Home   Blog   Emotionele hooggevoeligheid lastig? 4 tips voor emotieregulatie voor HSP!

Emotionele hooggevoeligheid lastig? 4 tips voor emotieregulatie voor HSP!

vrouw schreeuwt

Emoties, wat zijn dat? Vind hier de betekenis, hoe ze kunt herkennen, reguleren en verwerken en wat je als HSP moet weten over het onderdrukken van emoties.

Wat zijn emoties?

Van Dale noemt emoties: een ‘aandoening van het gemoed; (plotselinge) ontroering’. Oftewel: door emoties voel je je geraakt.

Positieve en negatieve emoties

Je geraakt voelen kan op een positieve als negatieve manier; wat je positief en negatief vindt wordt voornamelijk (onbewust) door je gedachten bepaald en is ook deels door de cultuur waarin je bent opgegroeid gevormd.

Chagrijnig zijn wordt in het Westen vaak als iets negatiefs gezien, terwijl dit ook positieve kanten kan hebben. Glamour Magazine interviewt mij bijvoorbeeld over waarom chagrijnig zijn gezond is.

Glamour cover waarin het interview met Femke de Grijs staat over een pesthumeur hebben

Soorten emoties

In grondslag bestaan er 7 primaire/basis emoties met bijbehorende gezichtsuitdrukkingen.

Emoties afbeeldingen

Deze lijst van Ekmans en de afbeelding hieronder laat ze zien;

 1. Blijheid/geluk (afbeelding linksboven)
 2. Verdriet (bijvoorbeeld liefdesverdriet) (middelste bovenste afbeelding)
 3. Minachting (rechter bovenste afbeelding)
 4. Angst (afbeelding linksonder)
 5. Afkeer (middelste onderste afbeelding)
 6. Boosheid/woede (linker onderste afbeelding)
 7. Verrassing (afbeelding helemaal rechts)

vrouw beeldt 7 basisemoties uit

Bron afbeeldingen: Wikimedia.

Een combinatie van deze emoties leidt tot andere emoties zoals jaloezie, spijt, trots of opgewektheid. In het woordenboek zijn minstens 500 uitdrukkingen te vinden die hier mee te maken hebben.

Emoties herkennen, hoe doe je dat?

Volgens prof. dr. Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn de meeste mensen minder goed gaat in staat om waar te nemen van welke emotie er sprake is dan ze denken, zie ook dit filmpje:

In principe kun je bij jezelf voelen welke emotie er bij jezelf of een ander speelt. Ook kun je dit aan een ander vragen, al hebben hoogsensitieve mensen vaak al snel (sneller dan niet-HSP) door wat er speelt.

Emotionele hooggevoeligheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen hebben een relatief gevoelig zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en kunnen prikkels intens en diep ervaren.

Voordelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft voordelen. Zo kan een HSP hoge pieken en intens prettige emoties ervaren.

Nadelen van hoogsensitiviteit

Als je je hoogsensitiviteit nog niet beheerst, kan je hier ook last van hebben:

 • Heb je snel een negatieve emotie, ben je bijvoorbeeld gauw neerslachtig of bang?
 • Ervaar je emoties van jezelf en/of anderen als intense diepe dalen?
 • Ben je bang voor de boosheid of emotie van iemand anders?
 • Neem je emotie van anderen over?
 • Kun je moeilijk onderscheiden welke emotie bij jou of een ander hoort?

HSP en verdriet

Raak je af overspoeld door emotie, zoals onverklaarbaar verdriet, moet je ten opzichte van anderen sneller huilen?

Misschien ervaar je extra emotie rondom volle maan en/of je menstruatie. Omgaan met emotie kan voor HSP lastig zijn…

Je bent niet de enige.

Emotieregulatie

Je kunt leren om je hoogsensitiviteit te beheersen en emoties te reguleren. Emotieregulatie houdt in dat je op een passende manier met een emotie omgaat en het kan uiten. Onverwerkte emoties zijn in dat geval (voor een heel groot deel) verwerkt.

Emoties kunnen je een hoop brengen, ze kunnen er onder andere voor zorgen dat je geniet van het leven.

Omgaan met emoties

Je kunt op diverse manieren met emoties omgaan, zo kun je ze in grondslag:

 • Niet voelen of onderdrukken
 • Erkennen en accepteren

Bodhi TV
In dit filmpje vertellen diverse personen hoe zij met hun emotie omgaan. Inspirerend om naar te kijken!

Geen emoties voelen

Ieder mens heeft in principe emotie.

Echter, als er teveel prikkels als HSP bij je zijn binnen gekomen, kun je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, is het vaak moeilijk om te onderscheiden wat qua emotie van jezelf, of van een ander is. Het kan dan lijken of je geblokkeerd bent, of dat je geen emotie voelt. Vooral als je van nature al veel nadenkt en piekert, kan het erg moeilijk zijn om dan echt te voelen wat jij graag wilt en wat er echt bij jou past. Tijd voor ontspanning nemen, zodat prikkels tot rust kunnen komen is dan erg belangrijk.

HSP en emoties onderdrukken

Vaak zijn HSP perfectionistisch, hebben ze veel verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ze goed in het aanvoelen wat een ander nodig heeft.

Emoties onder controle houden

Het gevaar hierbij bestaat, dat ze zichzelf en hun emotie met heftige lading wegcijferen en opkroppen en geen emotie met lading tonen aan de buitenwereld. Zo slikken sommige HSP hun emotie in, of eten sommige HSP hun emotie weg. Emoties worden als het ware op deze manier onder controle gehouden en opgekropt.

Als emoties met lading geen ruimte krijgen of worden geblokkeerd, kan dit klachten zoals vermoeidheid veroorzaken. Vaak loopt dan op een gegeven moment de emmer over, of barst de bom, waardoor er allerlei onverwerkte emoties naar boven komen. Je kunt het zien als een signaal van je ziel; alle emoties mogen er zijn. Ze zijn er klaar voor om te worden aangekeken, dat geeft lucht.

Emoties uiten

Je kunt je emotie uiten, bijvoorbeeld door je emotie te delen in een gesprek. Lach bijvoorbeeld als jij je blij voelt! Als je je emotie toelaat (erken dat ze er zijn!), geeft dit energie.

Emoties verwerken? 4 tips voor HSP

Blijf je last houden van allerlei emoties? Je kunt emoties met lading en oude onverwerkte emoties verwerken en loslaten. Deze tips helpen je hierbij:

Tip 1. Onderzoek

Erken wat er is. Ontdek van welke emotie(s) sprake is en waar onverklaarbare emotie(s) vandaan komen. Zo kunnen onverklaarbare heftige emoties ook met vorige levens te maken hebben. Met de Vorige levens afronden MP3 kun je ontdekken of je emoties zijn verbonden met vorige levens, en deze goed afronden. Zodat je geniet van het Nu!

Tip 2. Uit je emoties

Accepteer wat er is en uit je emotie. HSP zijn vaak creatief; benut dit, bijvoorbeeld door emotie:

 • Van je af te tekenen. Zeg voordat je begint te tekenen tegen jezelf: “Ik teken mijn emotie (bijvoorbeeld angst) eruit.”
 • Van je af schrijven, door voordat je begint te schrijven tegen jezelf zegt: “Ik schrijf mijn emotie (bijvoorbeeld verdriet) van mij af.”
 • Uit te beelden, bijvoorbeeld bij toneel. Het kan helpen als je bijvoorbeeld ergens je boosheid nog onderdrukt, om een boos persoon te spelen. Dit is een relatief indirecte, door de buitenwereld geaccepteerde laagdrempelige manier om te leren hoe je jouw boosheid onder andere kan uiten.

Tip 3. Gebruik water

Het element water kan je helpen om balans te creëren in je emoties; zie hiervoor bijvoorbeeld het werk van Emoto.

Tip 4. Blijf bij jezelf

Als je leert hoe je als HSP bij jezelf blijft, raak je niet meer overprikkeld en neem je geen emoties van anderen over.

Tijd voor ontspanning en begrenzing en “nee” zeggen is hierbij belangrijk. Als je goed begrenst word je niet meer overspoeld door allerlei emoties van jezelf en/of anderen. HSP vinden dit meestal moeilijk.

Vaak spelen (onbewuste) gedachten een grote rol hierbij. Door je gedachten grondig te onderzoeken, kun je energievretende emotionele blokkades overwinnen en emotionele balans creëren.

Leer daarom hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotionele balans ervaart en je energie hebt!

Meer weten?

In het complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 23 maart 2013 en werd geüpdatet op 12 april 2023

2 reacties op “Emotionele hooggevoeligheid lastig? 4 tips voor emotieregulatie voor HSP!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. De Smet Philip avatar
  De Smet Philip

  Regelmatig raak ik overprikkeld door verdriet. Slik zodanig veel in, dat alles soms veel te snel gaat voor de wereld waarin ik leef. ‘Nee’ zeggen is voor mij ontzettend moeilijk. En aanvaardingsproces.

 2. Kim avatar
  Kim

  Dankjewel voor dit artikel! Waardevol!

Scroll naar boven