Home   Blog   10 geschikte edelstenen voor hoogsensitieve vrouwen

10 geschikte edelstenen voor hoogsensitieve vrouwen

labradoriet

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst en nog niet inzet als kwaliteit kan dit tot grote nadelen leiden, zoals:

 • Prikkelbaarheid
 • In je hoofd zitten/piekeren
 • Moeilijk bij je eigen energie blijven (en energie van anderen, zoals intense emoties overnemen)
 • Neerslachtigheid, een depressief gevoel hebben
 • Vermoeidheid

Herken je dit? Edelstenen worden al eeuwenlang, bijvoorbeeld in het Oude Egypte, ingezet om mensen te helpen. In sommige (lang niet alle) gevallen kan een edelsteen helpen om je hoogsensitiviteit te ontwikkelen als kwaliteit en om ontspanning te ervaren, met beide voeten stevig op de grond te staan, goed bij je eigen opgewekte energie te blijven en je energiek te voelen.

Sommige mensen hebben hier weerstand tegen; in dat soort gevallen zullen edelstenen niet effectief zijn. Sommige mensen (zoals kristalkinderen) hebben hier juist affiniteit mee. In dat soort gevallen zullen edelstenen wel effectief kunnen zijn. In deze blog ontdek je er meer over!

Wat is een edelsteen?

Als een mineraal groeit ontstaan er vaak kristallen. Een kristal wordt ook wel edelsteen genoemd. Met andere woorden; een edelsteen is ook een mineraal, meestal bevat 1 edelsteen circa 3 mineraalsoorten. Een edelsteen is een relatief zeldzame steen die vaak mooi wordt gevonden door diverse mensen en sterk is; hij gaat vaak relatief lang qua tijd mee.

Wat is een goede edelsteen voor HSP?

Er bestaan ontzettend veel edelsteensoorten. Niet alleen elke edelsteensoort, maar ook elke edelsteen is uniek. Dit houdt onder meer verband met de vindplaats en manier waarop de edelsteen eruit ziet: is de edelsteen bijvoorbeeld ruw of gepolijst (en glad, bijvoorbeeld in een bol, griffel, punt- of piramide vorm)?

Er bestaat niet 1 edelsteen die positief is voor iedere HSP. Wat qua edelsteen positief is voor een HSP varieert van persoon tot persoon. Eén edelsteen kan voor 1 HSP heel positief en voor iemand anders zelfs negatief zijn.

Edelstenen betekenis en werking

Veel mensen zijn benieuwd naar wat een edelsteen betekent en hoe deze precies werkt. De exacte betekenis en werking van edelstenen is niet wetenschappelijk onderbouwd. Alhoewel er algemene richtlijnen gelden voor wat een steen energetisch voor iemand kan doen (zoals dat een steen kan helpen om in actie te komen of om juist te ontspannen) is het effect van een edelsteen op iemand heel persoonlijk.

Ter inspiratie deel ik hieronder op alfabetische volgorde 10 stenen die vaak goed aansluiten op HSP. De lijst en informatie over de 10 stenen heeft niet de intentie om compleet te zijn, maar om je te inspireren. Zie de informatie met energetische werking hieronder als een algemene richtlijn, maar voel altijd zelf wat het effect van een steen voor jou is. Alleen jij kan waarnemen hoe een steen voor jou werkt en in die zin de voor jou juiste betekenis toekennen aan een steen. Het kan zijn dat dit voor jou anders is dan hieronder omschreven.

Amethist

Amethist kan onder andere helpen om te relaxen, vertrouwen en om te beschermen tegen negatieve energie.

amethist in bolvorm, ruwe vorm en punt

Bergkristal werking

Bergkristal kan onder meer helpen om overgenomen energie te reinigen en in je eigen energie te blijven, helderheid te ervaren, in actie te komen en je krachtig te voelen.

bergkristal

Chrysocolla

Deze steen kan je onder andere helpen om bij je eigen energie te blijven en om je te beschermen tegen energie van buitenaf. Het kan helpen om overprikkeling te transformeren en om te voorkomen dat je alsmaar doorrent en je verliest in bezigheden en verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld door ‘nee’ te zeggen.

chrysocolla

Citrien

Deze steen kan je onder meer helpen om met stress om te gaan en om levensvreugde te creëren. Ook kan de steen je helpen om je hartverlangens vorm te geven en te creëren; dat geeft energie!

Let op: zorg ervoor dat je een natuurlijke citrien hebt; deze zijn zeldzaam. Er bestaan veel imitatie varianten van citrien; deze hebben geen optimale energetische werking. Natuurlijk citrien is citroen- tot bruingeel, imitatie citrien heeft een meer bronsgele kleur.

citrien

Dumortieriet

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om overgevoeligheid te transformeren en om je intuïtie te versterken.

dumortieriet

Labradoriet werking

Labradoriet kan je onder andere helpen om je te beschermen tegen negatieve energie. Het kan je ondersteunen om voor jezelf te kiezen en om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf.

labradoriet

Lapis lazuli betekenis

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om stevig met beide voeten op de grond te staan en vanuit daaruit je te verbinden met je intuïtie. Indigo mensen kunnen affiniteit hebben met de kleur van deze steen. Deze steen kan je helpen om positief te blijven en om dat wat belangrijk voor je is te uiten.

lapis lazuli

Rode jaspis

Deze edelsteen kan je onder meer helpen om stevig met beide voeten op aarde te staan en actie te onder nemen en kan beschermend aanvoelen. Soms kan die helpen om beter met elektromagnetische straling om te gaan (de straling zelf wordt niet weggehaald).

rode jaspis

Rozenkwarts betekenis

Rozenkwarts kan je onder andere helpen om liefde voor jezelf te versterken; hiermee kun je ook liefde voor anderen vergroten.

rozenkwarts

Toermalijn, zwarte toermalijn

Deze edelsteen kan je onder andere helpen om:

 • Met beide voeten op de grond te staan (vooral zwarte toermalijn)
 • Je te beschermen tegen negatieve energie (vooral zwarte toermalijn)
 • Om te gaan met elektromagnetische straling (vooral zwarte toermalijn. Toermalijn haalt de straling zelf niet weg!)

toermalijn in de kleur zwart

Zo vind je als HSP een fijne edelsteen (7 tips):

Tip 1:  Scherm je goed af

Energie van edelstenen kan soms zijn ‘vervuild’, bijvoorbeeld door energie van de vinder, transporteur en winkelier. Scherm je goed af en wees in je eigen energie, voordat je edelstenen gaat bewonderen. Zo kan je energie goed onderscheiden en weet je welke energie die je waarneemt echt bij de steen of bij iemand anders hoort.

Tip 2: Voel waar je de steen vandaan wilt halen

Voel waar je de steen wilt kopen, bijvoorbeeld online of ‘in real life’.

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij mijn hoogsensitieve schoonzus Laura van der Beek en mijn hoogsensitieve zwager Bouke Jonker in hun een kleinschalige edelstenenwinkel: Blije Boeddha. Ik werk samen met Blije Boeddha. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Blije Boeddha bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Ik raad in principe altijd aan om een steen ‘in real life’ te bewonderen en kopen. Elke steen is uniek en soms staan er in webwinkels ‘algemene’ foto’s van een edelsteensoort, maar niet van de steen die jouw kant opkomt. Het voordeel van ‘in real life’ stenen zien is niet alleen dat je kan zien hoe de steen er echt (met verschillende lichtinvallen) uitziet, maar ook dat je de steen vast kan houden en kan voelen wat de steen voor jou doet. HSP hebben bijvoorbeeld vaak baat bij stenen die met liefde en respect voor de natuur zijn opgegraven.

Bouke en Laura helpen je graag om te ontdekken welke steen er goed bij jou past. Ze hebben een webshop die een impressie geeft van hun aanbod, maar je kunt ook een afspraak met ze maken om een keer langs te komen in Dirkshorn (in de kop van Noord-Holland) en ze staan tevens geregeld op markten met hun edelstenen.

Tip 3: Voel van welke steen je blij van wordt

Laat theorie los.  Zie je stenen? Bekijk wat je mooi vindt. Voel tevens als je de stenen ziet waar je blij van wordt. Als je de steen vasthoudt, voel dan wat dit verder met je doet. Wordt je er blij van of wil je de steen juist wegleggen? Als je een steen mooi vindt en er blij van wordt, is dit een positief teken dat een steen bij je past.

Tip 4: Reinig

Een nadeel van een edelsteen kan zijn dat deze energetisch snel vervuild raakt; HSP hebben hier (onbewust) meer last van ten opzichte van iemand die niet hoogsensitief is.

Heb je een steen? Reinig de steen energetisch voordat je de steen gebruikt en ook regelmatig als je de steen gebruikt. Dit is als je hoogsensitief bent zeer belangrijk! Zo voorkom je klachten en dat je energie van anderen overneemt, denk maar aan anderen die de steen eerder hebben vastgehouden.

Er bestaan veel misverstanden over hoe je een steen kunt reinigen. Verkrijg de juiste kennis over het reinigen van edelstenen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat niet alle stenen onder water gehouden kunnen worden, omdat sommige stenen slecht tegen water kunnen/kunnen smelten. Ze kunnen wel altijd in het licht van de volle maan worden gereinigd.

amethist

Tip 5: Zet de steen op een goede plek

Voel waar je de steen wil hebben, bijvoorbeeld in je huis, tuin (check of de steen tegen water kan), als sieraad (hanger, ring) of in je broek? Net zoals bij sommige planten en dieren, doen sommige edelstenen het in elkaars buurt niet goed; voel hierover. Amethist, bergkristal en rozenkwarts worden bijvoorbeeld soms in huis bij elkaar gezet omdat ze met z’n drieën wél vaak een fijne harmonische energie kunnen creëren. Ze worden ook wel ‘gouden driehoek’ genoemd.

Tip 6: Schoonmaken

Reinig de steen regelmatig.

Tip 7: Blijf voelen

Blijf voelen of de steen iets is waar je blij van wordt. Een steen jaren stug blijven dragen, zonder positief gevoel maar met een negatief gevoel kan averechts werken (bijvoorbeeld doordat je je de kwaliteiten eigen hebt gemaakt waarbij de steen je heeft geholpen en een kwaliteit door kan schieten).

Een groot misverstand ontrafeld

Een edelsteen is een hulpmiddel en niet dé oplossing voor problemen. Raadpleeg bij klachten ook een arts en leer in het geval van je hoogsensitiviteit deze zelf goed beheersen, zodat je niet afhankelijk wordt van hulpmiddelen en je ook zonder hulpmiddelen een fijne dag hebt. Ideaal als je een steen een keer vergeet ;). Alles wat je nodig hebt, zit in jou!

Update Let op: uitbuiting van de aarde door edelstenen te delven

HSP zijn vaak bewust. Toen ik als kind edelstenen kreeg, stond ik geen moment stil bij waar edelstenen vandaan kwamen. Edelstenen zijn natuurlijke mineralen en groeien in de aarde. Toen ik ouder werd, ging ik naar Zwitserland. Daar zag ik in een toeristische folder een man die mensen hielp om edelstenen te vinden in de bergen. Ook hakte hij deze er met anderen uit. Opeens werd ik mij er tot in mijn vezels van bewust dat op deze manier als iedereen dit doet de aarde wordt ‘leeggeroofd’ en er voor generaties na ons mogelijk niets meer in de aarde zit. Op Fuerteventura had ik hier al eens een glimp van opgevangen op het ‘popcorn strand’; oorspronkelijk lagen hier behoorlijk wat kalkalgen die op ‘versteende popcorn’ lijken. Mensen namen deze algen mee naar huis, waardoor er toen ik er was minder van over was. Dit kan voor mijn gevoel niet de bedoeling zijn.

Veel edelstenen worden uit mijnen verkregen. Het ontginnen van edelstenen is schadelijk voor het milieu om meerdere redenen. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Om mijnen aan te leggen kunnen bomen worden gekapt. Bomen hebben allerlei voordelen. Ze slaan bijvoorbeeld CO2 op, hebben een afkoelende werking en zijn een thuis voor dieren. Mijnen kunnen negatieve effecten op wilde dieren en biodiversiteit hebben.

Door mijnen kan de aarde verschuiven/instorten (landslides). Verder kan water vervuild raken en kunnen er overstromingen en ongelukken plaatsvinden.

Machines gebruiken brandstof die lucht vervuilen. Verder worden er chemicaliën gebruikt rondom edelstenen, bijvoorbeeld om ze te polijsten en om sieraden te maken; deze stoffen kunnen in het milieu terecht komen.

Samengevat kan de delving van edelstenen de vruchtbaarheid van het land verminderen en land economisch gezien op den duur weinig waard worden (dit wordt landdegradatie genoemd). De aarde wordt op deze manier uitgebuit.

edelsteen ringen

Slechte arbeidsomstandigheden rondom edelstenen delving

Edelstenen delven kan gevaarlijk en dodelijk zijn. Vaak zijn edelstenen afkomstig uit ontwikkelingslanden. Er kan sprake zijn van ongezonde arbeidsomstandigheden (denk aan een slechte wetgeving rondom milieu, veiligheid, (lage) lonen en dwang-en/of kinderarbeid). Fijne stoffen die tijdens de delving vrij komen dringen door in de longen, wat gezondheidsklachten kan geven voor medewerkers en bewoners die rondom de mijn wonen. Voorbeelden zijn luchtwegaandoeningen zoals longkanker en silicose.

Wat is een ethisch verantwoorde en duurzame edelsteen?

De verkoper is vaak niet diegene die de edelsteen rechtstreeks heeft gewonnen uit een mijn, hier hebben doorgaans heel veel partijen tussen gezeten. De herkomst van edelstenen (en wat er exact gebeurt in de keten van productie tot verkoop) is lastig te achterhalen.

Om te achterhalen of een edelsteen ethisch en duurzaam is verkregen kun je een verkoper bijvoorbeeld vragen:

 • waar een edelsteen vandaan komt. Als een steen uit een westers land/continent zoals Europa komt, is er een grotere kans dat er betere arbeidsomstandigheden waren.
 • wie de edelsteen heeft gewonnen (kinderen of volwassenen)
 • wat voor salaris de delvers van de edelsteen hebben gekregen (zijn er bijvoorbeeld mensen onderbetaald/uitgebuit)
 • wat de werkomstandigheden van edelsteen-delvers waren

Alhoewel je de bovengenoemde vragen kunt stellen, kun je er niet automatisch van uitgaan dat zijn/haar antwoord klopt. Je kunt vragen of de verkoper zijn/haar antwoorden kan bewijzen. In de praktijk is dit doorgaans (zo goed als) onmogelijk; er bestaat geen internationaal keurmerk/label dat een garantie geeft dat edelstenen op een verantwoorde en duurzame manier zijn verkregen.

Sommige verkopers nemen een negatieve delf-geschiedenis op de koop toe. Alhoewel een verkoper een edelstenen energetisch kan hebben gereinigd, wordt hiermee een negatieve delf-geschiedenis niet weggepoetst.

citrien

Wat is een oplossing voor edelstenen?

Soms worden edelstenen en diamanten synthetisch in het laboratorium gecreëerd; deze varianten hebben een betere kwaliteit, zijn is duurzamer (denk aan een lagere CO2-afdruk) en betaalbaarder.

Volgens Babette Porcelijn hebben spullen de grootste en meest negatieve impact op het milieu. Als je perse edelstenen wilt hebben en rekening wilt houden met het milieu, kies dan bijvoorbeeld voor lokale en tweedehands edelstenen. Je voorkomt dat iets wordt weggegooid en creëert geen vraag naar nieuwe hulpbronnen/energie.

Ideeën voor waar je mogelijk tweedehands edelstenen kan vinden:

 • Vind tweedehands edelstenen online.
 • Vind/creëer een edelstenen ruil-moment (net zoals wat met kleding ruilen gebeurt).
 • Vind/creëer een edelstenen bibliotheek. Voor zover ik weet bestaat dit nog niet, dit zou ik een leuk initiatief vinden!
 • Vind een winkel die jouw gebruikte edelstenen inneemt en ook tweedehands edelstenen verkoopt (denk aan Ikea die dit ook doet met hun meubels). Voor zover ik weet bestaat dit nog niet, dit zou ik leuk vinden!

Heb je zelf genoeg van een edelsteen? Gooi deze niet weg, maar maak er iemand anders blij mee :).

Duurzamer alternatief voor edelstenen: Oerlicht en Ascension Tools

Er bestaan ook ethisch verantwoorde en duurzamere alternatieven voor edelstenen. Het is lastig om hier 100% inzicht in te krijgen/dit te kunnen garanderen (dit lijkt vrijwel onmogelijk). De beste alternatieven die ik tot nu toe heb kunnen vinden zijn die van Oerlicht en Ascension.

De Grote Oerlicht bol ondersteunt je energetisch om de energie in een ruimte  te optimaliseren. Deze glazen bol wordt intuïtief op maat gemaakt en afgestemd door mijn hoogsensitieve/paranormale partner Mathijs van der Beek, zodat het jou en jouw ruimte optimaal ondersteunt.

grote Oerlicht bol, ontwikkeld door Mathijs van der Beek

De kleine Oerlicht bol is een energetisch sieraad. Het glazen sieraad wordt intuïtief op maat gemaakt en afgestemd door Mathijs, zodat het jou en jouw unieke energie optimaal ondersteunt.

kleine Oerlicht bol (sieraad), door Mathijs van der Beek ontwikkeld

Ascension Tools van Ascension Europe zijn energetische Tools. Ze zijn in Europa gemaakt van glas. Ze worden door HSP bijvoorbeeld gebruikt:

Deze Tools zijn een aanvulling op de reguliere gezondheidszorg; raadpleeg bij klachten ook een arts.

Voice van Ascension Europe

Kortingscode voor Ascension Europe

Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je onder andere:

 • Hoe je als HSP exact tot jezelf komt en hoogsensitiviteit beheerst en inzet als kracht
 • Hoe je edelstenen reinigt
 • Hoe hoe je een edelsteen vindt die bij jou past.
 • Hoe je edelstenen in je voordeel laat werken als HSP. Zo deel ik 25 energiegevende edelsteengeheimen voor HSP in het Jaartraject.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Van welke edelsteen word jij blij? Deel hier hieronder, om andere HSP te inspireren!

Deze blog werd gepubliceerd op 8 juli 2016 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

8 reacties op “10 geschikte edelstenen voor hoogsensitieve vrouwen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marleen avatar
  Marleen

  hey femke, wat een leuk artikel over de edelstenen en ik kwam tot de constatatie dat ik er zelf ook 5 van het rijtje bezit, de labradoriet is mijn favoriet, ik word er gewoon blij van als ik er naar kijk, ik heb hem als knuffelsteen

  1. Femke de Grijs avatar

   Hey Marleen,

   Bedankt voor je leuke reactie! Ook leuk dat je er 5 bezit en zo blij wordt van labradoriet! Ik wens je verder een fijne dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Rosa avatar
  Rosa

  Heey Femke, leuk artikel!
  Heb je ooit van edelsteenwater gehoord? Daar heb ik laatst wat over gelezen en wil het binnenkort gaan uitproberen.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hey Rosa,

   Dank je! Yes, ik ben opgeleid om dat te maken ;). Momenteel ben ik een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat daar verder op ingaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is/het verschijnt :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Bianca Hey avatar
  Bianca Hey

  Hoi Femke,

  Ik heb een amethist gekregen, als hangertje aan een ketting, in de vorm van een hart. Hij lag in een schaaltje samen met rozenkwarts steentjes en nog een steen waar ik de naam niet meer van weet. Een heleboel van deze steentjes in een schaaltje. Ik heb zelf gekozen, in een flits wist ik dat ik voor de amethist moest gaan en heb deze zelf uit het schaaltje gepakt. Een dag later ben ik hem gaan dragen en draag hem nu dus een paar dagen.

  Heb ik er wel goed aan gedaan om hem eigenlijk direct te gaan dragen of had ik ‘m eerst moeten reinigen? Ik wil ‘m in ieder geval bij de volgende volle maan buiten op de tuintafel leggen.

  Is het op deze manier uitkiezen van de steen de juiste manier gezien de keuzes die ik had?

  Vast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes,
  Bianca

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Bianca,

   Leuk dat je een amethist hebt gekregen! Momenteel ben ik een nieuwe begeleidingsvorm aan het maken dat verder op je vragen in gaat. Ik zal je op de hoogte houden van wanneer hier meer informatie over bekend is/het verschijnt :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Lauren de Bruijn avatar

  Heel interessant! Ik wist wel dat er geneeskrachtige stenen bestaan, maar ik had geen idee dat ze kunnen samenwerken zoals amethist, bergkristal en rozenkwarts! Ook ga ik volledig akkoord dat ze regelmatig gepoetst moeten worden. Als ik deze drie mineralen koop zal ik goed ervoor zorgen!

 5. Danielle avatar
  Danielle

  Ik heb al veel ondersteuning gehad van stenen die ik altijd uitkies op intuïtie, van rozenkwarts tot amethist tot bergkristal tot jade en meerdere jaspis-soorten. Heb ook veel stenen in huis waaronder een gouden driehoek, maar ik word het meest blij van labradoriet 🙂 Voel me momenteel trouwens aangetrokken tot rode jaspis omdat ik moeilijk aard 🙂

Scroll naar boven