Levensenergie

bloem bloeit

Levensenergie is energie die ervoor zorgt dat een mens, dier of plant kan leven. Een synoniem voor levensenergie is onder meer:

 • Levenskrachtenergie
 • Adem van het leven
 • Levenskracht
 • Vitale energie
 • Spirituele energie
 • Qi, ook wel geschreven als Ki (dit zit verwerkt in het woord Reiki) en Gi (deze term is afkomstig uit China)
 • Chi(deze term is afkomstig uit Japan)
 • Prana (deze term komt uit het Sanskriet; een taal uit het oude India)

Nuances

Er bestaan diverse opvattingen over wat levensenergie precies is en hoe het ontstaat. Er zijn bijvoorbeeld veel nuances wat betreft de synoniemen van levensenergie. Prana wordt ook wel eens gebonden, gemanifesteerde energie genoemd. Qi en Chi worden ook wel eens ‘vrije energie’ genoemd. Qi is aanwezig in lucht en ether en als Qi gebonden wordt, wordt dit ook wel eens als prana gezien. Met andere woorden: als je denkt dat je een ‘ik’ bent, ervaar je prana. Als je bewustzijn zich verder uitstrekt en verbreedt, ervaar je Qi. Dat geeft vaak een verlichtend en ruim gevoel.

Vanuit het holisme is alles verbonden met elkaar en bestaat alles uit energie. Er is geen begin, en geen eind van energie.

Als deze energie in balans is, zit je lekker in je vel. Je voelt je fysiek, emotioneel en mentaal stabiel en vitaal. Je ervaar bijvoorbeeld zelfvertrouwen.

Levensenergie zien

Vaak zie je of iemand lekker in zijn vel zit en of levensenergie in balans is. Sommige mensen nemen echter ook helder deze energie waar. Dit komt doordat zij een sterke intuïtie hebben. Vooral Hoogsensitieve personen (dit is ongeveer 15-20% van de bevolking) hebben hier vaak een aanleg en talent voor.

Gebrek aan levensenergie

Iemand die geen levensenergie meer ervaart, voelt zich vaak moe, somber of depressief. De energie is in dat geval geblokkeerd. Vaak voelt dit alsof je je levensenergie kwijt bent: dit is echter een illusie. Als je kan denken dat je je levensenergie kwijt bent, heb je nog genoeg energie om te denken. Als deze energie er helemaal niet meer is, is iemand overleden en fysiek niet meer aanwezig. Iemand is in dat geval niet weg (energie kan niet ‘weg’), maar in een andere dimensie.

Geblokkeerde levensenergie

Levensenergie kan door allerlei redenen blokkeren. Zo kan er energie (gedachten, gevoelens, lichamelijke pijn) van anderen zijn overgenomen, of energie (zoals emoties) zijn opgekropt/onderdrukt. Vooral hoogsensitieve personen (HSP) zijn hier gevoelig voor als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

Levensenergie terugkrijgen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je levensenergie te verhogen.

 1. Ontdek of je een HSP bent, bijvoorbeeld met deze HSP test. Leer in het geval van hoogsensitiviteit je hoogsensitiviteit goed beheersen en bij jezelf blijven.
 2. Zorg fysiek goed voor jezelf. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat in bepaalde voeding veel levensenergie zit, en in sommige weinig. Ontdek of/waar fysieke blokkades aanwezig zijn en transformeer ze. Dit kan door naast ook een arts raad te plegen bijvoorbeeld ook door middel van Quantum Touch of Shiatsu.
 3. Vaak liggen er ook op het vlak van emoties en gedachten blokkades. Het is bij blokkades op emotioneel en mentaal vlak ook nodig om te ontdekken waar de blokkades precies liggen (dit kan bijvoorbeeld in vorige levens liggen) en om ze te transformeren.

Meer levensenergie door ontspanning

Ontspanning kan er verder toe bijdragen dat je je energie vergroot.

Kies een holistische benadering!

Een HSP Psycholoog met een sterke intuïtie kan precies waarnemen waar blokkades liggen en wat er nodig is om deze te overwinnen, zodat je levensenergie weer kan stromen.

Belangrijk is dat je een professional en methode kiest die bij je past en waar je blij van wordt: dit versterkt je energie!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

2 reacties op “Levensenergie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Maaike avatar
  Maaike

  Je schrijft hier interessante dingen: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/begrippenlijst/levensenergie/
  Als ik meer zou willen weten over levensenergie, waar kan ik dan het beste beginnen?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Maaike,

   Leuk dat je het interessant vindt Waar precies zou je graag meer over willen weten? Ik hoor het graag.

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven