Maanstanden

maanstanden

Acht maanstanden of maanfasen

Er bestaan diverse maanstanden; 8 maanstanden zijn de bekendste. Hieronder zie je hoe de maan er qua maanstanden op beide halfronden anders uitziet. Onder de afbeelding vind je een uitleg van hoe deze acht maanstanden zich uiten. Hier vind je een energetische uitleg van wat volle manen.

maanstanden op het noordelijk en zuidelijk halfrond

Richtingen van de maan:

 • Noordelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het zuiden. In het oosten (‘links’ ten opzichte van het zuiden) komen de zon en maan op, de zon en maan gaan onder in het westen (‘rechts’ ten opzichte van het zuiden). De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van links naar rechts.
 • Zuidelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het noorden. Het oosten kan ten opzicht van de maan worden gezien als ‘rechts’ en het westen ‘links’. De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van rechts naar links.

Zonovergoten deel van de maan

 • Noordelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van rechts naar links. Je ziet als het ware een letter D (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter C (laatste kwartier).
 • Zuidelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van links naar rechts. Je ziet als het ware een letter C (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter D (laatste kwartier).

Eerste kwartier: hoe ziet dit eruit op beide halfronden?

 • Noordelijk Halfrond: Het eerste kwartier zit eruit als een groeiende letter D.
 • Zuidelijk Halfrond: Het eerste kwartier ziet eruit als een letter C.

Laatste kwartier: hoe ziet dit eruit op beide halfronden?

 • Noordelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter C.
 • Zuidelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter D.

Aankomende Maanstanden 2024:

In de onderstaande video zie je hoe de maanstanden er in 2024 uitzien op het Noordelijk halfrond volgens NASA. NASA hanteert Universal Time (dit is een andere tijdzone dan die wordt gebruikt in Nederland):

YouTube video

Meer weten over de maanstanden?

In het Volle Maan Jaaprogramma deel ik wanneer er precies sprake is van welke maanstand.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

12 reacties op “Maanstanden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Tamara avatar
  Tamara

  Fijn het overzicht! Vaak merkte ik achteraf dat het volle maan is geweest. Een ‘o, dus daar kwam het door’ gevoel zeg maar. Nu kan ik de standen in mijn agenda zetten zodat ik weet wat ik eraan kan doen om beter te slapen en meer rust te ervaren.(en dus ook voor mijn kinderen want die reageren er ook op)

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Bedankt voor je leuke reactie Tamara! Super dat je nu weet wat je eraan kan doen. Ik wens je fijne volle manen toe :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Carlijn avatar
  Carlijn

  Interessant, al eerder over gelezen. Maar hoe werkt dat dan? Meebewegen?

 3. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Hoi Carlijn,

  Leuk dat je er al eerder over hebt gelezen en het interessant vindt! In deze blog deel ik er wat meer over: https://femkedegrijs.com/blog/volle-maan-slecht-slapen-6-hsp-tips-ertegen-kunt-doen/ en in het Volle Maan Jaarprogramma ga ik er nog wat dieper op in: https://femkedegrijs.com/volle-maan/ :).

  Groetjes,
  Femke

 4. Anouk avatar
  Anouk

  Met de maanstanden ben ik de laatste tijd erg bezig. Spiritueel ben ik al mijn hele leven maar de afgelopen maanden ben ik er meer mee bezig en ben ik bewuster en sindsdien heb ik meer last van “de maan”. Emotioneel schommelt het enorm dan bij mij. Maar mooi om er dingen over te lezen , nu kan ik het sneller van mij afzetten want ik snap de rede nu. Alleen wat mij nog niet helemaal duidelijk is welk moment van de maan precies wat teweegbrengt. Want ik lees in de maanstanden andere benamingen dan in stukken die wat meer over het spirituele gaat over de maan.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Anouk,

   Leuk dat je met de maanstanden bezig bent! Met het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen (dit programma krijg je cadeau bij het complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit‘) kan ik nog dieper ingaan op benamingen en welk moment van de maan precies wat teweeg brengt.

   Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds.

   Groeten, Femke

 5. Paulien avatar
  Paulien

  Wanneer beginnen de emoties rondom de volle maan? Is dit bijvoorbeeld een paar dagen ervoor of twee weken…

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Paulien,

   Bedankt voor je vraag. Of en welke emoties je ervaart als HSP hangt onder meer samen met of een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit inzet als kracht.

   Wat algemene informatie hierover deel ik in deze blog. In het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen kan ik er dieper op ingaan en je uitgebreider verder helpen met deze vraag :).

   Groetjes,
   Femke

 6. Anoniem avatar
  Anoniem

  Hoi Femke, jouw pdf-overzicht maanstanden 2022 vond ik super-handig ! Ga je voor 2023 ook weer zo’n overzicht op je site zetten? Zou ik heel fijn vinden ! Bedankt voor je goede werk. Mvg, een maanman

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hallo,

   Wat leuk om te horen dat je het overzicht handig vond! Ik heb zojuist weer een overzicht op mijn site gedeeld en wens je er veel plezier mee :).

   Met vriendelijke groeten,

   Femke

 7. Anoniem avatar
  Anoniem

  Hallo Femke, een jaar geleden vroeg ik of je ook voor 2023 een maanstanden.pdf op de site kon plaatsen. Dank daarvoor ! Nu herhaal ik m’n vraag voor 2024. Ik kijk er vaak op ! Dank voor je goede werk, een maanman.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hallo,

   Bedankt voor je vraag. Wat leuk dat je vaak naar de maanstanden PDF hebt gekeken! Ik heb er nu voor gekozen om dit alleen in mijn begeleiding te delen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en ik wens je verder alle goeds toe :).

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven