Home   Blog   Wat betekent medium en paragnost en ben jij er ook één als HSP? Ontdek het hier!

Wat betekent medium en paragnost en ben jij er ook één als HSP? Ontdek het hier!

glazen bol

Ben je benieuwd wat een medium en paragnost precies is, wat het verschil is en of jij er ook één bent? In deze blog deel ik er meer over, aan de hand van mijn persoonlijke verhaal.

Wat betekent medium? Over de betekenis:

Er bestaan veel misverstanden over wat een medium is. Sommige mensen denken dat een medium iemand is die met anderen zoals overledenen en/of huisdieren kan communiceren. En alhoewel dit kan, is een medium meer!

Vanuit een holistische visie zijn wij spirituele wezens die op aarde menselijke ervaringen opdoen. Je lichaam, emoties en gedachten zijn als een unieke schakel, brug, kanaal, doorgeefluik of intermediair tussen ‘hemel’ (de spirituele/subtiele dimensies waar je oorspronkelijk vandaan komt) en aarde; oftewel een medium.

Kun je testen of je een medium bent?

Er bestaat niet zoiets als een wetenschappelijk onderbouwde test, om te ontdekken of je een medium bent, dat ben je al!

Niet iedereen die lekker kookt is meteen een topchef of heeft hier volledig potentie voor, niet iedereen die piano speelt is meteen een Mozart of heeft hier volledige potentie voor, niet iedereen die ‘medium’ is, is meteen excellent. Hier kunnen vele levens overheen gaan.

Net zoals met andere vaardigheden zoals leren koken of piano spelen kun je mediumschap met jouw intuïtie trainen: je zult dan een steeds sterker medium worden. Je kunt op aarde bewust contact maken en leven vanuit je kern (dat wat je ‘echt’ bent; sommigen noemen dit kern, essentie, authentieke zelf, hart, hogere zelf, of ziel) en subtielere energieën integreren. Dat geeft vaak energie!

Als je innerlijk voelt en eerlijk naar jezelf bent, zul je op een gegeven moment waar kunnen nemen of je net zoals Mozart een natuurtalent in mediumschap bent en hier een professional in kan worden.

Paragnost of paragnoste definitie

Mensen die bewust professioneel met hun intuïtie werken en helder (paranormaal) waarnemen worden in de praktijk ook wel paragnost genoemd. Een paragnost kan bijvoorbeeld soms inzicht hebben in wat positieve keuzes zijn voor de toekomst. Soms kan een paragnost ook inzicht hebben in het verleden, zoals wat betreft vorige levens.

Helderziende paragnosten

Volgens Van Dale is een paragnost een helderziende. Sommige van deze paragnosten zien helder, maar er zijn ook andere vormen van helder waarnemen zoals helder ‘weten’ en voelen.

teloscoop

Verschil medium en paragnost

Oorspronkelijk is het verschil tussen een professioneel medium en een professionele paragnost dat een medium een schakel is tussen 2 partijen, net zoals een telefoon een schakel kan zijn. Als iemand een medium bezoekt kan een medium bijvoorbeeld contact maken meet een overledene, of iemand die nog leeft en niet (meer) kan communiceren, zoals bijvoorbeeld met een baby, iemand die in coma ligt of vanwege een beperking niet (meer) kan praten.

Herkennen van mediums en paragnosten

Niet alle mensen die op professioneel niveau mediamieke gaven hebben, delen dit met de buitenwereld. Zo kan een bakker bijvoorbeeld ook deze gaven hebben en die inzetten om een klant te helpen bij het kiezen van passend brood, zonder dat hij/zij deze gaven benoemt.

Scholing voor mediums en paragnosten

Elk medium is uniek en heeft unieke talenten. Soms gebruiken mediums hulpmiddelen zoals tarotkaarten, edelstenen en werken ze samen met lichtwezens zoals opgestegen meesters en engelen.

Er bestaan diverse opleidingen en cursussen die hierbij kunnen ondersteunen. Het belangrijkste is om hierin je gevoel te volgen!

Betrouwbaar medium en goede paragnost vinden

Volg je gevoel: deze kan je naar een professioneel, sterk en betrouwbaar medium of paragnost leiden.

Misverstand

Circa 15-20%  van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitiviteit is een kwaliteit en heeft tal van voordelen, maar kan als dit nog niet goed wordt beheerst moeilijk zijn. Misschien ben je bijvoorbeeld snel emotioneel of moe.

Wanneer een medium een HSP niet kan helpen

Een goede HSP begeleider is professioneel geschoold in het helpen van HSP met hun hoogsensitiviteit en leert een HSP hoe hij/zij hoogsensitiviteit beheerst en inzet als kracht.

Een professional medium is niét hetzelfde als een professionele HSP begeleider (het kan soms wel samen gaan: een HSP begeleider kan bijvoorbeeld professionele mediamieke kwaliteiten hebben maar zichzelf niet als zodanig neerzetten).

Alhoewel een goed medium soms HSP kan ondersteunen bij HSP problemen, is het niet dé oplossing. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan het bovendien lastig zijn om een betrouwbaar medium te vinden, omdat indrukken (zoals gevoelens) van jezelf en een ander door elkaar kunnen lopen.

Het is een misverstand dat hoogsensitiviteitsproblemen door een ander zoals een medium kunnen worden opgelost. Sommige HSP worden bijvoorbeeld afhankelijk van een medium.

Als je last hebt van hoogsensitiviteitsproblemen dien je met je zelf aan de slag te gaan. Een professionele HSP begeleider kan hierbij ondersteunen en leert je hoe je zelf jouw hoogsensitieve talent kunt benutten. Net zoals een rijles-instructeur je zelf leert autorijden.

auto op strand

Waarom ik bang was voor helder waarnemen

Ik weet nog goed hoe ik als kind relatief veel waarnam; zo zag, hoorde, voelde, of ’wist ik gewoon’ dat er entiteiten (zoals overleden mensen) in mijn buurt waren. Toen ik opmerkte dat niet iedereen dit waarnam en ik niet goed wist hoe ik er mee om moest gaan, werd ik er bang voor. Ik sloot mij ervoor af, met name door in gedachten te zeggen: “ik wil jullie niet meer waarnemen.”

Ik begon uit mijn hoofd te leven…

Ik probeerde zo normaal mogelijk te leven. Echt afsluiten lukte niet; ik bleef dingen voelen of ‘weten’ en met name als het om negatieve waarnemingen ging vond ik dat lastig. Ik wist me vaak geen raad met verdriet of boosheid van mezelf en anderen en kropte emoties op. Toen ik een keer op tv een meisje hoorde vertellen over haar waarnemingen van onder andere entiteiten, zei mijn moeder: “Dat had jij vroeger ook.” Die opmerking kwam binnen. Ik begon mijn waarnemingen weer te herinneringen en wilde checken of ik dat nog kon.

Langzaam begon ik steeds meer waar te nemen en te ‘zien’, al wist ik vaak nog niet wat ik er precies mee moest. Ik leefde nog steeds veel vanuit mijn hoofd en deed voor mijn gevoel vaak wat anderen van mij verwachtten. Ik moest veel van mezelf, vond het moeilijk om “nee” te zeggen en legde de lat (achteraf gezien te) hoog.

Ik was bang voor andermans vragen

Toen ik Toegepaste Psychologie studeerde was de meest gestelde en voor mij meest gevreesde vraag op verjaardagen: “Kun je door mij heen kijken?”. Ik interpreteerde dit als onder andere als: “Kun je waarnemen hoe ik me voel, of mijn Kern en blokkades zien?” Mijn antwoord was vaak ja, al zei ik “nee”. Ik had geen zin in verbaasde blikken, was bang voor wat mensen mogelijk wel niet van mij konden denken en had geen zin in testcases als: “Laat is zien dat je voorwerpen met je gedachten kan bewegen?!”

verjaardagstaart

Ik ervoer veel lading op de woorden medium en paranormaal (wat letterlijk ‘naast het normale waarnemen’ betekent, al is normaal een subjectief begrip) en deed er alles aan om zo maar niet genoemd te worden en om vooral niet op te vallen.

Hier hadden wat onafgeronde vorige levens mee te maken. Levens waarin ik had waargenomen dat als ik voor mijn paranormale kwaliteiten uitkwam, dit leidde tot de dood. Geen wonder dat ik ‘als de dood’ was om in dit leven iets met deze kwaliteiten te doen en er niet voor uit durfde te komen!

Het omslagpunt kwam toen ik me moe voelde

Ik raakte uitgeput; in het begin vocht ik hiertegen, totdat ik echt niet meer kon. Het liefst lag ik dagen op bed. In die tijd was ik bang voor naalden en bloedonderzoek. Ik leerde die angst overwinnen; ik vond het belangrijker om te weten waardoor ik me zo moe voelde en vooral hoe het opgelost kon worden.

Een reeks met allerlei resultaten gedurende een lange periode volgde. Er werd onder andere Pfeiffer, ijzertekort en een vitamine B12– en D tekort gevonden. Het reguliere circuit kon op een gegeven moment geen oorzaken meer vinden en sprak over chronische vermoeidheid en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Na een lange periode rust zette ik vanuit mijn hart de intentie dat er hulp op mijn pad mocht komen, zodat ik me weer fit leerde voelen en productiever was. Vanuit allerlei hoeken kwam er hulp en leerde ik inzicht in mijzelf verkrijgen. Zo werd mijn B12-tekort op een gegeven moment juist onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties).

Ook ontdekte ik dat emoties opkroppen, mijn talenten verstoppen  en leven naar wat ik dacht dat de buitenwereld van mij verwachtte me moe maakte…

Door blokkades te overwinnen leerde ik om écht voor mijzelf te staan en mijn talenten te ontwikkelen en te delen. Ik bloeide op en werd energieker en gelukkiger! In het tijdschrift Viva, Vriendin, het Nederlandse tijdschrift Flair en het Belgische tijdschrift Flair deel ik meer over mijn paranormale waarnemingen.
cover van viva 43 uit 2019Vriendin interviewt Femke de Grijs over haar bucketlist coverFlair nummer 17 uit 2016 waar Femke de Grijs in staat (cover)voorkant van het tijdschrift Flair uit België waar Femke de Grijs instaat

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ krijg je tools zodat je energievretende blokkades leert overwinnen en jouw hoogsensitieve talenten optimaal leert benutten en écht voor jezelf staat en bij Jezelf blijft. Zodat je vanuit een stevige, solide basis succesvol blijft groeien en energiek wordt.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Lees hier meer over het Jaartraject en hoe je mee kan doen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 23 november 2012 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven