Het roer om: Waarom ik mijn leven in Nederland verruilde voor de wereld over reizen

Ik lag in bed toen mijn vriend binnenkwam. “Ben je wakker?” Vroeg hij. “Kom even overeind”. Ik wist meteen dat het niet goed was. Innerlijk ‘wist’ ik ook dat dit moment er een keer aankwam, maar ik wilde het niet weten. Toch moest ik de realiteit onder ogen zien…

Mijn vader lag in het ziekenhuis. Hij had een hersenbloeding gehad. Die nacht droomde ik over hem, ik nam helder waar hoe hij er in het ziekenhuis bij lag. De dag erna toen ik hem zag voelde daarom bekend.

Ik begreep mijn vader niet; hij zei veel, maar zijn woorden waren onbegrijpelijk. Ik was in stilte met mijn vader samen en voelde toen bewust waar het om draait en wat voor mij zo belangrijk is: stilte en liefde. Zíjn. Het was een belangrijk moment in mijn leven. Een moment waarop ik voelde: ik wil dingen anders, ik wil alles uit het leven halen wat erin zit.

”Het leven kan zó over zijn, besefte ik”

Omdat ik het belangrijk vind om mezelf te blijven ontwikkelen was ik ondertussen ook bij allerlei mensen langs geweest:

 • Jouw energie reikt verder dan Nederland. Ik zie jou reizen, en vanuit daar ook mensen helpen. Je zult innerlijk weten hoe dit vorm mag krijgen en wanneer je je thuis voelt in een land, welke plek bij jou past en hoe je mensen het beste kan helpen” had een medium gezegd die een tekening van mijn ziel had gemaakt.
 • Jouw lichaam doet het het beste op warme temperaturen. In het buitenland wonen zou voor jou ideaal zijn” zei een homeopaat.
 • Ik zie je in het buitenland wonen. Normaal ben ik niet zo goed in tijden, maar ik zie dit rond 2017 gebeuren” zei weer een ander medium.

Hoe vaak moest ik dit nog horen voordat ik in actie kwam?! In de rij voor kassa bij de supermarkt kwam mijn vriend Mathijs een oud klasgenoot van de middelbare school tegen. Tijdens een kort praatje bleek dat hij nu in Spanje woonde en even terug was in Nederland “Ik kan je het aanraden” zei hij. Op de gekste momenten kwam ik mensen tegen die mij aanspoorden om naar het buitenland te gaan. “Doe het!” zei een vriendin.

“Ik wil alles uit mijn leven halen wat erin zit”

Mijn dromen najagen, mijn hart volgen, voluit leven, genieten. Voor mijn gevoel is dat waar het leven om draait: écht leven. Liefde ervaren en laten stromen. Met het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt!

Van kinds af aan houd ik er al van om andere culturen te ontdekken en te reizen. Zo was ik dol op het Tropen- en Afrikamuseum. Hoe ouder ik werd, hoe vermoeider ik raakte en hoe minder ik reisde. Tot dat ik mijn hooggevoeligheid goed leerde beheersen en mijn lichaam (met ziekte)  juist werd behandeld. Alles werd weer mogelijk!

Al jaren droomde ik ervan om te overwinteren/wonen in een warm land. Het is iets wat ik innerlijk diep voel. Wat mijn lichaam aangeeft. Mijn lichaam kan vanwege ziekte niet goed tegen de kou en bloeit op bij warmte. Soms fiets ik in de zomer zelfs met een wintermuts en wanten aan ;).

Innerlijk had ik allemaal beren op de weg gezien om naar mijn gevoel te luisteren en hier werk van te maken: er was een huis met allerlei spullen, een auto, een hond en kat. En dan nog mijn werk…

Howard Thurman:

“Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.”

Alhoewel, aan al die ‘beren’ was ook wat te doen besefte ik. Ik was al locatie onafhankelijk: overal waar een internetverbinding is kan ik HSP helpen vanaf mijn laptop. En die spullen, dat zijn ‘maar’ spullen. De hond zou bijna altijd meekunnen met reizen (haar lang met een vliegtuig laten reizen/haar in quarantaine laten voelt niet goed), voor haar zou soms een goede oppas gezocht moeten worden, net zoals een oppas voor de kat.

De knoop is doorgehakt: een droom komt uit!

Mathijs en ik reizen vanaf 15 december 2017 voor onbepaalde tijd de wereld over en zijn nu digitale nomaden. Dat betekent dat we parttime reizen en ook voor de rest HSP gewoon blijven helpen.

We willen t.z.t. in het buitenland gaan wonen, als we een mooie plek vinden. In het tijdschrift Mijn Geheim deelde ik daar meer over.

Om zo te leven hebben we zoveel mogelijk spullen opgeruimd/weggedaan. Hier kun je meer lezen over onze voorbereiding op ons leven als digitale nomaden.

Ons huis is november 2018 verkocht.

Waar gaan we heen?

We reizen op gevoel. Deze landen hebben we zoal bezocht in 2017 en 2018:

LINDA interviewde mij over mijn eerste jaar als digitale nomade.

Mijn reisbucketlist vind je hier. Hier vind je onze reisplannen voor 2019.

Wat betekent mijn levensstijl voor jou?

Ik hielp en help HSP online en dat zal ik blijven doen. Het enige verschil is dat mijn laptop niet in Nederland staat, maar dat ik je vanuit een ander land help. In principe merk jij hier helemaal niets van. Ik kan je overal helpen vanaf mijn laptop met een internetverbinding :).

Er zijn een paar dingen die voor jou anders kunnen zijn:

Verschil 1) Soms krijg je antwoord op andere tijden
Ik hou zo veel mogelijk rekening met eventuele tijdverschillen. Het enige dat soms kan gebeuren is dat ik vanwege tijdsverschil op andere tijden op je reageer.

Verschil 2) Op sommige Social media ben ik niet/minder en wél aanwezig
Ik zal vanaf 15 december 2017 niet meer op alle social media kanalen delen:

 • Ik zal nu zoveel mogelijk gaan delen op mijn Facebook pagina.
 • Twitter en LinkedIn zal ik minder gaan gebruiken.
 • Verder zal ik vanaf nu in principe niet meer elke week iets op YouTube kanaal delen. Ik heb de afgelopen tijd met veel plezier videos gemaakt. Alhoewel ik het super leuk vind om videos te maken, wil ik mijzelf de ruimte en de vrijheid geven om niet elke week iets up te loaden op een vaste dag. Ik zal mijn gevoel hierin volgen: er kunnen dus nog wel videos verschijnen, maar niet op een vast tijdstip.
 • In 2017 kocht ik een nieuwe camera (zie de video hieronder). Ik vind fotograferen super leuk, dus ik wil vanaf 2018 gaan experimenteren met Instagram.

Verschil 3) Soms zal ik in een andere taal praten
Tijdens reizen ben ik vaak Engelstalige mensen tegen gekomen die heel benieuwd waren wie ik ben/wat ik doe. Daarom wil ik ook graag online Engelstalig dingen gaan delen in de toekomst. Het kan daarom zijn dat ik (af en toe) t.z.t. Engels talig dingen ga delen op mijn YouTube kanaal en Instagram.

Ik zal jou gewoon in het Nederlands blijven helpen op mijn site, in mijn begeleiding en inspireren op mijn Facebook pagina.

Over Femke de Grijs

Jarenlang had ik last van hoogsensitiviteit en vermoeidheid. Reizen was ondanks mijn passie ondenkbaar; bij het idee alleen al kreeg ik stress.

Toen ik mijn hoogsensitiviteit leerde beheersen bloeide ik op. Ik ben heel erg dankbaar dat ik nu kan gaan en staan waar ik wil en hoger opgeleide vrouwen die last hebben van vermoeidheid leer hoe ze energieker worden.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.

Aanvullende artikelen:

86 reactie(s) op "Het roer om: Waarom ik mijn leven in Nederland verruilde voor de wereld over reizen"

 • Door: Lucia op 13 oktober 2017

  Go girl G O!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   🙂

 • Door: maria op 13 oktober 2017

  Heel veel geluk, mooie avonturen en nieuwe inzichten!
  alle goeds voor jullie1
  maria (Curaçao)

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Maria! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Moya op 13 oktober 2017

  Heel mooi! Heel veel succes!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Moya!

   Groetjes, Femke

 • Door: patrick op 14 oktober 2017

  heel veel plezier en geluk bieden!! ga je/jullie droom achterna!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Thanks Patrick!

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Eveline op 14 oktober 2017

  Wat leuk, veel succes en een mooie tijd!
  Je hebt helemaal gelijk, het leven is kort. Soms moet je gewoon je hart volgen, ook al heeft je hoofd nog zoveel bezwaren.

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Eveline!

   Groetjes, Femke

 • Door: Jorike op 14 oktober 2017

  👍👍👍👍👍 Go for it and have fun! 👍👍👍👍👍

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Thanks Jorike!

   Groetjes, Femke

 • Door: Suus op 14 oktober 2017

  Gaaf zeg! Ik wens jullie een hele mooie nieuwe stap. Mooi dat dit gevoel jullie zo samen delen!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Suus! 🙂

 • Door: Fjodor Lubbes op 14 oktober 2017

  Wouw wat prachtig Femke! Zo’n persoonlijk verhaal raakt. En wat een droombestemming: Nieuw Zeeland. De natuur daar is zo mooi, zie graag wat foto’s bij je verslagen! Groet Fjodor

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   🙂

 • Door: Elly vd Veer. op 14 oktober 2017

  Leuk voor jullie . Hou je taai en veel geluk samen. Groetjes . 😍🙃🙃🙃🙃😎

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Elly! 🙂

   Groetjes, Femke

 • Door: Aniya op 14 oktober 2017

  Fantastisch! Huppeke in het vertrouwen stappen en gaan….. Wat stroomt dat 😉
  Zie waar je vandaan komt en NU STAAT Chapeau! Lieve mensen mooie ervaringen en belevenissen van uit het hart toegewenst. Femke dat je vader goed mag herstellen van zijn hersenbloeding.

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   <3

 • Door: Chris op 14 oktober 2017

  Heel veel succes en geluk toegewenst!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Chris!

 • Door: Nadine op 14 oktober 2017

  Heel veel succes Femke, je bent een groot voorbeeld voor velen! Dapper en mooi dat je je hart écht gaat volgen!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Merci Nadine 🙂 <3

   Groetjes, Femke

 • Door: Tes van Oostveldt op 14 oktober 2017

  Wauw,. Wat een mooi nieuws. Ik ben blij voor jou dat je de stap durft zetten. Owja, Engels is voor mij geen probleem hoor, de helft van mijn vrienden zijn Engelstalig en ik lees vooral boeken in t Engels. Ik verheug me nu al op je verdere verhalen. Good luck !!!

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Wat leuk om te horen Tes, thanks!

   Groetjes, Femke

 • Door: Anja op 14 oktober 2017

  “Go for it” Femke, volg je hart. Heel veel succes met je activiteiten.

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Anja!

   Groetjes, Femke

  2. Door: Wilma op 29 oktober 2018

   Goedemorgen Fee
   Hele onderneming
   Wens je veel geluk en liefde en een prachtige omgeving.
   Hoe ging het verhaal van je Vader verder?

   1. Door: Femke de Grijs op 2 november 2018

    Dank je Wilma! Wat aardig dat je dat vraagt. Het gaat inmiddels beter met mijn vader, hij is aan het herstellen :).

    Groetjes,
    Femke

 • Door: Alina van der Ploeg op 14 oktober 2017

  Een hele fijne tijd gewenst in de warmte en een tiny house lijkt mij ook te gek!
  In januari ga ik aan de slag met je HSP programma dan zit jij lekker in het zonnetje met je laptop 😉

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Alina! Super leuk dat je er dan mee aan de slag gaat :).

   Groetjes, Femke

 • Door: Anja op 14 oktober 2017

  Ga ervoor Femke. Veel succes. Het is je gegund.

  1. Door: Femke de Grijs op 14 oktober 2017

   Dank je Anja :).

   Groetjes, Femke

 • Door: Sas op 15 oktober 2017

  Wow, super! Heel veel plezier en wijsheid.

  1. Door: Femke de Grijs op 15 oktober 2017

   Dank je Sas!

   Groetjes, Femke

 • Door: Monique op 15 oktober 2017

  Wat spannend, heel veel succes, plezier en levenslust!

  1. Door: Femke de Grijs op 15 oktober 2017

   Thanks Monique!

   Groetjes, Femke

 • Door: ursela op 15 oktober 2017

  heel veel plezier en succes

  1. Door: Femke de Grijs op 15 oktober 2017

   Dank je Ursela :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Jacqueline de Meijer op 16 oktober 2017

  Hoi Femke en Mathijs
  Ik wens jullie samen een fijne ontdekkingsreis.
  En ik hoop dat het met je vader beter gaat.
  Lieve groet
  Jacqueline de Meijer.

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   Dank je Jacqueline :).

   Groetjes, Femke & Mathijs

 • Door: Jacqueline op 17 oktober 2017

  Kippenvelmomentje!
  Geweldig Femke en Mathijs.
  Maak er wat moois van🌎☉en blijf ons inspireren!!

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   Bedankt voor je leuke reactie Jacqueline 🙂 <3

 • Door: Karin op 17 oktober 2017

  Er is maar een vraag welke door mijn hoofd blijft spoken, hoe gaat het met je vader?

  1. Door: Femke de Grijs op 2 november 2018

   Hoi Karin,

   Wat aardig dat je dat vraagt! Het gaat inmiddels beter met hem, hij is aan het herstellen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Silvia Flink op 17 oktober 2017

  Gaaf Femke!! Wat een ontzettend stoer besluit om je hart te volgen en ‘gewoon’ te gaan. Zet hem op!

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   Thanks! 🙂

 • Door: Margaret mulders op 17 oktober 2017

  Ik wens je veel geluk daar.Heel mooi je droom na te leven liefs margaret

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   Dank je Margaret!

   Groetjes, Femke

 • Door: Monique op 17 oktober 2017

  Wow! Super, maak er vooral iets moois van!!!!!!!!

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   🙂

 • Door: S.tel op 17 oktober 2017

  Dag Femke, hoezo eerst reizen? Ga je niet ‘gewoon’ op Fuerte wonen?😜
  Mooie stap die jullie maken, eerst vertrouwen en loslaten en in die ruimte kijken wat er komt. Het ga jullie goed!

  1. Door: Femke de Grijs op 30 december 2018

   Ik volg mijn hart ;). Thanks!

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Karen op 18 oktober 2017

  Goed hoor Femke, zeker nu je nog zo jong bent. Ik heb vroeger ook willen emigreren maar het lot had wat anders voor me in petto. Achteraf gezien maar goed ook want met mijn HSP, wat ik toen nog niet wist, had ik het waarschijnlijk niet gered in het buitenland. Good luck and go for it, samen met Mathijs.

  1. Door: Femke de Grijs op 19 oktober 2017

   Thanks Karen <3

   Liefs, Femke

 • Door: Bram op 20 oktober 2017

  Mooi om te lezen hoe je tot deze stap bent gekomen, Femke!
  Dat mediums zo’n overeenkomend beeld hadden, dat geeft blijk aan een sterk idee. Heel veel geluk ermee.

 • Door: Josjara op 24 oktober 2017

  Veel sterkte met je vader, en heel goed dit besluit, volg je hart Femke, doe wat goed voelt!

 • Door: Mennotjuh94 op 30 oktober 2017

  Heel veel plezier Femke!
  Dat zal vast en zeker goed komen haha.

  Gr menno

  1. Door: Femke de Grijs op 31 oktober 2017

   Thanks Menno! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Nanny op 9 november 2017

  Dag Femke,
  Goede beslissing!! Mijn man en ik hebben het roer op latere leeftijd omgegooid.
  Ik was 50 en hij 64, we kochten een stuk grond van 5000m2 in het achterland van de Cote d’Azur. Ik ontwierp mijn droomhuis en mijn man zocht een goede aannemer. Wij woonden 9 maanden in de caravan op ons trerrein en begin 1998 werd onze villa opgeleverd. En toen sloeghet noodlottoe. Mijn man kreeg blaaskanker, daarna prostaatkanker en is al ruim 11 jaar in dialyse. Maar. We hebben onze dropm waargemaakt, zijn dankzij goede medicshe zorg hier nog samen en genieten elke dag van ons paradijsje in een fantastische omgeving. Goed dat jullie de stap zetten en veel succes! Nanny 🍀

  1. Door: Femke de Grijs op 12 november 2017

   Dag Nanny,

   Bedankt! Super ook dat jullie je droom hebben waar gemaakt en elke dag genieten van jullie paradijsje. Ik wens jullie alle goeds toe <3

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Claudia op 27 december 2017

  Wauw wat een gave beslissing Femke!
  Reizen en in het buitenland wonen zijn ook dromen van mij, helaas ben ik nog in conclaaf met de beren 😉

  Geniet ervan !

  Groetjes
  Claudia

  1. Door: Femke de Grijs op 27 december 2017

   Dank je Claudia :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Corry op 30 december 2017

  Lieve Femke, alles wat je schrijft voel ik ook, herken ik. Ik kom al 25 jaar in Benidorm en andere streken rondom Costa Blanca, daar voel ik me GOED EN GELUKKIG ! Hier heb ik steeds heimwee. Mijn huisarts zegt ga daar toch wonen, maar ik ben helemaal alleen, dat doe ik niet, ook de financiën laten het nu niet toe. Ik maak veel foto’s net als jij, ik herken mij in jou. Ga Genieten met je vriend en houd SVP contact met ons ! Ik ben al ouder maar jij bent nog lekker jong de Toekomst ligt open voor je, pak het !!! Veel GELUK SAMEN !!!!!

 • Door: Miranda op 25 januari 2018

  Hoi Femke,
  Wat spannend en leuk en nieuw en ooohhh wat een avontuur..
  You go girl en volg wat je “moet” doen..geniet en leer en neem mee wat voor jou er toe doet …supergirl….!!! 😊👍🏼🦋

  1. Door: Femke de Grijs op 25 januari 2018

   Bedankt voor je leuke reactie Miranda :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Desiree op 9 februari 2018

  Hoi Femke,
  ik heb precies hetzelfde gevoel/verlangen om naar een warm land te verhuizen. maar eerst maar eens in balans komen en in mijn kracht. Heel veel plezier en Succes!
  gr. van Desiree

  1. Door: Femke de Grijs op 12 februari 2018

   Hoi Desiree,

   Wat leuk om te horen! Dank je. Ik wens je verder alle goeds toe :).

   Groetjes, Femke

 • Door: Yvonne op 15 maart 2018

  Ik wens je heel veel geluk en knap dat je gast doen wat je graag wil

 • Door: Chantal op 18 mei 2018

  Hallo Femke,
  Prachtig allemaal!
  Je dromen waar maken, is belangrijk! Veel geluk samen.
  Dank voor alles
  Groetjes,
  Chantal

  1. Door: Femke de Grijs op 18 mei 2018

   Beste Chantal,

   Dank je!

   Groeten,
   Femke

 • Door: anne op 28 mei 2018

  De natuur is het mooiste in de wereld ,veel liefs toegewenst en genieten jullie er maar van.
  Anne

  1. Door: Femke de Grijs op 28 mei 2018

   Dank je Anne :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Leni op 15 augustus 2018

  Veel plezier meis, ik moet er niet aan denken om uit mijn veilige omgeving weg te gaan.huisje boompje beestje voor mij genoeg 😀

  1. Door: Femke de Grijs op 16 augustus 2018

   Thanks! 🙂

 • Door: Angela op 16 september 2018

  Heel veel geluk, succes en leuke ervaringen toegewenst.
  Ook ik woon in het “buitenland” al is dat maar 10 min over de grens in Duitsland, het is toch heel anders. Liefst had ik ook in een warm land gezeten, maar dat gaat niet zomaar ………baan enz.

  1. Door: Femke de Grijs op 16 september 2018

   Dank je Angela :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Liselotte op 4 december 2018

  Wat fijn om te lezen Femke! Hoop dat je nog heel veel mooie avonturen zult meemaken en mensen de juiste “healing tools” kunt meegeven.

  1. Door: Femke de Grijs op 4 december 2018

   🙂

 • Door: Alda op 27 januari 2019

  Veel geluksgevoel wens ik je.
  Ik wil dit zelf al meer dan 20 jaar maar mijn echtgenoot wil het ‘risico’ niet nemen. Soms heb ik daar veel verdriet van. Keuzes maken maar toch vaak op die grens staan…

  1. Door: Femke de Grijs op 28 januari 2019

   Dank je Alda! Wat tof dat je dit ook meer dan 20 jaar wilt! Ik wens je alle goeds <3

   Liefs,
   Femke

 • Door: Peggy op 27 mei 2019

  Wat fantastisch, dat je in staat bent om te doen, wat iedereen zou moeten doen. Een leven leiden dat gelukkig maakt. Het is duidelijk, dat dit jouw (jullie) lotsbestemming is. Heel veel succes, reis genot, prachtige ervaringen en geluk.
  Veel liefs, Peggy.

  1. Door: Femke de Grijs op 27 mei 2019

   Dank je Peggy! Ik wens je verder een stralende dag toe :).

   Liefs,
   Femke

 • Door: Yvonne op 15 juli 2019

  Hoi,
  Ik vind het ontzettend stoer van jullie!
  Mooi om te lezen dat je je hart volgt.
  Ik zou zelf weleens aleen op vakantie willen en op ontdekking gaan of ik dit zou durven.
  Groetjes Yvonne

  1. Door: Femke de Grijs op 15 juli 2019

   Bedankt voor je leuke reactie Yvonne! Tof dat je dat zou willen :).

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *