Supermaan

Een supermaan of supermoon is een volle maan die er ten opzichte van andere volle manen groter uitziet en meer licht geeft. Dit komt omdat de maan relatief dichtbij aarde staat. Het is feitelijk te meten hoever de maan ten opzichte van de aarde staat en soms er is ook een verschil in grootte te zien tussen de verschillende volle manen die verschijnen.

Soms is er echter sprake van een optische illusie; als de maan laag aan de horizon staat lijkt deze groter ten opzichte van andere manen. Dit is wat anders dan een Supermaan.

Feitelijk te meten supermanen

Het begrip Supermaan is relatief. De kleinste afstand van de maan ten opzichte aarde was sinds 1948 in Nederland op 14 november 2016, 356.509 kilometer. Een échte supermaan dus. Volgens NASA zal de volle maan op 25 november 2034 weer zo dicht bij de aarde staan.

In 1 jaar kunnen er 13 volle manen verschijnen. Er zijn ook ‘supermanen’ die dichterbij dan 357.000 km ten opzichte van de aarde staan. Dat zijn er zeker 55 per 100 jaar; dus vaker dan 1x per 2 jaar.

‘Supermanen’ die met het oog zichtbaar zijn

Op het oog zijn er circa 5 ‘supermanen’ per jaar zichtbaar die een grotere diameter hebben ten opzichte van de andere 7 manen die in een jaar kunnen verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *