Home   Blog   21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!

21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!

tweeling

Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 8 of 10 mensen het is: een alleengeboren twee- of meerling. Dit houdt in dat de andere wederhelft(en) is/zijn overleden in de buik.

Het is een groot misverstand dat dit tijdens zwangerschap altijd word opgemerkt: in de praktijk gebeurt dit veelal niet. De effecten van een alleengeboren twee- of meerling zijn worden vaak niet (h)erkend. Dit kan zeer frustrerend zijn en tot allerlei vreemde, onverklaarbare klachten leiden…

Kenmerken alleengeboren tweeling

Ben je onderdeel van een twee-of meerling en ben jij de enige die levend ter wereld is gekomen? Grote kans dat je je herkent in een van de onderstaande kenmerken. Sommige kenmerken worden als klacht ervaren.

Verloren tweeling syndroom

Daarom wordt er ook wel gesproken over het Verloren Tweeling Syndroom, of:

 • Verloren tweelinghelft symptomen
 • Verdwijnende tweeling syndroom symptomen
 • Vanished twin syndrome (VTS)
 • Lost twin syndrome
 • Womb twin survivor (WTS)

Van dit syndroom kan ook sprake zijn als je onderdeel bent van een meerling. Let op: er bestaan heel veel kenmerken van een alleengeboren tweeling of meerling zijn, hieronder volgen wat voorbeelden. De onderstaande kenmerken kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden dan door het hebben van een overleden meerlingdeel/delen. Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts. Voor het gemak is hieronder verder gesproken van ‘alleen geboren tweeling’; dit kan ook een meerling zijn.

Alleengeboren tweeling kenmerken rondom je moeder

In de praktijk weet een moeder vaak niet dat zij een alleengeboren twee- of meerling had. Het fysieke deel van de overleden meerling wordt meestal weer ‘geabsorbeerd’ door het lichaam (van de moeder/van de meerling die levend ter wereld komt). Toch zijn er soms bij de moeder wel kenmerken aanwezig, zoals:

 • Het bekendste kenmerk van een alleengeboren twee-of meerling zijn: op de echo zien dat er sprake is van een meerlingdeel. Toch kan dit over het hoofd worden gezien en/of niet worden gemeld aan de zwangere. Of de moeder maakt deelt het later niet omdat ze denkt dat het niets voorstelde…

zwangere buik

 • In de beginfase van de zwangerschap een abnormaal grote buik hebben (en zwangerschapskleding dragen die normaal gesproken pas in een latere fase wordt gedragen).
 • Na de geboorte meerdere placenta’s zien.
 • Bloedverlies/een miskraam hebben.

Fysieke alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Vitamine B12-tekort klachten
 • Twee kleuren ogen hebben
 • Scoliose (een verkromming in de rug)
 • Last hebben van een energietekort
 • Duizelig zijn

Genetische gevolgen: chimaera/chimeer

Deze video gaat dieper in op mogelijke genetische gevolgen als je een alleengeboren twee-of meerling bent (dit heet in het Engels: chimerism). Zo kun je bijvoorbeeld als je zwanger wordt (deels) niet jouw genen, maar die van jouw andere meerlingdeel doorgeven. Je kunt dan biologisch gezien bijvoorbeeld (deels) een oom of tante (en niet de moeder of vader) van een kind zijn:

YouTube video

Emotionele alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Altijd op zoek zijn naar iets, zoals een ideale partner, maar geen voldoening en verbinding vinden. Je hebt het gevoel dat je je draai niet kunt vinden, of geen plek hebt.
 • Het gevoel hebben dat je overleeft, in plaats van echt voluit leeft.
 • Bang zijn om afgewezen te worden.
 • Veel ruimte nodig hebben, maar deze ruimte niet durven te nemen en niet voor jezelf durven staan.
 • Niet al je kwaliteiten benutten; er zit meer in je dan eruit komt.
 • Je voelt je zeer verantwoordelijk voor anderen.
 • Extremen intens ervaren, zoals extreme emoties hebben.
 • Moeite hebben om los te laten /op te ruimen (en bijvoorbeeld veel spullen hebben).
 • Geven makkelijker vinden dan ontvangen.

Mentale alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Je hebt duidelijke voor- en afkeuren hebben, zoals wel/niet op de foto willen.
 • Je bent zeer perfectionistisch en streeft vaak naar ‘beter’.
 • Je doet veel dingen tegelijk.
 • Je kunt moeilijk dingen afmaken.

Hoogsensitief zijn

Alleengeboren twee- of meerlingen kunnen ook een hoogsensitief persoon (HSP) zijn en zich herkennen in deze HSP kenmerken. Je kunt de HSP test doen om erachter te komen of je hoogsensitief bent. Als je op relatief jonge leeftijd (onbewust) een meerlingdeel hebt verloren, kan dit er (onbewust) toe leiden dat je sensitiviteit toeneemt en HSP kenmerken zich versterken.

Alleen geboren tweeling therapie

Het kan lastig zijn als je een alleengeboren twee-of meerling bent en jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Verloren tweelinghelft symptomen kunnen dan extra intens worden ervaren.

Leer daarom om je hoogsensitiviteit in te zetten als kracht, zodat je er de vruchten van kan plukken!

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ga ik dieper in op alleengeboren tweeling zijn en help ik je hierbij. Je ontdekt daarin onder andere hoe je:

 • Erachter komt of je er een bent (het is een misverstand dat je hier alleen via je moeder achter kan komen).
 • Hiermee gemakkelijk kan omgaan.
 • Dit kan helen en in je voordeel in kan zetten. Je kunt ook positieve kenmerken ervaren als je een alleengeboren tweeling bent: zo kun je je (onbewust) extra gesteund voelen door je meerlingdeel.
 • Je hoogsensitiviteit inzet als kracht en er de vruchten van plukt.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb je een vraag over Alleen Geboren Twee/meerlingen? Enkel via het Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ kan ik je hier verder bij helpen.

Deze blog werd gepubliceerd op 21 oktober 2016 en werd geüpdatet op 13 april 2023

33 gedachten over “21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Sonja Haitjema

  Dank je wel voor deze blog! Zelf weet ik al 4 jaar dat ik een alleengeboren meerling ben (nog een broertje en zusje) als HSP’er en het heeft veel voor me verklaard, en me geholpen. Ik heb ook ervaren dat vooral mijn drielingbroertje als gids aanwezig is, kan met hem communiceren. Het boek “Drama in de moederschoot” van A.R. Austermann en B. Austermann is geweldig over dit onderwerp!! Dank je wel Femke dat je aan dit onderwerp aandacht geeft <3

 2. Femke nice meeting you on line again
  Ik zal eerlijk zijn ,dit onderwerp is nog niet bij mij door gedrongen,ik ben ook geen vrouw.
  Aldus wel interessant
  Have a nice evening and greetings with love
  theodore jc

 3. Ja,ik ken een paar mensen die ergens op of in hun lichaam een stukje foetus hadden, een bult in de hals opzij, of op de rug. Soms inwendig, men denkt dan meteen aan een tumor. Maar het is je broertje of zusje, die nooit volgroeid is tot mens. En die documentaires over mensen met 2 paar benen of armen, maar in de meeste gevallen blijft het zo miniscuul dat er nooit iemand achter komt.

 4. Erg herkenbaar. Bij mij is met zekerheid te zeggen dat ik 1 van een tweeling ben. (Dit kwam tijdens de bevalling aan het licht) Ik herken me in karaktereigenschappen en gevoeligheden. Wil er graag mee over lezen. Heb je boekentips/ websites? Bedankt voor deze blog!

  1. Hoi Ilse,

   Wat leuk dat je er graag meer over wilt lezen! Momenteel ben ik voor vrouwelijke HSP een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat hier dieper op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is :).

   Groetjes,
   Femke

 5. Beste Femke, kwam toevallig hier terecht omdat ik op zoek was naar inf.over vit.D. Paar jaar geleden werd mij door een natuurarts gezegd dat ik een tweeling was. Dacht dat hij mijn sterrenbeeld bedoelde, wat zo was maar een jaar later was ik weer op consult en zei hetzelfde. Verder geen informatie dus snapte niet wat dat inhield. Nu kom ik het hier tegen en blijkt het iets serieus te zijn. Ben dus wel HSP, heb vit.B12 tekort en ook last van klachten die bij D tekort horen. Heb ook nog twee maal borstkanker gehad dus ik pas zo te lezen helemaal in het plaatje. Alleen kan ik er niet zo veel mee, weet alleen dat ik moet dealen met het leven en mijn klachten of heb jij misschien nog tips?

  1. Hoi Ans,

   Klinkt intens! Bij klachten raad ik voor de zekerheid ook aan om een arts raad te plegen. Wellicht heb je wat betreft de vitamine B12 en D wat aan deze blogs: femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ en https://femkedegrijs.com/b12-tekort-misverstanden/ en https://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/

   Verder raad ik je aan om je hoogsensitiviteit in te leren zetten als kracht. Op mijn blog https://femkedegrijs.com/blog/ geef ik daar tips voor. Wil je meer verdieping, dan ben je van harte welkom bij mijn begeleiding https://femkedegrijs.com/diensten/ die hierbij helpen :).

   Groetjes,
   Femke

 6. Hoi Femke, wat ben ik blij met je blog!!!! Tien jaar geleden werden er tijdens mijn eerste echo twee hartjes gezien. Bij de volgende echo helaas nog één. Het vreemde was dat gedurende mijn zwangerschap iedereen het idee had dat we een tweeling verwachtten terwijl wij niets over de eerste echo hebben gezegd. Na de geboorte van mijn zoon bleef ikzelf ook steeds het gevoel houden dat er iets niet klopte. Ik ben echt in de rouw geweest ondanks het feit dat ik 6 maanden een hartje heb zien kloppen. Onze zoon kreeg kort na de geboorte een soort toevallen. Na uitgebreid onderzoek bleek hij een fors B 12 tekort te hebben. Ook heeft hij een vergroeiing bij zijn ribben. Wat mentale kenmerken betreft komt er ook veel over één. Zou er graag meer over willen weten. Groetjes Annemarie

  1. Hoi Annemarie,

   Wat fijn dat je blij bent met mijn blog :). Hier deel ik meer over een vitamine B12-tekort: https://femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ en https://femkedegrijs.com/b12-tekort-misverstanden/ Wellicht heb je daar wat aan.

   Verder ga ik in het Complete Online HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ dieper in op alleengeboren tweeling zijn. Momenteel zijn de deuren van dit traject tijdelijk gesloten. Als je hier je gegevens achterlaat, houd ik je op de hoogte van wanneer er meer informatie over dit traject bekend is, de deuren openen en je van harte welkom bent om mee te doen :).

   Groetjes,
   Femke

 7. 50 Jaar geleden ben ik geboren, en deze punten waren voor mij al heel herkenbaar. Dus moeders opgebeld, die mij wist te vertellen, dat zij een hele dikke buik had, en ik op haar schoot lag, bij wijze van spreken. En ook zij herkende al die punten in mij! Er komen ook nog eens veel tweelingen voor in de familie aan haar kant, dus ik denk dat de kans groot is, dat ik één van een tweeling ben. Oh ja….ik ben ook een HSP-ster! Nu ben ik alleen heel nieuwsgierig geworden, naar mijn andere helft. Was “het” een hij of een zij? Waren wij met zijn 2-en, of meer? Hoe kan ik daar nu achter komen? Zou graag willen weten, wie er eigenlijk bij mij hoort! Gr.

 8. Beste Femke,
  Al reeds van jongs af aan wist ik dat ik een tweeling had moeten zijn. Mijn zusje was ook steeds naast mij. Met het ouder worden en het verliezen van gevoel en het verstand te laten overheersen is zij op de achtergrond beland. Tot ik sinds kort bij de psycholoog de erkenning heb gekregen dat ik inderdaad een tweeling zusje heb gehad. Een bevestiging van het missende puzzelstukje. Nu weet ik dus ook zeker dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap een zoontje ben verloren naast een gezonden meid op de wereld te hebben gezet. Aangezien ze nog maar 14 mnd is zijn er nog geen uitgesproken kenmerken bij haar aanwezig en ik hoop dat ik er voor haar kan zijn, mochten die in de toekomst zich voor doen.
  Het is steeds fijn om hier meer over te lezen en dat er nog mensen zijn die nooit echt alleen zijn geweest op de wereld maar zich wel altijd zo gevoeld hebben.
  Grtj

 9. Per ” toeval” stuitte ik net in de Happinez op het stukje over HSP en eengeboren tweelingen. Ik heb sinds een aantal jaar het gevoel alsof ik ergens een broer heb, echter in de burgelijke stand is daar niets over te vinden. Ik heb nooit rekening gehouden met het feit dat het mogelijk is dat ik niet alleen ben geweest in de baarmoeder. Ik heb een scoliose, onverklaarbare anemie, en mijn moeder heeft verschillende miskramen gehad. Het is echt een gek gevoel om iets te missen wat misschien nooit stoffelijk aanwezig is geweest.Door je blog vallen er wel puzzelstukjes op zn plek.

 10. Via de site van een arts die zich bezighoudt met Vit.B12 (en D3)-tekort, ben ik hier terechtgekomen. Ik hoop dat je nog steeds kijkt naar reacties. Een jaar of 9 geleden werd bij mij tijdens een echo van de buik een dermoïdcyste op mijn linker eierstok geconstateerd van 6 bij 5 cm. Geen idee wat dat was, maar het kon geen kwaad zeiden ze en ook de gynaecoloog zei: laat maar zitten, dat heb je waarschijnlijk al heell erg lang! Dit bleek bij nazoeken een soort embryonale aanleg te zijn gevuld met haren, nagels etc. Ik dacht dat dat misschien te maken had met de miskramen die ik gehad had, voordat ik op mijn 41ste mijn gezonde dochter heb kregen. Nu (op mijn 70ste) begrijp ik pas uit het B12-verhaal, dat dit duidt op een alleengeboren tweeling van mijzelf. Dit was voor mij een shock. Ik heb me mijn hele leven alleen en een buitenbeentje gevoeld; vooral ook onbegrepen; ik miste en mis nog steeds een klankbord, maar het is nu allemaal wat duidelijker geworden. Hoogsensitief? Misschien wel, maar dat vind ik dan weer zo arrogant klinken. Ik denk wel, ondanks mijn leeftijd, datik hier iets mee moet, want ik heb inderdaad geen energie. Ik besta, maar leef niet echt. Dit os overigens niet altijd zo geweest,maar wel het gevoel van niet begrepen worden. Is er nog hoop voor mij?
  Zo, dat is eruit! Bedankt voor je blog en alle andere reacties, zo herkenbaar.

 11. Jeeetje, van bizar!
  Van de vele kenmerken is er maar 1 kenmerk die niet bij mij past. Vooral kenmerkende dingen bij mij zijn de 2 verschillende kleuren ogen (groen en blauw), scoliose in de onderrug en flink, en het energietekort. B12 te kort klachten blijft een heikel punt! Ik heb een hele tijd injecties gehad vanwege een drastisch te kort. Echter bleek mijn lichaam niks met de injecties te doen, waardoor de waarde niet meer te meten viel en nu? Nu doen ze er niks meer verder aan, want; het valt binnen de waarden! Hoewel alle onderzoeken uitwijzen dat het per persoon afhankelijk is en geen vast staande waarde.
  Interessant om dit verhaal te lezen en tegelijkertijd ook lastig; ineens is er begrip vanuit mijzelf. Altijd al het gevoel gehad dat een helft van mij mist. Er vallen allemaal puzzelstukjes op zn plaats nu.

  Dankjewel! ❤

  1. Hoi Laura,

   Graag gedaan!

   Er valt met bloedonderzoek niet te meten wat het lichaam met de injecties doet. Bij een vitamine B12-tekort dienen daarom de klachten centraal te staan tijdens de behandeling met injecties, niet de bloedwaarden. Zie bijvoorbeeld ook deze blog).

   Groetjes, Femke

 12. Wat een wereld gaat er voor me open! Zo veel vragen en dit helpt me meezoeken naar een antwoord. Vandaag een onverwachtse Reading gehad van een medium voor mijn zoontje (1,5) hij slaapt heel zijn leven al niet en alle ziekenhuizen gehad en van alles geprobeerd.. nu was het eerste wat ze zei dat en een jongetje van 1,5/2 jaar naast hem zit en met hem mee loopt en hem wakker houd om te spelen snachts… en vroeg of ik een bloeding of miskraam heb gehad.. idd in een heel vroeg stadium bloedverlies.. om een lang verhaal kort te maken. Hoe kan ik er achterkomend of het ook echt zo is aangezien hij nog niet kan praten. Hij kijkt vaak naar iets wat wij niet zien maar is dit dan echt zijn “verloren broertje?” Ik ben zo benieuwd!

  Al vast heel erg bedankt ook voor de vele interessante blogs.

  1. Dag Melissa,

   Graag gedaan! Ik ben gespecialiseerd in het helpen van hoogsensitieve vrouwen die voluit willen leven. In het complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ kunnen zij ontdekken of zij een Alleengeboren Twee/meerling zijn en hoe zij dit in hun voordeel kunnen laten werken.

   Ik ben niet gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die zelf een bloeding/miskraam hebben gehad en twijfelen of zij nog een ongeboren kindje hebben en kan hier helaas niet verder bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds toe.

   Groeten, Femke

 13. Hallo Femke,

  Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik een zus miste. Ik heb 2 broers die 4 en 2 jaar ouder zijn.
  Mijn moeder heeft 54 jaar geleden toen zij 3 maanden zwanger was van mij, een heel erge bloeding gehad. Er lagen ook wat stukjes bij, maar in het ziekenhuis bleek dat het hartje nog gewoon klopte, ze kreeg injecties om het bloeden te stoppen en moest even een tijdje plat liggen. Toen ze op een week na 6 maanden zwanger was kreeg ze hevige weeën en na ruim 24 uur en een zeer moeilijke bevalling was ik geboren. Ik heb toen 4 maanden in de couveuse gelegen, en mocht mijn moeder mij alleen vanachter glas 3 x per dag even zien. Pas na 3 maanden mocht ze mij pas vast houden, ze waren heel streng in die tijd.
  Gelukkig heb ik er nooit iets aan over gehouden en was nooit ziek en was heel sterk.
  Toen ik zoveel jaren geleden op tv de documentaire van national geographic over de verdwenen tweeling zag, vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Ik ben linkshandig en in die docu was te zien dat er een altijd links en de ander altijd rechts is, nou ja vaak wel. Ik ben erg gevoelig en neem altijd de hele wereld op mij, wat nu gepaard gaat met een beginnende overspannenheid. Gelukkig zie ik dat op tijd in en praat er met iemand over. Ik heb geen twee verschillende ogen maar wel 2 kleuren ogen namelijk bruin met groen. Vroeger wel veel wintertenen gehad door vitamine D tekort. Ik kan niet altijd iets afmaken en ben veel met meerdere dingen tegelijk bezig. Voor mijn gevoel heb ik een verdwenen zus, maar zal dat nooit weten. Mijn moeder ziet dat niet zo, maar mij houd het wel bezig, helaas zal ik hier nooit een antwoord op vinden, maar na die docu heb ik wel het idee dat het wel zo is. Dit wilde ik even kwijt.

  Dankjewel voor deze site.

 14. Hi Femke,
  Heel fijn dit artikel te lezen. Ik ben zelf ook van een tweeling (eerder overleden), alleen ik heb nooit geweten wat het geslacht is en ik kan het ook niet helemaal invoelen. De twijfel slaat dan toe. De laatste tijd ben ik hier wel erg nieuwsgierig naar geworden, ook om beter contact te leggen. Heb jij een tip of idee om hier achter te komen?
  Groetjes Lisan

 15. Hi Femke
  Ik weet al heel lang dat ik onderdeel van een tweeling ben. Alleen geen idee of het een jongen of meisje was. De laatste jaren werd het gevoel van het gemis steeds sterker. Steeds meer het gevoel incompleet te zijn. Een paar weken geleden de stap naar een medium gezet. Zonder dat ik er 1 woord over had gezegd, begon zelf over mijn zusje. Eindelijk, na 33 jaar, weet ik dat ik een zusje heb. Het geeft voldoening, om het eindelijk te weten. Maar ook wel verdriet. Alsof ik nu pas echt kan rouwen om haar.
  Is dat vreemd? Om dit zo te voelen?
  Liefs,
  Carmen

Scroll naar boven