Home   Blog   9 voordelen van hoogsensitief zijn

9 voordelen van hoogsensitief zijn

glitters in hand

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en herkennen zich in deze HSP kenmerken. Prikkels of indrukken komen extra binnen. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit tot nadelen leiden.

Herken je dit, je vindt:

 • Dingen vaak te veel worden, je raakt bijvoorbeeld snel overstuur?
 • Dingen te vlug gaan, waardoor je het overzicht kwijtraakt?
 • Geluiden vaak te hard?
 • Het leven (zoals dat wat je op het journaal ziet) te bruut en intens?

HSP kunnen alles heel intens ervaren:

 • Wanneer je trek hebt, heb je échte trek (en rammelt je maag).
 • Wanneer je een negatieve emotie zoals boosheid ervaart, blijft dat dagen of weken hangen, ook al zegt je omgeving “dat je door moet gaan en het los moet laten.”
 • Wanneer je moe bent, ben je echt moe. Je moet bijvoorbeeld lang bijkomen van een werkdag.

Anderen begrijpen je maar niet: ze vinden dat je je aanstelt, klaagt of overdrijft. Misschien wordt je als ‘zwakkeling’ bestempeld.

Intens voelen is echter geen teken van zwakte, maar ook een kracht als je je hoogsensitiviteit beheerst!

Hierbij 9 voordelen van hoe jij hoogsensitiviteit in kan zetten als kracht. Dat geeft energie! Houd er rekening mee dat deze voordelen van hoogsensitieve persoon tot hoogsensitieve persoon kunnen variëren: iedere HSP is uniek.

9 Voordelen van HSP zijn:

Voordeel 1. Je kunt je makkelijk op één ding richten

HSP kunnen zich enorm goed concentreren en zeer gefocust bezig zijn met iets. Taken kunnen hierdoor extra snel worden afgerond. Misschien ga ook jij wel eens helemaal op in iets wat je aan het doen bent, of dit nou breien, autorijden of iets anders is.

Voordeel 2. Je hebt snel inzicht

Omdat je als HSP ten opzichte van anderen subtielere dingen waarneemt, kun je snel inzicht in zaken hebben. Dit voordeel kun je op tal van manieren inzetten.

Zoals in je privéleven:

 • bij koken en hierdoor intens kunnen genieten van perfecte smaken.
 • tijdens een festival ‘weet’ je wanneer en op welke plek je het beste kan staan, zodat je naast leuke mensen belandt en het geluid voor jou perfect is (niet te hard en te zacht).
 • kunnen aanvoelen als je iemand ontmoet of het klikt/er mogelijk een vriendschap kan ontstaan.

of in je werk:

 • door te weten waar de prioriteiten liggen (je verwijst als doktersassistente bijvoorbeeld wel of niet iemand met spoed door) en goed planmatig te werken: je voelt aan waar je het beste kan beginnen (zodat je niet moet overwerken).
 • door orde in de chaos aan te brengen (bijvoorbeeld als er een stapel papieren op je bureau liggen of als je mailbox overvol is).
 • door snel inzicht te hebben in mogelijk komende problemen en als deze er zijn, snel de oorzaak kunnen vaststellen.

Voordeel 3. Je kunt je goed in anderen inleven

Naast dat je inzicht kunt hebben in de gedachten en emoties van anderen, kun je je ook goed inleven in andere mensen, dieren of planten. Je kunt letterlijk (soms ook in je eigen lichaam) voelen wat er in een ander omgaat. Hierdoor kun je anderen goed helpen; door je empathisch vermogen (=inlevingsvermogen) weet je precies wat andermans wensen of verwachtingen zijn.

Voordeel 4. Je bent punctueel

HSP zijn vaak zeer zorgvuldig, nauwkeurig of perfectionistisch. Wat ze maken, ziet er vaak tot in de puntjes verzorgd uit. Ze zijn bovendien vaak doelgericht. Vergissingen, fouten of problemen kunnen hierdoor voorkomen worden. HSP merken vaak kleine verschillen en eventuele fouten direct op. Misschien vis je bijvoorbeeld nog net een typefout uit een belangrijk stuk voor de deadline, of neem je lastminute naar een bruiloft nog een naaisetje mee (wat goed uit blijkt te komen als de bruidegom een knoop verliest…).

Voordeel 5. Je bent alert

Omdat HSP meestal enorm alert zijn, gaan hun waarnemingen zeer snel! Het zijn mensen, die letterlijk snel een speld in een hooiberg kunnen vinden. Dit is bijvoorbeeld in het verkeer heel handig; je kunt makkelijker anticiperen. Je ‘weet’ wat er komen gaat.

Voordeel 6. Je bent hoogbewust

HSP verwerken informatie zeer diepgaand. Ze filosoferen vaak over kwesties en nemen innerlijk het ‘naadje van de kous’ waar. Ze kunnen tussen de regels doorlezen en dingen waarnemen die niet worden uitgesproken. Ze hebben vaak aan één blik genoeg en kunnen ook zonder woorden met elkaar communiceren (vooral onderling met andere HSP of dieren). Doordat ze zich zo bewust zijn van zichzelf, anderen en het verleden en de toekomst, kunnen ze verder vaak perfect onder woorden brengen wat er in hun innerlijk (en vaak ook het innerlijk van anderen) speelt. Miscommunicatie kan hierdoor voorkomen worden.

Voordeel 7. Je geniet intens

HSP kunnen intens emoties waarnemen en ook intens genieten van gevoelens zoals blijdschap, nieuwsgierigheid, tevredenheid en dankbaarheid. Wellicht raak je ontroerd van en ga je helemaal op in het luisteren van muziek, of dans of zing je intens mee. Vervelen is er niet bij!

vrouw in bos

Voordeel 8. Je bent geïnspireerd

HSP hebben vaak een interesse in spiritualiteit. Misschien ben je ook vaak bezig met je ziel en bezield leven en levensvragen zoals: “Wie ben ik, wat doe ik hier, wat is de zin van mijn/het leven?” Dit kan veel inspiratie geven.

Voordeel 9. Je voelt je verbonden

Je voelt je verbonden met liefde, de aarde en wezens die hierop leven. Denk maar aan de verbinding met mensen (en diepgaande vriendschappen hebben), dieren en lichtwezens.

Beheers je je hoogsensitiviteit nog niet…

Dan heb je vaak last van het tegenovergestelde van de voordelen. Je productiviteit en energieniveau, in je privé- en zakenleven kunnen hieronder lijden. Je sociale relaties komen onder druk te staan, of je inkomen neemt af en/of:

 • Je hebt een overvol hoofd en raakt snel afgeleid. Als je iets doet, vergeet je wat je nog meer op je ‘to do list’ had staan. Je bent snel het overzicht kwijt. Gepieker beperkt je functioneren. Prikkels zoals mensenmassa’s zijn je te veel en vermijd je.
 • Je hebt last van de (negatieve) mening, emoties of pijn van ander. Misschien ben je snel diep geraakt. Of voel je zoveel, dat alles (tijden en energieën van anderen) door elkaar heenloopt. Je kunt niet meer onderscheiden wat qua energie van jezelf of een ander is, en bij welke tijd (zoals het verleden of het heden) iets behoort.
 • Je schiet door in je perfectionisme en bent alsmaar bezig. Ondanks dat je altijd in de weer bent, verveel je je snel. Je cijfert jezelf weg en kunt moeilijk loslaten of grenzen aangeven. Dit kan onder meer tot een burn-out leiden.
 • Je staat altijd op scherp en hebt snel last van stress. Dit kan zich vastzetten in je lichaam; denk maar aan het hebben van een stijve nek of schouders.
 • Je hebt last van somberheid/depressie of een gevoel van sleur in je leven. Anderen (h)erkennen en waarderen je hoogsensitiviteit niet.
 • Je voelt je ‘anders’, niet verbonden en eenzaam.

Meer weten?

Veel hoogsensitieve personen beheersen hun hoogsensitiviteit nog niet, met al gevolg dat ze de voordelen van hoogsensitiviteit ook nauwelijks/niet ervaren.

Een vaak voorkomend probleem is dat HSP niet goed met prikkels kunnen omgaan. Ze willen zich afschermen tegen prikkels wat niet lukt. Ook weten HSP vaak niet hoe en welke voordelen ze precies kunnen benutten van hun sensitiviteit. Wat de voordelen voor een HSP zijn en hoe ze deze kunnen inzetten, is voor iedere HSP anders.

Mijn training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ helpt je hierbij. Je ontdekt met deze training onder meer hoe je jouw hoogsensitiviteit inzet als energiegevende kracht en ook:

 • Waar precies jouw unieke sterke punten liggen en hoe je die concreet inzet. Zodat je bijvoorbeeld weet wat soort werk het beste bij jou past en je met plezier en gemak geld verdient.
 • Hoe je beter functioneert.
 • Hoe je bij Jezelf blijft en hoe je geen last meer hebt van negatieve energie, bijvoorbeeld van heftige emoties, of van anderen.
 • Hoe je voldoening krijgt in je privé- en werkleven.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier voor meer informatie over de training & hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende leestips:

Deze blog werd gepubliceerd op 21 juli 2015 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

13 reacties op “9 voordelen van hoogsensitief zijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Christina avatar
  Christina

  Hallo Femke
  Het zijn heel wat redene die je daar opschrijft maar ik vind het wel fijn ik heb het meerdere keren gelezen en ik herken mij wel in verschillende reden die je daar hebt opgeschreven vooral het niet begrijpen van de mensen die je lief zijn.Bedankt weer.❤❤❤?

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan 🙂

   Groetjes,
   Femke

 2. Nancy avatar

  Heel herkenbaar allemaal en bij het zoeken naar beter passend werk heel bruikbaar.
  Dank je wel!

 3. Jeanne avatar
  Jeanne

  Klopt allemaal als een bus. Maar het is niet makkelijk hiermee om te gaan.
  En zeker niet voor buitenstaanders!

 4. Helena avatar
  Helena

  ik herken mij op alle manieren… wel een opluchting te weten wat ik heb/ben na 53 jaar… maar mijn omgeving /partner snapt dit niet en wil het ook niet begrijpen… inmiddels ben ik oververmoeid en uitgeblust……..

 5. kimberley avatar
  kimberley

  Ja, Femke, het heeft natuurlijk ook vele voordelen. Ik had n reeks rijmpjes gemaakt lang geleden; Een HSP denkt met je mee, een HSP die telt voor 2 Een HSP zegt zelden nee , een HSP is geen doorsnee , Een HSP in wel én wee, een HSP gaat recht door zee , enz enz enz Meligheid ten top maar o.k. dat hoort er ook bij af en toe. Groetjes,kim.

 6. Desiree avatar
  Desiree

  hallo, ik heb even een vraag, als hsper had ik vaak het gevoel in mijn jeugd dat mijn ouders vonden dat ik mij aanstelde of dat ik overdreef. Nu probeer ik te leren voor mezelf op te komen, bv als mijn buurman met schoenen aan loopt op laminaat, ik vind dat vervelend, elke keer als ik er wat van wil gaan zeggen, komen er gedachten op van: aa je overdrijft of ik stel me aan, zo erg is het niet, en dan doe ik het niet. vervolg is dat ik me er steeds weer boos over maak. hoe kan ik dat veranderen?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Desiree,

   Met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ kan ik je hier verder bij helpen.

   Groeten,
   Femke

 7. Anoniem avatar
  Anoniem

  Dag femke
  Zelf ben ik erg moe en heb last van hartkloppingen, stijve nek, pijntjes overal (spieren). Zelf denk ik dat ik cvs/me heb. Weet jij hoe je hier uit kan komen, omdat er niet een duidelijke behandeling voor is.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi anoniem,

   Bij klachten raad ik voor de zekerheid aan om een arts raad te plegen. Wellicht heb je verder iets aan dit artikel over CVS.

   Groetjes,
   Femke

 8. Judy avatar
  Judy

  Komt me allemaal bekend voor, heb nu eindelijk ook ontdekt waar het door komt, veel gelezen hierover. Volgens veel mensen is het aanstellerij, wordt nu weleens tijd dat hier meer aandacht besteed wordt. Ook op scholen en op het werk, er is nog een hoop te doen op dit gebied. Bedankt voor je goede tips! Heb er veel aan gehad. Het herkennen dat je zo bent is voor mij al een eyeopener! Gr. Judy

 9. Frieda avatar
  Frieda

  Hallo Femke, bedankt voor de uitleg. Het klopt allemaal🤗

Scroll naar boven