Home   Blog   Emoties; hoe ga je ermee om en hoe verwerk je ze als HSP? 4 tips!

Emoties; hoe ga je ermee om en hoe verwerk je ze als HSP? 4 tips!

emoties

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Hooggevoelige mensen hebben een relatief gevoelig zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en kunnen prikkels intens en diep ervaren.

Hooggevoeligheid heeft voordelen. Zo kan een HSP hoge pieken en intens prettige emoties ervaren. Als je je hooggevoeligheid nog niet beheerst, kan je ook last krijgen van deze dingen:

 • Heb je snel een negatieve emotie, ben je bijvoorbeeld gauw neerslachtig of bang?
 • Ervaar je emoties van jezelf en/of anderen als intense diepe dalen?
 • Ben je bang voor de boosheid of emotie van iemand anders?
 • Neem je emotie van anderen over?
 • Kun je moeilijk onderscheiden welke emoties bij jou of een ander horen?
 • Raak je af overspoeld door emotie, zoals onverklaarbaar verdriet, moet je ten opzichte van anderen sneller huilen?

Misschien ervaar je extra emotie rondom volle maan en/of je menstruatie. Omgaan met emotie kan voor HSP lastig zijn…

Je bent niet de enige.

Emoties beheersen

Je kunt leren hoe je je hooggevoeligheid en emoties met lading beheerst en balans ervaart. Emoties kunnen je een hoop brengen, ze kunnen er onder andere voor zorgen dat je geniet van het leven.

Wat zijn emoties?

De Van Dale noemt emoties: een ‘aandoening van het gemoed; (plotselinge) ontroering’. Oftewel: door emoties voel je je geraakt. Dit kan op zowel een positieve als negatieve manier; wat je positief en negatief vindt wordt voornamelijk (onbewust) door je gedachten bepaald en is ook deels door de cultuur waarin je bent opgegroeid gevormd.

Emoties lijst

In grondslag bestaan er 7 primaire/basis emoties met bijbehorende gezichtsuitdrukkingen. Deze lijst van Ekmans laat ze zien;

 1. Blijheid/geluk (afbeelding linksboven)
 2. Verdriet (bijvoorbeeld liefdesverdriet) (middelste bovenste afbeelding)
 3. Minachting (rechter bovenste afbeelding)
 4. Angst (afbeelding linksonder)
 5. Afkeer (middelste onderste afbeelding)
 6. Boosheid/woede (linker onderste afbeelding)
 7. Verrassing (afbeelding helemaal rechts)

vrouw beeldt 7 basisemoties uit

Bron afbeeldingen: Wikimedia.

Een combinatie van deze emoties leidt tot andere emoties zoals jaloezie, spijt, trots of opgewektheid. In het woordenboek zijn minstens 500 uitdrukkingen te vinden die hier mee te maken hebben.

Emoties herkennen, hoe doe je dat?

Volgens prof. dr. Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn de meeste mensen minder goed gaat in staat om waar te nemen van welke emotie er sprake is dan ze denken, zie ook dit filmpje:

In principe kun je bij jezelf voelen welke emotie er bij jezelf of een ander speelt. Ook kun je dit natuurlijk aan een ander vragen, al heb je als HSP vaak al snel (sneller dan een niet-HSP) door wat er speelt ; ).

Omgaan met emoties

Je kunt op diverse manieren met emoties omgaan, zo kun je ze in grondslag:

 • Niet voelen of onderdrukken
 • Erkennen en accepteren

Bodhi TV
In dit filmpje vertellen diverse personen hoe zij met hun emotie omgaan. Inspirerend om naar te kijken!

Geen emoties voelen

Ieder mens heeft in principe emotie.

Echter, als er teveel prikkels als HSP bij je zijn binnen gekomen, kun je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, is het vaak moeilijk om te onderscheiden wat qua emotie van jezelf, of van een ander is. Het kan dan lijken of je geblokkeerd bent, of dat je geen emotie voelt. Vooral als je van nature al veel nadenkt en piekert, kan het erg moeilijk zijn om dan echt te voelen wat jij graag wilt en wat er echt bij jou past. Tijd voor ontspanning nemen, zodat prikkels tot rust kunnen komen is dan erg belangrijk.

Emoties onderdrukken

Vaak zijn HSP perfectionistisch, hebben ze veel verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ze goed in het aanvoelen wat een ander nodig heeft. Het gevaar hierbij bestaat, dat ze zichzelf en hun emotie met heftige lading wegcijferen en opkroppen en geen emotie met lading tonen aan de buitenwereld. Zo slikken sommige HSP hun emotie in, of eten sommige HSP hun emotie weg. Emoties worden als het ware op deze manier opgekropt.

Als emoties met lading geen ruimte krijgen of worden geblokkeerd, kan dit klachten zoals vermoeidheid veroorzaken. Vaak loopt dan op een gegeven moment de emmer over, of barst de bom, waardoor er allerlei onverwerkte emoties naar boven komen. Je kunt het zien als een signaal van je ziel; alle emoties mogen er zijn. Ze zijn er klaar voor om te worden aangekeken, dat geeft lucht.

Emoties uitenblank

Je kunt je emotie uiten, bijvoorbeeld door je emotie te delen in een gesprek. Lach bijvoorbeeld als jij je blij voelt! Als je je emotie toelaat (erken dat ze er zijn!), geeft dit energie.

Glamour Magazine interviewt mij tevens over waarom chagrijnig zijn gezond is.

Emoties verwerken: 4 HSP tips

Blijf je last houden van allerlei emoties? Je kunt emoties met lading en oude onverwerkte emoties verwerken en loslaten. Deze tips helpen je hierbij:

Tip 1. Onderzoek

Erken wat er is. Ontdek van welke emotie(s) sprake is en waar onverklaarbare emotie(s) vandaan komen. Zo kunnen onverklaarbare heftige emoties ook met vorige levens te maken hebben. Met de Vorige levens afronden MP3 kun je ontdekken of je emoties zijn verbonden met vorige levens, en deze goed afronden. Zodat je geniet van het Nu!

Tip 2. Uit je emoties

Accepteer wat er is en uit je emotie. HSP zijn vaak creatief; benut dit, bijvoorbeeld door emotie:

 • Van je af te tekenen. Zeg voordat je begint te tekenen tegen jezelf: “Ik teken mijn emotie (bijvoorbeeld angst) eruit.”
 • Van je af schrijven, door voordat je begint te schrijven tegen jezelf zegt: “Ik schrijf mijn emotie (bijvoorbeeld verdriet) van mij af.”
 • Uit te beelden, bijvoorbeeld bij toneel. Het kan helpen als je bijvoorbeeld ergens je boosheid nog onderdrukt, om een boos persoon te spelen. Dit is een relatief indirecte, door de buitenwereld geaccepteerde laagdrempelige manier om te leren hoe je jouw boosheid onder andere kan uiten.

Tip 3. Gebruik water

Het element water helpt om balans te creëren in je emoties. In deze video van HSP TV leg ik uit hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Zodat je meer balans ervaart:

Tip 4. Blijf bij jezelf

Als je leert hoe je als HSP bij jezelf blijft, raak je niet meer overprikkeld en neem je geen emoties van anderen over.

Tijd voor ontspanning en begrenzing is hierbij belangrijk, zoals “nee” zeggen. Als je goed begrenst word je niet meer overspoeld door allerlei emoties van jezelf en/of anderen. HSP vinden dit meestal moeilijk.

Vaak spelen (onbewuste) gedachten een grote rol hierbij. Door je gedachten grondig te onderzoeken, kun je energievretende emotionele blokkades overwinnen en emotioneel balans creëren.

Leer daarom hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezOver Femke de Grijs

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid.

Ik leer je hoe je productiever bent. Centraal staat in mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om energievretende blokkades te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende artikelen:

2 reacties op “Emoties; hoe ga je ermee om en hoe verwerk je ze als HSP? 4 tips!”

 1. blank

  Regelmatig raak ik overprikkeld door verdriet. Slik zodanig veel in, dat alles soms veel te snel gaat voor de wereld waarin ik leef. ‘Nee’ zeggen is voor mij ontzettend moeilijk. En aanvaardingsproces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top