Home   Blog   10 geschikte edelstenen voor vermoeide HSP

10 geschikte edelstenen voor vermoeide HSP

labradoriet

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst en nog niet inzet als kwaliteit kan dit tot grote nadelen leiden, zoals:

 • Prikkelbaarheid
 • In je hoofd zitten/piekeren
 • Moeilijk bij je eigen energie blijven (en energie van anderen, zoals intense emoties overnemen)
 • Neerslachtigheid, een depressief gevoel hebben
 • Vermoeidheid

Herken je dit? Edelstenen worden al eeuwenlang, bijvoorbeeld in het Oude Egypte, ingezet om mensen te helpen. In sommige (lang niet alle) gevallen kan een edelsteen helpen om je hoogsensitiviteit te ontwikkelen als kwaliteit en om ontspanning te ervaren, met beide voeten stevig op de grond te staan, goed bij je eigen opgewekte energie te blijven en je energiek te voelen.

Sommige mensen hebben hier weerstand tegen; in dat soort gevallen zullen edelstenen niet effectief zijn. Sommige mensen (zoals kristalkinderen) hebben hier juist affiniteit mee. In dat soort gevallen zullen edelstenen wel effectief kunnen zijn.

Wat is een edelsteen?

Als een mineraal groeit ontstaan er vaak kristallen. Een kristal wordt ook wel edelsteen genoemd. Met andere woorden; een edelsteen is ook een mineraal, meestal bevat 1 edelsteen circa 3 mineraalsoorten. Een edelsteen is een relatief zeldzame steen die vaak mooi wordt gevonden door diverse mensen en sterk is; hij gaat vaak relatief lang qua tijd mee.

Wat is een goede edelsteen voor HSP?

Er bestaan ontzettend veel edelsteensoorten. Niet alleen elke edelsteensoort, maar ook elke edelsteen is uniek. Dit houdt onder meer verband met de vindplaats en manier waarop de edelsteen eruit ziet: is de edelsteen bijvoorbeeld ruw of gepolijst (en glad, bijvoorbeeld in een bol, griffel, punt- of piramide vorm)?

Er bestaat niet 1 edelsteen die positief is voor iedere HSP. Wat qua edelsteen positief is voor een HSP varieert van persoon tot persoon. Eén edelsteen kan voor 1 HSP heel positief en voor iemand anders zelfs negatief zijn.

Edelstenen betekenis en werking

Veel mensen zijn benieuwd naar wat een edelsteen betekent en hoe deze precies werkt. De exacte betekenis en werking van edelstenen is niet wetenschappelijk onderbouwd. Alhoewel er algemene richtlijnen gelden voor wat een steen energetisch voor iemand kan doen (zoals dat een steen kan helpen om in actie te komen of om juist te ontspannen) is het effect van een edelsteen op iemand heel persoonlijk.

Ter inspiratie deel ik hieronder op alfabetische volgorde 10 stenen die vaak goed aansluiten op HSP. De lijst en informatie over de 10 stenen heeft niet de intentie om compleet te zijn, maar om je te inspireren. Zie de informatie met energetische werking hieronder als een algemene richtlijn, maar voel altijd zelf wat het effect van een steen voor jou is. Alleen jij kan waarnemen hoe een steen voor jou werkt en in die zin de voor jou juiste betekenis toekennen aan een steen. Het kan zijn dat dit voor jou anders is dan hieronder omschreven.

Amethist

Amethist kan onder andere helpen om te relaxen, vertrouwen en om te beschermen tegen negatieve energie.

amethist in bolvorm, ruwe vorm en punt

Bergkristal werking

Bergkristal kan onder meer helpen om overgenomen energie te reinigen en in je eigen energie te blijven, helderheid te ervaren, in actie te komen en je krachtig te voelen.

bergkristal

Chrysocolla

Deze steen kan je onder andere helpen om bij je eigen energie te blijven en om je te beschermen tegen energie van buitenaf. Het kan helpen om overprikkeling te transformeren en om te voorkomen dat je alsmaar doorrent en je verliest in bezigheden en verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld door ‘nee’ te zeggen.

chrysocolla

Citrien

Deze steen kan je onder meer helpen om met stress om te gaan en om levensvreugde te creëren. Ook kan de steen je helpen om je hartverlangens vorm te geven en te creëren; dat geeft energie!

Let op: zorg ervoor dat je een natuurlijke citrien hebt; deze zijn zeldzaam. Er bestaan veel imitatie varianten van citrien; deze hebben geen optimale energetische werking. Natuurlijk citrien is citroen- tot bruingeel, imitatie citrien heeft een meer bronsgele kleur.

citrien

Dumortieriet

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om overgevoeligheid te transformeren en om je intuïtie te versterken.

dumortieriet

Labradoriet werking

Labradoriet kan je onder andere helpen om je te beschermen tegen negatieve energie. Het kan je ondersteunen om voor jezelf te kiezen en om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf.

labradoriet

Lapis lazuli betekenis

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om stevig met beide voeten op de grond te staan en vanuit daaruit je te verbinden met je intuïtie. Indigo mensen kunnen affiniteit hebben met de kleur van deze steen. Deze steen kan je helpen om positief te blijven en om dat wat belangrijk voor je is te uiten.

lapis lazuli

Rode jaspis

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om stevig met beide voeten op aarde te staan en actie te onder nemen en kan beschermend aanvoelen. Soms kan die helpen om beter met elektromagnetische straling om te gaan (de straling zelf wordt niet weggehaald).

rode jaspis

Rozenkwarts betekenis

Rozenkwarts kan je onder andere helpen om liefde voor jezelf te versterken; hiermee kun je ook liefde voor anderen vergroten.

rozenkwarts

Toermalijn, zwarte toermalijn

Deze edelsteen kan je onder andere helpen om:

 • Met beide voeten op de grond te staan (vooral zwarte toermalijn)
 • Je te beschermen tegen negatieve energie (vooral zwarte toermalijn)
 • Om te gaan met elektromagnetische straling (vooral zwarte toermalijn. Toermalijn haalt de straling zelf niet weg!)

toermalijn in de kleur zwart

Zo vind je als HSP een fijne edelsteen (tips):

Tip 1:  Scherm je goed af

Energie van edelstenen kan soms zijn ‘vervuild’, bijvoorbeeld door energie van de vinder, transporteur en winkelier. Scherm je goed af en wees in je eigen energie, voordat je edelstenen gaat bewonderen. Zo kan je energie goed onderscheiden en weet je welke energie die je waarneemt echt bij de steen of bij iemand anders hoort.

Tip 2: Voel waar je de steen vandaan wilt halen

Voel waar je de steen wilt kopen, bijvoorbeeld online of ‘in real life’.

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij mijn hoogsensitieve schoonzus Laura van der Beek en mijn hoogsensitieve zwager Bouke Jonker in hun een kleinschalige edelstenenwinkel: Blije Boeddha.

Ik raad in principe altijd aan om een steen ‘in real life’ te bewonderen en kopen. Elke steen is uniek en soms staan er in webwinkels ‘algemene’ foto’s van een edelsteensoort, maar niet van de steen die jouw kant opkomt. Het voordeel van ‘in real life’ stenen zien is niet alleen dat je kan zien hoe de steen er echt (met verschillende lichtinvallen) uitziet, maar ook dat je de steen vast kan houden en kan voelen wat de steen voor jou doet. HSP hebben bijvoorbeeld vaak baat bij stenen die met liefde en respect voor de natuur zijn opgegraven.

Bouke en Laura helpen je graag om te ontdekken welke steen er goed bij jou past. Ze hebben een webshop die een impressie geeft van hun aanbod, maar je kunt ook een afspraak met ze maken om een keer langs te komen in Dirkshorn (in de kop van Noord-Holland) en ze staan tevens geregeld op markten met hun edelstenen.

Tip 3: Voel van welke steen je blij van wordt

Laat theorie los.  Zie je stenen? Bekijk wat je mooi vindt. Voel tevens als je de stenen ziet waar je blij van wordt. Als je de steen vasthoudt, voel dan wat dit verder met je doet. Wordt je er blij van of wil je de steen juist wegleggen? Als je een steen mooi vindt en er blij van wordt, is dit een positief teken dat een steen bij je past.

Tip 4: Reinig

Heb je een steen? Reinig de steen energetisch voordat je ‘m gebruikt. Dit is als je hoogsensitief bent zeer belangrijk! Zo voorkom je klachten en dat je energie van anderen overneemt, denk maar aan anderen die de steen eerder hebben vastgehouden.

Er bestaan veel misverstanden over hoe je een steen kunt reinigen. Houd er rekening mee dat niet alle stenen onder water gehouden kunnen worden, omdat sommige stenen slecht tegen water kunnen/kunnen smelten. Ze kunnen wel altijd in het licht van de volle maan worden gereinigd.

Tip 5: Zet de steen op een goede plek

Voel waar je de steen wil hebben, bijvoorbeeld in je huis, tuin (check of de steen tegen water kan), als sieraad (hanger, ring) of in je broek? Net zoals bij sommige planten en dieren, doen sommige edelstenen het in elkaars buurt niet goed; voel hierover. Amethist, bergkristal en rozenkwarts worden bijvoorbeeld soms in huis bij elkaar gezet omdat ze met z’n drieën wél vaak een fijne harmonische energie kunnen creëren. Ze worden ook wel ‘gouden driehoek’ genoemd.

Tip 6: Schoonmaken

Reinig de steen regelmatig.

Tip 7: Blijf voelen

Blijf voelen of de steen iets is waar je blij van wordt. Een steen jaren stug blijven dragen, zonder positief gevoel maar met een negatief gevoel kan averechts werken (bijvoorbeeld doordat je je de kwaliteiten eigen hebt gemaakt waarbij de steen je heeft geholpen en een kwaliteit door kan schieten).

Een groot misverstand ontrafeld

Een edelsteen is een hulpmiddel en niet dé oplossing voor problemen. Raadpleeg bij klachten ook een arts en leer in het geval van je hoogsensitiviteit deze zelf goed beheersen, zodat je niet afhankelijk wordt van hulpmiddelen en je ook zonder hulpmiddelen een fijne dag hebt. Ideaal als je een steen een keer vergeet ;). Alles wat je nodig hebt, zit in jou!

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je onder andere:

 • Hoe je als HSP exact tot jezelf komt en hoogsensitiviteit beheerst en inzet als kracht
 • Hoe je edelstenen reinigt
 • Hoe hoe je een edelsteen vindt die bij jou past.
 • Hoe je edelstenen in je voordeel laat werken als HSP. Zo deel ik 25 energiegevende edelsteengeheimen voor HSP in het Jaartraject.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Van welke edelsteen word jij blij? Deel hier hieronder, om andere HSP te inspireren!

8 gedachten over “10 geschikte edelstenen voor vermoeide HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. hey femke, wat een leuk artikel over de edelstenen en ik kwam tot de constatatie dat ik er zelf ook 5 van het rijtje bezit, de labradoriet is mijn favoriet, ik word er gewoon blij van als ik er naar kijk, ik heb hem als knuffelsteen

 2. Heey Femke, leuk artikel!
  Heb je ooit van edelsteenwater gehoord? Daar heb ik laatst wat over gelezen en wil het binnenkort gaan uitproberen.

  1. Hey Rosa,

   Dank je! Yes, ik ben opgeleid om dat te maken ;). Momenteel ben ik een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat daar verder op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is/het verschijnt :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Hoi Femke,

  Ik heb een amethist gekregen, als hangertje aan een ketting, in de vorm van een hart. Hij lag in een schaaltje samen met rozenkwarts steentjes en nog een steen waar ik de naam niet meer van weet. Een heleboel van deze steentjes in een schaaltje. Ik heb zelf gekozen, in een flits wist ik dat ik voor de amethist moest gaan en heb deze zelf uit het schaaltje gepakt. Een dag later ben ik hem gaan dragen en draag hem nu dus een paar dagen.

  Heb ik er wel goed aan gedaan om hem eigenlijk direct te gaan dragen of had ik ‘m eerst moeten reinigen? Ik wil ‘m in ieder geval bij de volgende volle maan buiten op de tuintafel leggen.

  Is het op deze manier uitkiezen van de steen de juiste manier gezien de keuzes die ik had?

  Vast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes,
  Bianca

  1. Hoi Bianca,

   Leuk dat je een amethist hebt gekregen! Momenteel ben ik een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat verder op je vragen in gaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is/het verschijnt :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Heel interessant! Ik wist wel dat er geneeskrachtige stenen bestaan, maar ik had geen idee dat ze kunnen samenwerken zoals amethist, bergkristal en rozenkwarts! Ook ga ik volledig akkoord dat ze regelmatig gepoetst moeten worden. Als ik deze drie mineralen koop zal ik goed ervoor zorgen!

 5. Ik heb al veel ondersteuning gehad van stenen die ik altijd uitkies op intuïtie, van rozenkwarts tot amethist tot bergkristal tot jade en meerdere jaspis-soorten. Heb ook veel stenen in huis waaronder een gouden driehoek, maar ik word het meest blij van labradoriet 🙂 Voel me momenteel trouwens aangetrokken tot rode jaspis omdat ik moeilijk aard 🙂

Scroll naar top