Home   HSP Kennisbank   Vegetarisch eten   Wat zijn goede vleesvervangers?

Wat zijn goede vleesvervangers?

peulvruchten

Geschikte en goede vleesvervangers bevatten in principe:

Deze stoffen zitten in eieren en sommige kant en klare vleesvervangers uit de supermarkt.

Ook worden peulvruchten, pitten, pinda’s en noten als vleesvervanger gebruikt. Hier zit echter geen vitamine B12 in. Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten. Soms wordt vitamine B12 toegevoegd aan producten zoals vleesvervangers in de supermarkten.

peulvruchten

Hier vind je meer informatie over soorten vleesvervangers en gezonde en ongezonde ingrediënten. Vermijd bijvoorbeeld toegevoegde suiker, te veel zout en ongezonde vetten (zoals transvetten/transvetzuren). Verder hebben veel vleesvervangers toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die doorgaans geen positieve invloed op je lichaam.

Let op:

Paddestoelen en kaas zijn geen echt goede vervangers van vlees:

  • Paddestoelen bevatten weinig eiwitten.
  • Kaas bevat relatief veel ongezond verzadigd vet en bijna geen ­ijzer.

paddestoelen

Wat verder ‘goed’ voor iemand is, varieert van persoon tot persoon. Het hangt af van jouw darm-microbioom en wat dit nodig heeft: hier kun je onderzoek naar laten doen. Houd verder rekening met allergieën en intoleranties. Intoleranties kunnen bijvoorbeeld met spiertesten worden onderzocht. Stel dat iemand een soja-intolerantie of allergie heeft, dan zijn vervangers voor vlees met soja erin (wat relatief vaak voorkomt) niet ‘goed’.

Verschillende soorten vleesvervangers

Er bestaan diverse vormen en ingrediënten waarmee vervangers van vlees kunnen worden gemaakt:

  • Hier vind je een overzicht van de basisingrediënten van vervangers van vlees. Zo lijken sommige vervangers van vlees qua smaak en uiterlijk op vlees en worden vegetarisch vlees genoemd. Andere vleesvervangers lijken meer op burgers en smaken naar groenten. Let op: Sommige vleesvervangers kunnen een allergische reactie geven, bijvoorbeeld vanwege ingrediënten zoals noten of soja (hier zijn bijna alle vervangers van vlees van gemaakt). Gelukkig komen er steeds meer vleesvervangers op de markt met andere grondstoffen, zoals haver of kikkererwten.
  • Hier vind je vleesvervangers zonder soja en melk.
  • Hier vind je diverse reviews van diverse vervangers van vlees, vooral wat betreft smaak.

Vegaburger recept

Je kunt ook zelf een vegaburger maken, denk maar aan deze:

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven