Home   Blog   Angst voor naalden overwinnen: 6 HSP tips!

Angst voor naalden overwinnen: 6 HSP tips!

naald met rode beschermhoes

Voel je je moe? Het kan zijn dat hier een lichamelijke oorzaak voor is en dat de huisarts bloedonderzoek wil doen en op die manier naalden wil gebruiken. Ben je hier onverklaarbaar bang voor? Je bent niet de enige…

Bang voor naalden…

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen prikkels, zoals van injecties zeer intens ervaren. Dit kan tot grote nadelen leiden als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst. Misschien beheerst de angst voor naalden je leven en durf je bijvoorbeeld daarom ook niet naar de tandarts om gaatjes te laten opvullen?

Alhoewel je kunt leren om ook gaatjes te laten opvullen zonder verdoving (bijvoorbeeld met meditatie technieken), kun je ook  je fobie voor naalden overwinnen. Dat is altijd handig: niet alleen voor bloedonderzoek maar ook als je gevaccineerd moet worden. Houd er overigens rekening mee dat HSP zeer gevoelig zijn voor vaccinaties. Zo raakte mijn menstruatiecyclus ernstig ontregeld nadat ik vaccinaties nam voor Nepal. Om die reden vaccineren sommige HSP niet.

Angst voor naalden overwinnen: 6 tips

Raadpleeg om je angst voor naalden te overwinnen de onderstaande tips:

1. Pak de oorzaak aan

Onderzoek de oorzaak van de angst (mogelijk ligt deze in vorige levens) en transformeer deze. Hier kun je meer lezen over hoe hoe je vorige levens kan verwerken, de MP3 ‘Vorige levens afronden en verwerken‘ kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.

2. Voorbereiding

Vind als het mogelijk is voordat je je laat injecteren een manier om jouw emoties die injecties bij je oproepen te uiten, ga bijvoorbeeld van je afschrijven, tekenen of zingen.

Vraag aan een antroposofische of homeopathische huisarts of/hoe natuurgeneeskundige middelen je kunnen helpen. Zo zijn er middelen die je kunt gebruiken voordat en nadat je gevaccineerd bent. Dit kan helpen om te ontspannen en om de kans op bijwerkingen tegen vaccinaties te verkleinen.

3. Focus op jezelf

Doe een ontspanningsoefening voordat je naar het ziekenhuis, of andere locatie gaat waar bloed wordt afgenomen of jij een vaccinatie krijgt. Dit ondersteunt je om bij jezelf te blijven, in plaats van dat je meegenomen wordt door allerlei indrukken om je heen.

injectiespuit met beschermende blauwe hoes over naald

4. Deel wat er in je omgaat met anderen

Als je het fijn vindt kan je een bekende vragen om met je mee te gaan, je kunt ook met mensen in de wachtkamer praten. Het is bijna niemands hobby om bloed te prikken en…gedeelde smart is inderdaad vaak halve smart ; ).

Als je kennismaakt met diegene die jou gaat prikken, geef dan aan dat je bang bent. Het erkennen van je emoties (in plaats van ze op te kroppen) en ze uitspreken kan heel veel lucht geven! Je kan ook aangeven dat je graag wil liggen, dit kan voor extra rust zorgen.

5. Richt je aandacht tijdens het injecteren op iets anders

  • Ga, als dat lukt een gesprekje aan met diegene die je gaat prikken. Waarschijnlijk start diegene zelf een gesprekje, heb het anders over iets wat je die dag nog gaat doen of iets wat jou blij maakt.
  • Kijk bewust naar iets in de ruimte om je heen, zoals een schilderij of plant. Blijf hier naar kijken.
  • Blijf diep in en uitademen en adem bewust naar je onderbuik.
  • Richt je aandacht op iets waar jij wel blij van wordt, zoals ‘dit is voor het goede doel, het is zo voorbij’, of denk aan een persoon of dier waar je blij van wordt.

6. Neem de tijd

Als het injecteren voorbij is, blijf dan nog even zitten of liggen. Neem de tijd die jij nodig hebt! Jij voelt precies wanneer je weer kan opstaan en weg kan lopen.

7. Beloon jezelf!

Wees trots op jezelf. Ga iets doen als ‘beloning’, zoals een kop thee met een vriendin drinken of iets anders waar jij blij van wordt.

Over Femke de Grijs

Af en toe voelde ik me als HSP wel eens moe, de huisarts wilde bloedonderzoek doen om te onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak voor was. Hier was ik onverklaarbaar bang voor. Ik wilde deze angst overwinnen, maar had geen idee hoe. “Visualiseer je dat het goed gaat” zei een trainer. Ik visualiseerde me rot, maar bleef angstig voor naalden.Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Ik kreeg steeds meer last van vermoeidheid. In het begin vocht ik hier tegen. Totdat ik niet meer kon, ik had dagen waarop ik in bed lag. Op een gegeven moment besloot ik dat alles beter was dan chronische vermoeidheid en wilde ik bloedonderzoek doen, zodat er mogelijk een oorzaak en oplossing gevonden kon worden. Onverklaarbare emoties kwamen los; ik voelde me overspoeld door boosheid en verdriet.

Door mijn emoties en gedachten grondig te onderzoeken, kreeg ik inzicht in mijzelf. Ik leerde mijn angst overwinnen. Ik nam bijvoorbeeld waar dat mijn angsten te maken hadden met onafgeronde vorige levens waarin injecteren een rol speelde, zoals een leven in de Tweede Wereldoorlog waarin ik veel boosheid en verdriet ervoer en opkropte terwijl ik door anderen werd getatoeëerd. Door oude energieën goed af te ronden en te verwerken, leerde ik mijn angst transformeren.

Ik heb lang geworsteld met mijn hooggevoeligheid en Chronische Vermoeidheid. Door bloedonderzoek kwam een vitamine B12-tekort aan het licht. Doordat ik mijn hooggevoeligheid en mijn vitamine B12-tekort op een gegeven moment juist werd onderzocht (het bleek dat ik een chronische opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties) leerde beheersen, werd ik energieker. Inmiddels krijg ik elke 3 dagen een injectie, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden toen ik zo bang was voor injecties ;).

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze productiever zijn. Centraal staat tijdens mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om blokkades (die mogelijk uit vorige levens kunnen komen) te overwinnen en energieker te zijn.

Lees meer over hooggevoeligheid in deze blogs:

2 reacties op “Angst voor naalden overwinnen: 6 HSP tips!”

  1. blank

    Heb bloed geprikt en mijn ferritine is 16 en B12 is hoog zegt de dokter, ik vloei erg maandelijks dus dat zou de oorzaak zijn, voel me opgebrand moe en angstig. Wat zou een oplossing kunnen zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top