Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Hans Reijnen – Vitamine B12-tekort. Oorzaak van vele chronische ziekten

Hans Reijnen – Vitamine B12-tekort. Oorzaak van vele chronische ziekten

Bijna alle B12 patiënten zijn volgens voormalig huisarts Hans Reijnen (tegenwoordig natuurarts) hooggevoelig. Een B12-tekort kan moe maken.

In dit boek gaat Hans verder in op vitamine B12-tekort.

Mijn recensie:

Hans Reijnen werkte eerst als huisarts en tegenwoordig als natuurarts. Hij behandelt veel mensen met een vitamine B12-tekort. Mensen met een vitamine B12-tekort kunnen last hebben van allerlei klachten, zoals vermoeidheid. Je kunt een tekort ontdekken aan de hand van bloedonderzoek. Momenteel ligt de ondergrens van bloedonderzoek volgens hem te laag en heeft hij het over het verhogen van de ondergrens naar bijvoorbeeld 200/300 pmo/L.

Wat vind ik de voor- en nadelen van dit boek?

  • Het boekje is qua formaat prettig (relatief dun en makkelijk mee te nemen).
  • Hans benoemt het Chronisch Vermoeidheidssyndroom en hooggevoeligheid. Volgens hem zijn bijna alle B12 patiënten hooggevoelig. Alhoewel ik me hier niet in heb verdiept, vind ik dit een interessante stelling.
  • Hans heeft een mooie theorie (het pathologisch ei) bedacht. Deze theorie geeft weer hoe hooggevoeligheid in combinatie met externe en interne factoren onder andere kan leiden tot een B12-tekort en CVS. Dit vind ik het mooiste onderdeel van het boekje. Daarnaast schrijft Hans over de energetische betekenis van vitamine B12 en thema’s die bij een B12-tekort kunnen horen: bestaansrecht en bedreigd voortbestaan, ook dit vind ik interessant (op zijn website staat hier nog veel meer informatie over, zie ook hieronder).
  • Klachten die kunnen voortvloeien uit een vitamine B12-tekort, zoals depressie, concentratiezwakte en haaruitval staan overzichtelijk op een rij.
  • Hans geeft aan dat ook een vitamine D-tekort veel vaker voorkomt dan nu wordt gediagnosticeerd en dat ook deze stof erg belangrijk lijkt te zijn om te voorkomen dat klachten terugkeren/ontstaan. Hij doet hier nu onderzoek naar. Ik ben benieuwd naar zijn resultaten.
  • In het boekje staat veel vakjargon. Als je (natuur)arts bent is dat geen probleem, als leek leest dat niet lekker weg (ook omdat je als lezer met ‘u’ wordt aangesproken schept dit wat afstand). Sommige illustraties zijn niet scherp weergegeven en niet alle gebruikte woorden in de afbeeldingen worden toegelicht. In het laatste hoofdstuk excuseert Hans zich voor vakjargon dat hij in dat hoofdstuk gebruikt, echter dat heeft hij in voorgaande hoofdstukken ook toegepast. Een verklarende woordenlijst was prettig geweest. Hans herhaalt diverse dingen, zoals over een verloren tweelinghelft. Ik vind de herhalingen soms wat hinderlijk en had het prettiger gevonden als er naar eerdere stukjes werd verwezen. In mis verder een hoofdstuknummering en een enkele keer staat er een spelling/stijlfout in het boekje.
  • Ik mis wat onderbouwing. Er staat dat vitamine B12- injecties door hem worden gebruikt bij mensen die er ernstig aan toe zijn, maar wat is ‘ernstig’ (waar ligt de grens)? Waarom gebruikt Hans voor een aantal van zijn cliënten injecties en voor de meeste zuigtabletten (werken die volgens hem sneller o.i.d.?), en past hij bijvoorbeeld niet direct een combinatie van injecties en zuigtabletten toe? Worden zuigtabletten wel door iedereen opgenomen (wat als er sprake is van een opname stoornis)?
  • Het boekje is uitgegeven in 2011. Later kwam Hans tot nieuwe inzichten, die hij op zijn site heeft gedeeld. Op de site van Hans staat actuele informatie en wordt veel meer ingegaan op hooggevoeligheid en de overgang van het Vissen- naar het Aquariustijdperk (en daardoor volgens hem een grotere behoefte aan vitamine-B12). Ook staan op zijn site tips voor HSP, welke zuigtabletten en in welke hoeveelheid die bij hen passen. Het zou leuk zijn als deze nieuwe informatie ook wordt opgenomen in een herdruk. Bijna alle informatie die in zijn boek staat, staat ook op zijn site. Nu vind ik zijn website nuttiger dan zijn boek, tenzij je niet van digitaal lezen houdt.
  • Ik mis een praktisch stappenplan hoe je een B12-tekort kunt ontdekken en wat je hiertegen kunt doen.

Klik hier voor meer informatie over hooggevoeligheid en mijn visie op hoe je een vitamine B12-tekort kunt ontdekken en behandelen.

Wil je dit boek ook lezen?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

Hans Reijnen vitamine B12-tekort oorzaak van vele chronische klachten

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven