Home   Blog   3 Manieren om de betekenis van je dromen als HSP te ontdekken!

3 Manieren om de betekenis van je dromen als HSP te ontdekken!

dromenvanger

Had je een onverklaarbare droom, bijvoorbeeld over:

 • je ex?
 • vreemdgaan?
 • spinnen?
 • slangen?
 • dat je zwanger bent of een baby?
 • tanden
 • dood?
 • water?

Of droom je veel?

Je bent niet de enige met veel en/of onverklaarbare dromen… Gelukkig kun je ze leren verklaren!

Dromen uitleg

Je kunt op diverse manieren een droom uitleggen of verklaren. Dit hangt mede af van je cultuur en visie. Het verklaren van dromen gebeurt al lang: rond 2000 voor Christus probeerde de Egyptenaren dromen al te verklaren. Ze probeerden om een boek te maken, waarin alle symbolen die in dromen voorkomen worden uitgelegd. Ook nu is vanuit de wetenschap het nog niet helemaal duidelijk wat de functie van dromen precies is.

Wel bestaan er diverse verklaringen:

 1. Biologische verklaring
 2. Psychologische verklaring
 3. Holistische verklaring

Hieronder vind je een uitleg van deze verklaringen.

1. Biologische verklaring

Zo is er enerzijds een lichamelijke verklaring voor dromen. De moderne wetenschap rondom dromen begint rond 1920, toen het EEG-apparaat werd uitgevonden. Gedurende de slaap werden met het EEG-apparaat hersengolven gemeten. Men kreeg toen een beter inzicht krijgen in de slaapprocessen.

dromenvanger

Er werd ontdekt dat er gedurende de slaap diverse terugkerende fasen te onderscheiden zijn, waarin er een sterk verhoogde hersenactiviteit waarneembaar is. Dit wordt ook wel REM slaap genoemd. Op die momenten droomt men. Naar aanleiding van deze ontdekking werden meer laboratoriumonderzoeken gedaan. Het doel hiervan was om het gedrag van de hersenen tijdens de slaap onderzoeken. Dit was ook het begin van onderzoeken naar de processen die een rol spelen bij het dromen.

Zo wordt enerzijds gedacht dat vooral de REM Slaap helpt bij de ontwikkeling van de hersenen in het algemeen. Ook wordt gedacht dat de REM Slaap helpt om nieuwe (emotionele) informatie in de hersenen efficiënt ‘in te passen’ en informatie in de hersenen te rangschikken, zodat de hersenen overdag beter kunnen functioneren. Met andere woorden: dromen helpen om binnengekomen prikkels te verwerken, zodat je energiek blijft.

Veel dromen

Sommige psychologen denken dat er uit de mate van activiteit in je droombeelden aanwijzingen over je gezondheid op te maken zijn. Als bijvoorbeeld je stofwisseling door ziekte verandert van normaal naar te snel of te langzaam, kunnen ook je droomfiguren overactief en inactief worden. Dit zou het veel dromen kunnen verklaren. Vanuit deze lichamelijke insteek is de oplossing voor veel dromen om een gezond lichaam te creëren, dat in balans is. De realiteit is echter, dat een lichaam soms ziek is/blijft. Ook kan sommige (noodzakelijke) medicatie ervoor zorgen dat je meer droomt.

Er is niets mis met veel dromen, tenzij je vermoeid opstaat, of allerlei gevoelens zoals onrust, angst of depressie ervaart in het dromen. Enerzijds helpt het vaak om dan te leren accepteren dat je veel droomt. Dat is beter dan dat je er wakker van ligt, of er tegen gaat strijden. Onderzoek daarnaast ook de exacte oorzaak van je vele dromen aan de hand van onderstaande verklaringen:

2. Psychologische verklaring

In veel culturen worden dromen beschouwd als een manier om steun uit de geestenwereld te halen, innerlijke conflicten op te lossen en hoop, vertrouwen en levenskracht terug te vinden. Men denkt soms zelfs dat wie niet regelmatig droomt geen contact meer heeft met ‘het Grote Heilige’. Dit klopt niet: iedereen droomt, echter niet iedereen onthoudt zijn/haar dromen. Vanuit een holistische visie ben je bovendien altijd verbonden met het ‘Grote Heilige’ of hoe je het ook wil noemen (sommigen noemen dit bijvoorbeeld Bron, Allah of God).

Egypte
Zo geloofden de oude Egyptenaren bijvoorbeeld dat dromen ingevingen van goden waren. Het bekendste voorbeeld hiervan is opgenomen in de (katholieke) Bijbel en heet ‘de droom van de Farao van Egypte’.

piramides van Gizeh in Egypte

In deze droom zendt God de Farao een boodschap van wat er in de toekomst gepland staat. De Farao ziet in zijn droom onder meer 7 volle rijpe korenaren, en 7 dunne korenaren. De droom verontrust de Farao. Hij roept al zijn droomuitleggers om de droom te verklaren, niemand weet de betekenis. Tot Jozef: hij begrijpt de symboliek. Hij voorspelt dat er 7 jaren komen waarin er in Egypte veel koren zal zijn. Daarna zullen er zeven jaren komen waarin er heel weinig zal zijn. Op basis hiervan besluit de Farao voorzorgsmaatregelen te nemen. Acht jaar later breekt er een hongersnood uit (het symbool hiervoor waren de dunne korenaren). Dankzij de eerder genomen maatregelen van de Farao kan hier goed mee worden omgegaan.

Een droom kan een voorspellende betekenis hebben, dit wordt ook wel een voorspellende droom genoemd.

Romeinen
Ook in de Romeinse tijd was het geloof in goden groot. Door veel mensen werden dromen gezien als voortekenen, die werden gezonden door één van de goden.

Moderne wetenschap
Psychologen Sigmund Freud en Carl Jung waren de eerste Westerse moderne wetenschappers die naast een biologische, een psychologische verklaring voor dromen zochten. Zij dachten dat een droom een boodschap had. Hun doel was om een droom en boodschap volledig te ontleden.

Jung legde vooral de nadruk op terugkerende dromen: vooral dit type dromen moesten volgens hem worden onderzocht. De ideeën van Freud, maar vooral van Jung worden af en toe, in gemoderniseerde versie nog toegepast. Er wordt soms vanuit gegaan dat een droom een boodschap heeft, welke grondig wordt onderzocht.

In het TV programma de Dromendokter (gepresenteerd door Anita Witzier) worden diverse dromen geïnterpreteerd door Bas Klinkhamer.

3. Holistische verklaring

Vanuit een holistische visie zijn je lichaam, emoties en gedachten met elkaar verbonden. Een biologische verklaring van dromen, staat niet ‘los’ van een emotionele en mentale verklaring van dromen. Ze hangen allemaal met elkaar samen.

Hoogsensitiviteit

Een andere, groot onderschatte oorzaak voor het hebben van veel en/of ‘onverklaarbare’ dromen is hoogsensitiviteit. Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze herkennen zich vaak in deze HSP Kenmerken. Ze staan onbewust extra open voor prikkels.

Veel HSP beheersen hun hoogsensitiviteit nog niet. Ze staan dan teveel open voor prikkels. Als een soort ‘spons’ kunnen ze dan (zonder dat ze het door hebben) overdag prikkels zoals lichamelijke pijn, emoties en gedachten ‘overnemen’. Deze prikkels kunnen in de nacht worden verwerkt, waardoor iemand veel en onverklaarbaar kan dromen. Ook kan een HSP ‘s nachts extra open staan voor energie (zoals van entiteiten), waardoor hij/zij intens en veel kan dromen. Bovendien kunnen allerlei tijden, zoals vorige levens door elkaar heen gaan lopen. Dit kan heel verwarrend zijn. Belangrijk in dit geval is om hoogsensitiviteit te leren beheersen.

Samengevat: dromen zijn vanuit een holistische visie ‘geen toeval’ en hebben je wat te vertellen! Belangrijk is om bij het omgaan met dromen met beide benen op de grond te blijven staan. Sommigen psychologen onderzoeken bijvoorbeeld hoe een droom de cliënt beïnvloedt en op welke wijze de cliënt weer goed met zijn dromen en gevoelens om kan gaan.

Wat betekent mijn droom?

Jij bent de enige die een juiste betekenis kan toekennen aan je droom. Eventueel kan een professional met een sterke intuïtie je helpen bij het interpreteren van je droom.

In de onderstaande video deel ik tips om de betekenis van je droom te achterhalen. Onder de video deel ik nog meer tips.

Dromen Betekenis Stappenplan:

Er bestaan allerlei manieren om de betekenis van jouw droom te achterhalen. In grondslag kun je via een indirecte manier en directe manier jouw droom interpreteren. Via de onderstaande stappen ontdek je hier meer over:

Stap 1. Achterhaal het soort droom

Een nachtmerrie is bijvoorbeeld een heel ander soort droom dan een lucide droom.

Stap 2. Laat externe methodes los

Durf indirecte, externe droominterpretatie methodes achterwege te laten
Sommige HSP gebruiken indirecte manieren om de betekenis van hun droom te achterhalen. Denk maar een extern hulpmiddel zoals een spiertest of Droomwoordenboek. Het nadeel hiervan is dat je vaak afhankelijk bent van iemand anders.

Droomwoordenboek

Er zijn verschillende droomwoordenboeken (ook wel droomsymboolboeken of droomencyclopedieën genoemd), waarin verschillende verklaringen worden gegeven voor dromen. In grondslag zijn er twee soorten boeken te onderscheiden:

 • Zo zeggen sommige droomsymboolboeken letterlijk wat een symbool betekent. Deze symboolverklaring wisselt per boek. Hieronder vind je 2 voorbeelden van droomwoordenboeken. Klik op de afbeelding van het boek om er meer over te weten te komen:

De complete droomencyclopedie 10.000 dromen verklaard - Pamela Ball1000 dromen David Fontana
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

 • Sommige sites werken ook op deze manier, denk bijvoorbeeld aan:
  – Droomsymbolen via ‘Grote Beer’
  – Het Droomwoordenboek van Droominfo
  Een verklaring op deze manier is aan cultuur en tijd gebonden: zo dacht men in de middeleeuwen soms nog dat sommige dromen werden gestuurd door de duivel.
 • Andere boeken zeggen dat dromen persoonlijk zijn en dat je ze zelf moet interpreteren. Er wordt verteld dat twee dezelfde mensen dezelfde droom kunnen hebben, terwijl de betekenis ervan heel verschillend is. Op deze visie sluit ik mij aan. Zo was ik vroeger bang voor honden en hadden honden een andere betekenis in mijn dromen, dan nu. Nu houd ik van honden.

Stap 3. Durf naar jezelf te kijken en ontdek zélf de betekenis van de droom

Er is niemand die de betekenis van jouw droom beter kan achterhalen dan jij zelf. Dit kan met je bewuste mind in je wakende leven, maar ook met je bewuste mind in je dromende leven. Hieronder ontdek je er meer over en wat beter is.

Voel in je wakende leven bijvoorbeeld wat het droomonderwerp je wilt zeggen en wat de essentie ervan is:

 • Wat voor onderwerpen kwamen in je droom aan bod?
 • Wat voor emotie voelde je erbij?
 • Waar werd het meeste je aandacht naar toe getrokken?
 • Staat het droomonderwerp (bijvoorbeeld een buurman) ook daadwerkelijk voor het onderwerp (in dit voorbeeld voor de buurman), of is het symbool voor wat anders (voor iemand anders, of voor een aspect in jezelf)? Voel voorbij het symbool, ga naar de kern van het onderwerp. Wat is bijvoorbeeld jouw houding ten opzichte van het onderwerp?
 • Heeft het onderwerp met het verleden, heden en/of de toekomst te maken?
 • Is het onderwerp van jezelf en/of van anderen overgenomen?

De beste manier om de betekenis van jouw droom te achterhalen is om dit direct aan jouw onbewuste te vragen, dat kan via lucide dromen. De betekenis van een droom kan heel anders zijn dan dat je met je bewuste mind in je wakende leven hebt bedacht!

In ParaVisie Magazine deel ik meer over lucide dromen, klik hier om het artikel te lezen.

Paravisie mei 2021 cover

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! In deze Cursus leer je lucide dromen, zodat je de betekenis van de droom via een lucide droom kunt ontdekken. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 26 augustus 2015 en werd geüpdatet op 1 september 2023

9 reacties op “3 Manieren om de betekenis van je dromen als HSP te ontdekken!”

 1. Coba avatar
  Coba

  Ik ben van een dochter bevallen, was een maand met de pil geslikt. Het hied mij even bezig dat ik niks van die zwangerschap heb opgemerkt en geen dikke buik had. Mijn man is vertokken met zijn dochter en heeft mij in het ziekenhuis alleen achtergelaten. Ik moest gaan douchen in een hele vieze gore badkamer en had geen teenslipper bij mij. De dag toen ik ontslagen werd kwam een vrouw met een trolley met eten erin voor een jarige. De etage waar hij lag was afgesloten. er waren veel uitgenodigde mensen en eten. Ik bracht die mevrouw er naar toe. Ik ontmoette een vriendin en vertelde haar dat ik pas bevalen ben van een dochter en dat mijn man met zijn dochter weg is gegaan. Wie o wie kan mij vertellen wat deze droom betekent.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Coba,

   Wat leuk dat je wil weten wat je droom betekent. In mijn blog geef ik tips hoe je jouw droom zelf kan ‘ontcijferen’. Mijn blog is niet bedoelt als droom interpretatieforum ;). Mocht je meer willen weten, dan ben je zoals in de blog staat van harte welkom bij het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’

   Ik wens je voor nu verder alle goeds toe <3

   Liefs,
   Femke

 2. Melify avatar
  Melify

  Ik droom steeds dat ik aangvallen wordt doir een hond. Ik ga wel een gevecht aan met deze hond. Waar zit ik mee? Wat betekend deze droom? Help!

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Melify,

   Bedankt voor je reactie. Leuk dat je op zoek bent naar de betekenis van je droom! Hopelijk helpen de tips in mijn blog je om de betekenis te ontleden :).

   Mijn blog is verder niet bedoelt als ‘droominterpretatie forum’ ;). Mocht je meer willen weten, dan ben van harte welkom bij het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’.

   Ik wens je nu verder alle goeds toe <3

   Liefs,
   Femke

 3. Hugo avatar
  Hugo

  Fijne blog om te lezen, ik ben zelf ook een HSP en droom de laatste tijd fantastisch fijn, ookal word ik soms badend in het zweet wakker. Nogmaals dank voor je blog.

  Gr, Hugo

 4. Yvonne avatar
  Yvonne

  Hallo
  Ik droom heel veel en sta dan ook doodmoe op..
  Veel dromen die op tzelfde neerkomen ..de weg kwijt..of belangrijke dingen kwijt die ik dan net nodig heb..word er een beetje weemoedig van soms..ik weet alles nog te herinneren meestal en beleef ze dan WEER…

  1. Libi avatar
   Libi

   Herkenbaar. Ik droom vaak dat ik mijn mobiel nodig heb en dat ik deze niet kan bedienen. Ik kan het juiste scherm niet vinden. Vannacht stond op mijn mobiel alles in het Perzisch.

 5. Jonna avatar
  Jonna

  Ik droom nooit, hoe kan dit ?

 6. Femke de Grijs avatar

  Hoi allemaal,

  Even tijd voor een update! Geregeld krijg ik vragen over dromen. In deze blog en in deze artikelen deel ik hier informatie over: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/

  Wil je meer verdieping/antwoord op vragen over dromen? Deze bied ik in het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ :).

  Groetjes,
  Femke

Scroll naar boven