21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!

tweeling

Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 10 mensen het is: een alleengeboren twee- of meerling. Dit houdt in dat de andere wederhelft(en) is/zijn overleden in de buik.

Het is een groot misverstand dat dit tijdens zwangerschap altijd word opgemerkt: in de praktijk gebeurt dit veelal niet. De effecten van een alleengeboren twee- of meerling zijn worden vaak niet (h)erkend. Dit kan zeer frustrerend zijn en tot allerlei vreemde, onverklaarbare klachten leiden…

Kenmerken alleengeboren tweeling

Ben je onderdeel van een twee-of meerling en ben jij de enige die levend ter wereld is gekomen? Grote kans dat je je herkent in een van de onderstaande kenmerken. Sommige kenmerken worden als klacht ervaren.

Verloren tweeling syndroom

Daarom wordt er ook wel gesproken over het Verloren Tweeling Syndroom, of:

 • Verloren tweelinghelft symptomen
 • Verdwijnende tweeling syndroom symptomen
 • Vanished twin syndrome (VTS)
 • Lost twin syndrome
 • Womb twin survivor (WTS)

Van dit syndroom kan ook sprake zijn als je onderdeel bent van een meerling. Let op: er bestaan heel veel kenmerken van een alleengeboren tweeling of meerling zijn, hieronder volgen wat voorbeelden. De onderstaande kenmerken kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden dan door het hebben van een overleden meerlingdeel/delen. Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts. Voor het gemak is hieronder verder gesproken van ‘alleen geboren tweeling’; dit kan dus ook een meerling zijn.

Alleengeboren tweeling kenmerken rondom je moeder

In de praktijk weet een moeder vaak niet dat zij een alleengeboren twee- of meerling had. Het fysieke deel van de overleden meerling wordt namelijk meestal weer ‘geabsorbeerd’ door het lichaam (van de moeder/van de meerling die levend ter wereld komt). Toch zijn er soms bij de moeder wel kenmerken aanwezig, zoals:

 • Het bekendste kenmerk van een alleengeboren twee-of meerling zijn: op de echo zien dat er sprake is van een meerlingdeel. Toch kan dit over het hoofd worden gezien en/of niet worden gemeld aan de zwangere. Of de moeder maakt deelt het later niet omdat ze denkt dat het niets voorstelde…

zwanger

 • In de beginfase van de zwangerschap een abnormaal grote buik hebben (en zwangerschapskleding dragen die normaal gesproken pas in een latere fase wordt gedragen).
 • Na de geboorte meerdere placenta’s zien.
 • Bloedverlies/een miskraam hebben.

Fysieke alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Vitamine B12-tekort klachten
 • Twee kleuren ogen hebben
 • Scoliose (een verkromming in de rug)
 • Last hebben van een energietekort
 • Duizelig zijn

Emotionele alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Altijd op zoek zijn naar iets, zoals een ideale partner, maar geen voldoening en verbinding vinden. Je hebt het gevoel dat je je draai niet kunt vinden, of geen plek hebt.
 • Het gevoel hebben dat je overleeft, in plaats van echt voluit leeft.
 • Bang zijn om afgewezen te worden.
 • Veel ruimte nodig hebben, maar deze ruimte niet durven te nemen en niet voor jezelf durven staan.
 • Niet al je kwaliteiten benutten; er zit meer in je dan eruit komt.
 • Je voelt je zeer verantwoordelijk voor anderen.
 • Extremen intens ervaren, zoals extreme emoties hebben.
 • Moeite hebben om los te laten /op te ruimen (en bijvoorbeeld veel spullen hebben).
 • Geven makkelijker vinden dan ontvangen.

Mentale alleengeboren tweeling kenmerken van jezelf:

 • Je hebt duidelijke voor- en afkeuren hebben, zoals wel/niet op de foto willen.
 • Je bent zeer perfectionistisch en streeft vaak naar ‘beter’.
 • Je doet veel dingen tegelijk.
 • Je kunt moeilijk dingen afmaken.

Hoogsensitief zijn

Alleengeboren twee- of meerlingen kunnen ook een hoogsensitief persoon (HSP) zijn en zich herkennen in deze HSP kenmerken. Als je op relatief jonge leeftijd (onbewust) een meerlingdeel hebt verloren, kan dit er (onbewust) toe leiden dat je sensitiviteit toeneemt en HSP kenmerken zich versterken.

In deze video vat ik de kenmerken nog even samen:

Alleen geboren tweeling therapie

Het kan lastig zijn als je een alleengeboren twee-of meerling bent en jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Verloren tweelinghelft symptomen kunnen dan namelijk extra intens worden ervaren.

Leer daarom om je hooggevoeligheid in te zetten als kracht, zodat je er de vruchten van kan plukken! Mijn Online Introductietraining ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?‘ helpt je om te ontdekken of je een HSP bent.

In het Complete Online HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ga ik dieper in op alleengeboren tweeling zijn. Je ontdekt daarin onder andere hoe je:

 • Erachter komt of je er een bent (het is een misverstand dat je hier alleen via je moeder achter kan komen).
 • Hiermee gemakkelijk kan omgaan.
 • Hoe je dit kan helen en in je voordeel in kan zetten. Je kunt namelijk ook positieve kenmerken ervaren als je een alleengeboren tweeling bent: zo kun je je (onbewust) extra gesteund voelen door je meerlingdeel.

Over Femke de Grijs

Toen mijn vriend paranormaal waarnam dat ik niet de enige in de moederbuik was, moest ik er niets van weten. Tot een medium er uit zichzelf ook over begon. Ik begon me toen wel even achter de oren te krabben. Was dit misschien een blinde vlek?!

Ik ging er als HSP op invoelen en nam toen zelf ook waar dat ik een alleengeboren meerling ben (ik nam nog 2 broers en 1 zus waar). Een hoop ‘vage’ dingen waar ik in mijn leven last van had gehad, vielen op zijn plek. Maar dat was niet het enige. Ik leerde hoe mijn meerlingdelen mij konden helpen; ze zijn als een gids voor mij. Ze helpen me onder meer om te ontspannen en om me verbonden te voelen met mezelf en de kosmos. Een heel fijn gevoel :).

Mijn kennis deel ik graag. Ik help hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid en leer ze hoe ze energieker worden, aan de hand van een holistische visie.

Aanvullende blogs:

24 reactie(s) op "21 signalen dat je een Alleengeboren Tweeling bent!"

 • Door: Sonja Haitjema op 21 oktober 2016

  Dank je wel voor deze blog! Zelf weet ik al 4 jaar dat ik een alleengeboren meerling ben (nog een broertje en zusje) als HSP’er en het heeft veel voor me verklaard, en me geholpen. Ik heb ook ervaren dat vooral mijn drielingbroertje als gids aanwezig is, kan met hem communiceren. Het boek “Drama in de moederschoot” van A.R. Austermann en B. Austermann is geweldig over dit onderwerp!! Dank je wel Femke dat je aan dit onderwerp aandacht geeft <3

  1. Door: Femke de Grijs op 22 oktober 2016

   Graag gedaan Sonja! Wat fijn om te horen dat het voor jou veel heeft verklaard en het je heeft geholpen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Kristin Hellings op 21 oktober 2016

  Beste Femke,
  Toeval bestaat niet maar gisteren las ik het boek ‘de tweeling’ van Tessa De Loo en werd daar erg verdrietig van. Ik besefte plots dat ik al heel mij leven eenzaamheid voel en een gemis alsof ik een stuk van mezelf kwijt ben geraakt. Ik vroeg mij plots af of het niet kon dat ik een deel van een tweeling was in de baarmoeder.
  Ik krijg nu je mail vandaag en herken de symptomen. Daarbij ben ik extreem hooggevoeligheid en ook nog paranormaal begaafd.
  Ik heb maar pas 10 jaar geleden ontdekt dat mijn extreme vermoeidheid voortkwam uit een vertraagde werking van de schildklier. Medicatie heeft wel geholpen maar het blijft een zwak punt.
  Ik ben nu 59 en leer nu pas hoe ik hier moet mee omgaan en er mijn kracht uit te halen.
  Wat mij opvalt is dat mensen soms dingen denken over mij die totaal tegenstrijdig zijn met wie ik werkelijk ben. Dikwijls heb ik het gevoel niet begrepen te worden.
  Zelf herken ik mezelf heel sterk in mijn zoon. Die het ook moeilijk heeft.
  In ieder geval bedankt voor dit met anderen te delen.
  Lieve groeten
  Kristin

  1. Door: Femke de Grijs op 22 oktober 2016

   Dag Kristin,

   Zeker een bijzondere timing! Graag gedaan :).

   Liefs,
   Femke

 • Door: Theodore jc op 21 oktober 2016

  Femke nice meeting you on line again
  Ik zal eerlijk zijn ,dit onderwerp is nog niet bij mij door gedrongen,ik ben ook geen vrouw.
  Aldus wel interessant
  Have a nice evening and greetings with love
  theodore jc

  1. Door: Femke de Grijs op 22 oktober 2016

   Thanks Theodore!

 • Door: kimberley pex op 22 oktober 2016

  Ja,ik ken een paar mensen die ergens op of in hun lichaam een stukje foetus hadden, een bult in de hals opzij, of op de rug. Soms inwendig, men denkt dan meteen aan een tumor. Maar het is je broertje of zusje, die nooit volgroeid is tot mens. En die documentaires over mensen met 2 paar benen of armen, maar in de meeste gevallen blijft het zo miniscuul dat er nooit iemand achter komt.

 • Door: Monique op 22 oktober 2016

  Wow wat een herkenning. Nu nog weten of ik van een meerling ben.

 • Door: Iris op 22 oktober 2016

  Nieuwe info voor mij dit.
  Interessant en ik denk zeer relevant voor veel mensen.
  Mooi dat je het deelt ! 🙂

 • Door: Elly op 24 oktober 2016

  Mooi geschreven. Mijn dochter heeft dit al vaker gezegd/gevoeld.

 • Door: Ilse op 1 november 2016

  Erg herkenbaar. Bij mij is met zekerheid te zeggen dat ik 1 van een tweeling ben. (Dit kwam tijdens de bevalling aan het licht) Ik herken me in karaktereigenschappen en gevoeligheden. Wil er graag mee over lezen. Heb je boekentips/ websites? Bedankt voor deze blog!

  1. Door: Femke de Grijs op 1 november 2016

   Hoi Ilse,

   Wat leuk dat je er graag meer over wilt lezen! Momenteel ben ik voor vrouwelijke HSP een nieuw Online Programma aan het maken dat hier dieper op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Ans Boeijink op 2 januari 2017

  Beste Femke, kwam toevallig hier terecht omdat ik op zoek was naar inf.over vit.D. Paar jaar geleden werd mij door een natuurarts gezegd dat ik een tweeling was. Dacht dat hij mijn sterrenbeeld bedoelde, wat zo was maar een jaar later was ik weer op consult en zei hetzelfde. Verder geen informatie dus snapte niet wat dat inhield. Nu kom ik het hier tegen en blijkt het iets serieus te zijn. Ben dus wel HSP, heb vit.B12 tekort en ook last van klachten die bij D tekort horen. Heb ook nog twee maal borstkanker gehad dus ik pas zo te lezen helemaal in het plaatje. Alleen kan ik er niet zo veel mee, weet alleen dat ik moet dealen met het leven en mijn klachten of heb jij misschien nog tips?

  1. Door: Femke de Grijs op 18 januari 2017

   Hoi Ans,

   Klinkt intens! Bij klachten raad ik voor de zekerheid ook aan om een arts raad te plegen. Wellicht heb je wat betreft de vitamine B12 en D wat aan deze blogs: femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ en https://femkedegrijs.com/b12-tekort-misverstanden/ en https://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/

   Verder raad ik je aan om je hooggevoeligheid in te leren zetten als kracht. Op mijn blog https://femkedegrijs.com/blog geef ik daar tips voor. Wil je meer verdieping, dan ben je van harte welkom bij mijn online programma’s https://femkedegrijs.com/diensten-2 die hierbij helpen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Annemarie op 1 juni 2017

  Hoi Femke, wat ben ik blij met je blog!!!! Tien jaar geleden werden er tijdens mijn eerste echo twee hartjes gezien. Bij de volgende echo helaas nog één. Het vreemde was dat gedurende mijn zwangerschap iedereen het idee had dat we een tweeling verwachtten terwijl wij niets over de eerste echo hebben gezegd. Na de geboorte van mijn zoon bleef ikzelf ook steeds het gevoel houden dat er iets niet klopte. Ik ben echt in de rouw geweest ondanks het feit dat ik 6 maanden een hartje heb zien kloppen. Onze zoon kreeg kort na de geboorte een soort toevallen. Na uitgebreid onderzoek bleek hij een fors B 12 tekort te hebben. Ook heeft hij een vergroeiing bij zijn ribben. Wat mentale kenmerken betreft komt er ook veel over één. Zou er graag meer over willen weten. Groetjes Annemarie

  1. Door: Femke de Grijs op 2 juni 2017

   Hoi Annemarie,

   Wat fijn dat je blij bent met mijn blog :). Hier deel ik meer over een vitamine B12-tekort: https://femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ en https://femkedegrijs.com/b12-tekort-misverstanden/ Wellicht heb je daar wat aan.

   Verder ga ik in het Complete Online HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ dieper in op alleengeboren tweeling zijn. Momenteel zijn de deuren van dit traject tijdelijk gesloten. Als je hier je gegevens achterlaat, houd ik je op de hoogte van wanneer er meer informatie over dit traject bekend is, de deuren openen en je van harte welkom bent om mee te doen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Deanie op 10 juni 2017

  50 Jaar geleden ben ik geboren, en deze punten waren voor mij al heel herkenbaar. Dus moeders opgebeld, die mij wist te vertellen, dat zij een hele dikke buik had, en ik op haar schoot lag, bij wijze van spreken. En ook zij herkende al die punten in mij! Er komen ook nog eens veel tweelingen voor in de familie aan haar kant, dus ik denk dat de kans groot is, dat ik één van een tweeling ben. Oh ja….ik ben ook een HSP-ster! Nu ben ik alleen heel nieuwsgierig geworden, naar mijn andere helft. Was “het” een hij of een zij? Waren wij met zijn 2-en, of meer? Hoe kan ik daar nu achter komen? Zou graag willen weten, wie er eigenlijk bij mij hoort! Gr.

  1. Door: Femke de Grijs op 11 juni 2017

   Hoi Deanie,

   Bedankt voor je vraag. In het Complete Online HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ga ik hier dieper op in en kan ik je verder helpen met je vraag :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Eefje op 5 juli 2017

  Beste Femke,
  Al reeds van jongs af aan wist ik dat ik een tweeling had moeten zijn. Mijn zusje was ook steeds naast mij. Met het ouder worden en het verliezen van gevoel en het verstand te laten overheersen is zij op de achtergrond beland. Tot ik sinds kort bij de psycholoog de erkenning heb gekregen dat ik inderdaad een tweeling zusje heb gehad. Een bevestiging van het missende puzzelstukje. Nu weet ik dus ook zeker dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap een zoontje ben verloren naast een gezonden meid op de wereld te hebben gezet. Aangezien ze nog maar 14 mnd is zijn er nog geen uitgesproken kenmerken bij haar aanwezig en ik hoop dat ik er voor haar kan zijn, mochten die in de toekomst zich voor doen.
  Het is steeds fijn om hier meer over te lezen en dat er nog mensen zijn die nooit echt alleen zijn geweest op de wereld maar zich wel altijd zo gevoeld hebben.
  Grtj

  1. Door: Femke de Grijs op 5 juli 2017

   Beste Eefje,

   Wat fijn dat je een bevestiging hebt gekregen van een missend puzzelstukje! Ik wens jou en je dochter alle goeds toe 🙂 <3

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Sassefras op 18 juli 2017

  Per ” toeval” stuitte ik net in de Happinez op het stukje over HSP en eengeboren tweelingen. Ik heb sinds een aantal jaar het gevoel alsof ik ergens een broer heb, echter in de burgelijke stand is daar niets over te vinden. Ik heb nooit rekening gehouden met het feit dat het mogelijk is dat ik niet alleen ben geweest in de baarmoeder. Ik heb een scoliose, onverklaarbare anemie, en mijn moeder heeft verschillende miskramen gehad. Het is echt een gek gevoel om iets te missen wat misschien nooit stoffelijk aanwezig is geweest.Door je blog vallen er wel puzzelstukjes op zn plek.

  1. Door: Femke de Grijs op 18 juli 2017

   Wat fijn dat er door mijn blog er wel puzzelstukjes op z’n plek vallen 🙂 <3

   Liefs,
   Femke

 • Door: Linda op 10 september 2017

  Dankje wel voor het delen! Ik denk dat je veel mensen helpt.

  1. Door: Femke de Grijs op 11 september 2017

   🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *