Home  » HSP Kennisbank  » Begrippenlijst  » Visionair

Visionair

Een visionair is iemand die een specifieke visie op zaken heeft. Een synoniem voor visionair is ziener, omdat die zaken kan zien die anderen nog niet zien. In het Engels wordt een Visionair visionary genoemd. Een visionair loopt ten opzichte van anderen als het ware voorop in zijn waarnemingen en is vooruitziend. Een visionair heeft bijvoorbeeld de kwaliteiten en vaak inzicht in waar ontwikkelingen in de toekomst tot kunnen leiden en ziet mogelijkheden. Een visionair kan hierdoor anderen helpen.

In vroegere samenlevingen was een visionair vaak een adviseur van de koning of regering. Ook nu kunnen visionair op allerlei plekken hun talenten kwijt. Zo kan een politicus een visionair zijn.

Visionair denken

Visionair denken houdt in dat er vanuit een bepaalde visie en mogelijkheden wordt gedacht.

Visionair leiderschap betekenis
Tevens kan een leider (bijvoorbeeld een directeur van een bedrijf of een manager) een visionair zijn en vanuit visionair leiderschap handelen. Dit houdt in dat er leiderschap wordt gegeven vanuit een specifieke visie, waarbij authenticiteit, inspiratie en passie centraal staan. Denk maar aan Steve Jobs. Dit filmpje met Simon Sinek gaat er verder op in:

Sommige mensen hebben van nature al visionaire kwaliteiten. Vergelijk het met Mozart: die had van nature ook al een muzikaal talent.

Hooggevoeligheid

Dr. Elaine Aron ontdekte dat ongeveer 15-20% van de bevolking hooggevoelig of hoogsensitief is. Een hoogsensitief persoon (HSP) herkent zich vaak in deze HSP kenmerken. Een hoogsensitief persoon is vaak een sterke visionair. Hij kan zeer heldere momenten met visies ervaren. Als een hoogsenstiief persoon zijn hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan hij of zij:

  • Zich verliezen in perfectionisme.
  • Last hebben van faalangst.
  • Twijfelen of piekeren over zijn of haar waarnemingen en bijvoorbeeld denken ‘wie zit hier nou op te wachten?’
  • Uitstellen en niets met zijn visies doen

Tips:

  1. Onderzoek of je hooggevoelig bent, bijvoorbeeld met deze test.
  2. Ben je hooggevoelig? Leer het beheersen, zodat je er de vruchten van kunt plukken!
  3. Ben je een visionair? Laat jouw inzicht landen. Geef er energie aan en deel jouw visies op een manier die bij jou passen! De wereld zit op jouw te wachten :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top