deze prikkels weer loslaten is daarom enorm belangrijk; dit helpt je onder meer om lekker in je vel te zitten, een rustig hooft te hebben en lekker te slapen.

Leren loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten gaat gemakkelijk als je zelfvertrouwen hebt en het vanuit liefde doet. Vind je het moeilijk om los te laten? Ontdek de oorsprong van waarom je dit moeilijk vindt en transformeer deze oorzaak.

Vaak is er sprake van (onbewuste) belemmerende gedachten en gevoelens zoals angst, die maken dat iemand moeilijk kan loslaten. Een HSP kan hier last van hebben omdat die dit probleem (onbewust) heeft overgenomen van iemand anders en/of een onafgerond vorig leven heeft wat hier op aansluit.

Meer weten?
Het complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ helpt je verder om gemakkelijk los te laten als HSP. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven