Emoties; hoe ga je ermee om als HSP? 4 tips voor meer balans!

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Hooggevoelige mensen hebben een relatief gevoelig zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en kunnen prikkels intens en diep ervaren.

Hooggevoeligheid heeft voordelen. Zo kan een HSP ‘hoge pieken’ en intens prettige emoties ervaren. Als je je hooggevoeligheid nog niet beheerst, kan je ook last krijgen van deze dingen:

 • Heb je snel negatieve emoties, ben je bijvoorbeeld snel neerslachtig of bang?
 • Ervaar je emoties van jezelf en/of anderen als intense diepe dalen?
 • Ben je bang voor de boosheid of emoties van iemand anders?
 • Neem je emoties van anderen over?
 • Kun je moeilijk onderscheiden welke emoties bij jou of een ander horen?
 • Raak je af overspoeld door emoties, zoals onverklaarbaar verdriet, moet je ten opzichte van anderen sneller huilen?

Omgaan met emoties kan voor HSP lastig zijn…

Je bent niet de enige.

Emoties beheersen

Je kunt leren hoe je je hooggevoeligheid en emoties met lading beheerst en balans ervaart. Emoties kunnen je een hoop brengen, ze kunnen er onder andere voor zorgen dat je geniet van het leven.

Wat zijn emoties?

De Van Dale noemt emoties: een ‘aandoening van het gemoed; (plotselinge) ontroering’. Oftewel: door emoties voel je je geraakt. Dit kan op zowel een positieve als negatieve manier; wat je positief en negatief vindt wordt voornamelijk (onbewust) door je gedachten bepaald en is ook deels door de cultuur waarin je bent opgegroeid gevormd.

Emoties lijst

In grondslag bestaan er 7 basis emoties met bijbehorende gezichtsuitdrukkingen. Deze lijst van Ekmans laat 7 primaire, of basis emoties zien;

 1. Blijheid/geluk (afbeelding linksboven)
 2. Verdriet (bijvoorbeeld liefdesverdriet) (middelste bovenste afbeelding)
 3. Minachting (rechter bovenste afbeelding)
 4. Angst (afbeelding linksonder)
 5. Afkeer (middelste onderste afbeelding)
 6. Boosheid/ woede (linker onderste afbeelding)
 7. Verrassing (afbeelding helemaal rechts)

Bron afbeeldingen: Wikimedia.

Een combinatie van deze emoties leidt tot andere emoties zoals jaloezie, spijt, trots of opgewektheid. In het woordenboek zijn minstens 500 uitdrukkingen te vinden die hier mee te maken hebben.

Emoties herkennen, hoe doe je dat?

Volgens prof. dr. Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn de meeste mensen minder goed gaat in staat om waar te nemen van welke emotie er sprake is dan ze denken, zie ook dit filmpje:

In principe kun je bij jezelf voelen welke emotie er bij jezelf of een ander speelt. Ook kun je dit natuurlijk aan een ander vragen, al heb je als HSP vaak al snel (sneller dan een ‘niet HSP’) door wat er speelt ; ).

Omgaan met emoties

Je kunt op diverse manieren met emoties omgaan. Zo kun je in grondslag emoties:

 • niet voelen, of onderdrukken
 • erkennen en accepteren

Bodhi TV
In dit filmpje vertellen diverse personen hoe zij met hun emoties omgaan. Inspirerend om naar te kijken!

Geen emoties voelen

Ieder mens heeft in principe emoties. Echter, als er teveel prikkels als HSP bij je zijn binnen gekomen, kun je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, is het vaak moeilijk om te onderscheiden wat qua emoties van jezelf, of van een ander is. Het kan dan lijken of je ‘geblokkeerd’ bent, of dat je geen emoties voelt. Vooral als je van nature al veel nadenkt en piekert, kan het erg moeilijk zijn om dan echt te voelen wat jij graag wilt en wat er echt bij jou past. Tijd voor ontspanning nemen, zodat prikkels tot rust kunnen komen is dan erg belangrijk.

Emoties onderdrukken

Vaak zijn HSP perfectionistisch, hebben ze veel verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ze goed in het aanvoelen wat een ander nodig heeft. Het gevaar hierbij bestaat, dat ze zichzelf en hun emoties met heftige lading wegcijferen en opkroppen en geen emoties met lading tonen aan de buitenwereld. Zo slikken sommige HSP hun emoties ‘in’, of eten sommige HSP hun emoties ‘weg’. Emoties worden als het ware op deze manier ‘opgekropt’.

Als emoties met lading geen ruimte krijgen of worden ‘geblokkeerd’, kan dit klachten zoals vermoeidheid veroorzaken. Vaak loopt dan op een gegeven moment de emmer over, of barst de bom, waardoor er allerlei onverwerkte emoties naar boven komen. Je kunt het zien als een signaal van je ziel; alle emoties mogen er zijn. Ze zijn er klaar voor om te worden aangekeken, dat geeft ‘lucht’.

Emoties uitenglamour interview femke de grijs augustus 2015

Je kunt je emoties uiten, bijvoorbeeld door je emoties te delen in een gesprek. Lach bijvoorbeeld als jij je blij voelt! Als je je emoties toelaat (erken dat ze er zijn!), geeft dit energie.

Glamour Magazine interviewt mij tevens over waarom chagrijnig zijn gezond is.

Emoties verwerken – HSP tips

Blijf je last houden van allerlei emoties? Je kunt emoties met lading en ‘oude’ onverwerkte emoties verwerken, door een vorm te vinden die bij jou past. Je kunt zoal je emoties:

 • van je ‘af’ te tekenen, zeg voordat je begint te tekenen tegen jezelf ‘ik teken mijn emotie (bijvoorbeeld angst) eruit’.
 • van je ‘af’ schrijven, door voordat je begint te schrijven tegen jezelf zegt ‘ik schrijf mijn emotie (bijvoorbeeld verdriet) van mij af’.
 • uitbeelden, bijvoorbeeld bij toneel. Het kan helpen als je bijvoorbeeld ergens je boosheid nog onderdrukt, om een boos persoon te spelen; dit is een relatief indirecte ‘door de buitenwereld geaccepteerde’ laagdrempelige manier om te leren hoe je jouw boosheid onder andere kan uiten.
 • onderzoeken waar onverklaarbare emoties vandaan komen. Zo kunnen  onverklaarbare heftige emoties ook met vorige levens te maken hebben. Met de Vorige levens afronden MP3  kun je ontdekken of je emoties zijn verbonden met vorige levens, en deze goed afronden. Zodat je geniet van het Nu!

Water helpt!

Het element water kan je ook helpen om balans te creëren in je emoties. In dit filmpje van HSP TV leg ik uit hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Zodat je meer balans ervaart:

Blijf bij jezelf

Als je leert hoe je als HSP bij jezelf blijft, raak je niet meer overprikkeld en neem je geen emoties van anderen over.

Tijd voor ontspanning en begrenzing is hierbij belangrijk, zoals ‘nee’ zeggen. Als je goed ‘begrenst’ word je niet meer overspoeld door allerlei emoties van jezelf en/of anderen. HSP vinden dit meestal moeilijk.

online-programma-van-vermoeid-naar-een-leven-waarin-je-bloeit

Vaak spelen (onbewuste) gedachten een grote rol hierbij. Door je gedachten grondig te onderzoeken, kun je energievretende emotionele blokkades overwinnen en emotioneel balans creëren.

Leer daarom hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt! Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Over Femke de Grijs

Als ervaringsdeskundige op het vlak van hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid.

Ik leer je hoe je productiever bent. Centraal staat in mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik een methode die je helpt om energievretende blokkades te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende artikelen:

2 reactie(s) op "Emoties; hoe ga je ermee om als HSP? 4 tips voor meer balans!"

 • Door: De Smet Philip op 14 november 2016

  Regelmatig raak ik overprikkeld door verdriet. Slik zodanig veel in, dat alles soms veel te snel gaat voor de wereld waarin ik leef. ‘Nee’ zeggen is voor mij ontzettend moeilijk. En aanvaardingsproces.

 • Door: Kim op 28 januari 2018

  Dankjewel voor dit artikel! Waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *