Home   Blog   Angst voor naalden overwinnen als HSP? 6 tips!

Angst voor naalden overwinnen als HSP? 6 tips!

vaccinatie krijgen

Angst voor naalden, belonefobie en aichmofobie overwinnen? Bekijk hier naaldenfobie symptomen, de behandeling (en 6 tips) en wat je moet weten over bloedprikken zonder naald.

Belonefobie/prikfobie

30% van de bevolking is bang voor naalden. Angst is er in diverse gradaties. Angst voor naalden wordt soms ook wel belonefobie genoemd. Dit is een intense vorm van angst voor naalden.

Aichmofobie

Aichmofobie is een intense angst voor scherpe, puntige voorwerpen.

Naaldenfobie symptomen

Een naaldenfobie uit zich door een angst voor naalden die niet te beheersen is en minimaal 6 maanden speelt. Deze fobie belemmert je dagelijkse leven. Je kunt zo’n angst aan fysieke en emotionele symptomen herkennen, bijvoorbeeld als je aan naalden en prikken denkt en/of een naald ziet:

Fysieke symptomen van naaldenfobie

 • Je hebt een droge mond
 • Je zweet overmatig
 • Je hebt hartkloppingen
 • Je hyperventileert
 • Je bent duizelig/valt flauw
 • Je bent misselijk/braakt
 • Je beeft en/of hebt koude rillingen

Emotionele symptomen van naaldenfobie

 • Je voelt dat je controle verliest
 • Je voelt niet goed meer waar je bent

Een naaldenfobie kan zich ook uiten via een paniekaanval.

Fobie voor naalden en bloed

Belonefobie gaat vaak samen met een angst voor bloed.

Angst voor naalden en hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen prikkels, zoals van injecties zeer intens ervaren.

Tip: houd er rekening mee dat HSP zeer gevoelig zijn voor vaccinaties. Zo raakte mijn menstruatiecyclus ernstig ontregeld nadat ik vaccinaties nam voor Nepal. Om die reden vaccineren sommige HSP niet.

Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst kan dit tot grote nadelen leiden. Misschien beheerst de angst voor naalden je leven en durf je bijvoorbeeld daarom ook niet naar de tandarts om gaatjes te laten opvullen?

Alhoewel je kunt leren om ook gaatjes te laten opvullen zonder verdoving (bijvoorbeeld met meditatie/hypnose technieken), kun je ook je fobie voor naalden overwinnen. Dat is altijd handig: niet alleen voor bloedonderzoek maar ook als je gevaccineerd moet worden.

injectienaald

Bloedprikken zonder naald

Er is onderzoek gedaan naar hoe bloed kan worden afgenomen zonder naald. Dit is niet alleen handig in gevallen van angst, maar het kan ook voorkomen dat  verplegers/artsen zichzelf per ongeluk prikken en afval verminderen.

Dit wordt ook wel Needle free injection technology (NFIT) genoemd. Deze technieken omvatten bijvoorbeeld gasdruk of laser, waardoor bijvoorbeeld een medicijn de huid kan doordringen. Een voorbeeld is een jet-injector.

Alhoewel dit werkt, moet hier nog meer vervolgonderzoek naar worden gedaan kan er op dit moment nog niet bloed geprikt worden zonder naald. David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente doet hier bijvoorbeeld onderzoek naar. Deze video gaat er verder op in:

YouTube video

Angst voor naalden overwinnen? 6 tips

Raadpleeg om je angst voor naalden te overwinnen de onderstaande tips:

Naaldenfobie behandeling

Er zijn diverse manieren waarop een naaldenfobie en angst voor naalden kan worden aangepakt. Kies een behandeling en aanpak uit die bij jou past. Sommige mensen hebben behoefte aan een reguliere aanpak en cognitieve gedragstherapie, anderen niet. HSP hebben vaak baat bij een holistische aanpak. De onderstaande tips zijn gebaseerd op een holistische aanpak.

Tip 1: pak de oorzaak aan

Onderzoek de oorzaak van de angst (mogelijk ligt deze in vorige levens) en transformeer deze. Hier kun je meer lezen over hoe hoe je vorige levens kan verwerken, de MP3 ‘Vorige levens afronden en verwerken‘ kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.

Tip 2: bereid je voor

Vind als het mogelijk is voordat je je laat injecteren een manier om jouw emoties die injecties bij je oproepen te uiten, ga bijvoorbeeld van je afschrijven, tekenen of zingen.

Vraag aan een antroposofische of homeopathische huisarts of/hoe natuurgeneeskundige middelen je kunnen helpen. Zo zijn er middelen die je kunt gebruiken voordat en nadat je gevaccineerd bent. Dit kan helpen om te ontspannen en om de kans op bijwerkingen tegen vaccinaties te verkleinen.

Tip 3: focus op jezelf

Doe een ontspanningsoefening voordat je naar het ziekenhuis, of andere locatie gaat waar bloed wordt afgenomen of jij een vaccinatie krijgt. Dit ondersteunt je om bij jezelf te blijven, in plaats van dat je meegenomen wordt door allerlei indrukken om je heen.

tomaat krijgt injectie

Tip 4: deel wat er in je omgaat met anderen

Als je het fijn vindt kan je een bekende vragen om met je mee te gaan, je kunt ook met mensen in de wachtkamer praten. Het is bijna niemands hobby om bloed te prikken en…gedeelde smart is inderdaad vaak halve smart ;).

Als je kennismaakt met diegene die jou gaat prikken, geef dan aan dat je bang bent. Het erkennen van je emoties (in plaats van ze op te kroppen) en ze uitspreken kan heel veel lucht geven! Je kan ook aangeven dat je graag wil liggen, dit kan voor extra rust zorgen.

Tip 5: richt je aandacht tijdens het injecteren op iets anders

 • Ga, als dat lukt een gesprekje aan met diegene die je gaat prikken. Waarschijnlijk start diegene zelf een gesprekje, heb het anders over iets wat je die dag nog gaat doen of iets wat jou blij maakt.
 • Kijk bewust naar iets in de ruimte om je heen, zoals een schilderij of plant. Blijf hier naar kijken.
 • Blijf diep in en uitademen en adem bewust naar je onderbuik.
 • Richt je aandacht op iets waar jij wel blij van wordt, zoals ‘dit is voor het goede doel, het is zo voorbij’, of denk aan iets of iemand zoals een persoon of dier waar je blij van wordt.

Tip 6: neem de tijd

Als het injecteren voorbij is, blijf dan nog even zitten of liggen. Neem de tijd die jij nodig hebt! Jij voelt precies wanneer je weer kan opstaan en weg kan lopen.

Tip 7: beloon jezelf!

Wees trots op jezelf. Ga iets doen als ‘beloning’, zoals een kop thee met een vriendin drinken of iets anders waar jij blij van wordt.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 14 januari 2013 en werd geüpdatet op 8 november 2021

2 gedachten over “Angst voor naalden overwinnen als HSP? 6 tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Heb bloed geprikt en mijn ferritine is 16 en B12 is hoog zegt de dokter, ik vloei erg maandelijks dus dat zou de oorzaak zijn, voel me opgebrand moe en angstig. Wat zou een oplossing kunnen zijn

Scroll naar boven