Home   Blog   Hormoonverstorende stoffen vermijden: een must voor elke HSP!

Hormoonverstorende stoffen vermijden: een must voor elke HSP!

hormoonverstorende stoffen uit plastic drinkfles

Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor prikkels, zoals voor stoffen. Soms zijn HSP ‘gewoon’ allergisch, voor alledaagse ‘natuurlijke’ producten en stofjes, zoals die in aardbeien zitten.

Anderen reageren opvallend heftig bij het gebruik van chemicaliën; ‘chemische’ (niet biologische) producten. Hier zijn vaak speciale geur, smaak, kleur-stoffen of conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Zo krijgen sommige HSP veel jeuk van bepaalde shampoo’s. Wellicht gaan je ogen tranen na het gebruik van een bepaalde dagcrème of make up. Of misschien ben je snel misselijk of moe na het eten of drinken van bepaalde ‘fast food’ producten, of heb je pijnlijke handen na het gebruiken van een schoonmaakmiddel als chloor.

Schadelijke effecten van chemicaliën

Er wordt gedacht dat 800 synthetische, lichaamsvreemde stoffen het hormoonsysteem van kunnen veranderen: Deze stoffen werken als hormonen of blokkeren juist hormonen.

Vaak zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en HSP extra kwetsbaar voor chemische stoffen.

Hormoonverstorende stoffen

Zo zijn steeds meer aanwijzingen dat bepaalde chemicaliën het hormoonsysteem van een vrouw in het begin van de zwangerschap dusdanig kunnen veranderen en kunnen leiden tot een miskraam. Momenteel is van meer dan 200 stoffen aangetoond dat zij hormoonverstorende effecten hebben.

Ook kunnen deze stoffen het hormoonsysteem van een baby in de war brengen en de ontwikkeling van een baby negatief beïnvloeden. Deze stoffen kunnen worden doorgegeven via de placenta (ze beïnvloeden bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen via de placenta) of moedermelk. Dit kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Er is een vermoeden dat dit kan leiden tot o.a.:

 • vruchtbaarheidsproblemen
 • stofwisselingsziekten.

Waar zitten chemische stoffen in die hormoonverstorend werken?

We staan in principe dagelijks bloot aan deze chemische stoffen. Ze kunnen o.a. zitten in:

 • plastic (zoals in je plastic drinkflesje)
 • zware metalen (bijvoorbeeld in de lucht of in water)
 • eten of drinken (zoals door metalen en/of pesticiden)
 • verzorgingsproducten (zoals in zeep, tandpasta cosmetica en geurstoffen of parfum)
 • schoonmaak producten
 • medicatie en anticonceptiemiddelen zoals ‘de pil’

plastic-flesje
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen hormoonverstorende stoffen een bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Ze heten in het Engels Endocrine Disrupting Chemicals oftewel EDC’s en werken als een langzaam tikkende tijdbom: de effecten zijn meestal pas na jaren zichtbaar.

Zwangerschap en hormoonverstorende stoffen

De onderstaande aflevering van ZEMBLA gaat met name in op het effect op baby’s en zwangere vrouwen. Zo geeft de overheid in Denemarken voorlichting aan zwangere vrouwen over hormoonverstorende stoffen. Ook zijn bepaalde stoffen uit consumentenproducten daar verboden. Tevens geven andere Europese landen zoals Zweden, Frankrijk en België aandacht aan dit onderwerp en informeren inwoners over deze stoffen. In Nederland staat dit bij de overheid nog niet op de kaart.

Hieronder kun je de aflevering bekijken:

Hier vind je een vertaling van de Deense folder.

Dit fimlpje van WECF gaat er ook dieper op in:

Ook deze aflevering van Panorama gaat er dieper op in. Zo blijken organofosfaten nadelig te zijn. Ook wordt ingegaan op diëthylstilbestrol, afgekort DES: een hormoon dat vroeger aan zwangeren werd gegeven, maar veel nadelige gevolgen zoals vruchtbaarheidsproblemen bleek te hebben. Waarschijnlijk zijn er wereldwijd 10 miljoen mensen die hier klachten van hebben gekregen zoals vermoeidheid. De Facebook informatie en lijst waarover in deze aflevering wordt gesproken vind je hier.

HSP Tips;

Wat kun je doen tegen hormoonverstorende stoffen?

Ook als je geen baby/kinderen hebt/krijgt is het heel interessant om als HSP aandacht te besteden aan de producten waar je mee in aanraking komt. Zorg dat ze je ondersteunen, in plaats van (onbewust) ‘in de weg zitten’ en energie vreten.

Van sommige stoffen is reeds wetenschappelijk aangetoond dat zij schadelijk zijn, deze zijn al verboden in Nederland. Van sommige stoffen bestaat er echter een groot vermoeden dat zij ook (in combinatie met andere stoffen) schadelijk (kunnen) zijn zoals de fluorkoolstof PFOA. Sommige Europese landen hebben hier al maatregelen tegen getroffen, andere landen (zoals Nederland) nog niet.

Een HSP heeft een relatief gevoelig zenuwstelsel en is extra gevoelig voor stoffen die hij (onbewust) tot zich neemt. Zorg daarom zo goed mogelijk voor jezelf. Verdiep je bijvoorbeeld eens in die landen die (mogelijk) hormoonverstorende stoffen wel serieus nemen en hier maatregelen tegen hebben getroffen.

Bekijk hier een lijstje met hormoonverstorende stoffen. Vermijd bijvoorbeeld:

 • Parabenen (dat zit bijvoorbeeld vaak in verzorgingsproducten zoals parfum om het houdbaar te maken) en benzylparabeen, butylparabenen (bij ratten kan dat de ontwikkeling van geslachtsorganen veranderen), fynylparabeen, isobutylparaben (is verboden in de EU), isopropylparaben, pentylparabeen en propylparabenen. Butylparaben en propylparaben zijn in de EU verboden in cosmetische producten die niet worden afgespoeld en bestemd zijn om te worden aangebracht in het luiergebied bij kinderen beneden de drie jaar. Vermijd E214, E215, E216, E217, E218, E219.
 • Vermijd producten die een antibacteriële behandeling hebben ondergaan en bijvoorbeeld Triclosan, Triclocarban (een bacteriedodende en schimmelwerende stof) bevatten.
 • Bisfenol A (BPA of weekmakers zoals BBP, BZBP, DBP, DEHP, DEP (Dietyl Phtalate) en DMP.
 • Houd ook rekening met zaken die brandwerend zijn gemaakt.

chemisch-gevaar
Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke (biologische/ecologische/fairtraide) producten.

Check de ingrediëntenlijst van producten en houd hier rekening mee (sommige synthetische stoffen kunnen hormoonverstorend werken) bijvoorbeeld wat betreft het onderstaande:

 1. Voeding. Eet gevarieerd en zo veel mogelijk biologisch. Spoel je groenten en fruit af voordat je consumeert. Plastic verpakkingen en blikverpakkingen kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten. Vaak zijn glas, roestvrij staal en porselein zijn veilig. Was nieuw keukengerei voordat je het gebruikt.
 2. Wees je bewust van wat je in je mond hebt. Zo is composiet hormoonverstorend en wordt fluor hier ook mee in verband gebracht. Wees je ook bewust van andere niet ondersteunende stoffen in je mond. Zo is het niet aan te raden om amalgaam in je mond te hebben en als je bijvoorbeeld een nikkelallergie hebt, een spalkje in je mond van nikkel te nemen. Laat bijvoorbeeld in dat geval het spalkje eruit halen en overleg met een professional voor alternatieven.
 3. Wees je bewust van medicatie en zelfzorgmiddelen. Soms kunnen ze vervuild zijn met polycyclische aromatische stoffen of dioxines: ze kunnen hormoonverstorend werken.
 4. Gebruik hormoonvrije anticonceptie, bijvoorbeeld de Lady-Comp.
 5. Gebruik ‘veilige’ menstruatieproducten (zonder pesticiden en dergelijke) zoals een veilige menstruatiecup.
  Menstruatiecup De Keeper ligt op beschermhoesje
 6. Gebruik hormoonvrije cosmetica. Let op met nagellak: tot nu toe heb ik enkel nagellak gevonden met schadelijke stoffen zoals triphenyl phosphate (TPHP). Een mogelijk alternatief lijkt ‘organic nail polish’. Ik heb tot op heden echter nog geen goed (biologisch) alternatief gevonden: ik ontdekte telkens weer een ingrediënt (vaak Benzophenone-1) dat niet gezond was. Uiteindelijk kwam ik dit bericht van webshop Heel Natuurlijk tegen, die zegt: ‘Er bestaat geen 100% gifvrije, pure, gezonde nagellak’… Ik hou mijn ogen in ieder geval open: mocht er bijvoorbeeld in de toekomst wellicht een veilig alternatief worden uitgevonden :).
 7. Houd rekening met parfum en verzorgingsproducten zoals zonnebrandcreme en UV -filters (benzefenon-3 en ethylhexyl methoxycinnamate kunnen bijvoorbeeld hormoonverstorend werken).
 8. Wil jij je haar verven? Dit kan schadelijke stoffen bevatten. Saskia van der Laan deelt hier wat tips die er op in gaan, ook dit handboek voor Kappers gaat er op in. Verder vind je hier een Engelstalige PDF met informatie over schadelijke stoffen die worden gebruikt in haar- en nagelsalons die je kan vermijden. Soms kan een biologische/ecokapper je verder helpen, hier vind je bijvoorbeeld algemene tips rondom haarverzorging. Vermijd haarkleurmiddelen voor de zekerheid als je zwanger bent. Houd als je zwanger bent ook extra rekening met deze stoffen.
 9. Heb je een kindje? Koop CE-gelabeld speelgoed. Zie ook dit filmpje:

  Hier vind je nog meer informatie over speelgoed en wat ‘veilige’ shopadressen in Utrecht. Was verder alle nieuwe producten zoals placemats, slabbetjes en speelgoed voordat je het gaat gebruiken. Vermijd parfum in producten zoals luiers, speelgoed, waspoeder en babydoekjes. In deze folder over kinderen en schadelijke stoffen en deze folder over babyverzorging en over kinderen en de zon kun je er meer over lezen.
 10. Let op welk schoonmaakproduct je aanschaft, bijvoorbeeld qua luchtverfrissers. Hier vind je meer informatie over schoonmaakmiddelen en schadelijke stoffen.
 11. Houd rekening met klussen en zaken zoals spuitbussen, verf en vernis, insecticiden en onkruidverdelgers. Lucht voldoende, ook als je niet klust in je huis! Helemaal als je elektronische apparaten of nieuwe meubels gebruikt.
 12. Doe producten van zacht plastic/PVC weg. Hier kunnen ftalaten inzetten wat hormoonverstorend kan werken.
 13. Denk ook aan je kleding en deze stoffen. Was nieuwe kleding en linnen voordat je ze gebruikt.
 14. Bekijk hier meer informatie over hormoonverstorende stoffen.

Meer weten?

Er bestaan veel misverstanden over wat ‘echt’ natuurlijk en biologisch is en wanneer iets nou veilig is (bijvoorbeeld tijdens zwangerschap).

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ geef ik meer tips op dit vlak. Klik hier voor meer informatie over dit Jaartraject en hoe je mee kan doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Zelf heb ik jarenlang geworsteld met mijn hooggevoeligheid en vermoeidheid. Ik gebruikte onder Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinezandere (onbewust) producten die mij energie kosten.

Toen ik mijn hooggevoeligheid leerde ontwikkelen, blokkades overwon en mijn vitamine B12-tekort juist werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties) werd ik energieker. Ik gebruik graag producten die mij ondersteunen, in plaats van ondermijnen :).

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker worden.

Dit doe ik vanuit een holistische visie. Mijn intuïtie staat centraal. Met mijn intuïtie ontwikkelde ik succesformules die helpen om blokkades te overwinnen. Mijn succesformules deel ik graag met jou. Zodat ook jij energieker wordt!

Aanvullende blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top