21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!

tweeling

Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 10 mensen het is: een alleengeboren twee- of meerling. Dit houdt in dat de andere wederhelft(en) is/zijn overleden in de buik.

Het is een groot misverstand dat dit tijdens zwangerschap altijd word opgemerkt: in de praktijk gebeurt dit veelal niet. De effecten van een alleengeboren twee- of meerling zijn worden vaak niet (h)erkend. Dit kan zeer frustrerend zijn en tot allerlei vreemde, onverklaarbare klachten leiden…

Kenmerken alleengeboren tweeling

Ben je onderdeel van een twee-of meerling en ben jij de enige die levend ter wereld is gekomen? Grote kans dat je je herkent in een van de onderstaande kenmerken. Sommige kenmerken worden als klacht ervaren.

Verloren tweeling syndroom

Daarom wordt er ook wel gesproken over het Verloren Tweeling Syndroom, of:

 • Verloren tweelinghelft symptomen
 • Verdwijnende tweeling syndroom symptomen
 • Vanished twin syndrome (VTS)
 • Lost twin syndrome
 • Womb twin survivor (WTS)

Van dit syndroom kan ook sprake zijn als je onderdeel bent van een meerling. Let op: er bestaan heel veel kenmerken van een alleengeboren tweeling of meerling zijn, hieronder volgen wat voorbeelden. De onderstaande kenmerken kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden dan door het hebben van een overleden meerlingdeel/delen. Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts. Voor het gemak is hieronder verder gesproken van ‘alleen geboren tweeling’; dit kan dus ook een meerling zijn.

Alleengeboren tweeling kenmerken rondom je moeder

 • Het bekendste kenmerk van een alleengeboren twee-of meerling zijn: op de echo zien dat er sprake is van een meerlingdeel. Toch kan dit over het hoofd worden gezien en/of niet worden gemeld aan de zwangere. Of de moeder maakt deelt het later niet omdat ze denkt dat het niets voorstelde…

zwanger

 • In de beginfase van de zwangerschap een abnormaal grote buik hebben (en zwangerschapskleding dragen die normaal gesproken pas in een latere fase wordt gedragen).
 • Na de geboorte meerdere placenta’s zien.

Fysieke alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Vitamine B12-tekort klachten
 • Twee kleuren ogen hebben
 • Scoliose (een verkromming in de rug)
 • Last hebben van een energietekort
 • Duizelig zijn

Emotionele alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Altijd op zoek zijn naar iets, zoals een ideale partner, maar geen voldoening en verbinding vinden. Je hebt het gevoel dat je je draai niet kunt vinden, of geen plek hebt.
 • Het gevoel hebben dat je overleeft, in plaats van echt voluit leeft.
 • Bang zijn om afgewezen te worden.
 • Veel ruimte nodig hebben, maar deze ruimte niet durven te nemen en niet voor jezelf durven staan.
 • Niet al je kwaliteiten benutten; er zit meer in je dan eruit komt.
 • Je voelt je zeer verantwoordelijk voor anderen.
 • Extremen intens ervaren, zoals extreme emoties hebben.
 • Moeite hebben om los te laten /op te ruimen (en bijvoorbeeld veel spullen hebben).
 • Geven makkelijker vinden dan ontvangen.

Mentale alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Je hebt duidelijke voor- en afkeuren hebben, zoals wel/niet op de foto willen.
 • Je bent zeer perfectionistisch en streeft vaak naar ‘beter’.
 • Je doet veel dingen tegelijk.
 • Je kunt moeilijk dingen afmaken.

Hoogsensitief zijn

Alleengeboren twee- of meerlingen kunnen ook een hoogsensitief persoon (HSP) zijn en zich herkennen in deze HSP kenmerken. Als je op relatief jonge leeftijd (onbewust) een meerlingdeel hebt verloren, kan dit er (onbewust) toe leiden dat je sensitiviteit toeneemt en HSP kenmerken zich versterken.

In deze video vat ik de kenmerken nog even samen:

Alleen geboren tweeling therapie

Het kan lastig zijn als je een alleengeboren twee-of meerling bent en jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Verloren tweelinghelft symptomen kunnen dan namelijk extra intens worden ervaren.

Leer daarom om je hooggevoeligheid in te zetten als kracht, zodat je er de vruchten van kan plukken! Mijn Online Introductietraining ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?‘ helpt je om te ontdekken of je een HSP bent. In mijn nieuwe Online Programma ga ik dieper in op alleengeboren tweeling zijn en hoe je erachter komt of je er een bent, hoe je hiermee kan omgaan en dit kan helen.

Over Femke de Grijsfemke-de-grijs-strand

Toen mijn vriend paranormaal waarnam dat ik niet de enige in de moederbuik was, moest ik er niets van weten. Tot een medium er uit zichzelf ook over begon. Ik begon me toen wel even achter de oren te krabben. Was dit misschien een blinde vlek?!

Ik ging er als HSP op invoelen en nam toen zelf ook waar dat ik een alleengeboren meerling ben (ik nam nog 2 broers en 1 zus waar). Een hoop ‘vage’ dingen waar ik in mijn leven last van had gehad, vielen op zijn plek. Maar dat was niet het enige. Ik leerde hoe mijn meerlingdelen mij konden helpen; ze zijn als een gids voor mij. Ze helpen me onder meer om te ontspannen en om me verbonden te voelen met mezelf en de kosmos. Een heel fijn gevoel :).

Mijn kennis deel ik graag. Ik help hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid en leer ze hoe ze energieker worden, aan de hand van een holistische visie.

Aanullende blogs:

14 reactie(s) op "21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!"

 • Door: Sonja Haitjema op 21 oktober 2016

  Dank je wel voor deze blog! Zelf weet ik al 4 jaar dat ik een alleengeboren meerling ben (nog een broertje en zusje) als HSP’er en het heeft veel voor me verklaard, en me geholpen. Ik heb ook ervaren dat vooral mijn drielingbroertje als gids aanwezig is, kan met hem communiceren. Het boek “Drama in de moederschoot” van A.R. Austermann en B. Austermann is geweldig over dit onderwerp!! Dank je wel Femke dat je aan dit onderwerp aandacht geeft <3

  • Door: Femke de Grijs op 22 oktober 2016

   Graag gedaan Sonja! Wat fijn om te horen dat het voor jou veel heeft verklaard en het je heeft geholpen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Kristin Hellings op 21 oktober 2016

  Beste Femke,
  Toeval bestaat niet maar gisteren las ik het boek ‘de tweeling’ van Tessa De Loo en werd daar erg verdrietig van. Ik besefte plots dat ik al heel mij leven eenzaamheid voel en een gemis alsof ik een stuk van mezelf kwijt ben geraakt. Ik vroeg mij plots af of het niet kon dat ik een deel van een tweeling was in de baarmoeder.
  Ik krijg nu je mail vandaag en herken de symptomen. Daarbij ben ik extreem hooggevoeligheid en ook nog paranormaal begaafd.
  Ik heb maar pas 10 jaar geleden ontdekt dat mijn extreme vermoeidheid voortkwam uit een vertraagde werking van de schildklier. Medicatie heeft wel geholpen maar het blijft een zwak punt.
  Ik ben nu 59 en leer nu pas hoe ik hier moet mee omgaan en er mijn kracht uit te halen.
  Wat mij opvalt is dat mensen soms dingen denken over mij die totaal tegenstrijdig zijn met wie ik werkelijk ben. Dikwijls heb ik het gevoel niet begrepen te worden.
  Zelf herken ik mezelf heel sterk in mijn zoon. Die het ook moeilijk heeft.
  In ieder geval bedankt voor dit met anderen te delen.
  Lieve groeten
  Kristin

 • Door: Theodore jc op 21 oktober 2016

  Femke nice meeting you on line again
  Ik zal eerlijk zijn ,dit onderwerp is nog niet bij mij door gedrongen,ik ben ook geen vrouw.
  Aldus wel interessant
  Have a nice evening and greetings with love
  theodore jc

 • Door: kimberley pex op 22 oktober 2016

  Ja,ik ken een paar mensen die ergens op of in hun lichaam een stukje foetus hadden, een bult in de hals opzij, of op de rug. Soms inwendig, men denkt dan meteen aan een tumor. Maar het is je broertje of zusje, die nooit volgroeid is tot mens. En die documentaires over mensen met 2 paar benen of armen, maar in de meeste gevallen blijft het zo miniscuul dat er nooit iemand achter komt.

 • Door: Monique op 22 oktober 2016

  Wow wat een herkenning. Nu nog weten of ik van een meerling ben.

 • Door: Iris op 22 oktober 2016

  Nieuwe info voor mij dit.
  Interessant en ik denk zeer relevant voor veel mensen.
  Mooi dat je het deelt ! 🙂

 • Door: Elly op 24 oktober 2016

  Mooi geschreven. Mijn dochter heeft dit al vaker gezegd/gevoeld.

 • Door: Ilse op 1 november 2016

  Erg herkenbaar. Bij mij is met zekerheid te zeggen dat ik 1 van een tweeling ben. (Dit kwam tijdens de bevalling aan het licht) Ik herken me in karaktereigenschappen en gevoeligheden. Wil er graag mee over lezen. Heb je boekentips/ websites? Bedankt voor deze blog!

  • Door: Femke de Grijs op 1 november 2016

   Hoi Ilse,

   Wat leuk dat je er graag meer over wilt lezen! Momenteel ben ik voor vrouwelijke HSP een nieuw Online Programma aan het maken dat hier dieper op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Ans Boeijink op 2 januari 2017

  Beste Femke, kwam toevallig hier terecht omdat ik op zoek was naar inf.over vit.D. Paar jaar geleden werd mij door een natuurarts gezegd dat ik een tweeling was. Dacht dat hij mijn sterrenbeeld bedoelde, wat zo was maar een jaar later was ik weer op consult en zei hetzelfde. Verder geen informatie dus snapte niet wat dat inhield. Nu kom ik het hier tegen en blijkt het iets serieus te zijn. Ben dus wel HSP, heb vit.B12 tekort en ook last van klachten die bij D tekort horen. Heb ook nog twee maal borstkanker gehad dus ik pas zo te lezen helemaal in het plaatje. Alleen kan ik er niet zo veel mee, weet alleen dat ik moet dealen met het leven en mijn klachten of heb jij misschien nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *