Home   HSP Kennisbank   Dromen   De betekenis van voorspellende dromen

De betekenis van voorspellende dromen

oog met stralen

Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een ‘positieve’ als een ‘negatieve’ voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk krijgen). Voorspellende dromen komen redelijk veel voor.

Over het nut en de betekenis van voorspellende dromen verschillen de meningen. Dit hangt vaak samen met iemands bewustzijn en de mate waarin iemands intuïtie is ontwikkeld. Veel mensen besteden doorgaans geen aandacht aan voorspellende dromen omdat het ze vaag overkomt (ze ervaren het nut niet) of te onnauwkeurig vinden, of omdat ze er angst voor hebben.

HSP en voorspellende dromen herkennen

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP Kenmerken. HSP staan onbewust extra open voor prikkels en voorspellende dromen ten opzichte van niet-HSP. Dit is een prachtige kwaliteit!

Vooral als HSP hun hoogsensitiviteit beheersen, plukken ze hier de vruchten van. Echter, als zij hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen kunnen ze moeilijk herkennen en onderscheiden of een droom nou wel of niet voorspellend is, of kunnen ze last hebben van nachtmerries.

Er zijn in grondslag 2 soorten voorspellende dromen te onderscheiden;

 • Voorspellende dromen over onpersoonlijke toekomstige kwesties over de gemeenschap of over de wereld.
 • Meer persoonlijke dromen die mensen intuïtieve waarnemingen (zoals een gevoel) geven. Dit kan mensen ertoe brengen om te handelen naar de boodschap in de droom. Deze dromen kunnen bijvoorbeeld een gevoel geven dat men bijvoorbeeld een vliegtuig niet moet nemen, waardoor een ongeluk wordt voorkomen.

dream

Voorspellende dromen en de wetenschap

In Amerika en Engeland werden instituten geopend waar mensen hun voorgevoelens en dromen konden melden. De bedoeling was om op deze manier:

 • rampen te voorkomen
 • onderzoek te doen naar voorvoelendheid.

Het bleek dat de meeste mensen pas uren voor een ramp doorkregen dat dit zou gebeuren. In het gunstigste geval was dit één dag of twee van tevoren. Wanneer ze aan de bel trokken bij één van de instituten, was de ramp al gebeurd en was het onmogelijk om te checken of hun meldingen echt waren of dat mensen gewoon aandacht wilden.

Voorspellende dromen die uitkomen:

Bovenstaande instituten zijn inmiddels weer gesloten, maar er zijn nog wel Amerikaanse sites waar mensen gegevens verzamelen en zo hopen een volgende ramp te voorkomen.

Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat veel mensen die bij een ramp betrokken hadden moeten zijn, er wel op een erg toevallige manier aan ontsnapten. Ze versliepen zich of treuzelden net zolang tot ze hun boot, vliegtuig of trein misten.

Bewijs hiervoor is er ook. Bij de Twin Towers waren er mensen die een gekaapt vliegtuig net hadden gemist. Op internet zijn verhalen van mensen te vinden die droomden over brand, vliegtuigen en instortende torens, maar ze wisten niet wat ze met die informatie moesten doen. Pas toen ze op de ochtend van 11 september 2001 de televisie aanzetten, snapten ze dat ze een voorspellende droom hadden gehad.

Een voorbeeld van zo’n droom van een vrouw uit North Carolina is beschreven door dokter Larry Dossey in het boek The Power Of Premonitions: How Knowing The Future Can Shape Our Lives.

trainrails

Enkele andere voorbeelden van voorspellende dromen zijn:

3. De Titanic

Op de Titanic was maar 85% van het maximum aantal passagiers aan boord.
schip
De rest had zich bedacht. Twee weken voordat de Titanic zonk, waren er al mensen die voorvoelden dat ze beter niet konden meegaan. Sommigen zeiden hun reservering af, nadat ze nachtmerries over het schip hadden gehad. Een vrouwelijke passagier droomde in haar hut over de ramp. Ze wist zo zeker dat haar droom zou uitkomen, dat ze haar kinderen de volgende nacht aankleedde en zelf wakker bleef. Toen de ijsberg werd geraakt, waren ze als één van de eersten bij de reddingsboten.

Wat voorbeelden van dit soort voorspellende dromen rondom de Titanic zijn beschreven door Paul Kiritsis in A Critical Investigationinto Precognitive Dreams: Dreamscaping without My Timekeeper.

4. Aberfan

In oktober 1966 stortte in het Schotse dorpje Aberfan een kolenmijn in. De lagere school die vlakbij lag, werd bedolven en 28 volwassenen en 116 kinderen kwamen om. Later bleek dat veel dorpsbewoners de ramp voorvoeld hadden of erover hadden gedroomd. Dr. John Barker heeft deze dromen gedocumenteerd, dit zijn wat voorbeelden:

 • Een vrouw uit Plymouth had een paar nachten ervoor gedroomd over een school in een vallei. Ze zag een mijnwerker, een bang jongetje en reddingswerkers, maar ze wist niet wat die droom betekende. Ze vertelde er een dag voor de ramp nog over in de kerk.
 • Weer iemand anders schrok wakker uit een nachtmerrie waarin hij levend werd begraven.
 • De moeder van één van de overleden kinderen vertelde later ook dat haar dochtertje de nacht ervoor een vreemde droom had gehad. Ze had gezegd: “Ik droomde dat ik naar school ging, maar er was geen school meer. Er was iets zwarts overheen gevallen.”

5. Overige dromen die een rol speelden in de geschiedenis

Voorspellende dromen zijn ook belangrijk geweest voor veel personen uit de geschiedenis. Zo droomde oud president Abraham Lincoln dat hij vermoord zou worden: dit gebeurde. Andere dromen voorspelden ‘succes’ in de strijd voor Gengis Kahn, Napoleon, Oliver Cromwell en Hitler. In tegenstelling tot Jung: hij had angstaanjagende dromen over de Tweede Wereldoorlog…

6. Voorspellende dromen in andere culturen

Dit zijn twee voorbeelden van culturen waarin voorspellende dromen belangrijk zijn:

Menomini

De Menomini, een stam die in het gebied rondom de grote meren in Noord-Amerika woont, zoeken in hun dromen naar waarschuwingen en voorspellingen. Vervolgens proberen ze voorzorgsmaatregelen te nemen om het voorspelde onheil te voorkomen. Het boek Dreamers With Power: The Menominee van George Spindler gaat hier bijvoorbeeld op in.

Naskapi

De Naskapi (native Americans) leven in de wouden van het schiereiland Labrador. Deze mensen zijn jagers, die in afgezonderde familiegroepen zo ver van elkaar leven dat zij niet in staat zijn geweest stamgewoonten of collectieve religieuze geloofsovertuigingen of ceremonieën te ontwikkelen.

De Naskapi jager moet daarom op zijn eigen innerlijke stem en openbaringen vertrouwen. Hij heeft geen religieuze leraren die hem vertellen wat hij behoort te geloven, geen rituelen, feestdagen of gebruiken om hem voort te helpen.

De Naskapi volgen de instructies uit hun dromen. Dromen geven aan de Naskapi het volledige vermogen zijn weg in het leven te vinden, zowel in de innerlijke wereld maar ook in de uiterlijke wereld van de natuur. Dromen helpen hen goed te jagen.

native American

Voorspellende dromen ontwikkelen

Er zijn diverse manieren hoe je je droomvermogen kan trainen. Zo worden er soms hallucinaire middelen (ook wel bekend als ‘drugs’) gebruikt, om voorspellende dromen op te wekken.

Let op: HSP hebben van nature al een relatief open aura en zijn daarom ‘extra’ kwetsbaar voor invloeden van buitenaf (zoals voor drugs en medicatie e.d.) . Dit soort middelen (ook al zijn ze afkomstig van planten en lijken ze ‘onschuldig’) kunnen ‘gaten’ maken in de aura. Het gevolg van dit soort middelen kan zijn dat HSP hier ernstig van slag van raken andere bijwerkingen zoals een depressief gevoel van kunnen krijgen. Het is dan ook niet aan te raden om zelf met dit soort middelen te experimenteren!

Ook kun je leren om zonder dit soort middelen voorspellende dromen te krijgen, bijvoorbeeld door je intuïtie te trainen in lucide dromen. Hoogsensitieve mensen hebben van nature vaak al een aanleg om dit soort dromen te leren ontwikkelen. De vraag is echter: waarom zou je dit willen? Bijvoorbeeld om jezelf en/of anderen te helpen? Wees hier eerlijk in naar jezelf…

Hulp bij voorspellende dromen

 • Vind je het moeilijk om met voorspellende dromen om te gaan: kun je bijvoorbeeld niet onderscheiden of het fantasie of een echt voorspellende droom is? Dan is het nuttig om jezelf hierin te trainen. Vind een methode die bij je past! HSP hebben vaak baat bij een methode waarin ook met hun ziel wordt gewerkt.
 • Of heb je iets gedroomd wat uitkwam, maar weet je niet hoe je er nu mee moet omgaan? Zoek hulp bij een professional met een sterke intuïtie: die kan hier helderheid bij bieden.

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! In deze cursus leer je onder meer hoe je dromen voor je kunt laten werken. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

14 reacties op “De betekenis van voorspellende dromen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Michelle rosa avatar
  Michelle rosa

  Hi Femke ! Ik ben een hoog sensitief persoon en ik heb al jaren veel voorspellende dromen nu ben ik opzoek naar het beste boek die mij mijn symbolen kan duidelijk maken zodat ik kan weten wat er mij allemaal word duidelijk gemaakt ik droom soms met meer dan 50 symbolische boodschappen kun je mij hier bij helpen ? Groetjes michelle

 2. Claudia Verhoeven avatar
  Claudia Verhoeven

  heb toch wel af en toe een voorspellende droom(na later blijkt)
  Soms zijn ze zelfs griezelig nauwkeurig (ook na later blijkt)
  En ondanks dat ik besef een voorspellende droom heb gehad,kan ik de gebeurtenissen pas plaatsen na dat de droom is uitgekomen,en dat is behoorlijk frustrerend

 3. Fleur avatar
  Fleur

  Hoi Femke,

  Ik ben hsp en heb al meerdere dromen gehad die later exact zo uitkwamen (over een reis die ik niet moest boeken ivm oorlog en dit gebeurde alzo, over een incident tijdens een vliegreis en dit gebeurde vorig jaar: een vrouw werd onwel aan boord en er volgde een noodlanding (aha, dat was het dus wat ik had gedroomd), over een overlijden en een verhuizing op hetzelfde moment en dit gebeurde en jaar later: mijn vriendin haar moeder overleed EN ik was aan het verhuizen!, over mijn werk waar ik een waarschuwing over kreeg en nu zijn daar al twee incidenten gebeurt , over iemand die ik nog niet kende maar naar later bleek in mijn dromen al had ontmoet en dan nu………een dik half jaar geleden droomde ik over mijn eigen overlijden en wie daar bij was en wat er zou gebeuren en omdat ik het gevoel heb dat deze droom ook zo uit gaat komen, heb ik om een teken gevraagd en die kreeg ik naar mijn gevoel vanavond……..Dus nu ga ik onwijs genieten want degene die in die droom bij mij was, is iemand die niet tot mijn 65e of langer bij mij zal zijn en daarom…….denk ik dat ik maar alles ga doen wat ik leuk vind, omdat ik denk dat deze droom mij wilde voorbereiden zodat ik nog de tijd heb om datgene te doen wat belangrijk voor mij is. Bijzonder he? Hoe kijk jij tegen dit soort dromen aan over ‘de dood’?
  Groetjes en bedankt voor je site.

 4. Jozua avatar
  Jozua

  Hoi femke…Ik heb een vraag…Ik werd vanacht wakker door een droom. En dit is al de 2e keer dat ik dit droom.

  Alles eromheen vergeet ik, behalve de naam. Nou is het zo dat ik de vorige naam niet meer weet omdat ik het ergens had opgeslagen maar niet meer weer waar.

  Het rare hiervan is de het 2x over een vrouw ging. En 2x heb ik de naam ervan mogen ontvangen. Op het moment dat ik wakker werd heb ik Facebook geopend en gezocht naar de namen. Het blijkt dat het bestaande personen zijn uit het buitenland die ik nog nooit van mijn leven gezien of gesproken heb.

  Kan jij mij misschien vertellen wat ik moet doen en waarom die namen aan mij worden doorgegeven?

 5. Femke de Grijs avatar

  Hoi allemaal,

  Even tijd voor een update! Geregeld krijg ik vragen van HSP over dromen. Tip: check deze informatie en deze blog: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/ , mogelijk vind je daar het antwoord op je vraag.

  Wil je meer verdieping/is je vraag nog niet beantwoord? Dan kan ik je helpen met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’:).

  Groetjes,
  Femke

 6. kimberley pex avatar
  kimberley pex

  Ha Femke, kom ik je op deze site ook tegen ! Leuk. Ja, m’n levenlang al voorspellende dromen gehad. Als kind was dat ontzettend moeilijk om mee om te gaan. Dat was jaren 70 , geen hond die daar destijds over sprak. Alleen op de wereld met iedere nacht informatie waar ik niks mee kon doen, 2 dagen erna stond t wel in de krant, als er weer iets ergs was gebeurd. Maar ook vrouwen die zwanger waren, en t zelf nog niet wisten, ik wist t al . Ik zag t , en voelde het heel duidelijk.Pas toen ik ongeveer 40 was accepteerde ik dat ik gewoon allemaal dingen oppik, en zéker niet gestoord was of ‘n heks. Gewoon lange contactdraden zeg ik maar. ‘n Brein dat finaal openstaat voor info. Ik las ergens dat dat eigenlijk bij de mens hoort, het 6e zintuig of het derde oog. Alleen is t ZO erg weggestopt , dat we er zonder zijn gaan leven. Voorgevoel, buikgevoel en helderziende dromen, stop t niet weg. Het is een mooie Gave, die we hebben gekregen, waar we veel leed mee kunnen voorkomen. Femke, tot mails, groete oet Mestreech,kim.

 7. NinaatjeeeX avatar
  NinaatjeeeX

  thnx famke heb al sinds toen ik 5 was voorspellende dromen ben nu al bijna 14 en heb het nog steeds ik dacht dat het niet zo vaak voor komt maar het blijkt wel door jou weet ik dat het veel mensen hebben dankje daarvoor!!

 8. Bie avatar
  Bie

  Hoi Femke,
  De nacht van 10 op 11 september droomde ik ook. Mijn beste vriendin en ik waren op trektocht door Italië. In de droom zag ik enkel een man van vreemde origine (me onbekend) die me zei: ‘doe die shirt aan met de Amerikaanse vlag erop. Dat is goed.’
  Dat was het.
  Die ochtend nam ik dat shirt uit m’n rommelige rugzak en droeg het. Geen idee waarom.
  Achteraf heb ik het aan niet veel mensen verteld… Ik dacht dat men het zou wegwimpelen als toeval en eigenlijk deed het er ook niet veel toe. Maar ikzelf ben altijd blijven geloven dat ik iets heb aangevoeld, opgevangen van de dreiging… Jammer inderdaad, dat we als mens ons zesde zintuig niet meer goed gebruiken.

 9. jade avatar
  jade

  hallo Femke, ik heb een keer gedroomd dat ik op een plein was en toen ging er een bom af. de volgende dag keek ik naar het nieuws en toen zag ik dat er een aanslag geweest op precies hetzelfde plein uit mijn droom. maar ik had dat plein nog nooit gezjen of ervan gehoord. ik ben de naam van het land en het plein helaas vergeten. weet u hoe ik hier mee om moet gaan?

 10. Lisa avatar

  Hoi Femke,
  Ik heb al best wel lang voorspelende dromen maar eentje was wat anders. Ik speelde mijn lievingsspel (in mijn droom) en ik zocht een missie die ik in het echt nooit kon vinden! Na een tijdje zag ik een silo ik ging erheen want ik had die plek nog nooit gezien. Toen ik eenmaal bij de silo was zag ik de missie en werd ik wakker ik wist de route nog dus ik pakte gelijk mijn laptop en ik ging kijken of ik de silo kon vinden en inderdaad ik wist precies waar de silo was! Nu kon ik gelijk weer verder met mijn missies.

 11. Jan avatar
  Jan

  Hallo iedereen , zonet een droom gehad over een ongeluk met een wagen die in een beek terechtkwam. Toen ik de krant las deze morgen stond er precieze foto in van het gedroomd ongeluk.

 12. Marjolein avatar
  Marjolein

  Hai Female!
  Ik volg je zo nu en dan. Maar heb er zoveel aangehad met de informatie dat je mij gedeeld hebt. Het geen waar ik mee loop en waar ik graag mee in contact wilt komen zijn mijn ouders en voorouders. En dat niet alleen ik hoor wel eens stemmen of geschreven woorden met mij gecommuniceerd wordt. Ik z9u graag daar mee grip op willen hebben. Ik weet dat ik HSp bent en zeker voorspellende dromen hebt. In wezen wil ik dan meeruit mijn comfortzone gaan. Ik wil weten wat mij hierop deze aarde beweegt. Bedankt voor je mooie woorden. Lieve groet 🙏💫🌹❤️💫

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Marjolein,

   Bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je zoveel aan de informatie hebt gehad die ik heb gedeeld en stappen wilt zetten! Mocht ik hierin iets voor je kunnen betekenen, dan ben je van harte welkom om contact op te nemen via het contactformulier. Ik wens je voor nu verder een prettige dag toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven