Volle maan betekenis

Ongeveer 1 keer per maand is het volle maan. Er kunnen in een jaar 13 volle manen verschijnen. Elke volle maan heeft een unieke energie, waaraan een betekenis kan worden gegeven. Uiteindelijk ben jij degene die het beste kan interpreteren wat de maan voor jou betekent.

Toch bestaan er eeuwenoude, algemene richtlijnen die je kunnen helpen om de maan energie te interpreteren. Hieronder vind je meer informatie over de energetische of spirituele betekenis van de volle maan en de data waarop deze volle maan plaatsvindt dit jaar.

De namen van de volle manen corresponderen met de kalendermaanden of de seizoenen van het jaar: de seizoenen zijn op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond anders. Hier vind je bijvoorbeeld uitgelegd wanneer het precies Herfst is op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond: op het Noordelijk halfrond is dit vaak rond September/Oktober en op het Zuidelijk halfrond vaak rond Maart/April. Rond deze tijd vind vaak de Oogstmaan plaats.

Verschil Volle Maan Noordelijk en Zuidelijk halfrond

De maan ziet er op beide halfronden anders uit:

Eerste kwartier

 • Noordelijk Halfrond: Het eerste kwartier zit eruit als een groeiende letter D.
 • Zuidelijk Halfrond: Het eerste kwartier ziet eruit als een letter C.

Laatste kwartier:

 • Noordelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter C.
 • Zuidelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter D.

Zonovergoten deel

 • Noordelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (dus het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van rechts naar links. Je ziet als het ware een letter D (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter C (laatste kwartier).
 • Zuidelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (dus het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van links naar rechts. Je ziet als het ware een letter C (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter D (laatste kwartier).

maanfases-noordelijk-en-zuidelijk-halfrond

Richtingen:

 • Noordelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het zuiden. In het oosten (‘links’ ten opzichte van het zuiden) komen de zon en maan op, de zon en maan gaan onder in het westen (‘rechts’ ten opzichte van het zuiden). De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van links naar rechts.
 • Zuidelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het noorden. Het oosten kan ten opzicht van de maan worden gezien als ‘rechts’ en het westen ‘links’. De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van rechts naar links.

Elke volle maan heeft dus verschillende kenmerken op de twee halfronden. Hieronder vind je de namen die vaak op het Noordelijk halfrond worden gebruikt. De manen staan zoveel mogelijk op chronologische tijdsvolgorde.

9 reactie(s) op "Volle maan betekenis"

 • Door: Baukje Meijer op 20 juli 2016

  Wat betekende de licht blauwe cirkel om de maan ?

  1. Door: Femke de Grijs op 25 juli 2016

   Hoi Baukje,

   Bedankt voor je vraag. Met het Volle Maan Jaarprogramma kan ik je verder bij deze vraag helpen, zie ook: https://www.femkedegrijs.com/volle-maan-meditatiepakket-lancering/ :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Door: annick op 15 april 2018

    wat betekent meeleven met de maan? ben je dan actiever bij volle maan of net niet best? dank je

    1. Door: Femke de Grijs op 10 mei 2018

     Hoi Annick,

     Bedankt voor je vraag! Met het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen (dit programma krijg je cadeau bij het complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit‘) kan ik dieper ingaan op je vraag.

     Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds.

     Groeten, Femke

 • Door: Anja Swart op 15 augustus 2016

  Prachtige uitleg over de verschillende maanstanden en wat het met je kan doen!ik ben rond volle maan actiever en slaap slecht dus ik ben blij met je tips!

  1. Door: Femke de Grijs op 15 augustus 2016

   Bedankt voor je leuke reactie Anja! Ik wens je verder een stralende dag en straks een fijne volle maan toe :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Door: Irene van den Oever op 7 april 2017

    Hoi Femke. De link leidt niet naar de meditatie maar naar je jaarprogramma? Hartegroet Irene

    1. Door: Femke de Grijs op 7 april 2017

     Hoi Irene,

     Bedankt voor je bericht. Kun je aangeven welke link je precies bedoelt? Algemene informatie & tips
     over mediteren en een meditatieoefening deel ik hier: https://www.femkedegrijs.com/mediteren-leren/ In het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen https://www.femkedegrijs.com/volle-maan/ deel ik verder volle maan meditaties.

     Groetjes,
     Femke

 • Door: Kizzy op 28 februari 2018

  Dank voor deze interessante info en tips, ik deel uw info in m’n nieuwsbrief 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *