Home   HSP Kennisbank   Vegetarisch eten   Wat is vegetarisch eten?

Wat is vegetarisch eten?

vegetarisch eten: verschillende groenten

Een vegetariër eet geen vlees, vis en schaaldieren. Veel voelen HSP dat deze leefstijl bij hen past. Een ‘standaard vegetarisch dieet’ bestaat niet. Wel is het vaak belangrijk om voldoende te variëren, dit geldt ook voor niet-vegetariërs!

Vegetarisch eten

Wil je vegetarisch eten? Voel goed wat bij je past qua groente, fruit, brood, graanproducten, peulvruchten, aardappelen, zuivelproducten (sommige HSP kunnen slecht tegen koeienmelk en beter tegen geitenmelk of schapenmelk), eieren en vleesvervangers.

Als je lichaam gewend is aan aan ‘’vleesenergie” kan het wellicht even wennen zijn als je meer ‘’plantenergie” eet, al kan dit sterk per lichaam wisselen. Doe daarom wat prettig voor je is.

Belangrijk: Let er als vegetariër op dat je deze stofjes voldoende binnenkrijgt:

  1. IJzer: check hier waar dat in zit.
  2. Vitamine B12: ontdek hier hoe je dat binnen kan krijgen.
  3. Eiwitten. Voorbeelden waar dit in zit zijn groenten, peulvruchten, granen, noten en zuivelproducten zoals kaas en eieren.
  4. Vetten. Zaken zoals volle melk, kaas, chocolade en vlees bevatten vooral verzadigde vetzuren (‘slechte’ vetten). Deze vetten verhogen onder meer het cholesterolgehalte in het bloed en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zaken zoals olijven, zaden, noten en vette vis bevatten voornamelijk onverzadigde vetzuren (’goede’ vetten). Een vegetarische voeding levert vooral veel onverzadigde vetzuren in is in die zin vaak gezond!
  5. Voedingsvezel. Dit zit in bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

Een vegetarische levenswijze geeft in principe alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, tenzij je een opnamestoornis zoals een vitamine B12 opnamestoornis hebt.

Vegetarisch keurmerkkeurmerk vegetarisch

Er bestaan diverse vegetarische ‘instinkers’. Je kunt gedurende het winkelen ook letten op het ‘Vegetarisch Keurmerk’ van de Vegetariërsbond; dit garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat. Hier vind je ook een overzicht van producten die ‘dierloos’ zijn.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top