Home   HSP Kennisbank   Vegetarisch eten   Is stoppen met een veganistisch/vegetarisch dieet slecht/een vorm van falen?

Is stoppen met een veganistisch/vegetarisch dieet slecht/een vorm van falen?

vlees met asperges en cherrytomaten

Er zijn allerlei redenen om een vegetarisch/veganistisch dieet te hebben. Sommige mensen eten en drinken vegetarisch of veganistisch omdat zij zoden aan de dijk willen zetten op het vlak van het milieu en dierenwelzijn.

Wat zet zoden aan de dijk?

Er zijn vele manieren om zoden aan de dijk te zetten op mondiaal vlak. Wat precies zoden aan de dijk zet op wereldwijd vlak, wordt bepaald door ieder individu.

Ieder mens kan zelf een verandering op aarde maken, hoe klein die vanuit menselijk perspectief ook kan lijken. Je kunt bijvoorbeeld keuzes maken omtrent:

  • Of/welke spullen je koopt (en of je bijvoorbeeld minimalistisch leeft of niet; zie ook dit artikel in Elle en Grazia)
  • De manier waarop je reist
  • Wat je wel/niet eet en drinkt

Elke druppel op de gloeiende plaat is er één.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vlees eten. Sommige mensen eten dit vanwege gezondheidsredenen, anderen eten dit enkel omdat zij dit lekker vinden.

Als iedereen die enkel vlees eet omdat die dat lekker vindt vandaag geen vlees zou eten, zou dat als een behoorlijke impact op het dierenwelzijn en het milieu hebben. Voor veel vlees- en visliefhebbers is het niet haalbaar om radicaal met vlees en vis eten te stoppen. Als iedereen die nu erg gehecht is aan het consumeren van vlees en vis dit gaat minderen door af en toe plantaardig te eten, heeft dit al een positief effect.

Welke brandstof heeft jouw lichaam nodig?

In theorie is het mogelijk dat mensen enkel plantaardig eten. Hier vind je wat aandachtspunten voor een veganistisch en vegetarisch dieet. In de praktijk ligt dit voor mijn gevoel genuanceerder.

In mijn visie is iedere ziel en mens (en lichaam en welke ‘brandstof’ het nodig heeft) uniek. Elk lijf heeft een behoefte aan een specifiek aandeel eiwit, koolhydraten en vet. Sommige lichamen (ook van topsporters) doen het goed op een veganistisch/vegetarisch dieet. Sommige lichamen (ook van topsporters) niet. Vergelijk dit maar met een auto: de ene auto heeft diesel nodig en de andere benzine.

sushi

Welke rol speelt motivatie?

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen een groot bewustzijn hebben en hebben vaak een groot hart voor dieren en het milieu.

Veel HSP die geen vlees consumeren hebben hier een bewuste keuze voor gemaakt. Ze zijn vaak idealistisch en voelen zich innerlijke gemotiveerd en hebben een sterke wil om bepaalde voedingsmiddelen wel/niet tot zich te nemen. Dit kan heel sterk in hun energiesysteem komen te zitten.

Regelmatig zag ik in mijn omgeving dat deze mensen ondanks hun wensen en een sterke wil hier (op de lange termijn) last van kregen. Hun lijf deed niet wat zij met hun hoofd hadden bedacht (het matchte niet met hun ideaalplaatje). Hier zijn diverse oorzaken voor:

  1. Dierlijke voeding wordt niet goed gecompenseerd met ‘vervangers’; er wordt niet volgens ‘de boekjes’ gegeten. Er komen te weinig voedingsstoffen binnen. Dit is eenvoudig op te lossen, bijvoorbeeld met hulp van een professional zoals een diëtist die gespecialiseerd is in veganistische/vegetarische voeding.
  2. Dierlijke voeding wordt wel goed gecompenseerd met ‘vervangers’; er wordt wel volgens ‘de boekjes’ gegeten. Er kan sprake zijn van goede bloedwaardes. Ook kan er sprake zijn van afwijkende bloedwaardes (zoals vitaminetekorten). Bij zowel goede als slechte bloedwaardes kunnen mensen zich moe en zo slap als een vaatdoek voelen, dit kan voelen alsof alle levenskracht uit het lijf is verdwenen. Er zijn mensen die proberen om dit op te lossen met suppletie; soms wordt dit niet goed opgenomen, waardoor (nog meer) tekorten kunnen ontstaan. In dit geval heeft het lijf behoefte aan dierlijke voedingsstoffen. Er is hierbij geen sprake van een gebrek aan een sterke wil/motivatie of een ‘zwakte’/stoornis in het denken of iets dergelijks; dit is een groot misverstand. Deze behoefte van het lijf aan dierlijke stoffen valt niet ‘weg’ te visualiseren/mediteren et cetera.

Waar ligt jouw grens?

Wees je ervan bewust dat hoogsensitiviteit in je nadeel kan werken als je het nog niet goed beheerst. Hierdoor kun je jezelf wegcijferen, wat op de lange termijn klachten kan geven.

De enige die werkelijk waar kan nemen en voelen wat jouw lichaam nodig heeft ben jij. Wat is jouw grens? Vind je bijvoorbeeld dat jij op fysiek, emotioneel en mentaal vlak mag lijden omdat jij geen vlees/vis tot je neemt (en je batterij zo niet optimaal gevuld kan worden) en zo ja; tot in welke mate?

vlees balletjes

Zijn mensen die vlees en vis eten slecht of ‘zwak’?

Voorheen had ik een oordeel over mensen die vegetarisch/veganistisch aten, alle voedingsstoffen binnenkregen en hun dieet opgaven. Ik vond het ‘zwak’ of ‘slecht’. Sta je hier ook zo in en vind je het onzin dat anderen zo handelen? Door mijn eigen ervaring ben ik hier anders naar gaan kijken.

Ter inspiratie deel ik mijn ervaring met je, ook als je nu vegetarisch/veganistisch eet en wellicht denkt/voelt dat jij je lijf hiermee tekort doet.

Mijn ervaring

Toen ik er als kind achter kwam dat vlees werd ‘gemaakt’ van dieren en zij hiervoor werden gedood, vond ik dit zielig voor dieren. Ik begon vegetarisch te eten. Toen ik ontdekte dat kippen, koeien, schapen en geiten worden geslacht als zij niet meer voldoende eieren/melk opbrengen, was ik geschokt. Ik at daarna veelal veganistisch.

Ik at meer dan 20 jaar geen vlees/vis. Op een gegeven moment voelde ik dat mijn lijf het zwaar te verduren kreeg. Zou mijn lijf wellicht weer vlees en/of vis nodig hebben? Huilend zat ik boven een bord met kip toen ik probeerde om weer vlees te eten. Het lukte mij niet. Totdat mijn lichaam steeds zwakker werd en ik ook emotionele en mentale klachten kreeg. Dit was zó intens dat ik er alles voor over had om beter te worden.

Omdat ik in de loop der tijd allerlei klachten (zoals voedingsintoleranties en buikpijn) kreeg, bezocht ik veel professionals. Gaandeweg kwamen er mensen op mijn pad die mij anders naar dierlijke consumptie leerden kijken.

ontbijt

Kinesiologie

Een kinesioloog testte uit dat mijn lijf baat had bij vis en gevogelte. Daar wilde ik in eerste instantie niets van weten.

(Vegan) diëtisten

Op een gegeven moment kon ik veel voedingsmiddelen zoals peulvruchten (inclusief soja), noten, zaden, pitten en gluten niet meer goed verdragen. Dit ondermijnde (eerst onbewust) mijn energie. Op den duur had ik steeds vaker buikklachten.

Peulvruchten, noten, zaden en pitten
Veganisten/vegetariërs consumeren vaak peulvruchten en noten, zaden en pitten vanwege het relatief hoge aantal eiwitten dat hierin zit.

In noten, zaden en pitten zit ook relatief veel vet. Het vet dat hierin zit wordt vaak als gezond gezien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld transvetten. Transvetten zijn door chemische processen in een fabriek hard gemaakt. In de loop der tijd kwam ik erachter dat mijn lichaam moeite heeft om vetten te verteren.

pompoenpitten

Gluten
Gluten bevatten onder andere koolhydraten, eiwit, ijzer, foliumzuur, vitamine B1 en voedingsvezels. Een aandachtspunt bij glutenvrij eten is ook het consumeren van voldoende jodium; dit kan via bakkerszout aan brood/voeding worden toegevoegd.

Omdat ik niet zeker wist of ik alle voedingsstoffen binnenkreeg , bezocht ik twee diëtisten die gespecialiseerd waren in veganistische voeding. Toen ik hun adviezen opvolgde, voelde ik mij slechter in plaats van beter. Ik kwam erachter dat een andere (sport)diëtist die gespecialiseerd was in topsporters en veganisme in de loop der tijd sommige cliënten dierlijke producten aanraadde, bijvoorbeeld bij veel voedingsallergieën/intoleranties.

Van een natuurdiëtist (die kennis had van de Ayurveda en drie doshas) leerde ik dat sommige lijven baat hebben bij vlees/vis.

Wat is positief voor jouw darm-microbioom?

Ik kwam erachter dat het darm-microbioom een grote invloed heeft op je fysieke, emotionele en mentale gesteldheid. Door het darm-microbioom optimaal te voeden (met de juiste voeding), beïnvloed jij jouw fysieke, emotionele en mentale gezondheid ten positieve.

Via ondermijnende voeding verzwak jij jouw fysieke, emotionele en mentale gesteldheid. Ondermijnende voeding kan in eerste instantie gezond lijken. Zo kan een tomaat voor de ene persoon een positief effect en voor de ander een negatief en ondermijnend effect hebben.

Welke voedingsmiddelen jou ondermijnen of versterken, is heel persoonlijk. Het heeft een verband met jouw darm-microbioom. Via speciaal onderzoek kun je inzicht krijgen in welke voeding voor jouw darm-microbioom positief, negatief en neutraal is. Zo ontdekte ik dat de voeding die mij eerder werd aangeraden door een diëtist (die gespecialiseerd was in veganisme) negatief was; ik begreep toen beter waarom ik mij slechter voelde.

asperges

Chinese voedingsleer en stofwisselingstypes

In het verleden heb ik baat gehad bij shiatsu en acupunctuur, dat een link heeft met TCM (Traditional Chinese Medicine: Traditionele Chinese Geneeskunde). Van een voedingskundige die gespecialiseerd is in de Chinese voedingsleer (dit is een onderdeel van TCM) voelde ik mij in eerste instantie gestimuleerd om plantaardig te eten. Later kwam zij hier via haar bijscholing op terug. Zij verdiepte zich in stofwisselingstypes en ontdekte dat niet ieder lijf het goed doet op plantaardig eten en dat sommige lichamen dierlijke voedingsstoffen nodig hebben om gezond te zijn. Een dokter die gespecialiseerd is in TCM raadde mij aan om vis te eten.

Tibetaans boeddhisten en vlees eten

Via mijn interesse in droomyoga en scholing in lucide dromen kwam ik erachter dat er in Tibet oorspronkelijk weinig voedingsstoffen waren, waardoor Tibetaans Boeddhisten vlees consumeerden.

Ander perspectief

Op een gegeven moment koos ik ervoor om dieren te consumeren. Dat ik weer dieren ging consumeren, ging niet ‘zomaar’ en was niet een kwestie van ‘gewoon de knop omzetten’. Het was een jarenlang diepgaand proces, waarin ik onder andere meer leerde over (zelf)liefde, bewustzijn, spiritualiteit en hier anders naar leerde kijken. Ik leerde bijvoorbeeld om mijn hart te openen voor mijzelf en anderen en om mijn oordeel over andermans keuzes omtrent voeding los te laten.

Toen ik na jaren weer vis at (en later ook wat gevogelte), knapte ik langzamerhand op en ervaarde ik op den duur meer balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Hierdoor eet ik nu als ik voel dat ik het nodig heb vis en kip/kalkoen die ik zorgvuldig uitkies, bereid/consumeer. Ik eet bijvoorbeeld geen plofkip en dergelijke.

Eet je vegetarisch/veganistisch en overweeg je om weer dieren te eten? 3 tips

Heb je nu een vegetarisch/veganistisch dieet, denk/voel jij dat jouw lijf wellicht ook dierlijke voeding nodig heeft of jou zou kunnen helpen om meer fysieke, emotionele en mentale balans te ervaren? De onderstaande tips helpen je verder als je ook in zo’n proces zit.

Tip 1: Wees mild voor jezelf

Heb de moed om mild te zijn voor jezelf. Jij bent het waard om je goed te voelen, lief te zijn voor jezelf en jouw lijf en dit optimaal te voeden.

Tip 2: Luister naar je intuïtie

Wees eerlijk naar jezelf. Maak contact met je intuïtie. Wellicht neem je waar dat je lijf:

  • vlees en/of vis consequent of sporadisch nodig heeft
  • optimaal gevoed wordt door volledig plantaardig te eten
  • optimaal gevoed wordt door deels plantaardig en deels dierlijke producten (zoals kaas en eieren) te eten

vegetarische maaltijd met eieren

Handel naar wat je intuïtief waarneemt. Op die manier kan je op alle niveaus balans creëren; hier heb niet alleen jij, maar ook de wereld baat bij.

Tip 2: Wil je weer vlees/vis gaan eten?

  • Kies zorgvuldig dieren uit die je wilt consumeren. Bekijk deze tips als je vis wilt eten. Kies voor biologisch (en het liefst biologisch-dynamisch (biodynamisch) vlees; dit heeft een hogere trilling dan niet-biologisch vlees en voedt je meer. Niet-biologisch vlees is afkomstig van dieren die vaak meer angst en stress hebben gehad (wat een lagere trilling heeft); door dit vlees te consumeren voeg je energetisch ook de trilling van angst/stress toe in jouw energiesysteem. Luister naar je intuïtie en kies zelf vlees/vis uit met een energie waar jij je prettig bij voelt.
  • Als je het prettig vindt kun je voordat je vlees of vis bereidt en eet mediteren en het dier bijvoorbeeld vanuit je hart liefdevol bedanken dat het jou nu helpt om gezond te zijn. Je kunt als het prettig voor jou voelt een speciaal dankbaarheidsritueel creëren en uitvoeren.
  • Neem je tijd voor dit proces en wees realistisch. In het begin at ik 60 gram vis per week, daarvan merkte ik geen effect. Pas toen ik meerdere keren per week 100 gram vis/vlees per dag at, ging ik effect merken.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven