Home   HSP Kennisbank   Vegetarisch eten   Wat is vegetarisch eten?

Wat is vegetarisch eten?

vegetarisch eten: verschillende groenten

Een vegetariër eet geen vlees, vis en schaaldieren. Veel voelen HSP dat deze leefstijl bij hen past. Een ‘standaard vegetarisch dieet’ bestaat niet. Wel is het vaak belangrijk om voldoende te variëren, dit geldt ook voor niet-vegetariërs!

Vegetarisch eten

Wil je vegetarisch eten? Voel goed wat bij je past qua groente, fruit, brood, graanproducten, peulvruchten, aardappelen, zuivelproducten (sommige HSP kunnen slecht tegen koeienmelk en beter tegen geitenmelk of schapenmelk), eieren en vleesvervangers.

Als je lichaam gewend is aan aan ‘’vleesenergie” kan het wellicht even wennen zijn als je meer ‘’plantenergie” eet, al kan dit sterk per lichaam wisselen. Doe daarom wat prettig voor je is.

Belangrijk: Let er als vegetariër op dat je deze stofjes voldoende binnenkrijgt:

  1. IJzer: check hier waar dat in zit.
  2. Vitamine B12: ontdek hier hoe je dat binnen kan krijgen.
  3. Eiwitten. Voorbeelden waar dit in zit zijn groenten, peulvruchten, granen, noten en zuivelproducten zoals kaas en eieren.
  4. Vetten (inclusief omega 3). Zaken zoals volle melk, kaas, chocolade en vlees bevatten vooral verzadigde vetzuren (‘slechte’ vetten). Deze vetten verhogen onder meer het cholesterolgehalte in het bloed en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zaken zoals olijven, zaden, noten en vette vis bevatten voornamelijk onverzadigde vetzuren (’goede’ vetten). Een vegetarische voeding levert vooral veel onverzadigde vetzuren in is in die zin vaak gezond! Omega 3 kan uit veganistische algencapsules met voldoende EPA+DHA worden gehaald, bijvoorbeeld van het merk Testa. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel bij bol.com deze capsules/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
  5. Voedingsvezel. Dit zit in bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

Een vegetarische levenswijze geeft in principe alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, tenzij je een opnamestoornis zoals een vitamine B12 opnamestoornis hebt.

Tip: doe bij twijfel onderzoek

Twijfel je of je voldoende van de bovengenoemde stoffen binnenkrijgt? Raadpleeg een expert. Je kunt dit laten onderzoeken.

Wil/kan je (huis)arts hier geen onderzoek naar doen? Je kan ook zelf onderzoek initiëren via een particulier laboratorium zoals via Bloedwaardentest. Doorgaans vergoedt de verzekering onderzoeken via particuliere laboratoria niet. Houd er ook rekening mee dat als er een afwijkende waarde wordt gevonden via een particulier laboratorium, zij geen advies kunnen geven. Je dient dan zelf een expert (zoals een andere arts) te vinden die jou hier verder bij kan helpen.

Ik heb zelf prettige ervaringen met Bloedwaardentest, vandaar dat ik er mee ben gaan samenwerken.  Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Bloedwaardentest bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Bloedwaardentest? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs5 en krijg 5% welkomstkorting op je test(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Als je als HSP bang bent voor bloedprikken, raadpleeg dan deze tips.

Vegetarisch keurmerkkeurmerk vegetarisch

Er bestaan diverse vegetarische ‘instinkers’. Je kunt gedurende het winkelen ook letten op het ‘Vegetarisch Keurmerk’ van de Vegetariërsbond; dit garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat. Hier vind je ook een overzicht van producten die ‘dierloos’ zijn.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven