Home   Blog   Chronische Vermoeidheid symptomen en behandeling: 3 HSP tips

Chronische Vermoeidheid symptomen en behandeling: 3 HSP tips

chronische vermoeide vrouw ligt in bed

Bijna iedereen voelt zich wel eens moe. Ben jij onverklaarbaar langdurig moe en futloos? Vermoeidheid kan belemmeren, misschien ben je bang dat jij je dromen niet kan leven. Dat kan moedeloos maken.

Je bent niet de enige: circa 2% van de bevolking voelt zich langdurig onverklaarbaar moe. Dit hoeft niet zo te zijn: je kunt leren omgaan met chronische vermoeidheid en zelfs productiever leren zijn.

Chronische vermoeidheid symptomen

Chronische Vermoeidheid is een langdurige vermoeidheid. Het kan diverse kenmerken hebben, misschien:

  • Ben je altijd moe
  • Sta je moe op, ondanks dat je lang in bed hebt gelegen?
  • Kun je moeilijk je aandacht richten op 1 ding, heb je concentratieproblemen?
  • Ben je vergeetachtig?
  • Belemmert moeheid je functioneren op je werk? Kun je niet meer goed presteren op je werk?
  • Beperkt moe zijn je privé-leven? Moet je steeds allerlei afspraken met vrienden afzeggen omdat het niet gaat?

Het kan frustrerend zijn om onduidelijkheid te ervaren waar de vermoeidheid vandaan komt…

Chronische vermoeidheid test

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om vast te stellen of je chronische vermoeidheid hebt. Chronische vermoeidheid kan immers diverse oorzaken hebben. Het is een groot misverstand dat chronische vermoeidheid hetzelfde is als het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS)! Bij CVS kan er geen oorzaak voor de vermoeidheid worden gevonden, bij chronische vermoeidheid wel.

Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de vermoeidheid vast te stellen.

Oorzaken chronische vermoeidheid

Er kunnen diverse oorzaken van langdurige vermoeidheid zijn, zoals:

Hier vind je meer informatie over oorzaken van vermoeidheid.

Diagnose Chronische vermoeidheid

Een arts kan de diagnose chronische vermoeidheid stellen.
slapende-vrouw

Wat te doen tegen Chronische Vermoeidheid?

Er zijn diverse dingen belangrijk bij Chronische vermoeidheid. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen.

Tip 1: Onderzoek een mogelijke oorzaak op lichamelijk vlak:

Raadpleeg een arts. Laat je bijvoorbeeld onderzoeken op een mogelijk tekort op magnesium, vitamine D3, B6 en B12. Er kan een relatie bestaan tussen vermoeidheid en deze stofjes. Soms wordt er door de reguliere gezondheidszorg geen oorzaak gevonden, dit is bijvoorbeeld het geval bij het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS). Het kan moedeloos maken om vast te lopen in de reguliere zorg…

Tip 2: Onderzoek wat je vermoeidheid je wil vertellen

Vanuit een holistische visie er is er een oorzaak of reden waarom er sprake is van chronische vermoeidheid.

Vanuit een holistische visie is alles energie: je vermoeidheid en eventuele (gemeten) bijbehorende lichamelijke tekorten/klachten of emotionele of mentale problemen zijn met elkaar verbonden. Er wordt vanuit gegaan dat er een (misschien nog voor jou onbekende) reden is waarom je last hebt van vermoeidheid: deze kan je wat vertellen of leren en is een boodschap van je ziel.

Tip 3: Onderzoek of je hooggevoelig bent

Een grote, onderschatte oorzaak van chronische vermoeidheid, is hooggevoeligheid.

Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich vaak in deze kenmerken. Ze hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen. Klachten, zoals vermoeidheid kunnen ze heel intens ervaren als ze hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen.

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hebben ze ook vaak moeite met begrenzing, zoals ‘nee’ zeggen, kiezen voor dingen die hen energie geven en ontspannen. Ervaar je veel druk van buitenaf en ‘moet’ je veel van jezelf? Ben je perfectionistisch, altijd in de weer en cijfer je jezelf weg?

Als je zenuwstelsel (chronisch) overprikkeld is kun je last hebben van bijvoorbeeld emoties van anderen, depressiviteit, vergeetachtigheid, piekeren of chronische vermoeidheid. Het is dan vaak moeilijk om te voelen wat je en je lichaam echt wilt en wat het wilt vertellen.

Behandeling chronische vermoeidheid

Pak de oorzaak van chronische vermoeidheid aan!

Wordt de chronische vermoeidheid veroorzaakt door een lichamelijk probleem?

Neem (indien het kan) de oorzaak weg! Laat je op lichamelijk vlak juist behandelen. Houd er rekening mee dat er wat betreft een vitamine B12-tekort veel misverstanden zijn over onder meer de waarden, oorzaak (vaak ligt er een opnamestoornis aan ten grondslag) en juiste behandeling. Zo moet een vitamine B12-tekort in principe altijd met injecties worden behandeld.

Oefen met je gedachten invloed uit op je emoties en lichaam

  • Accepteer dat je niet alles onder controle hebt, Yin Yoga kan daarbij helpen en werkt ontspannend.
  • Praat met iemand die je inspireert zoals vrienden, familie. Praten, bijvoorbeeld over emoties kan opluchten en daardoor energie geven!

Leer je hooggevoeligheid beheersen!

Als HSP is het heel belangrijk om overprikkeling te voorkomen en te ontspannen. Een vaak voorkomend probleem is dat HSP dit moeilijk vinden. Allerlei (on)bewuste gedachten kunnen ontspannen en ‘nee’ zeggen tot een negatieve ervaring maken. Deze veronderstellingen kunnen uit vorige levens  komen. Door deze overtuigingen grondig te onderzoeken, kunnen ze verdwijnen.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ ontdek je hoe je meer energie verkrijgt en productiever wordt! Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ en hoe je mee kunt doen.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezIk worstelde met hoogsensitiviteit en chronische vermoeidheid. Het reguliere circuit vond toen ik me op voelde tijdens bloedonderzoek de ziekte van Pfeiffer en fysieke tekorten, zoals een vitamine B12, vitamine D en ijzergebrek. Met het B12-tekort werd ondanks aandringen niets gedaan. Op een gegeven moment kon er geen oorzaak meer gevonden worden en sprak men over CVS. Dat maakte moedeloos.

Stap voor stap kwam ik uit vicieuze cirkel van extreme vermoeidheid. Ik voelde toen dat de eerder gemeten lichamelijke ‘tekorten’ en mijn vermoeidheid en klachten mij wat wilden vertellen. Door hier naar te luisteren werd ik energieker. Zo werd mijn B12-tekort op een gegeven moment juist onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties), leerde ik mijn hooggevoeligheid beheersen en ging ik mijn dromen leven. Hier kun je meer over deze ontdekkingstocht lezen.

Ik heb een achtergrond als Toegepast Psycholoog ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vermoeide hoogsensitieve vrouwen. Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn.

Aanvullende blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top