Home   HSP Kennisbank   Vegetarisch eten   Pescotariër

Pescotariër

zalm op bord

Een Pescotariër is iemand die geen vlees, maar wel vis eet. De term betekent letterlijk: viseter.

Waarom zou je een pescotariër zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen wel vis, maar geen vlees eten:

1) Fysieke redenen

Sommige mensen aten eerst vegetarisch (geen vlees/vis) of veganistisch, maar merkten dat hun lichaam het hier niet goed op deed. Ze voelden zich bijvoorbeeld zwakker of moe. De gezondheidsvoordelen van vis (zoal wat betreft Omega 3) spreken hen aan.

Overigens bevatten sommige vissen schadelijke stoffen (zoals dioxines), vooral als je er te veel van eet.

2) Emotionele redenen

Vis kan voor sommige mensen minder emotionele binding geven dan vlees. Een vis kun je bijvoorbeeld niet aaien en knuffelen.

3) Mentale redenen

Er kunnen verschillenden gedachten zijn waarom mensen wel vis, maar geen vlees eten zoals:

De gedachte dat vissen een beter leven hebben gehad
Sommige mensen hebben het idee dat vissen een beter, gezonder en vrijer leven ten opzichte van vlees heeft gehad, met minder lijden. Dit hoeft niet zo te zijn.

Zo kunnen vissen in een kwekerij hebben geleefd in een kleine ruimte. Verder kunnen ze antibiotica hebben gekregen.

Vissen hebben gevoelens. Ze kunnen bijvoorbeeld stress, angst en pijn ervaren.

Vissen kunnen een pijnlijke dood hebben gehad, bijvoorbeeld doordat ze levend werden verwerkt, werden bevroren (terwijl ze nog bewustzijn hebben), in zout worden gegooid en/of heel langzaam stikten).

De gedachte dat vis milieuvriendelijker is

Sommige mensen willen liever vis eten uit milieuoogpunt, omdat ze denken dat vee vaak veel meer moet consumeren dan vis en vis een mindere impact heeft op het milieu.

Er zijn veel nadelen op het vlak van het milieu. Zo is er bijvoorbeeld sprake van overbevissing (waardoor sommige soorten dreigen uit te sterven) en bijvangst. Om die reden wordt tegenwoordig aangeraden maximaal 1 keer per week vis te eten.

Tips voor als je vis wil eten:

Bekijk de viswijzer en deze keurmerken en/of gebruik deze app. Zo weet je dat je vis hebt die duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is. Houd er verder rekening mee dat alleen vis met een biologisch keurmerk rekening heeft gehouden met het welzijn van de vissen.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven