Home   HSP Kennisbank   Maan   Volle maan betekenis

Volle maan betekenis

volle maan bij piramides

Ongeveer 1 keer per maand is het volle maan. Er kunnen in een jaar 13 volle manen verschijnen. Elke volle maan heeft een unieke energie, waaraan een betekenis kan worden gegeven. Uiteindelijk ben jij degene die het beste kan interpreteren wat de maan voor jou betekent.

Toch bestaan er eeuwenoude, algemene richtlijnen die je kunnen helpen om de maan energie te interpreteren. Hieronder vind je meer informatie over de energetische of spirituele betekenis van de volle maan en de data waarop deze volle maan plaatsvindt dit jaar.

De namen van de volle manen corresponderen met de kalendermaanden of de seizoenen van het jaar: de seizoenen zijn op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond anders. Hier vind je bijvoorbeeld uitgelegd wanneer het precies Herfst is op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond: op het Noordelijk halfrond is dit vaak rond September/Oktober en op het Zuidelijk halfrond vaak rond Maart/April. Rond deze tijd vind vaak de Oogstmaan plaats.

Verschil Volle Maan Noordelijk en Zuidelijk halfrond

De maan ziet er op beide halfronden anders uit:

Eerste kwartier

 • Noordelijk Halfrond: Het eerste kwartier zit eruit als een groeiende letter D.
 • Zuidelijk Halfrond: Het eerste kwartier ziet eruit als een letter C.

Laatste kwartier:

 • Noordelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter C.
 • Zuidelijk halfrond: Het laatste kwartier ziet eruit als een letter D.

Zonovergoten deel

 • Noordelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van rechts naar links. Je ziet als het ware een letter D (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter C (laatste kwartier).
 • Zuidelijk halfrond: Het zonovergoten deel van de maan (het deel dat je ziet en ‘wit’ is) beweegt van links naar rechts. Je ziet als het ware een letter C (eerste kwartier), letter O (volle maan) en letter D (laatste kwartier).

maanfases-noordelijk-en-zuidelijk-halfrond

Richtingen:

 • Noordelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het zuiden. In het oosten (‘links’ ten opzichte van het zuiden) komen de zon en maan op, de zon en maan gaan onder in het westen (‘rechts’ ten opzichte van het zuiden). De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van links naar rechts.
 • Zuidelijk halfrond: De maan wordt vaak gezien in de richting van het noorden. Het oosten kan ten opzicht van de maan worden gezien als ‘rechts’ en het westen ‘links’. De zon en maan lijken in de lucht te bewegen van rechts naar links.

Elke volle maan heeft verschillende kenmerken op de twee halfronden. Hieronder vind je de namen die vaak op het Noordelijk halfrond worden gebruikt. De manen staan zoveel mogelijk op chronologische tijdsvolgorde.

9 reacties op “Volle maan betekenis”

 1. blank

  Prachtige uitleg over de verschillende maanstanden en wat het met je kan doen!ik ben rond volle maan actiever en slaap slecht dus ik ben blij met je tips!

   1. blank
    Irene van den Oever

    Hoi Femke. De link leidt niet naar de meditatie maar naar je jaarprogramma? Hartegroet Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top