Wat zijn alternatieve geneeswijzen, welke soorten zijn er en hoe zit het met de vergoeding hiervan? Ontdek er in dit artikel meer over.
Inhoudsopgave
Definitie alternatieve geneeswijzen
Op universiteiten worden opleidingen verzorgd die wetenschappelijk onderbouwd zijn, deze worden gerekend tot de reguliere geneeskunde. Met een reguliere opleiding kan men zich registreren in reguliere registers, zoals het BIG-register. Voorbeelden van reguliere zorg zijn cognitieve gedragstherapie.
Alternatieve geneeswijzen vallen niet onder de reguliere geneeswijzen. Er bestaat verwarring over de term alternatieve geneeswijze: dit is geen alternatief (als in ‘vervanger’) voor reguliere zorg, maar een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Er is vaak (nog) geen sterke wetenschappelijke onderbouwing voor alternatieve geneeswijzen. Meestal wordt er gewerkt vanuit een holistische visie. Tip: raadpleeg bij klachten ook een arts.
Hoogsensitiviteit
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze ervaren prikkels intenser ten opzichte van niet-HSP. HSP herkennen zichzelf in deze HSP kenmerken. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.
Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als het wel wordt beheerst pluk je er de vruchten van. Als het niet wordt beheerst kan dit leiden tot klachten. Soms lopen (hoogsensitieve) mensen vast in de reguliere zorg, of heeft men behoefte aan ondersteuning of aan wat anders. Het kan dan zijn dat (hoogsensitieve) mensen zich prettig voelen bij alternatieve zorg
Synoniemen voor alternatieve zorg
Er bestaan veel namen voor (varianten van) alternatieve zorg, zoals:
- Complementaire zorg en complementaire geneeswijzen.
- Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG).
- Geïntegreerde geneeskunde; hierbij werken reguliere en alternatieve zorg met elkaar samen. De term geneeswijze of geneeskunde kan ook verwarring geven. Het kan impliceren dat het altijd geneest, en de oorzaak van ziekte of klachten laat verdwijnen. Dit hoeft niet zo te zijn.
Soorten alternatieve geneeswijzen/complementaire zorg voorbeelden
Er bestaan veel soorten complementaire geneeswijzen, vaak zijn ze al eeuwenoud. Hieronder volgen wat voorbeelden:
- Accupunctuur
- APS Therapie
- Ayurveda
- Bloesemtherapie
- Craniosacraal therapie
- Chiropractie
- Euritmetherapie
- Edelsteentherapie
- Gestalttherapie
- Haptonomie
- Healing
- Homeopathie
- Hypnotherapie, zoals Regressietherapie
- Kinesiologie of spiertesten
- Kunstzinnig therapie
- Mesologie
- Manuele geneeskunde
- Neuraaltherapie
- Neuromusculaire therapie
- Osteopathie
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Quantum Touch
- Reflexologie
- Reiki
- Shiatsu
- Silva Methode
- Yoga
Sommige complementaire zorg kan ook worden toegepast op dieren.
Of en wat precies bij een (hoogsensitief) mens past, is persoonlijk. Tip: luister hiervoor naar je gevoel.
Vergoeding alternatieve geneeswijzen
De vergoeding van complementaire zorg hangt af van jouw zorgverzekeraar. Neem daarom contact op met jouw zorgverzekeraar voor de actuele mogelijkheden. Op de website van je zorgverlener vindt je vaak informatie over vergoedingsmogelijkheden. Zo kan er soms sprake zijn van een aanvullende module, waardoor je recht hebt op vergoeding.
Beroepsvereniging alternatieve geneeswijzen
Er bestaan diverse beroepsverenigingen voor complementaire zorg. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar informeren of/welke beroepsverenigingen er vergoed worden.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter